Hopp til innhold

Moen reiste i fire dager for å komme hjem – 16 timer i taxi og buss

Maratonløper Sondre Nordstad Moen er vant til lange treningsøkter, men turen hjem fra et koronastengt Kenya slår alle rekorder.

Sondre Nordstad Moen

FØRSTE ETAPPE: Her har Sondre Nordstad Moen akkurat satt seg i taxien som kjørte han sørover til hovedstaden Nairobi fra Eldoret nord i Kenya. Moen avsluttet treningssamlingen i Eldoret, men tilbrakte mesteparten av tiden i løpebyen Iten, enda lenger nord.

Foto: Nils Jørgen Forreløkken

Litt over klokken elleve fredag formiddag landet Norges beste maratonløper Sondre Nordstad Moen omsider på Gardermoen.

I utgangspunktet skulle 29-åringen vært der i slutten av april, men på grunn av koronapandemien har han tilbrakt fem måneder på treningsleir i Kenya.

Da han omsider fikk plass på et fly til Europa og etter hvert Oslo tok reisen hele fire dager.

– Turen startet halv åtte tirsdag morgen med en taxitur på fem timer fra Eldoret til Nairobi, sier Moen til NRK.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen ved ekvator.

Foto: Privat

Siden da har han tilbakelagt en hjemreise de færreste norske toppidrettsutøvere har opplevd.

For da han kom til Nairobi, ventet en elleve timer lang busstur til Mombasa – den eneste kenyanske byen som det nå går charterfly fra til Europa. Akkurat som i verden ellers er nemlig også store deler av samfunnet i Kenya stengt ned.

Ifølge Google Maps er det 803 km fra Eldoret på 2200 meter til havnebyen Mombasa.

– Vi overnattet både i Nairobi og Mombasa på veien, sier Moen som rakk å skvise inn en løpetur begge steder.

– Men det handlet mest om å strekke på beina etter alle timene i bil og buss.

Sondre Nordstad Moen

På flyplassen i Mombasa var det kun ett fly som tok av da Sondre Nordstad Moen var der på torsdag - det han selv skulle ta til Amsterdam. Her er han på flyplassen før avreise.

Foto: Svein Olav Svoldal

Spøkelsesby

Foruten en del tungtransport, seks veisperringer der politiet målte kroppstemperaturen og en del sjåfører «som ikke burde hatt lappen», som han sier, gikk turen gjennom Kenya bra.

Han kjenner taxisjåføren som tok han til Nairobi og bussen videre derfra var en del av charteropplegget ordnet av den nederlandske ambassaden.

Det var da han landet i Europa de sterkeste inntrykkene kom; i det han gikk ut på Europas fjerde største flyplass, Schiphol i Amsterdam, og det ikke var tegn til liv.

– Det var en veldig spesiell følelse, sier Moen.

– Alt var stengt. Stoler og bord var tildekket med laken og hvert eneste butikkvindu var mørkt. Folk flest ser på koronaviruset som en mild forkjølelse, men når du går gjennom en av Europas største flyplasser og alt er pakka ned, da begynner du å tenke; er det en spøkelsesfilm du er en del av?

Sondre Nordstad Moen

Etter elleve timer i buss onsdag fikk Sondre Nordstad Moen en løpetur på en mil på stranda i Mombasa.

Foto: Stig Mikkelsen

Frastjålet pulsklokke og piggsko

Familie og venner har ønsket ham hjem tidligere. Da de så omfanget av koronapandemien i mars og verden begynte å stenge ned, ringte de til den ivrige toppløperen som var alene på treningsleir i Afrika.

Men Sondre Nordstad Moen ville ikke hjem. Han ville være i Kenya å trene.

– Jeg følte meg trygg hele tiden og holdt meg både frisk og skadefri, men skulle jeg blitt syk og i verste fall hadde trengt respirator, hadde det blitt vanskelig. Men jeg ser jo på meg selv som frisk og at jeg skulle tålt å bli litt forkjøla.

Men nordmannen merket likevel at det er spesielle tider.

– Jeg ble frastjålet litt eiendeler på den lodgen jeg bodde. Det var en pulsklokke og et par piggsko. Jeg har bodd på det samme stedet i ti – elleve år og kjenner de fleste som jobber der så det er ganske rart at det skjedde.

– Men slik jeg leser det har de som jobber der nå lavere lønn enn vanlig, og når lokalbefolkningen går usikre tider i møte er de villige til å ta den risikoen det er å stjele fra deg. Selv om du har bodd der mange ganger og ting virker trygt og fredelig.

Sondre Nordstad Moen

Sondre Nordstad Moen kort tid etter landing på Gardermoen fredag.

Foto: Jann Post / NRK

Skal løpe over 62 runder på Bislett

Han skulle egentlig reist hjem med rutefly fra Nairobi 7. mai, men det ble kansellert. Så mistet han et overbooket charterfly dagen etter.

Til slutt kom han seg altså hjem fra Mombasa.

I mellomtiden slapp Bislett Games-general Steinar Hoen nyheten om at Moen skal løpe den uvanlige distansen 25 000 meter under Impossible Games på Bislett 11. juni.

Distansen tilsvarer 62 og en halv runde inne på stadion og løpet kommer til å vare i nesten én time og ett kvarter.

– Jeg var jo litt skeptisk til om Steinar ville være med på dette her, men folk sitter jo og ser på «Norge minutt for minutt», sier Moen og smiler.

Målet er å slå den europeiske rekorden på 1.13.57,6. Planen er en kilometertid på to minutter og 57 sekunder. Klarer han det vil han underveis også sette ny nordisk rekord på de uvanlige øvelsene 20 000 meter og antall kilometer tilbakelagt på én time.

– Det er gøy å sette rekorder, men det er klart det er en spesiell øvelse, sier Moen som akkurat rekker å bli ferdig med en karantene på ti dager før stevnet på Bislett.

Sportsnyheter

NTB_9pxhg9OJA68.jpg

Dag Erik Pedersen bisatt i Helgeroa: – Den siste store TV-personligheten

Mange ønsket å ta et siste farvel med den folkekjære programlederen.

Jubel etter at Narvik ble tildelt alpin-VM i 2029. Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) kunngjorde sin beslutning etter et styremøte i forkant av onsdagens FIS-kongress i Reykjavik. Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

Drama i kulissene da Narvik fikk VM: – Et råttent spill

Det var en heftig kamp på bakrommet da Narvik og Norge fikk tildelt VM i alpint. Norske skitopper mener FIS-ledelsen ønsket å presse ut Norge.

ASpJd7iNfFM

Ekspertene misfornøyde etter superstjernens åpningskamp: – Han spiller Haaland-rollen

«Hey Jude» runget over stadion i Tyskland da England vant åpningskampen i EM. Men ekspertene var ikke fornøyde med hærfører Harry Kanes rolle i laget.

Siste nytt

 • Romania utklassa Ukraina etter draumemål

  Eit draumetreff frå Romanias kaptein Nicolae Stanciu sette standaren. Ukraina måtte til slutt sjå seg slått 3-0 av eit effektiv rumensk lag.

  Ukraina pressa frå start, men etter nesten halvtimen var det Romania som kunne sleppe jubelen laus.

  Eit frykteleg utspel hamna rett i beina på Romanias Lunin. Ballen finn etter kvart kaptein Nicolae Stanciu som kliner til frå 16-meteren.

  Eit effektiv rumensk lag dobla leiinga like etter pause. Denne gong er det Razvan Marin som får eit draumetreff frå 25-meter.

  Berre minuttar seinare aukar Denis Dragus til 3–0. Man tek eit kort hjørnespark og drar seg inn i Ukrainas 16-meter, før han finn Dragus, som får ei enkelt oppgåve med å setje ballen i mål.

 • Hynne gir opp OL-drømmen: – Knuser hjertet mitt

  Mellomdistanseløper Hedda Hynne gir opp håpet om å komme seg til OL i Paris i sommer. Det forteller 34-åringen selv på Instagram.

  «Denne kunngjøringen knuser hjertet mitt, men jeg vil ikke bli skadefri i tide til å bli klar for OL i Paris. Jeg må gi kropp og hode tid til å bli frisk, og så starte forberedelsene til VM i Tokyo i 2025», skriver Hynne.

  800-meterspesialisten har ennå ikke konkurrert denne sesongen. I fjor var hun med i den norske troppen i VM i Budapest, men kom seg ikke videre fra forsøket.

  Hedda Hynne
  Foto: NTB
 • 18-åring forlater Brann

  Forsvarsspilleren Sara Ritter har signert for for tyske TSG 1899 Hoffenheim. Det skriver Brann i en pressemelding.

  – Nå får jeg flytte tilbake til Tyskland og får muligheten til å studere på et av de beste universitetene i landet. Det blir spennende å komme til en så stor klubb som satser på utvikling og som har totalpakken, sier 18-åringen til Branns hjemmesider.

  Hennes siste kamp blir mot mot Åsane den 6. juli.

  Forsvarsspilleren kom til Norge med familien sin sommeren 2021, da faren fikk jobb i Bergen. Hun har tidligere spilt i Sandviken og Fyllingsdalen, før hun skrev under for Brann vinteren 2023.

  Sara Ritter
  Foto: Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal