Hopp til innhold

Medier: Iransk fotballprofil arrestert for «propaganda» mot regimet

Den iranske fotballspilleren Voria Ghafouri skal være arrestert i Iran, ifølge flere medier.

Vouria Ghafouri

ARRESTERT: Voria Ghafouri skal være arrestert i Iran.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Iran arrestert en fotballspiller for «antistatlig propaganda».

Nyhetsnettstedet Iran International skriver på Twitter at spilleren det gjelder er Voria Ghafouri, og at han er arrestert for «fornærmelse og undergravning av det iranske landslaget, og propaganda mot den islamske republikk».

Skjermdump fra Twitter, 24.11.22, kl. 15.44.
Foto: Skjermdump fra Twitter, 24.11.22, kl. 15.44.

De viser også til nettstedet Borna News Agency, som er tilknyttet Irans myndigheter. De beskriver ikke i detalj om hva Ghafouri skal ha gjort eller sagt, men at mye tyder på at årsaken er en Instagram-story han postet om landslaget der han skal ha skrevet «skamløse, skamløse».

De siste ukene skal han også ha kritisert myndighetene for drap av sivile.

Ghafouri er ikke en del av Irans landslagstropp i VM i Qatar, men har spilt for landslaget tidligere.

Klubben ville ikke fornye

31-åringen skal være svært populær blant iranere og har 3,3 millioner følgere på Instagram.

Iran International skriver at Ghafouri kritiserte regimet og myndighetene også tidligere i år, og i bakkant av dette skal ikke klubben hans, iranske Esteghlal FC, ha ønsket å fornye kontrakten.

Da det ble kjent valgte flere supportere å dukke utenfor klubbens lokaler for å komme med støtte til supporterfavoritten.

Voria Ghafouri.

POPULÆR SPILLER: Voria Ghafouri, her i aksjon for hans tidligere klubb Esteghlal.

Foto: - / AFP

Ifølge Iran International skal tre andre fotballspillere også være arrestert siden protestene startet i Iran – alle for å ha «handlet mot den nasjonale sikkerheten».

Det iranske landslaget vakte oppsikt da de møtte England i fotball-VM – og ikke bare av sportslige grunner. Før kampen valgte nemlig landslagsspillerne å forbli tause under nasjonalsangen.

Flere av de iranske supporterne buet også da nasjonalsangen ble spilt. Iran-trener Carlos Queiroz svarte med at supportere som ikke støtter laget burde holdt seg hjemme. Ifølge Iran International valgte statlig iransk TV å sensurere bildene.

Les også: Iran-treneren raser etter supporternes buing: – De burde blitt hjemme

Iranske spillere droppet media

Den iranske journalisten i Bein Sports Milad Javanmardy forteller at det er godt mulig spillerne protesterte mot regimet i Iran. Samtidig mener han ikke alle på laget har samme mening.

– De ville heve stemmen sin, og jeg forstår om spillerne vil demonstrere noe. Det har alle lov til. I dette laget har vi noen som vil synge veldig høyt, men de fikk ikke sjansen til å spille fra start, sier Javanmardy til NRK.

Ingen av de iranske spillerne møtte pressen etter å ha tapt 2–6 for England. Javanmardy tror situasjonen i hjemlandet kan være grunnen.

– Mange har ulike tanker i Iran. Hver spiller kan ha sin ideologi og tro, men nå er situasjonen intens. Jeg tror treneren ba dem ikke å snakke, sier han.

Bakgrunnen for protestene er Mahsa «Jina» Aminis død i moralpolitiets varetekt i slutten av september. Amini skal ha blitt arrestert etter å angivelig ha brukt hijaben feil. Demonstrasjonene i Iran har pågått i lang tid, flere hundre demonstranter har mistet livet og tusenvis er pågrepet av styresmaktene. Særlig de kurdiske områdene er hardt rammet.

Siste nytt

 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Sagosens Kiel med sterk seier i mesterligaen

  Kiel var det klart beste laget da franske Nantes ble slått 37-33 i mesterligaen i håndball for menn torsdag.

  Sander Sagosen scoret kampens første mål, og viste tidlig at han er på god vei tilbake i storform før VM i Sverige og Polen i januar.

  Nordmannen var 27. november tilbake på håndballbanen etter å ha vært ute med et stygt ankelbrudd siden juni. (NTB)

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste