Hopp til innhold
Kommentar

Kun et tidsspørsmål før Norge får en brutal realitetsorientering

For første gang på over 30 år tror jeg ikke Norge kvalifiserer seg til EM. Det vil i så fall markere en ny tidsalder for norsk kvinnefotball.

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen

VERDENSSTJERNER: Ada Hegerberg (til venstre) og Caroline Graham Hansen depper i fjorårets VM-sluttspill i Australia og New Zealand.

Foto: BILDBYRÅN

Det norske kvinnelandslaget i fotball har vært en pioner i utviklingen i den internasjonale kvinnefotballen med gode generasjoner og vi har vært bortskjemt med gode prestasjoner.

De siste landslagsårene har derimot vært et mareritt, til tross for at det er verdensstjerner på laget.

Historisk har aldri landslaget vært dårligere rangert på Fifa-rankingen enn dagens 16. plass. Fallet til norsk kvinnefotball har gått raskere enn det jeg trodde det kom til å gjøre.

At Norge skal være den 16 beste nasjonen i verdens største kvinneidrett er isolert sett ingen skandale. Men vi skulle ikke vært der allerede nå.

Carl-Erik Torp

USIKKER: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp tror ikke Norge kvalifiserer seg til EM i 2025.

Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Med unntak av VM i Frankrike i 2019 har tre av de siste fire internasjonale mesterskapene vært en sportslig fiasko sett med norske øyne.

Den gledelige og voksende markedsinteressen markerer en ny tidsalder i internasjonal kvinnefotball, men det er kun et tidsspørsmål før Norge får en brutal realitetsorientering.

For første gang siden 1984 er det en reell mulighet for at Norge ikke kvalifiserer seg til et mesterskap, med unntak av OL.

Nå mener jeg det er større sannsynlighet for at Norge ikke kvalifiserer seg til EM i Sveits neste sommer, enn norsk deltakelse.

Utfordringen med å lede Norge til EM-sluttspillet i Sveits kunne knapt vært større for den nyansatte landslagssjefen Gemma Grainger.

Gemma Grainger

LANDSLAGSSJEF: Gemma Grainger ble presentert som ny landslagssjef for kvinnelandslaget 10. januar.

Foto: BILDBYRÅN
  • Graingers debut borte mot Kroatia sendes på NRK 2 og NRK TV kl. 18.00 fredag.

Hva er det som taler for at en ukjent britisk 41-åring skal vekke liv i norsk landslagsfotball?

Ingen av landslagsspillerne hadde hørt om henne da Norges Fotballforbund nylig presenterte henne som ny landslagssjef.

Les også Brite tar over Norge: – Ekstremt stor overraskelse

Grainger fremstår ekstremt strukturert og har viet livet sitt til å skaffe seg den høyeste utdanningen i fotball, men jeg synes det er en risikabel ansettelse.

Lise Klaveness (t.v) og Gemma Grainger

HØYT SPILL: Carl-Erik Torp mener fotballpresident Lise Klaveness og Norges Fotballforbund tar en sjanse når de ansatte britiske Gemma Grainger som ny landslagssjef.

Foto: BILDBYRÅN

Førstevalget var kanskje Alexander Strauss, men han er låst til en kontrakt med Bayern München. Leif Gunnar Smerud hadde også vært en tryggere valg. Han visste Lise Klaveness at spillerne var positive til og at de hadde signalisert et ønske om å beholde ham.

Smerud overbeviste som midlertidig landslagssjef i høstens nasjonsliga-kamper etter VM-fiaskoen under Hege Riise. Spillemessig tok Norge steg de seks landskampene han hadde ansvar og sentrale spillerne trivdes under hans ledelse.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. New Zealand - Norge (1-0)

Nå har ikke spillerne noe å klage over lenger

Forbundet håper de har skutt gullfuglen med Grainger som skal forene en spillergruppe som skriker etter en ny kultur og identitet. Samtidig innebærer det en større risiko å gå for et ukjent navn som spillerne må akseptere når hun skal selge inn budskapet sitt i garderoben.

Det er ingen tvil om at Grainger har sterk kompetanse. Hun har over 20 år med trenererfaring, har jobbet tett opp mot England sine aldersbestemte landslag og kommer fra landslagsjobben i Wales. I tillegg håndplukket FIFA henne til å være en del av Technical Study Group i fjorårets VM-sluttspill, hvor hun analyserte VM-kamper. CV-en hennes er solid.

Gemma Grainger

UKJENT: Gemma Grainger har en lang trenerkarriere, men var ukjent for de norske landslagsspillerne da hun ble presentert som ny landslagssjef.

Foto: BILDBYRÅN

Da Grainger presenterte sin første landslagstropp snakket hun ikke om fotballfilosofi eller hvordan hun ønsker Norge skal fremstå, men hun snakket om å få det beste ut av spillerne og spillermaterialet.

Som jeg uttalte da Caroline Graham Hansen ble benket i VM:

Når du ikke klarer å få verdensstjerner til å fungere i et lag, har man mislykkes som trener. Det ble i stor grad Hege Riises bane.

Caroline Graham Hansen med Ada Hegerberg i bakgrunnen

STJERNER: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen trener på Ullevaal foran nasjonsligakampene i fjor høst.

Foto: BILDBYRÅN

Det var hodebry for Smerud og det blir en av Grainger sine største utfordringer.

Samtidig er ikke alt bekmørkt.

Brann har brutt barrierer i Mesterligaen denne sesongen og er klar for en historisk kvartfinale mot Barcelona, i tillegg til at det er flere norske stortalenter som er på vei opp og fram.

Grainger dra nytte av disse positive faktorene. Hun fremstår offensiv, og jeg har troen på at hun kan få Norge til å fremstå på en annen måte enn det vi har sett tidligere og at vi raskt kan se bedre prestasjoner.

For jeg forventer at landslaget nærmer seg de beste fotballnasjonene og viser en helt annen konkurransedyktighet i enkeltkamper.

Fredag venter ilddåpen i landslagsdebuten på den norske trenerbenken. I kamper Norge skal vinne.

Men Norge står i fare for å rykke ned til nivå B i Nasjonsligaen og Grainger går rett inn i to skjebnekamper mot Kroatia i Nasjonsliga-playoff, som er direkte avgjørende for fremtidige mesterskapsmuligheter.

Gruppene til den ordinære EM-kvalifiseringen neste år vil ikke bli trukket, men baserer seg på Nasjonsligaen i år.

Det vil være en skandale dersom Norge taper mot Kroatia over to kamper og konsekvensene av tap vil være fatale for norsk kvinnefotball.

Veien til EM i 2025 er allerede utfordrende, men den vil bli langt tøffere med nedrykk til nivå B. Med nedrykk får vi en enkel gruppe som vi skal vinne med dårlig landslagsmotstand og lite sportslig utvikling, før vi må gjennom to krevende playoffer for å nå EM.

Landslagstropp

TROPPEN: Stortalentet Signe Gaupset var med i den første landslagstroppen til Gemma Grainger.

Foto: BILDBYRÅN

Da vil vi være en B-nasjon og potensielt være på samme nivå med nasjoner slik som Ungarn (42. plass FIFA-ranking), Slovakia (47), Nord-Irland (45) og Ukraina (33).

Det vil være helt på trynet og en grusom start for den nye landslagssjefen.

Men la oss håpe, håpe at nettopp det her Gemma Grainger som skal snu den negative utviklingen vi har sett for kvinnelandslaget vårt.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal