Hopp til innhold

Vil unngå prat om fordel – dropper superskoene i rekordjakt

Sondre Nordstad Moen (29) vil slå europarekorden på én times løping uten å bli beskyldt for at skoene gjorde jobben. Innehaveren av rekorden fra 1976 tror det faktisk kan være en fordel.

Sondre Nordstad Moen på Bislett 2020

SKOBYTTE: Sondre Nordstad Moen håper å erstatte omdiskuterte joggesko med mer tradisjonelle piggsko i jakten på europarekorden.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Annerledesåret fortsetter i friidretten. For Norges internasjonale langdistansestjerne Sondre Nordstad Moen handler det nå om å slå rekorder på litt uvanlige distanser.

På Bislett sist torsdag gikk han for europarekord på én times løp og verdensrekord på 25.000 meter i ett og samme løp. Begge rekordene glapp, men i stedet løp han inn til europarekord på 25.000 meter.

Torsdag kveld gjør han et forsøk på å slå Jakob Ingebrigtsens ferske norgesrekord på fem kilometer gateløp, et løp som for øvrig vises direkte her på NRK.no kl. 20.00.

Senere i sommer, på fortsatt uavklart dato, vil han gjøre et nytt forsøk på å slå europarekorden på én times løping på bane.

Den innehas av nederlandske Jos Hermens, lyder på 20944 meter og ble satt så langt tilbake som 1. mai 1976.

– Jeg håper den blir slått. Den burde vært slått for lenge siden, sier Hermens selv til NRK, og påpeker at det er en konkurranseform som ikke lenger arrangeres særlig ofte.

– I samme sko

Hermens har hørt rykter om at flere kan komme til å prøve seg akkurat i år. Det samme har Moen hørt.

– Det gjelder å være først ute, konstaterer Moen overfor NRK.

Han vurderer dessuten å ta et drastisk grep, nemlig å vrake de omdiskuterte «superskoene» han nå normalt løper i, kjent som «vaporfly». I stedet vil han gjennomføre rekordforsøket i sko som minner mer om dem Hermens løp i.

Sondre Nordstad Moen

KORONAFAST: Sondre Nordstad Moen ble værende i Kenya da koronapandemien brøt ut. Det skulle blir problematisk å komme seg hjem.

Foto: Privat

– Det hadde vært litt moro å ta rekorden i samme sko som de sprang i den gangen, på samme teknologiske nivå. Så får vi se om det lar seg gjøre å få tak i noe som er lovlig å bruke uten at det kalles en prototyp, sier Moen.

Du vil ikke han skal si du hadde en utstyrsfordel?

– Det blir jo fort at man trekker de konklusjonene. Jeg vil tro folk responderer ulikt på alle typer sko, men man ser jevnt over nivåhevning når det har blitt tatt i bruk sko med bedre demping de siste årene, spesielt på maraton.

Men Jos Hermens er nok ikke blant dem som ville hevdet at moderne supersko hadde gitt Sondre Nordstad Moen en fordel. Som manager for mange av verdens beste langdistanseløpere, er han godt oppdatert på skoutviklingen.

Springsteen mot kjedsomhet

Til NRK sier Hermens at det faktisk kan ha vært en ulempe for Moen å løpe i vaporflyskoene på Bislett.

– På bane tror jeg det er vel så bra med normale piggsko. Jeg har prøvd de nye maratonskoene, og de er så høye at det er vanskelig i svingene. Det er ikke effektivt, fastslår han.

Moen bekrefter at han følte på det samme da han løp 20703 meter på en time på Bislett, 241 meter kortere enn europarekorden.

– Når du skal igjennom over 50 runder på en bane, tror jeg ikke det er gunstig at skoene er så høye, for jeg kjenner det litt på slutten i et sånt løp at skoene er litt i høyeste laget. Det går bort litt «sideveiskrefter» i svingene, forteller han.

Jos Hermens er trygg på at Sondre Nordstad Moen har kapasiteten som skal til for å slå ham, og mener kjedsomheten kan bli nordmannens største rival.

– Det er utrolig kjedelig å løpe rundt en bane i en time. Da jeg satte min rekord, satte jeg sammen en spilleliste for å motivere meg. Den gangen hadde vi ikke høretelefoner, så musikken ble spilt høyt på stadion. Det startet med rolig musikk, for at jeg skulle finne en fin flyt. Mot slutten var det raskere musikk med mer energi. Siste sang var Bruce Springsteens «Born to run», mimrer han.

Sondre Nordstad Moen

ANNERLEDESÅR: Sondre Nordstad Moen vil bruke 2020 på å flytte grenser på distanser som ikke så ofte løpes.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Dieselmotor

Men først skal altså Sondre Nordstad Moen prøve seg på norgesrekorden på 5 km gateløp, på Sand i ettermiddag. Gjeldende rekord innehas av Jakob Ingebrigtsen. Den er på 13.28 og ble satt så sent som 20. mai i år. Moens personlige rekord er på 13.37.

Moen påpeker imidlertid at han akkurat nå har en kropp som er bedre forberedt på å løpe en time enn et lite kvarter.

– Jeg tror nok kanskje det er litt for mye dieselmotor fortsatt etter vintertreninga mot London maraton. Så vi får se, sier han, og antyder en tid på rundt 13.45.

Men i neste åndedrag sier han at planen er å åpne på 2.42-fart, for så å øke mot slutten. I så fall vil han være rundt Ingebrigtsens rekord, eller til og med foran.

Det mener NRKs friidrettskommentator Jann Post er realistisk – fordi Jakob Ingebrigtsen ennå ikke har vist sitt aller beste på distansen.

– Ingebrigtsen løp siste halvdel av løpet over 30 sekunder raskere enn første halvdel, noe som viser at han har mye mer inne den dagen han går på for fullt fra start, påpeker han.

Post mener dessuten at Sondre Nordstad Moen har mer inne enn det han fikk vist på Bislett, og at det vil vise seg på flere distanser utover sommeren.

– For det første gapte han over litt for mye på Bislett ved å prøve seg på flere rekorder i ett løp. Dessuten var det bare 10–11 dager siden han kom hjem fra Kenya, etter det som ikke akkurat var verdens letteste hjemreise, sier kommentatoren.

Den fire dager lange hjemreisen kan du lese mer om her.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag.

    I semifinalen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i forrige VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal