Hopp til innhold

Carlsen sier nei til ny VM-kamp

Magnus Carlsen har bestemt seg for å ikke stille til en sjette VM-kamp i sjakk og gir dermed fra seg verdensmestertittelen.

Norway Chess

STOPP: Magnus Carlsen vil ikke spille for flere VM-titler i langsjakk.

Foto: Carina Johansen / NTB

Det kommer frem i en artikkel hos sponsoren Unibet. Der forteller han at han har vært i samtaler med det internasjonale sjakkforbundet (Fide) etter at kandidatturneringen for neste VM var ferdigspilt.

Den vant Jan Nepomnjasjtsjij, som Carlsen slo da han sikret seg sin femte VM-tittel før jul i fjor.

– Jeg hadde ingen krav, og jeg hadde heller ingen forslag. Jeg var der for å fortelle dem at jeg ikke ville forsvare tittelen i neste VM, sier Carlsen.

Carlsen forteller at Fide kom med noen forslag for hvordan VM-formatet kunne endres for å få med han med i en ny VM-kamp.

– Noen likte jeg, noen likte jeg ikke. Men avgjørelsen min står, sier Carlsen.

Carlsen er den første som frivillig gir fra seg VM-tittelen siden den første kampen i 1886.

– Det er en konklusjon jeg er komfortabel med, og en avgjørelse jeg har tenkt mye på i en lang periode, i mer enn halvannet år. Jeg har snakket med teamet mitt, med Fide og med Jan om at jeg ikke kommer til å spille den kommende VM-kampen i langsjakk, sier han.

Jan Nepomnjasjtsjij

INGEN OMKAMP: Magnus Carlsen ønsker ikke å møte Jan Nepomnjasjtsjij til en ny VM-kamp.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Dårlig nytt for VM

Presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) kom med en uttalse onsdag ettermidag, der han forstår at Carlsen sitt valg er endelig.

– Vi hadde håpet at Magnus ville se annerledes på det etter en periode med hvile. Avgjørelsen hans vil utvilsomt skuffe fansen, og det er dårlig nytt for VM som et skue. Det blir et stort tomrom, men sjakken står sterkere enn aldri før. Det er delvis Magnus' fortjeneste, sier Arkadij Dvorkovitsj.

Han understreker at Carlsen fortjener respekt fra Fide og sjakkmiljøet i sitt karrierevalg

– Mange store mestere har opplevd at det med årene blir vanskeligere å motivere seg til å konkurrere på øverste nivå. Gleden av å vinne føles ikke like intenst som den første gangen, sier Dvorkovitsj.

Ble foreslått endringer

Noen av de foreslåtte formatendringene er blitt lekket. Sjakkekspert Atle Grønn synes de virket spennende.

– Hvis det ikke var realistisk å få gjennom de endringene, da var det ikke noe håp om at Magnus skulle stille, det har vi skjønt lenge. Det kan hende Fide eller Nepomnjasjtsjij ikke ville endre formatet, det kan hende det var urealistisk, sier Grønn.

Han mener det er synd for sjakkverdenen at Carlsen gir fra seg tittelen, men skjønner samtidig at timingen for å trappe ned er riktig.

– Det er samtidig noe vakkert over det. Han sitter i ti år og vinner fem VM-kamper og gir seg ubeseiret. Så er det en logikk i at han er ubeseiret i sin generasjon. Det er nok et viktig poeng, han har ikke lenger noe å bevise i sin generasjon, sier Grønn.

Les også: Kommentator-Carlsen langet ut mot «Nepo»: – Katastrofe

Magnus Carlsen og Nepo
Magnus Carlsen og Nepo

– En historisk dag

Verken Grønn eller Torstein Bae er overrasket over at Carlsen trekker seg fra VM. I lang tid har verdenseneren sagt at han har vurdert å droppe en ny VM-kamp dersom ikke formatet blir endret.

– Det er en litt annen situasjon nå, selv om han er best på rankingen, vil det nå være en ny verdensmester. Den posisjonen har en enorm tyngde. Han vil ikke være den suverene ubestridte eneren som han har vært i mange år, men vil konkurrere litt om oppmerksomhet fra den nye eneren, sier Bae.

VM sjakk studio NRK

VENDEPUNKT: Torstein Bae mener det vil være et vendepunkt i Magnus Carlsens karriere.

Foto: Erik Johansen / NTB

Han er spent på hva dette betyr for Carlsens videre karriere.

– Han sier jo han skal spille fortsatt, men man kan spekulere i om dette er starten på en større nedtrapping utenom langsjakken. Det er klart, hvis han nå sier fra seg VM i langsjakk, så er det et slags vendepunkt i karrieren til Magnus. Han har holdt verdensmestertittelen i ti år når noen tar tittelen fra han.

Les også: Hevder han ikke var ønsket som sjakkpresident: – Irriterende å ikke bli verdsatt

Simen Agdestein
Simen Agdestein

Første tittel i 2013

Carlsen vant sin første VM-tittel i langsjakk da han slo Viswanathan Anand i 2013. Siden har han slått Annan nok en gang, før Sergej Karjakin, Fabiano Caruana og Nepomnjasjtsjij har blitt nordmannens ofre på sjakkbrettet.

Allerede kort tid etter at den femte tittelen var i boks, hintet Carlsen om VM-slutt. Han sa den gang at det kun var 18 år gamle Alireza Firouzja som kan motivere ham til å fortsette i VM i langsjakk.

– Hvis en annen enn Firouzja vinner kandidatturneringen, er det lite sannsynlig at jeg spiller neste VM-match. Da tror jeg at jeg vil si at jeg er fornøyd, sa Carlsen i desember.

Firouzja lyktes ikke i kandidatturneringen i juni og juli. Der vant Nepomnjasjtsjij, mens Ding Liren ble nummer to, og nå overtar Carlsens VM-plass.

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen

FØRSTE: Viswanathan Anand ble beseiret første gang i 2013. Carlsen gjentok bedriften året etter.

Foto: Manjunath Kiran / AFP

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste