Hopp til innhold
Kommentar

Den olympiske ufred

Den uventede duellen mellom Narve Gilje Nordås og Filip Ingebrigtsen allerede i sesongåpningen markerer starten på det som kan bli en ubehagelig friidrettssommer.

Kombo Narve Gilje Nordås og Filip Ingebrigtsen.

STILLER TIL START I SAMME LØP: Narve Gilje Nordås (til venstre) har brått gjort endringer før Meeting Iberoamericano i Spania. Han har i siste stund funnet det for godt å stille til start i samme løp som Filip Ingebrigtsen.

Det norsk friidrett og for den del Olympiatoppen frykter mest av alt, er selvsagt at konflikten mellom brødrene Ingebrigtsen på den ene siden og deres far og eks-trener Gjert og hans nåværende elev Narve Gilje Nordås på den andre siden skal forplante seg helt inn i OL i Paris.

Alt tyder så langt på at frykten er reell.

Når den ene av de tre brødre skal sesongdebutere i Huelva i Spania tirsdag kveld, har Narve Gilje Nordås i siste stund funnet det for godt å skulle stille til start i samme løp.

Mens storebror Henrik aldri har vært redd for å ta en konfrontasjon, har Filip Ingebrigtsen fremstått med en mye større grad av gjennomtenkt mildhet, i hvert fall utenfor løpebanen.

Duellen med Nordås i den lille spanske kystbyen Huelva kan endre på det.

Når det skjer dagen etter at den alvorlige tiltalen mot Gjert Ingebrigtsen ble kjent. Og når de to altså egentlig ikke skulle møtes.

Gjert Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås

TRENER OG ELEV: Gjert Ingebrigtsen og Nordås.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Det NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal mener kan virke som en provokasjon ér nok på alle måter akkurat det.

En provokasjon av det ganske åpenbare og ikke minst unødvendige slaget.

For det er utenfra vanskelig å forstå hva som ellers gjorde at Gjert Ingebrigtsens nåværende elev bestemte seg for å stille til start også på 1500-meteren, ikke bare 5000-meteren han allerede var påmeldt til.

Det er meget mulig det er sportslige grunner. Men det er ikke gitt.

Det er meget mulig det er bare Nordås’ egen beslutning. Men det er ikke gitt.

Les også NRK-kommentator om Ingebrigtsen-tiltalen: – Timingen er forferdelig

uPXzpYywhIk

Gjertda i sivet

For et eller annet sted i byen på den spanske sørvestkyst befinner samtidig også den nevnte Gjert Ingebrigtsen seg.

Som han naturligvis er i sin fulle rett til.

Ingebrigtsen er tiltalt, ikke dømt.

Og er i skrivende stund fortsatt trener for det norske OL-håpet Narve Gilje Nordås.

Spørsmålet er likevel om han burde.

For mange hadde kanskje trodd på og forventet en noe lavere profil i det veldig turbulente kjølvannet av tiltalebeslutningens offentliggjøring.

En rettslig utvikling som også understreker det mørke alvoret i denne dyptliggende familiekonflikten.

Og der de tre løpende sønnene gjennom sin kommunikasjonsrådgiver har bedt om ro, hvordan de nå enn ser for seg at den skal arte seg, så er ikke Gjert Ingebrigtsen en som på noen måte har oppsøkt diskresjon eller stillhet de siste mange årene.

Og det kan altså virke som om jaget etter oppmerksomhet tilsynelatende ikke har blitt dempet av tiltalen.

Et sammenhengende realityshow

Det dusinet av år der han og familien har befunnet seg i offentlighetens åpenbart attraktive lys, har vært noe i nærheten av et sammenhengende realityshow.

Deler av det har utspilt seg i TV-seriens regisserte rammer, gjennom fem sesonger som «Team Ingebrigtsen», en programtittel i øyeblikket badende i ironiens kvikksand.

Mens andre deler har utspilt på og rundt friidrettsbaner rundt i verden, der Gjert Ingebrigtsen og hans tre løpende sønner oppnådde en suksess som fortsatt ikke kan betegnes som annet enn sensasjonell.

Og så er det de siste delene, som alle kunne tenkt seg å ha vært foruten.

Brødrene Ingebrigsten

VIL IKKE KOMMENTERE: Brødrene Ingebrigtsen har ikke ønsket å kommentere tiltalen mot faren og sier dette er en «privat familiesituasjon».

Foto: Heiko Junge / NTB

Der de tre brødrenes offentlige anklager mot faren i en kronikk i VG høsten 2023 medførte en nødvendig og forventet etterforskning fra politiets side.

Og nå har endt i en tiltale om vold i nære relasjoner, nærmere bestemt mot ett av Gjert Ingebrigtsens barn.

I en virkelighet ingen lenger har regien på.

For en familie som burde ha sluppet å få eksponert sin dysfunksjonelle splittelse for den mest vidåpne scene denne nasjonen kan tenke seg.

Den eventyrlige suksessens pris har vist seg å være skyhøy, uansett utfall av den kommende rettssaken.

Ingen i norsk idrettshistorie har i samme grad søkt offentlighet. Ingen burde i samme grad angre på å ha gjort det.

Les også Ingebrigtsen-brødrene gjør TV-comeback i OL-sesongen

Ingebrigtsen-brødre

98 lange dager

Aldri har et friidrettsstevne i Huelva, en by på størrelse med Stavanger, fått større oppmerksomhet. I hvert fall ikke i Rogaland.

Kanskje får vi en oppvisning i verdighet og sportslig fokus.

Kanskje får vi det første kapittelet i skrekksommeren 2024, der enorme sportslige friidrettsforhåpninger forsvant i en virvelvind av konflikter.

De tre løpende brødrene Ingebrigtsen skal samtidig lage en ny TV-serie. Denne gang skal man etter sigende fokusere på det sportslige. Og bare på brødrene.

Som om det noen gang har vært helt mulig.

Brødrene hadde neppe vært det de er på friidrettsbanen uten faren. Men Gjert Ingebrigtsen hadde definitivt heller ikke vært det han er uten de løpende sønnene.

Men han er noe også uten, nemlig treneren til det som kl. 20:50 den 6. august på Stade de France i Paris kan være hovedutfordreren for en Jakob Ingebrigtsen som ønsker å forsvare OL-gullet fra Tokyo.

De 98 dagene frem til det kan bli de lengste i norsk friidretts historie.

PS! Gjennom sine advokater har Gjert Ingebrigtsen uttalt at han er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han her ikke erkjenner straffskyld.

Sportsnyheter

2Cp8K1vI4W4

Knust Modric etter ufattelig EM-drama: – Det er fælt

Luka Modric trodde han hadde sendt nasjonen sin videre i EM. I stedet gikk Kroatias store stjerne fra himmel til helvete sekunder før slutt.

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Siste nytt

 • Spania med full kontroll – Albania ute av EM

  Spania var allerede før dagens kamp vinnere av gruppe B. Dermed valgte de å gjøre ti bytter på laget før kampen mot Albania.

  Albania måtte vinne om de skulle ha sjanse til å gå videre i EM.

  Spanias reserver viste at de var spillesugne, for allerede etter 13 minutter fikk de uttelling da Ferrán Torres satte ballen i mål. Det ble kampens eneste mål.

  Dani Olmo ble tredd opp i mellomrommet og vendte opp for et Spania-lag på vei fremover. Han spilte gjennom Ferrán Torres som hadde kommet inn fra vingen. Alene med keeper gjorde Torres ingen feil og satt ballen i mål via stolperota.

  – Ett av EMs best regisserte angrep. Her stemmer alt for Spania, du ser de tar seg tid og så kommer stikkeren, sa TV 2s ekspertkommentator Yaw Amankwah.

  Etter en times spilt endret kampbildet seg. Albania var avhengige av å snu kampen og kastet flere folk i angrep. Det var nære ved å gi uttelling.

  Etter 64 minutter kommer Albania til en stor mulighet. Albania overrasket Spania med et kjapt frispark, og Broja dro seg fri i 16-meteren og fyrte av. Spania-keeperen var årvåken og fikk slått ballen unna.

  – De tar den overraskende, de tar den raskt, stor mulighet for Albania. Nå har også de begynt å produsere sjanser, sa TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

  Noen minutter senere var Broja frempå igjen, men også denne gangen var Raya med på notene.

  Albania var flere ganger nære med å få ballen over streken, men klarte aldri å få ballen i mål.

  Spania vant 1–0 og dermed ryker Albanerne ut med kun ett poeng i årets EM.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Albania v Spain
  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
 • Vellykket operasjon for Varga

  Barnabás Varga ble mandag operert på et lokalt sykehus i Stuttgart.

  Det opplyser det ungarske fotballforbundet på X.

  Forbundet skriver at operasjonen var velykket og at den ifølge legene foregikk uten komplikasjoner. De skriver videre at Varga kan forlate sykehuset allerede på onsdag.

  Varga ble i søndagens kamp mot Skottland skadet i en tøff duell med Skottland-keeperen.

  Varga pådro seg flere brudd i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen. Han fikk også en kraftig hjernerystelse.

  TEPPEHAV
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Cavendish klar for sin 15. Tour de France – jakter seiersrekorden

  Mark Cavendish (39) har blitt tatt ut av Astana til årets Tour de France, hvor han skal forsøke å ta sin 35. etappeseier og skrive seg inn i historiebøkene.

  Laget ble offentliggjort mandag. Spurteren Cavendish står likt med den belgiske legenden Eddy Merckx på 34 etappeseire i treukersrittet. Briten har utsatt å avslutte karrieren for å gjøre et forsøk på å ta rekorden alene. I fjor krasjet han ut av rittet på den åttende etappen.

  Cavendish tok alle sine 34 etappeseirer mellom 2009 og 2021.

  Cavendish kan også vise til VM-gull i landevei i 2011 og OL-sølv i banesykling fra Rio i 2016. (NTB)

  Mark Cavendish
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal