Hopp til innhold

Avsluttet heseblesende dag med fem ganger remis: – Trenger litt hvile

Forsinket på vei tilbake fra skitur, kom Magnus Carlsen for sent til første parti. Likevel startet han meget bra i lynsjakk-VM, før han mistet ledelsen mot slutten av første dag.

Magnus Carlsen

LANG DAG: Magnus Carlsen er ett poeng bak Hikaru Nakamura før dag to i lynsjakk-VM.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Magnus Carlsen spilte gnistrende i starten. Nordmannen vant de fem første partiene, blant annet et parti med svarte brikker mot sølvvinneren i fjorårets VM, Jan-Krzysztof Duda.

– Jeg blir helt målløs. Jeg merker at jeg stopper å puste. Det er så imponerende å se på, sa Heidi Røneid i NRKs sjakkstudio.

Etter hvert ble det imidlertid tydelig at Carlsen var sliten. De siste fem partiene – av totalt tolv – endte alle med remis, inkludert en remis mot Daniil Dubov i parti nummer elleve.

– Der fikk vi et tilfelle hvor det er remistilbud. Magnus pleier gjerne da å si nei og spille til «the bitter end». Men akkurat nå, mener jeg det er veldig fornuftig av Magnus å ta remis, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae etter partiet mot Dubov.

Remis ble det også mot Vladislav Artemjev i parti nummer tolv og dermed endte Carlsen dagen med ni poeng.

Carlsen er med det en av flere spillere som ligger ett poeng bak lederen Hikaru Nakamura.

Fredag skal lynsjakk-VM avgjøres, og da er det ni partier som skal spilles.

– Det er helt greit. Jeg har kjent, egentlig siden runde tre, at jeg er kokt i hodet. Jeg trenger litt hvile. Glad for å ha kommet gjennom uten tap, og så skal jeg prøve å komme sterkere i morgen. Mål nummer én om å ikke ha ødelagt noe i dag ser ut til å gå. Da har jeg en sjanse i morgen. Jeg må bare spille litt bedre, sier Carlsen.

Bae tror den hektiske starten ikke var gunstig for Carlsen.

– Det ble adrenalin og slitasje i det også, i det første partiet. Han er nok fornøyd med at han er gjennom denne dagen og så har han i hvert fall formiddagen i morgen. Han har i hvert fall frem til klokka to i morgen, hvor jeg antar at han antagelig ikke satser på en ny skitur og heller kanskje holder seg litt i senga, tar en sen frokost og puster ut, sier han med et smil.

Les også Carlsen hevder han ble kokt: – Ikke mye oksygen å få

Magnus Carlsen

Kom løpende inn til første parti

– Hva er det som skjer med Magnus Carlsen, spurte en forundret Bae i NRKs sjakkstudio.

Resten av sjakkeliten satt og ventet i flere minutter på at Carlsen skulle gå gjennom sikkerhetskontrollen, og inn til spilleområdet. Rett etter klokka 15.00 lokal tid – 10.00 norsk tid – kunne man se spillere se seg over skulderen i vente på nordmannen.

NRKs TV-team sto også og ventet i spillertunnelen, men det var ingen Carlsen å se i en god stund.

Først syv minutter etter partiet opprinnelig skulle starte kom Carlsen, sammen med landsmannen Benjamin Haldorsen, joggende inn i hallen.

Kledd i hettegenser og joggebukse satte Carlsen seg ned med brettet, hvor han spilte mot Vladislav Kovaljov.

Da hadde Carlsen bare rundt 30 sekunder igjen på klokka, av det opprinnelige utgangspunktet på tre minutter.

Til tross for den sene starten, spilte Carlsen sterkt med svarte brikker og vant partiet mot Kovaljov.

– Det er min feil selvfølgelig, men jeg ble sittende fast i trafikken. Det tok jo en evighet. Det var ganske frustrerende, men det gikk akkurat. Det var hyggelig at runden var litt utsatt. Det var litt sjokk å komme til brettet og se at det var 30 sekunder. Nå skal jeg gå og skifte, og forhåpentligvis er jeg klar til neste parti, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Les også Carlsen får eget «luksusrom» – sjakkprofil reager på mobilordning

Carlsens luksusrom

Fikk advarsel

Carlsens bekledning med hettegenser og joggebukse i det første partiet er et klart brudd på dresskoden i mesterskapet, men Carlsen var selv ikke redd for å få noen straff.

Et par timere senere kom beskjeden om at både Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij hadde fått en advarsel fra turneringsledelsen.

– I begynnelsen av lynsjakkonkurransen fulgte de ikke dresskoden. Da ga vi dem en advarsel. Magnus skiftet, mens Jan gjorde det ikke. så vi spurte han om å følge dresskoden, så han endret t-skorten til en skjorte. Vi tillater det første dagen av lynsjakken, men i morgen må de følge dresskoden, sa hoveddommer Amir Erfan Hashemi til NRK.

Magnus Carlsen

HETTEGENSER: Magnus Carlsen kom til det første partiet uten dress.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Var ute på skitur

Et kvarter etter det første partiet var Carlsen igjen på plass nede ved brettene, iført dress.

I tiden frem mot det første partiet hadde Carlsen vært på en organisert skitur av arrangøren, hvor det altså tok litt for lang tid på vei tilbake fra fjellet.

Magnus Carlsen ski
Foto: Skjermdump/Instagram

– Gårsdagen var god, alt er utfor herfra, skrev Carlsen på Instagram tidligere torsdag, på et bilde hvor han sto sammen med Haldorsen.

Carlsen beklaget det hele i etterkant.

– Jeg får bare beklage til alle som har sittet og ventet. Plutselig satt vi der et kvarter og da var det kjørt. Jeg er jo typen som generelt ikke liker å vente her (i hallen), men det var jo fullstendig skandale. Nå er jeg klar, sa han.

– Jeg kjente ordentlig på adrenalin etter at jeg måtte løpe for å rekke det som var igjen av første runde, sa han.

Den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal er blant dem som har lagt merke til Carlsens sene ankomst til det første partiet.

– Magnus Carlsen gikk nesten glipp av hans første kamp i VM. Hvorfor? Fordi han sto på ski. Du må elske Magnus Carlsen, skriver Svindal på Instagram.

For Benjamin Haldorsen ble det tap i første parti, etter at han også kom inn da det bare var rundt 30 sekunder igjen.

– Det var bra skitur, men det var ikke så mye tid da vi kom i gang med partiet, sa han.

– Jeg var egentlig ikke så stresset. Jeg trodde de skulle holde det litt igjen, de sa i hvert fall det. Plutselig så jeg det var fullt spill på alle brett og da var det bare å komme seg på plass.

Haldorsen forklarer at også Carlsen trodde det skulle bli holdt igjen, slik det også ble i tre-fire minutter.

– Han stresset ikke før han så at folk spilte. Da begynte han å løpe han også. Det var veldig uflaks, for det var en trafikkulykke også som gjorde at alle ble sendt på samme vei.

– Han driver med psykisk terror når han bare spiller med 30 sekunder. Da er alt presset på motstanderen istedenfor. Det er veldig imponerende, sa Haldorsen med et smil.

Bae: – Var heldig

– Denne gangen så var han litt lenge på hotellet. Som han sier: Han var jo heldig at dette ikke startet på slaget. Da hadde dette blitt tap. Men siden det var litt utsatt start, hadde han utrolig nok enda en gang gudene på sin side, sa Bae.

Ekspertkollega Atle Grønn fulgte opp:

– Det er 300 mennesker der som har trafikkproblemer og så er det én nordmann som har trafikkproblemer. Hvordan får han det til?

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg visste at han kom sent, fordi vi skulle egentlig starte klokken tre, men så var klokken sånn tre over og vi ventet på Magnus. Det at han kommer til partiet og fortsatt vinner er helt utrolig. Han spiller mot en sterk spiller òg, sa Aryan Tari til NRK.

– Vi måtte alle sitte og vente på Magnus. Det var en veldig spesiell situasjon, sa Monika Machlik.

Følg sendingen fra lynsjakk-VM her:

Jakter VM-gull nummer 15

Magnus Carlsen tok sin 14. VM-tittel da han onsdag vant VM i hurtigsjakk etter en dramatisk og nervepirrende avslutning.

Under et døgn senere startet jakten på det 15. VM-gullet. Carlsen har to ganger tidligere, i 2014 og 2019, vunnet både hurtigsjakk og lynsjakk i samme mesterskap.

Torsdag var det klart for dag én (av to) i lynsjakk. Magnus Carlsen gikk inn i lynsjakken med en innstilling om at det var en bonus. Samtidig hadde han noe å revansjere etter fjorårets lynsjakk-VM, hvor Maxime Vachier-Lagrave vant og Carlsen «kun» ble nummer 12.

Carlsen har vunnet lynsjakken fem ganger tidligere, disiplinen som ofte kalles «sjakkens Formel 1».

– For min del, til en viss grad, så er lynsjakken mer prestisjefull, sa Carlsen på pressekonferansen etter hurtigsjakk-gullet.

Carlsen har vært den store profilen i sjakken i mange år, men i lynsjakk er han ikke rangert som den beste. Inn i VM var de to amerikanske spillerne Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana begge rangert over Carlsen.

Sportsnyheter

Overraskende helt for Real Madrid: Klubbnomaden Joselu senket Bayern München

Joselu (34) ble hentet til Real Madrid før denne sesongen som en siste spissutvei. I semifinalen i Mesterligaen reddet han storklubben.

Dommerskandale i cupen: Annullerte scoring for hands fra spiller på feil lag

Levanger sto for nok en cupbombe da de slo ut Viking i fjerde runde. På veien dit ble en annullert Viking-scoring den store snakkisen.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal