Hopp til innhold

NRK-kommentator om Ingebrigtsen-tiltalen: – Timingen er forferdelig

Når Jakob Ingebrigtsen skal løpe for OL-gull, skjer det samtidig som hans far, Gjert Ingebrigtsen, har en mishandlings-tiltale rettet mot seg.

uPXzpYywhIk

TRENT TIL GULL: Jakob Ingebrigtsen rett etter at han løp inn til OL-gull på 1500 meter. På veien til gullet ble han trent av sin far.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det kommer til å bli en monumental utfordring i å klare å holde et rent sportslig fokus.

Det sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

For 6. august skal det avgjøres under flomlysene på Stade de France i Paris for Jakob Ingebrigtsen. Da skal han løpe for å forsvare sitt OL-gull fra Tokyo.

Og en av hans argeste konkurrenter? Narve Gilje Nordås. Han blir trent av Gjert Ingebrigtsen, som også er Jakob og resten av løpebrødrenes tidligere trener.

– Timingen er på alle måter så forferdelig dårlig som det går an, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

- De må rett og slett si at de har bommet

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Tiltalt for fysisk vold og verbal mishandling

Nordås har tidligere uttalt at han ikke kommer til å velge bort Gjert Ingebrigtsen som trener. Han ønsker å vente til alle fakta er på bordet rundt saken.

NRK møtte Nordås på vei inn til utøverhotellet i Huelva mandag. Han ønsket ikke å kommentere saken.

– Ikke nå, dessverre.

Pressetreff innendørs VM i Glasgow

DUO: Gjert Ingebrigtsen (t.v.) og Narve Gilje Nordås har samarbeidet i flere år. Nå gjenstår det å se om sistnevnte fortsetter samarbeidet etter mandagens tiltalebeslutning kom.

Foto: Lise Åserud / NTB

For mandag morgen kom tiltalebeslutningen, som er på syv punkter, mot Gjert Ingebrigtsen. Den omfatter både fysisk vold og verbal mishandling. Tiltalen handler om mishandling i nære relasjoner mot et av sine barn.

John Christian Elden og Heidi Reisvang, som er Gjert Ingebrigtsens forsvarere, sier han er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han ikke erkjenner straffskyld.

Saken kommer opp midt i sesongoppladningen til både Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. De er to av Norges heteste medaljekandidater både i EM i juni og OL i august.

– Jakob er den aller største internasjonale stjernen i friidrett, som også er det største i løpet av et OL. Dette kommer til å prege alt frem til de olympiske lekene i starten av august, måtte de ville det eller ei, sier Saltvedt.

Les også Nordås taus etter Ingebrigtsen-tiltalen: – Nei, ikke nå, dessverre

Narve Gilje Nordås på utøverhotellet i Huelva

– Kommer til å prege alt

Når tiltale er tatt ut, skal saken vanligvis så fort som mulig opp for retten. På grunn av omstendighetene i saken, hvor begge parter har fulle kalendere, er det ikke ventet at rettssaken vil finne sted før etter sommerferien.

– Man må finne et tidspunkt der alle kan møte. Jeg vil tro at det vil holde hardt å få denne saken opp før sommerferien, det tror jeg ikke vil skje, sier Marius Dietrichson til NRK. Han er advokat og tidligere leder for forsvarsgruppen i advokatforeningen.

Dette betyr at saken kommer til å foregå over OL-perioden. Ifølge NRKs opplysninger vil saken mest sannsynlig komme opp for retten i oktober.

Straffesaken mot Zaniar Matapour

ADVOKAT: Marius Dietrichson. Bilder er fra Oslo tinghus i forbindelse med en annen straffesak.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dietrichson omtaler tiltalebeslutningen mot Gjert Ingebrigtsen som alvorlig.

– Etter loven er dette et alvorlig forhold. Den straffbare gjerningen er dessuten beskrevet til å ha foregått over flere år overfor et barn. Det straffes gjennomgående med fengselsstraff om retten finner tiltalte skyldig, sier Dietrichson.

NRK har forsøkt å få kommentarer fra Gjert Ingebrigtsen direkte, uten å få noen svar. Forsvarerne Elden og Reisvang uttaler seg på vegne av Ingebrigtsen.

Dette har skjedd i Ingebrigtsen-konflikten

Fra gullglis, realityshow og jubel, til familiebråk og beskyldninger om vold. Her er tidslinjen i Ingebrigtsen-konflikten.

Tviler på at saken preger Jakob Ingebrigtsen

Saken mellom den tidligere løpefaren og sønnene har foregått helt siden februar 2022. Da valgte de å skille lag. Dette skjedde et drøyt halvår etter at Jakob Ingebrigtsen tok sitt første OL-gull.

Der NRKs sportskommentator mener dette kommer til å føre til støy for både Jakob Ingebrigtsen og Nordås, tror den tidligere olympiske mesteren på 800 meter, Vebjørn Rodal, at saken ikke vil gå ut over prestasjonene på løpebanen.

– Rent praktisk for Jakob Ingebrigtsen sin del så tror jeg kanskje ikke forskjellen blir så stor. Når du er så god som Jakob Ingebrigtsen i en internasjonal idrett som friidrett, og har vært så god over så lang tid, så besitter du noen mentale egenskaper og en mental kapasitet som er bunnsolid, sier NRK friidrettsekspert Rodal og fortsetter:

– Jeg tror han klarer å håndtere dette på en grei måte, men en drømmesituasjon er det jo ikke.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / NRK

Ingebrigtsen-brødrene har via sin manager og pressekontakt bedt om ro slik at de kan fokusere på det sportslige.

Ventet at deler av saken går for lukkede dører

Det er ventet at saken skal opp for retten i oktober. Den endelige berammingen som saken er ikke satt.

Et vanlig prinsipp i norsk rettspraksis er at alle straffesaker skal gå for åpne dører. Det er derimot ventet at deler av rettssaken blir å gå for lukkede dører.

– Deler av rettssaken vil unntaksvis kunne holdes utenfor offentligheten, altså lukkede dører, når hensynet til privatlivets fred krever det. Kanskje særlig hvis det er barn involvert, slik som i denne saken. Dette blir en helhetsvurdering for retten, ut fra det partene selv ønsker, sier advokat Dietrichson.

Dermed venter fort en tur til rettssalen i Sør-Rogaland tingrett i tinghuset i Sandnes for Jakob Ingebrigtsen etter OL i Paris.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal