Moen reiste i fire dager for å komme hjem – 16 timer i taxi og buss

Maratonløper Sondre Nordstad Moen er vant til lange treningsøkter, men turen hjem fra et koronastengt Kenya slår alle rekorder.

Sondre Nordstad Moen

FØRSTE ETAPPE: Her har Sondre Nordstad Moen akkurat satt seg i taxien som kjørte han sørover til hovedstaden Nairobi fra Eldoret nord i Kenya. Moen avsluttet treningssamlingen i Eldoret, men tilbrakte mesteparten av tiden i løpebyen Iten, enda lenger nord.

Foto: Nils Jørgen Forreløkken

Litt over klokken elleve fredag formiddag landet Norges beste maratonløper Sondre Nordstad Moen omsider på Gardermoen.

I utgangspunktet skulle 29-åringen vært der i slutten av april, men på grunn av koronapandemien har han tilbrakt fem måneder på treningsleir i Kenya.

Da han omsider fikk plass på et fly til Europa og etter hvert Oslo tok reisen hele fire dager.

– Turen startet halv åtte tirsdag morgen med en taxitur på fem timer fra Eldoret til Nairobi, sier Moen til NRK.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen ved ekvator.

Foto: Privat

Siden da har han tilbakelagt en hjemreise de færreste norske toppidrettsutøvere har opplevd.

For da han kom til Nairobi, ventet en elleve timer lang busstur til Mombasa – den eneste kenyanske byen som det nå går charterfly fra til Europa. Akkurat som i verden ellers er nemlig også store deler av samfunnet i Kenya stengt ned.

Ifølge Google Maps er det 803 km fra Eldoret på 2200 meter til havnebyen Mombasa.

– Vi overnattet både i Nairobi og Mombasa på veien, sier Moen som rakk å skvise inn en løpetur begge steder.

– Men det handlet mest om å strekke på beina etter alle timene i bil og buss.

Sondre Nordstad Moen

På flyplassen i Mombasa var det kun ett fly som tok av da Sondre Nordstad Moen var der på torsdag - det han selv skulle ta til Amsterdam. Her er han på flyplassen før avreise.

Foto: Svein Olav Svoldal

Spøkelsesby

Foruten en del tungtransport, seks veisperringer der politiet målte kroppstemperaturen og en del sjåfører «som ikke burde hatt lappen», som han sier, gikk turen gjennom Kenya bra.

Han kjenner taxisjåføren som tok han til Nairobi og bussen videre derfra var en del av charteropplegget ordnet av den nederlandske ambassaden.

Det var da han landet i Europa de sterkeste inntrykkene kom; i det han gikk ut på Europas fjerde største flyplass, Schiphol i Amsterdam, og det ikke var tegn til liv.

– Det var en veldig spesiell følelse, sier Moen.

– Alt var stengt. Stoler og bord var tildekket med laken og hvert eneste butikkvindu var mørkt. Folk flest ser på koronaviruset som en mild forkjølelse, men når du går gjennom en av Europas største flyplasser og alt er pakka ned, da begynner du å tenke; er det en spøkelsesfilm du er en del av?

Sondre Nordstad Moen

Etter elleve timer i buss onsdag fikk Sondre Nordstad Moen en løpetur på en mil på stranda i Mombasa.

Foto: Stig Mikkelsen

Frastjålet pulsklokke og piggsko

Familie og venner har ønsket ham hjem tidligere. Da de så omfanget av koronapandemien i mars og verden begynte å stenge ned, ringte de til den ivrige toppløperen som var alene på treningsleir i Afrika.

Men Sondre Nordstad Moen ville ikke hjem. Han ville være i Kenya å trene.

– Jeg følte meg trygg hele tiden og holdt meg både frisk og skadefri, men skulle jeg blitt syk og i verste fall hadde trengt respirator, hadde det blitt vanskelig. Men jeg ser jo på meg selv som frisk og at jeg skulle tålt å bli litt forkjøla.

Men nordmannen merket likevel at det er spesielle tider.

– Jeg ble frastjålet litt eiendeler på den lodgen jeg bodde. Det var en pulsklokke og et par piggsko. Jeg har bodd på det samme stedet i ti – elleve år og kjenner de fleste som jobber der så det er ganske rart at det skjedde.

– Men slik jeg leser det har de som jobber der nå lavere lønn enn vanlig, og når lokalbefolkningen går usikre tider i møte er de villige til å ta den risikoen det er å stjele fra deg. Selv om du har bodd der mange ganger og ting virker trygt og fredelig.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen kort tid etter landing på Gardermoen fredag.

Foto: Jann Post / NRK

Skal løpe over 62 runder på Bislett

Han skulle egentlig reist hjem med rutefly fra Nairobi 7. mai, men det ble kansellert. Så mistet han et overbooket charterfly dagen etter.

Til slutt kom han seg altså hjem fra Mombasa.

I mellomtiden slapp Bislett Games-general Steinar Hoen nyheten om at Moen skal løpe den uvanlige distansen 25 000 meter under Impossible Games på Bislett 11. juni.

Distansen tilsvarer 62 og en halv runde inne på stadion og løpet kommer til å vare i nesten én time og ett kvarter.

– Jeg var jo litt skeptisk til om Steinar ville være med på dette her, men folk sitter jo og ser på «Norge minutt for minutt», sier Moen og smiler.

Målet er å slå den europeiske rekorden på 1.13.57,6. Planen er en kilometertid på to minutter og 57 sekunder. Klarer han det vil han underveis også sette ny nordisk rekord på de uvanlige øvelsene 20 000 meter og antall kilometer tilbakelagt på én time.

– Det er gøy å sette rekorder, men det er klart det er en spesiell øvelse, sier Moen som akkurat rekker å bli ferdig med en karantene på ti dager før stevnet på Bislett.

Siste nytt

 • Salah-dobbel for Liverpool

  Liverpool fikk en drømmestart på PL-oppgjøret mot Brighton. Bortelaget scoret to ganger på tre minutter før det var spilt åtte minutter, etter scoringer av Mohamed Salah og Jordan Henderson.

  I en fartsfylt kamp, hvor begge lag var bedre offensivt enn defensivt, reduserte Brighton rett før pause etter en flott scoring av Leandro Trossard.

  Mohamed Salah sikret seieren for Liverpool med sin andre scoring for kvelden, denne gang på en sjelden heading.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Childs / Paul Childs
 • Fem målscorere i City-seier

  Manchester City fyrte på alle sylindere da Newcastle kom på besøk. Første scoring kom etter ti minutter, og da kampen var ferdigspilt hadde hele fem City-spillere fått navnet sitt på scoringslisten.

  Oppgjøret endte 5-0.

  Manchester City
  Foto: OLI SCARFF
 • Seier for Berge og Sheffield

  Sander Berge stilte fra start på eget gress da Sheffield United tok imot Wolverhampton i kveld.

  Oppgjøret så lenge ut til å ende målløst, men på overtid stanget midtstopper John Egan inn kampens eneste mål. Tre viktige poeng til Sheffield United.

  Sander Berge
  Foto: RUI VIEIRA

Sendeplan

Kl. Program Kanal