Hopp til innhold

NRKs ekspert om Nordås' valg: – Kan nok oppfattes som en provokasjon

Narve Gilje Nordås har brått gjort endringer før Meeting Iberoamericano i Spania. Det bekrefter agenten og Nordås selv til NRK.

Nordås

ENDRING I PLANENE: Nordås løper 1500 meter i stedet for 5000 meter i kveld. Han kan også komme til å stille på 5000 meter for å hjelpe kompisen Per Svela.

Foto: NTB

Narve Gilje Nordås var opprinnelig oppført på startlistene til 5000 meter under kveldens stevne i Huelva i Spania.

Nå har VM-bronsevinneren byttet øvelse. Nordås løper i stedet 1500 meter og møter med det Filip Ingebrigtsen til duell.

– Han kommer definitivt til å prøve å vinne 1500 meter, og avhengig av hvordan han føler seg kan det være han prøver å hjelpe Per på 5000 meter noen runder for treningens skyld, sier Nordås-agent Nic Bideau til NRK.

Filip Ingebrigtsen

NORSK PROFIL: Filip Ingebrigtsen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Overfor NRK bekrefter Nordås planene.

«Stemmer», skriver han i en SMS på spørsmål om det blir 1500 meter og en fartsholderjobb for treningskompisen. Per Svela løper 5000 meter med mål om å komme seg under 13.20 minutter, som er EM-kravet på distansen.

Stevnet kommer dagen etter at Gjert Ingebrigtsen ble tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner, mot én av de fornærmede i saken.

Pappa Ingebrigtsen er Nordås' trener og skal også være på plass i Spania. Nordås og Ingebrigtsen løper kl. Kl 21.05, mens Nordås og Svela løper 5000 kl. 21.14.

Rodal: – Veldig overraskende

Nordås valg kom brått på NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Det er veldig overraskende når det hele veien er blitt sagt at Narve tilsynelatende kom til Spania for å springe en 5000 meter, men i siste liten snur.

Samtidig betyr det at vi får en veldig spennende duell mellom Narve og Filip tidlig i sesongen, og langt tidligere enn vi kunne forvente for bare ett døgn siden, sier han.

Vebjørn Rodal

EKSPERT: Vebjørn Rodal

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / NRK

Da løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob valgte å bryte med faren, gikk Nordås motsatt vei. Gitt bakgrunnen for brødrenes valg, ligger det mer prestisje i tirsdagens duell.

Bistandsavdokaten Mette Yvonne Larsen, som blant annet representerer løpebrødrene, kom med følgende melding om stevnet i Spania til Stavanger Aftenblad mandag.

– På Filip sine vegne kan jeg si at det er å håpe at Gilje Nordås, gitt sakens utvikling, nå holder en meget lav profil, sa Larsen til Aftenbladet.

Derfor er det ikke god stemning mellom de to leirene. At de nå i sesongens første 1500 meter skal møtes, med det bakteppe, gjør det ekstra interessant på mange måter, sier Rodal.

– Burde Nordås unngått å bytte øvelse, gitt bakteppet i saken?

Jeg skjønner spørsmålet. Det kan nok oppfattes som en provokasjon for løpebrødrene. Det har hele tiden blitt sagt at Nordås skal løpe 5000 og hjelpe treningskompisen, så dette skiftet i 12. time overrasker meg.

Ble tiltalt mandag

Gjennom sine advokater har Gjert Ingebrigtsen uttalt at han er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han her ikke erkjenner straffskyld.

– Saken er naturligvis en belastning for alle berørte, og det bes derfor om at familien nå får ro. Vi vil komme tilbake til saken i retten, der den hører hjemme, sa advokatene John Christian Elden og Heidi Reisvang til NRK mandag.

Narve og Gjert Ingebrigtsen under Trond Mohn Games i juni 2023

TRENER OG ELEV: Gjert Ingebrigtsen og Nordås.

Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Bistandsadvokat for flere av Ingebrigtsen-barna, Mette Yvonne Larsen, sier dette er en alvorlig tiltale.

– Det har vært en grundig og rask etterforskning. Vi er ikke enig i at de øvrige sakene er henlagt, og minst én av dem vil bli påklaget, uttalte hun til NRK mandag.

Hun sier dette gjelder alvorlige forhold mot en sårbar person over en lengre tidsperiode.

Ber om ro

Løpebrødrene har ikke ønsket å la seg intervjue etter at faren ble siktet, men ga en uttalelse gjennom deres pressekontakt Espen Skoland.

«Dette er en privat familiesituasjon. De ønsker ikke å kommentere saken», skrev han og fortsatte:

qNftl-PF4lY
Foto: NTB

«Brødrene har bedt om ro og ønsker å fokusere fullt og helt på det sportslige. De er takknemlige for at pressen har respektert dette ønsket».

Olympiatoppen har stengt OL-døren for Gjert Ingebrigtsen. Han kommer ikke til å få akkreditering til sommerens leker i Paris.

– En person som er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, vil ikke være aktuell for å bli akkreditert i den norske troppen til OL, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø.