Hopp til innhold

Moen reiste i fire dager for å komme hjem – 16 timer i taxi og buss

Maratonløper Sondre Nordstad Moen er vant til lange treningsøkter, men turen hjem fra et koronastengt Kenya slår alle rekorder.

Sondre Nordstad Moen

FØRSTE ETAPPE: Her har Sondre Nordstad Moen akkurat satt seg i taxien som kjørte han sørover til hovedstaden Nairobi fra Eldoret nord i Kenya. Moen avsluttet treningssamlingen i Eldoret, men tilbrakte mesteparten av tiden i løpebyen Iten, enda lenger nord.

Foto: Nils Jørgen Forreløkken

Litt over klokken elleve fredag formiddag landet Norges beste maratonløper Sondre Nordstad Moen omsider på Gardermoen.

I utgangspunktet skulle 29-åringen vært der i slutten av april, men på grunn av koronapandemien har han tilbrakt fem måneder på treningsleir i Kenya.

Da han omsider fikk plass på et fly til Europa og etter hvert Oslo tok reisen hele fire dager.

– Turen startet halv åtte tirsdag morgen med en taxitur på fem timer fra Eldoret til Nairobi, sier Moen til NRK.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen ved ekvator.

Foto: Privat

Siden da har han tilbakelagt en hjemreise de færreste norske toppidrettsutøvere har opplevd.

For da han kom til Nairobi, ventet en elleve timer lang busstur til Mombasa – den eneste kenyanske byen som det nå går charterfly fra til Europa. Akkurat som i verden ellers er nemlig også store deler av samfunnet i Kenya stengt ned.

Ifølge Google Maps er det 803 km fra Eldoret på 2200 meter til havnebyen Mombasa.

– Vi overnattet både i Nairobi og Mombasa på veien, sier Moen som rakk å skvise inn en løpetur begge steder.

– Men det handlet mest om å strekke på beina etter alle timene i bil og buss.

Sondre Nordstad Moen

På flyplassen i Mombasa var det kun ett fly som tok av da Sondre Nordstad Moen var der på torsdag - det han selv skulle ta til Amsterdam. Her er han på flyplassen før avreise.

Foto: Svein Olav Svoldal

Spøkelsesby

Foruten en del tungtransport, seks veisperringer der politiet målte kroppstemperaturen og en del sjåfører «som ikke burde hatt lappen», som han sier, gikk turen gjennom Kenya bra.

Han kjenner taxisjåføren som tok han til Nairobi og bussen videre derfra var en del av charteropplegget ordnet av den nederlandske ambassaden.

Det var da han landet i Europa de sterkeste inntrykkene kom; i det han gikk ut på Europas fjerde største flyplass, Schiphol i Amsterdam, og det ikke var tegn til liv.

– Det var en veldig spesiell følelse, sier Moen.

– Alt var stengt. Stoler og bord var tildekket med laken og hvert eneste butikkvindu var mørkt. Folk flest ser på koronaviruset som en mild forkjølelse, men når du går gjennom en av Europas største flyplasser og alt er pakka ned, da begynner du å tenke; er det en spøkelsesfilm du er en del av?

Sondre Nordstad Moen

Etter elleve timer i buss onsdag fikk Sondre Nordstad Moen en løpetur på en mil på stranda i Mombasa.

Foto: Stig Mikkelsen

Frastjålet pulsklokke og piggsko

Familie og venner har ønsket ham hjem tidligere. Da de så omfanget av koronapandemien i mars og verden begynte å stenge ned, ringte de til den ivrige toppløperen som var alene på treningsleir i Afrika.

Men Sondre Nordstad Moen ville ikke hjem. Han ville være i Kenya å trene.

– Jeg følte meg trygg hele tiden og holdt meg både frisk og skadefri, men skulle jeg blitt syk og i verste fall hadde trengt respirator, hadde det blitt vanskelig. Men jeg ser jo på meg selv som frisk og at jeg skulle tålt å bli litt forkjøla.

Men nordmannen merket likevel at det er spesielle tider.

– Jeg ble frastjålet litt eiendeler på den lodgen jeg bodde. Det var en pulsklokke og et par piggsko. Jeg har bodd på det samme stedet i ti – elleve år og kjenner de fleste som jobber der så det er ganske rart at det skjedde.

– Men slik jeg leser det har de som jobber der nå lavere lønn enn vanlig, og når lokalbefolkningen går usikre tider i møte er de villige til å ta den risikoen det er å stjele fra deg. Selv om du har bodd der mange ganger og ting virker trygt og fredelig.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen kort tid etter landing på Gardermoen fredag.

Foto: Jann Post / NRK

Skal løpe over 62 runder på Bislett

Han skulle egentlig reist hjem med rutefly fra Nairobi 7. mai, men det ble kansellert. Så mistet han et overbooket charterfly dagen etter.

Til slutt kom han seg altså hjem fra Mombasa.

I mellomtiden slapp Bislett Games-general Steinar Hoen nyheten om at Moen skal løpe den uvanlige distansen 25 000 meter under Impossible Games på Bislett 11. juni.

Distansen tilsvarer 62 og en halv runde inne på stadion og løpet kommer til å vare i nesten én time og ett kvarter.

– Jeg var jo litt skeptisk til om Steinar ville være med på dette her, men folk sitter jo og ser på «Norge minutt for minutt», sier Moen og smiler.

Målet er å slå den europeiske rekorden på 1.13.57,6. Planen er en kilometertid på to minutter og 57 sekunder. Klarer han det vil han underveis også sette ny nordisk rekord på de uvanlige øvelsene 20 000 meter og antall kilometer tilbakelagt på én time.

– Det er gøy å sette rekorder, men det er klart det er en spesiell øvelse, sier Moen som akkurat rekker å bli ferdig med en karantene på ti dager før stevnet på Bislett.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal