Russland lurte en hel idrettsverden – nå har de brutt ny avtale

Russland møtte ikke kravene til verdens antidopingbyrå (Wada) innen fristen. Nå risikerer de ny utestengelse.

Russia Doping

IOC-president Thomas Bach (t.v.) sammen med Russlands president, Vladimir Putin.

Foto: Charlie Riedel / Ap

I 2015 kom det frem at Russland hadde lurt en hel idrettsverden. De hadde drevet med institusjonalisert doping og gjennomført en storstilt dekkoperasjon for å unngå å bli tatt.

Som en følge av dette, ble de utestengt fra verdens antidopingbyrå. I september 2018 ble de tatt inn igjen i varmen, til store protester fra en rekke utøvere og idrettsledere.

Nå har russerne brutt avtalen de inngikk i september.

Skyldte på utstyret

Tirsdag kveld bekreftet nemlig Wada at de ikke hadde fått tilgang til dopingprøvene som er oppbevart på dopinglaben i Moskva de siste årene. Wada skulle, etter avtale med Russland, få tilgang til disse prøvene innen 31. desember 2018. Så skjedde ikke.

Det spesielle er at Wada har vært i Moskva ved flere anledninger i 2018. I slutten av november hadde de et møte med representanter fra Russland for å finne ut hvordan man kunne få overlevert prøvene.

Russia Doping Double Life

Dopinglaboratoriet i Moskva har vært stengt i flere år etter avsløringene om juks i Russland. Fortsatt har ikke Wada fått tilgang til prøvene.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Da Wada dro tilbake til Moskva noen uker senere, nettopp for å hente ut prøvene, fikk de likevel ikke gjort jobben sin.

Grunnen? Utstyret Wada hadde tatt med seg var ikke godkjent i henhold til russisk lov, mente russerne.

Dermed måtte antidopingrepresentantene dra hjem tomhendte. Siden da har det altså ikke skjedd noe nytt – og russerne har dermed brutt sin del av avtalen, ifølge Wada.

– Jeg er bittert skuffet over at dataene fra laboratoriet i Moskva ikke er blitt overlevert etter avtalen som ble inngått i september. Siden da har vi jobbet flittig med russiske myndigheter for å møte tidsfristen, sier president i Wada, Sir Craig Reedie, i en pressemelding.

– Russland har sonet sin dom

Reedie forsvarer nok en gang at gjeninnsettelsen av Russland var til det beste for ren idrett, til tross for at avtalen nå er brutt.

Dermed begynner neste utfordring for Wada: Hva skal de gjøre nå?

En ny utestengelse virker nærliggende, men det er langt fra sikkert at det blir sånn.

Samme dag som Wada bekreftet avtalebruddet, gikk nemlig IOC-president Thomas Bach langt i å fortelle at Russland ikke kommer til å bli utestengt fra OL i Tokyo i 2020.

– Med sin utestengelse fra OL i Pyeongchang har russerne sonet sin dom, selv om andre organisasjoner fortsatt holder på med sine prosedyrer, sa Bach i sin nyttårsmelding.

Den 14. januar møtes Wadas uavhengige komite for regeletterlevelse (CRC) for å diskutere veien videre for Russland. Kanskje blir de nok en gang utestengt.

Lar seg ikke overraske

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener dette dreier seg om like konkurransevilkår for alle utøvere.

– Er det greit at noen går 450 meter istedenfor 500 på skøyter eller at du opphever offside i fotball for et bestemt lag? Hvis man vet at de har jukset, men lar dem slippe unna og ikke bryr seg om det.. Det er det dette dreier seg om, sier Solheim.

– Er du overrasket?

– Nei, dette er et tema som har pågått over flere år. Så trodde man at ved å gi dem full tilgang til antidopingarbeid og internasjonal idrett igjen, så ville dette løse seg på tre måneder. Det har det ikke gjort. Det er ikke en ny situasjon, derfor er jeg heller ikke overrasket.

Derfor reagerer han også på uttalelsene til IOC-presidenten.

– Når vi vet at det er foregått ulovligheter, må vi få ryddet opp i det. Vi må forvente at russerne legger alle kortene på bordet og forteller om det som faktisk har skjedd, mener Solheim.

Siste nytt

 • Ruud fortsatt nummer 54

  Casper Ruud beholder 54.-plassen på verdensrankingen i tennis. Listen toppes fortsatt av Novak Djokovic, foran Rafael Nadal og Roger Federer. Det er klart etter at rankinglisten ble offentliggjort mandag.

  ATP 250-turnering Kitzbühel
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • – Vi må få en erstatter for Neymar

  Neymar får ikke forlate Paris Saint-Germain uten at den franske storklubben får en erstatter i retur, sier PSG-trener Thomas Tuchel ifølge Goal.com.

  Neymar har gjennom sommeren blitt hyppig linket til både Real Madrid og Barcelona.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Ny remis for Carlsen i USA

  Magnus Carlsen spilte remis i 2. runde i Sinquefield Cup i St. Louis etter 45 trekk mot Vishy Anand. Den norske verdensmesterens lange rekke med langsjakkpartier uten tap fortsetter. Den er nå oppe i 81 partier

  Magnus Carlsen
  Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal