Helleland etter WADAs avgjørelse: – En mørk dag for antidopingarbeidet

Linda Hofstad Helleland går knallhardt ut mot WADAs avgjørelse om å oppheve utestengelsen av Russland fra 2015.

Høyres landsmøte.

SKUFFET: Linda Hofstad Helleland stemte imot å ta Russland inn igjen i det gode selskapet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg er veldig skuffet på vegne av alle rene utøvere, og de som kjemper kampen for en ren idrett. Det er helt umulig for meg å støtte opp om dette. Vi har ingen garantier for at vi får tilgang til prøver og data. Og heller ikke at man innrømmer at institusjonalisert doping har vært tatt i bruk, sier Linda Hofstad Helleland.

I dag ble det bekreftet av WADAs president, Craig Reedie, at RUSADA tas inn igjen i Verdens antidopingbyrå.

RUSADA sier i en uttalelse at de er svært glad for avgjørelsen.

– Det har vært fremgang i vårt felles arbeid, og vi er åpne for fortsatt samarbeid.

– De siste to årene har Rusada gjennomført et kjempearbeid for å skape en ny organisasjon som tilfredsstiller de beste internasjonale standarder for åpenhet og uavhengighet. Og det viktigste er at våre utøvere får mulighet til å delta i konkurranser på like betingelser som andre, sier RUSADAS talsmann Aleksandr Ivlev til russiske medier.

Hofstad Helleland er Wadas visepresident og var en av tolv styremedlemmer som var med på avstemmingen på Seychellene.

Ifølge nettstedet Insidethegames er Russland gjeninnsatt med ni stemmer for. To stemte imot. Et styremedlem avsto fra å stemme.

Dagens avgjørelse er derfor et nederlag for den norske visepresidenten.

– Det er mange utøvere verden over som er skuffet i dag sammen med Antidopingbyrå og mange myndigheter. Man ønsket at Wada skulle stå opp for de kravene og retningslinjene som vi så tydelig har sagt at vi skal stå for, før en eventuell godkjennelse. For meg er dette en mørk dag for antidopingarbeidet og den kraften som vi trenger for å rydde opp i internasjonal idrett, sier Helleland videre.

– Kaster bort penger

Også advokaten til den tidligere direktøren for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov retter skytset i retning WADA.

– WADAs avgjørelse om å gjeninnsette Russland er det største sviket mot rene utøvere i den olympiske historien, sier Jim Walden i en uttalelse om avgjørelsen.

Meldingen fra advokaten fortsetter med en klar anbefaling til USA.

«USA kaster bort penger med å fortsette å finansiere WADA, som åpenbart ikke klarer å addressere Russlands statsstyrte doping. Den eneste måten å få bukt med russisk korrupsjon er ved at kongressen videresender Rodtsjenkovs antidoping-anbefaling, som vil gi justisdepartementet de nødvendige verktøyene for å straffe de som er involvert i doping bak lås og slå, der de hører hjemme.»

Det var Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) som anbefalte Wada at russerne skulle bli tatt inn i varmen igjen.

Ifølge nettstedet Insidethegames er Russland gjeninnsatt med ni stemmer for. To stemte imot. Et styremedlem avsto fra å stemme.

Bakgrunn: Derfor skaper Russland hodebry for WADA

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Ble sparket ut etter Sotsji

Dette betyr nå at Wadas utelukkelse av russerne er opphevet.

Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av Wada i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende og statlig styrt doping. Nå mener Wada at Russland opptrer i samsvar med det internasjonale antidopingregelverket.

I forkant av torsdagens styremøte i Seychellene har en rekke nasjonale forbund, deriblant Antidoping Norge, markert klar motstand mot at Russland tas inn igjen i varmen av Verdens Antidopingbyrå.

Laster Twitter-innhold

– Prosessen stinker

– Det svekker tilliten til Wada og til det internasjonale antidopingarbeidet. Dette må ryddes opp umiddelbart, sa leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, før torsdagens vedtak.

Denne prosessen stinker, uttalte leder for det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag kom det også en felles uttalelse fra antidopingledere i 13 land, blant dem Norge, der de reagerte kraftig på en anbefaling om å oppheve utestengelsen av russerne.

Endret på krav

Et av kravene for at Russland skulle tas inn i varmen igjen, var fullt innsyn i rapporter og prøver fra dopinglaboratoriet i Moskva, samt at de anerkjente McLaren-rapporten. Dette var rapporten som avslørte at russiske utøvere hadde deltatt i et statlig dopingprogram.

Det kravet har i ettertid blitt endret av Wada til at Russland skal anerkjenne rapporten til Schmid-kommisjonen.

I Schmid-rapporten står det ikke direkte at statlig styrt doping har funnet sted. Den legger i stedet ansvaret over på navngitte enkeltpersoner i det russiske systemet.

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal