Hopp til innhold

NRK-kommentator om Ingebrigtsen-tiltalen: – Timingen er forferdelig

Når Jakob Ingebrigtsen skal løpe for OL-gull, skjer det samtidig som hans far, Gjert Ingebrigtsen, har en mishandlings-tiltale rettet mot seg.

uPXzpYywhIk

TRENT TIL GULL: Jakob Ingebrigtsen rett etter at han løp inn til OL-gull på 1500 meter. På veien til gullet ble han trent av sin far.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det kommer til å bli en monumental utfordring i å klare å holde et rent sportslig fokus.

Det sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

For 6. august skal det avgjøres under flomlysene på Stade de France i Paris for Jakob Ingebrigtsen. Da skal han løpe for å forsvare sitt OL-gull fra Tokyo.

Og en av hans argeste konkurrenter? Narve Gilje Nordås. Han blir trent av Gjert Ingebrigtsen, som også er Jakob og resten av løpebrødrenes tidligere trener.

– Timingen er på alle måter så forferdelig dårlig som det går an, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

- De må rett og slett si at de har bommet

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Tiltalt for fysisk vold og verbal mishandling

Nordås har tidligere uttalt at han ikke kommer til å velge bort Gjert Ingebrigtsen som trener. Han ønsker å vente til alle fakta er på bordet rundt saken.

NRK møtte Nordås på vei inn til utøverhotellet i Huelva mandag. Han ønsket ikke å kommentere saken.

– Ikke nå, dessverre.

Pressetreff innendørs VM i Glasgow

DUO: Gjert Ingebrigtsen (t.v.) og Narve Gilje Nordås har samarbeidet i flere år. Nå gjenstår det å se om sistnevnte fortsetter samarbeidet etter mandagens tiltalebeslutning kom.

Foto: Lise Åserud / NTB

For mandag morgen kom tiltalebeslutningen, som er på syv punkter, mot Gjert Ingebrigtsen. Den omfatter både fysisk vold og verbal mishandling. Tiltalen handler om mishandling i nære relasjoner mot et av sine barn.

John Christian Elden og Heidi Reisvang, som er Gjert Ingebrigtsens forsvarere, sier han er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han ikke erkjenner straffskyld.

Saken kommer opp midt i sesongoppladningen til både Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. De er to av Norges heteste medaljekandidater både i EM i juni og OL i august.

– Jakob er den aller største internasjonale stjernen i friidrett, som også er det største i løpet av et OL. Dette kommer til å prege alt frem til de olympiske lekene i starten av august, måtte de ville det eller ei, sier Saltvedt.

Les også Nordås taus etter Ingebrigtsen-tiltalen: – Nei, ikke nå, dessverre

Narve Gilje Nordås på utøverhotellet i Huelva

– Kommer til å prege alt

Når tiltale er tatt ut, skal saken vanligvis så fort som mulig opp for retten. På grunn av omstendighetene i saken, hvor begge parter har fulle kalendere, er det ikke ventet at rettssaken vil finne sted før etter sommerferien.

– Man må finne et tidspunkt der alle kan møte. Jeg vil tro at det vil holde hardt å få denne saken opp før sommerferien, det tror jeg ikke vil skje, sier Marius Dietrichson til NRK. Han er advokat og tidligere leder for forsvarsgruppen i advokatforeningen.

Dette betyr at saken kommer til å foregå over OL-perioden. Ifølge NRKs opplysninger vil saken mest sannsynlig komme opp for retten i oktober.

Straffesaken mot Zaniar Matapour

ADVOKAT: Marius Dietrichson. Bilder er fra Oslo tinghus i forbindelse med en annen straffesak.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dietrichson omtaler tiltalebeslutningen mot Gjert Ingebrigtsen som alvorlig.

– Etter loven er dette et alvorlig forhold. Den straffbare gjerningen er dessuten beskrevet til å ha foregått over flere år overfor et barn. Det straffes gjennomgående med fengselsstraff om retten finner tiltalte skyldig, sier Dietrichson.

NRK har forsøkt å få kommentarer fra Gjert Ingebrigtsen direkte, uten å få noen svar. Forsvarerne Elden og Reisvang uttaler seg på vegne av Ingebrigtsen.

Dette har skjedd i Ingebrigtsen-konflikten

Fra gullglis, realityshow og jubel, til familiebråk og beskyldninger om vold. Her er tidslinjen i Ingebrigtsen-konflikten.

Tviler på at saken preger Jakob Ingebrigtsen

Saken mellom den tidligere løpefaren og sønnene har foregått helt siden februar 2022. Da valgte de å skille lag. Dette skjedde et drøyt halvår etter at Jakob Ingebrigtsen tok sitt første OL-gull.

Der NRKs sportskommentator mener dette kommer til å føre til støy for både Jakob Ingebrigtsen og Nordås, tror den tidligere olympiske mesteren på 800 meter, Vebjørn Rodal, at saken ikke vil gå ut over prestasjonene på løpebanen.

– Rent praktisk for Jakob Ingebrigtsen sin del så tror jeg kanskje ikke forskjellen blir så stor. Når du er så god som Jakob Ingebrigtsen i en internasjonal idrett som friidrett, og har vært så god over så lang tid, så besitter du noen mentale egenskaper og en mental kapasitet som er bunnsolid, sier NRK friidrettsekspert Rodal og fortsetter:

– Jeg tror han klarer å håndtere dette på en grei måte, men en drømmesituasjon er det jo ikke.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / NRK

Ingebrigtsen-brødrene har via sin manager og pressekontakt bedt om ro slik at de kan fokusere på det sportslige.

Ventet at deler av saken går for lukkede dører

Det er ventet at saken skal opp for retten i oktober. Den endelige berammingen som saken er ikke satt.

Et vanlig prinsipp i norsk rettspraksis er at alle straffesaker skal gå for åpne dører. Det er derimot ventet at deler av rettssaken blir å gå for lukkede dører.

– Deler av rettssaken vil unntaksvis kunne holdes utenfor offentligheten, altså lukkede dører, når hensynet til privatlivets fred krever det. Kanskje særlig hvis det er barn involvert, slik som i denne saken. Dette blir en helhetsvurdering for retten, ut fra det partene selv ønsker, sier advokat Dietrichson.

Dermed venter fort en tur til rettssalen i Sør-Rogaland tingrett i tinghuset i Sandnes for Jakob Ingebrigtsen etter OL i Paris.

Siste nytt

 • Kristoff nummer to i Slovenia etter bruddforsøk

  Alexander Kristoff og Uno-X ga det et realt forsøk, men måtte se Ben Healy rykke til soloseier på siste etappe av Tour of Slovenia.

  Kristoff satt om lag hele etappen i brudd før feltet samlet seg med 15 kilometer igjen. På siste stigning knallet Healy til og skaffet seg etter hvert luken som ga seier.

  Seks sekunder bak ham spurtet Kristoff inn til annenplassen, mens Orluis Alberto Aular Sanabria endte som nummer tre. Tobias Halland Johannessen tok åttendeplassen og ble topp ti i sammendraget.

  Kristoffs første bruddforsøk resulterte ikke i noe, men han ga seg ikke der. Etter om lag seks mil skaffet Kristoff og polske Szymon Sajnok seg en luke på 1.40 minutter ned til hovedfeltet.

  Etter hvert kom flere ryttere til, blant dem Vegard Stake Laengen, og med åtte mil igjen skilte det om lag tre minutter ned til hovedfeltet. Den luken beholdt de en god stund, men med 15 kilometer igjen var forspranget på under minuttet. Etterpå skulle Healy avgjøre.

  Kristoff vant sist under et ritt i Belgia 1. juni. Han står med fire triumfer denne sesongen. (NTB)

 • Graham Hansen scoret sesongens 21. seriemål - blir toppscorer i Spania

  Det skal et lite mirakel til for at Caroline Graham Hansen ikke tar toppscorertittelen i den spanske toppdivisjonen for første gang. Søndag scoret hun da Barcelona slo Valencia i siste kamp.

  Før kampen lå Graham Hansen og lagvenninne Salma Paralluelo likt med 20 mål. Paralluelo var ikke i troppen, og dermed hadde den norske stjernen sjansen til å ta tittelen alene.

  Men hun måtte vente lenge på å juble. Først i det 88. minutt kom scoringen for den norske kvinnen, da hun fastsatte resultatet til 3-0.

  Graham Hansen endte dermed ligasesongen på 21 mål. Sevilla-spiller Christina Martin-Prieto står med 16 mål før hun spiller sesongavslutningen mot Athletic Bilbao klokken 17 søndag. Dermed skal det mye til for at hun nekter norsk toppscorertittel.

  Real Sociedad-spiss Synne Jensen blir nummer fem på toppscorerlisten denne sesongen med 14 nettkjenninger. Vilde Bøe Risa scoret ett mål for Atlético Madrid.

  Med søndagens seier fullførste Barcelona sesongen med 29 seire og én uavgjort på 30 kamper. Seriemesterne endte 15 poeng foran Real Madrid på annenplass. (NTB)

  Caroline Graham Hansen, her fra mesterligafinalen 2024
  Foto: BILDBYRÅN
 • Person skoten av politiet før EM-kamp

  Ein mann væpna med øks skal ha blitt skoten i ein storstilt politiaksjon i Hamburg søndag ettermiddag.

  Over 40.000 fans skal ha feira fredeleg i den nederlandske fansona før EM-oppgjeret mellom Polen og Nederland seinare i dag, melder den tyske avisa Bild.

  Rundt 12.30 måtte politiet aksjonere mot ein opprørsk mann som angreip fans.

  Politiet skal ifølge den tyske avisa Bild først brukt peparspray mot angriparen, før dei måtte trekke til skytevåpen. Fleire skot skal ha blitt fyrt av før mannen til slutt fall i bakken.

  wBZHsAmWqpo

  Mann med hakke skutt av politiet ved EM-feiring i Hamburg

  En mann bevæpnet med en hakke ble skutt i en stor politiaksjon i Hamburg søndag ettermiddag. Hendelsen skjedde mens fotballsupportere feiret EM, men settes ikke i sammenheng med mesterskapet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal