Vil unngå prat om fordel – dropper superskoene i rekordjakt

Sondre Nordstad Moen (29) vil slå europarekorden på én times løping uten å bli beskyldt for at skoene gjorde jobben. Innehaveren av rekorden fra 1976 tror det faktisk kan være en fordel.

Sondre Nordstad Moen på Bislett 2020

SKOBYTTE: Sondre Nordstad Moen håper å erstatte omdiskuterte joggesko med mer tradisjonelle piggsko i jakten på europarekorden.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Annerledesåret fortsetter i friidretten. For Norges internasjonale langdistansestjerne Sondre Nordstad Moen handler det nå om å slå rekorder på litt uvanlige distanser.

På Bislett sist torsdag gikk han for europarekord på én times løp og verdensrekord på 25.000 meter i ett og samme løp. Begge rekordene glapp, men i stedet løp han inn til europarekord på 25.000 meter.

Torsdag kveld gjør han et forsøk på å slå Jakob Ingebrigtsens ferske norgesrekord på fem kilometer gateløp, et løp som for øvrig vises direkte her på NRK.no kl. 20.00.

Senere i sommer, på fortsatt uavklart dato, vil han gjøre et nytt forsøk på å slå europarekorden på én times løping på bane.

Den innehas av nederlandske Jos Hermens, lyder på 20944 meter og ble satt så langt tilbake som 1. mai 1976.

– Jeg håper den blir slått. Den burde vært slått for lenge siden, sier Hermens selv til NRK, og påpeker at det er en konkurranseform som ikke lenger arrangeres særlig ofte.

– I samme sko

Hermens har hørt rykter om at flere kan komme til å prøve seg akkurat i år. Det samme har Moen hørt.

– Det gjelder å være først ute, konstaterer Moen overfor NRK.

Han vurderer dessuten å ta et drastisk grep, nemlig å vrake de omdiskuterte «superskoene» han nå normalt løper i, kjent som «vaporfly». I stedet vil han gjennomføre rekordforsøket i sko som minner mer om dem Hermens løp i.

Sondre Nordstad Moen

KORONAFAST: Sondre Nordstad Moen ble værende i Kenya da koronapandemien brøt ut. Det skulle blir problematisk å komme seg hjem.

Foto: Privat

– Det hadde vært litt moro å ta rekorden i samme sko som de sprang i den gangen, på samme teknologiske nivå. Så får vi se om det lar seg gjøre å få tak i noe som er lovlig å bruke uten at det kalles en prototyp, sier Moen.

Du vil ikke han skal si du hadde en utstyrsfordel?

– Det blir jo fort at man trekker de konklusjonene. Jeg vil tro folk responderer ulikt på alle typer sko, men man ser jevnt over nivåhevning når det har blitt tatt i bruk sko med bedre demping de siste årene, spesielt på maraton.

Men Jos Hermens er nok ikke blant dem som ville hevdet at moderne supersko hadde gitt Sondre Nordstad Moen en fordel. Som manager for mange av verdens beste langdistanseløpere, er han godt oppdatert på skoutviklingen.

Springsteen mot kjedsomhet

Til NRK sier Hermens at det faktisk kan ha vært en ulempe for Moen å løpe i vaporflyskoene på Bislett.

– På bane tror jeg det er vel så bra med normale piggsko. Jeg har prøvd de nye maratonskoene, og de er så høye at det er vanskelig i svingene. Det er ikke effektivt, fastslår han.

Moen bekrefter at han følte på det samme da han løp 20703 meter på en time på Bislett, 241 meter kortere enn europarekorden.

– Når du skal igjennom over 50 runder på en bane, tror jeg ikke det er gunstig at skoene er så høye, for jeg kjenner det litt på slutten i et sånt løp at skoene er litt i høyeste laget. Det går bort litt «sideveiskrefter» i svingene, forteller han.

Jos Hermens er trygg på at Sondre Nordstad Moen har kapasiteten som skal til for å slå ham, og mener kjedsomheten kan bli nordmannens største rival.

– Det er utrolig kjedelig å løpe rundt en bane i en time. Da jeg satte min rekord, satte jeg sammen en spilleliste for å motivere meg. Den gangen hadde vi ikke høretelefoner, så musikken ble spilt høyt på stadion. Det startet med rolig musikk, for at jeg skulle finne en fin flyt. Mot slutten var det raskere musikk med mer energi. Siste sang var Bruce Springsteens «Born to run», mimrer han.

Sondre Nordstad Moen

ANNERLEDESÅR: Sondre Nordstad Moen vil bruke 2020 på å flytte grenser på distanser som ikke så ofte løpes.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Dieselmotor

Men først skal altså Sondre Nordstad Moen prøve seg på norgesrekorden på 5 km gateløp, på Sand i ettermiddag. Gjeldende rekord innehas av Jakob Ingebrigtsen. Den er på 13.28 og ble satt så sent som 20. mai i år. Moens personlige rekord er på 13.37.

Moen påpeker imidlertid at han akkurat nå har en kropp som er bedre forberedt på å løpe en time enn et lite kvarter.

– Jeg tror nok kanskje det er litt for mye dieselmotor fortsatt etter vintertreninga mot London maraton. Så vi får se, sier han, og antyder en tid på rundt 13.45.

Men i neste åndedrag sier han at planen er å åpne på 2.42-fart, for så å øke mot slutten. I så fall vil han være rundt Ingebrigtsens rekord, eller til og med foran.

Det mener NRKs friidrettskommentator Jann Post er realistisk – fordi Jakob Ingebrigtsen ennå ikke har vist sitt aller beste på distansen.

– Ingebrigtsen løp siste halvdel av løpet over 30 sekunder raskere enn første halvdel, noe som viser at han har mye mer inne den dagen han går på for fullt fra start, påpeker han.

Post mener dessuten at Sondre Nordstad Moen har mer inne enn det han fikk vist på Bislett, og at det vil vise seg på flere distanser utover sommeren.

– For det første gapte han over litt for mye på Bislett ved å prøve seg på flere rekorder i ett løp. Dessuten var det bare 10–11 dager siden han kom hjem fra Kenya, etter det som ikke akkurat var verdens letteste hjemreise, sier kommentatoren.

Den fire dager lange hjemreisen kan du lese mer om her.

Sportsnyheter

Nådelaus Alsgaard til angrep på Skiforbundet: – Eg synest det er trist

Skiforbundet får så hatten passar av langrennslegenda Thomas Alsgaard.

Siste nytt

 • Cavendish fortsetter

  Briten Mark Cavendish har forlenget kontrakten med sykkelprofflaget Quick Step ut 2022-sesongen.

  36-åringen sluttet seg til Quick Step foran sist sesong.

  Cavendish er fortsatt en meget habil spurter og fikk et løft i sesongen som var. Da vant han blant annet fire etapper i Tour de France og stakk av med poengtrøya til slutt.

  Han har vært sykkelproff siden 2006 for en rekke lag

  (NTB)

  Mark Cavendish
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
 • Bøtelagt for dommeruttalelser

  Dortmund-spiller Jude Bellingham må betale 40.000 euro i bot for dommeruttalelsene etter 2-3-tapet for Bayern München i Bundesliga lørdag.

  Bellingham har akseptert sanksjonen, opplyser Tysklands fotballforbund (DFB). Summen tilsvarer drøyt 400.000 kroner.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk senere i kampen. Straffesparket sikret Bayern München seieren.

  – Man gir en dommer som er blitt dømt for kampfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham etter oppgjøret

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for kampfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga.

  Parallelt med DFBs sanksjonssak etterforskes Bellinghams uttalelser av tysk politi. Ifølge Sky Sports skal påtalemyndigheten i Dortmund avgjøre om saken også får strafferettslige virkninger for briten. (NTB)

   Dortmund's Jude Bellingham
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Får ikke fortsette – legger opp

  Fotballprofilen Lisa-Marie Karlseng Utland er ferdig i Rosenborg.

  Hun får ikke fornyet kontrakt med klubben og avslutter karrieren, bekrefter trønderklubbens trener Steinar Lein overfor Nidaros.

  – Det er en veldig vanskelig avgjørelse for oss, sier Lein.

  29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

  Spissen er på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg. Den blir altså ikke forlenget.

  Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya.

  Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer
  Foto: Hakob Berberyan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal