Hopp til innhold

Helleland etter WADAs avgjørelse: – En mørk dag for antidopingarbeidet

Linda Hofstad Helleland går knallhardt ut mot WADAs avgjørelse om å oppheve utestengelsen av Russland fra 2015.

Høyres landsmøte.

SKUFFET: Linda Hofstad Helleland stemte imot å ta Russland inn igjen i det gode selskapet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg er veldig skuffet på vegne av alle rene utøvere, og de som kjemper kampen for en ren idrett. Det er helt umulig for meg å støtte opp om dette. Vi har ingen garantier for at vi får tilgang til prøver og data. Og heller ikke at man innrømmer at institusjonalisert doping har vært tatt i bruk, sier Linda Hofstad Helleland.

I dag ble det bekreftet av WADAs president, Craig Reedie, at RUSADA tas inn igjen i Verdens antidopingbyrå.

RUSADA sier i en uttalelse at de er svært glad for avgjørelsen.

– Det har vært fremgang i vårt felles arbeid, og vi er åpne for fortsatt samarbeid.

– De siste to årene har Rusada gjennomført et kjempearbeid for å skape en ny organisasjon som tilfredsstiller de beste internasjonale standarder for åpenhet og uavhengighet. Og det viktigste er at våre utøvere får mulighet til å delta i konkurranser på like betingelser som andre, sier RUSADAS talsmann Aleksandr Ivlev til russiske medier.

Hofstad Helleland er Wadas visepresident og var en av tolv styremedlemmer som var med på avstemmingen på Seychellene.

Ifølge nettstedet Insidethegames er Russland gjeninnsatt med ni stemmer for. To stemte imot. Et styremedlem avsto fra å stemme.

Dagens avgjørelse er derfor et nederlag for den norske visepresidenten.

– Det er mange utøvere verden over som er skuffet i dag sammen med Antidopingbyrå og mange myndigheter. Man ønsket at Wada skulle stå opp for de kravene og retningslinjene som vi så tydelig har sagt at vi skal stå for, før en eventuell godkjennelse. For meg er dette en mørk dag for antidopingarbeidet og den kraften som vi trenger for å rydde opp i internasjonal idrett, sier Helleland videre.

– Kaster bort penger

Også advokaten til den tidligere direktøren for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov retter skytset i retning WADA.

– WADAs avgjørelse om å gjeninnsette Russland er det største sviket mot rene utøvere i den olympiske historien, sier Jim Walden i en uttalelse om avgjørelsen.

Meldingen fra advokaten fortsetter med en klar anbefaling til USA.

«USA kaster bort penger med å fortsette å finansiere WADA, som åpenbart ikke klarer å addressere Russlands statsstyrte doping. Den eneste måten å få bukt med russisk korrupsjon er ved at kongressen videresender Rodtsjenkovs antidoping-anbefaling, som vil gi justisdepartementet de nødvendige verktøyene for å straffe de som er involvert i doping bak lås og slå, der de hører hjemme.»

Det var Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) som anbefalte Wada at russerne skulle bli tatt inn i varmen igjen.

Ifølge nettstedet Insidethegames er Russland gjeninnsatt med ni stemmer for. To stemte imot. Et styremedlem avsto fra å stemme.

Bakgrunn: Derfor skaper Russland hodebry for WADA

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Ble sparket ut etter Sotsji

Dette betyr nå at Wadas utelukkelse av russerne er opphevet.

Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av Wada i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende og statlig styrt doping. Nå mener Wada at Russland opptrer i samsvar med det internasjonale antidopingregelverket.

I forkant av torsdagens styremøte i Seychellene har en rekke nasjonale forbund, deriblant Antidoping Norge, markert klar motstand mot at Russland tas inn igjen i varmen av Verdens Antidopingbyrå.

Laster Twitter-innhold

– Prosessen stinker

– Det svekker tilliten til Wada og til det internasjonale antidopingarbeidet. Dette må ryddes opp umiddelbart, sa leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, før torsdagens vedtak.

Denne prosessen stinker, uttalte leder for det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag kom det også en felles uttalelse fra antidopingledere i 13 land, blant dem Norge, der de reagerte kraftig på en anbefaling om å oppheve utestengelsen av russerne.

Endret på krav

Et av kravene for at Russland skulle tas inn i varmen igjen, var fullt innsyn i rapporter og prøver fra dopinglaboratoriet i Moskva, samt at de anerkjente McLaren-rapporten. Dette var rapporten som avslørte at russiske utøvere hadde deltatt i et statlig dopingprogram.

Det kravet har i ettertid blitt endret av Wada til at Russland skal anerkjenne rapporten til Schmid-kommisjonen.

I Schmid-rapporten står det ikke direkte at statlig styrt doping har funnet sted. Den legger i stedet ansvaret over på navngitte enkeltpersoner i det russiske systemet.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Gledestårer da Storhamar sikret «bøtta»: – Vært nervøs og hatt vondt i kroppen

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da ble det gledestårer på flere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt.

    – Det er så deilig. Jeg har venta lenge. Jeg har tapt for mange finaler nå. Jeg har vært nervøs og hatt vondt i kroppen og magen. Endelig får jeg vinne for familien. Det har jeg venta på, jeg har ikke gjort det før, sier Patrick Thoresen til TV 2 etter kampen.

    – Jeg har sikkert vært i 14-15 finaler i karrieren min. Jeg har vunnet to ganger og vet hvor vanskelig det er å vinne. Å kunne vinne foran dem i dag betyr jævlig mye, sier han om familien som sitter på tribunen.

    Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal