Hopp til innhold

Niemanns milliardsøksmål avvist: – Sjakken trenger ekstremt pikante krangler

Det amerikanske rettssystemet har avvist Hans Niemanns (20) milliardsøksmål mot blant annet verdensmester Magnus Carlsen (32). NRKs sportskommentator mener dette bare er starten på sjakk-feiden.

Carlsen vs. niemann to

Magnus Carlsen vs. Hans Niemann

Foto: NTB/Reuters

Amerikanske Hans Niemann gikk til søksmål mot Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Danny Rensch, Carlsen sitt selskap Play Magnus Group og nettstedet Chess.com for ærekrenkelser i fjor høst. 20-åringen krevde over 1 milliard norske kroner, men nå er søksmålet avvist ifølge Wall Street Journal.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener søksmålskaoset er akkurat det sjakken trenger:

DSC07233

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Dette er ytterligere mytebyggende mest av alt. Dette er jo starten, ikke slutten på nåtidens sjakk-feide. Niemann og hans advokater trodde aldri på det her. Men de har fått oppmerksomheten og avledningen de trengte for at Carlsens uttalelser ikke skulle stå uimotsagt, sier Saltvedt.

– Dette er en krangel som har gått langt utenfor sjakkens sfære allerede. En god indikasjon på det er at nyhet breakes i Wall Street Journal. Det er som regel ikke der sportsnyheter kommer først. Det bare å glede seg til fortsettelsen. Sjakken trenger faktisk det her, ekstremt pikante krangler, når ikke verdensmesteren gidder å delta på det som en gang var sjakkens mest prestisjetunge mesterskap.

Sportskommentatoren sikter til Carlsens manglende motivasjon til å delta i langsjakk-VM.

– Vi er glade

Wall Street Journal skriver også at Niemann ikke kan ta de samme anklagene til retten igjen.

– Dette har vært helt i tråd med det Carlsen har sagt, at han ikke har hatt noe å fare med, at det ikke har vært liv laga. Så jeg tror de er svært fornøyde med utfallet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Og Carlsen og co. drar et lettelsens sukk over søksmålsavslaget.

– Vi er glade for at retten har avvist Hans Niemanns forsøk på å tilegne seg et ufortjent beløp gjennom Missouris føderale domstol, og at Niemanns forsøk har mislyktes, skriver Carlsens advokat Craig Reiser til NRK.

9th annual Breakthrough Prize ceremony

GLAD: Magnus Carlsen kan puste lettet ut.

Foto: JUAN PABLO RICO / AFP

Chess.com er også glade for at søksmålet er ute av verden.

– Vi er glade for å se denne kjennelsen. Vi trodde åpenbart at det var et verdiløst søksmål som brente massevis av tid og penger. Vi setter pris på vårt fantastiske juridiske team for deres flid og engasjement for vår sak. Hvor går vi herfra? Vi forblir 100 % fokusert på det vi alltid har gjort: å utvikle spillet og tjene samfunnet, skriver Erik Allebes og Danny Rensch fra Chess.com til NRK.

Henrik Carlsen, far og manager til Magnus Carlsen skriver til NRK at de ikke har noen kommentar til saken.

Bae spådde utfallet i fjor

Allerede i fjor høst spådde Bae, som også er utdanna advokat, at Niemann ikke ville nå fram med anklagene.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg tror også at Niemann og hans advokater har vært klar over at risikoen for dette utfallet var veldig høy, sier Bae og fortsetter:

– Utfallet er som forventet. Det som var Niemanns ambisjon var at dette skulle gå til en «jury trial», hvor han potensielt kunne ha muligheter. Men for å komme dit måtte han vise at han hadde en prosederbar sak. Men hans store hinder var at han måtte anses som en offentlig person, da var det veldig vanskelig å komme noen vei mot at noen skulle ha ærekrenket ham, grunnet de strenge lovene om ytringsfrihet i USA.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / Lars Bryne

Søksmålet kom etter at Carlsen anklaget Niemann for juks da han tapte mot amerikaneren i Sinquefield Cup i september.

Niemann har tidligere innrømmet å ha jukset i spill på Chess.com da han var 12 og 16 år. Siden har han vært utestengt fra nettstedet.

– Jeg tror at Niemann har jukset mer – og mer nylig – enn han offentlig har innrømmet, skrev nordmannen på Twitter i fjor høst.

– Banen ligger klar for Fide

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) gransket både Niemann og Carlsen etter bråket. Rapporten ble klar tidligere i år, men innholdet er fortsatt ikke kjent.

– Det er nå banen ligger klar for er at Fide kan komme videre i sin gransking av saken. Jeg har opplevd at de ikke har hatt lyst til å si noe før dette er avklart i USA. For å ikke tråkke i et vepsebol dersom man konkluderer den ene eller andre veien, mener Bae.

Saltvedt håper også at Fide tar en nøytral vurdering:

– Jeg håper og tror at Fide kan holde seg nøytrale. De er ikke særlig gode på det, men jeg håper de kan gå inn på det de er best på, det sjakkfaglige.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal