Hopp til innhold

Reagerer på møte mellom Norge og Qatar: - Viser at de lever i en helt annen virkelighet

Vertsnasjonen for VM i 2022 ba om norsk støtte etter å ha følt seg oversett. – De fortjener ingen støtte fra oss, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

assisterende utenriksminister i møte med Norge om blant annet fotball-vm.

UTENRIKSMINISTER: Lolwah Rashid Al-Khater hadde møte med UD i april.

Foto: Scanpix / Myndighetene i Qatars offisielle pressebilder

For en drøy måned siden tok den assisterende utenriksministeren i Qatar opp kritikken mot landet i et møte med det norske regjeringsapparatet.

I samme tidsrom raste debatten om boikott av mesterskapet i gulfstaten. Fotballandslagets markeringer på banen hadde spredd seg til alle verdens hjørner, også til Doha.

I møtet, som egentlig skulle handle om den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Somalia, byttet deltagerne til et annet brennende, hett tema: fotball-VM i Qatar.

Høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite

MED SJEFEN: Audun Halvorsen (t.h) sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Her fra en høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De ønsker vel å hvitvaske «imaget» sitt

Møtet er bare et av Norges mange og hyppige samtaler med myndighetene i den arabiske ørkenstaten.

NRK har ikke fått innsyn i referatet fra møtet i april, ettersom fast praksis er at samtaler mellom Norge og andre lands myndigheter skal foregå fortrolig, men UD opplyser at Norge blant annet påpekte at en eventuell VM-boikott kommer fra fotballen, ikke regjeringen.

Hennes bekymring var at reformarbeidet i Qatar ble oversett og etterlyste mer støtte fra det internasjonale samfunn, sier statssekretær i UD, Audun Halvorsen.

Det får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere.

– Det er helt absurd. Norge har snarere undervurdert menneskerettighetsbruddene i Qatar, ikke vært tydelige nok i talen, og har ikke minst eksportert våpen til landet, og heller ikke gått inn for en boikott. Dette viser bare at de lever i en annen virkelighet enn oss.

Bjørnar Moxnes mener Fiskeriministeren kan svekke tilliten til politikere

ABSURD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller Qatars fremstøt for absurd.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Hvorfor tror du Qatar ber om støtte?

– De ønsker vel å hvitvaske «imaget» sitt, men de har ikke gjort noe som helst av substans. Hvis de gjør noe positivt, skal de få kred, men hittil har de ingenting å vise til, legger Moxnes til.

På spørsmål om Norge tar et tydelig nok standpunkt ovenfor Qatar, svarer statssekretær Jens Frølich Holte (H) følgende:

– Regjeringen har tatt et veldig tydelig standpunkt ovenfor Qatar og vi har egentlig gjort det i veldig lang tid. I 2015 begynte vi å se nærmere på dette spørsmålet om arbeidstakerrettigheter og senest i 2019 diskuterte vi Qatars menneskerettigheter i FN. Så dette er noe vi har jobbet med over tid og Qatar vet veldig godt hva Norge mener om disse spørsmålene, sier Holte.

Omfattende møtevirksomhet og to faste, norske diplomater i Qatar

Qatar har i senere tid markert seg på den internasjonale arenaen. Ikke bare når det gjelder å få store mesterskapet til varmen i Doha, men også gjennom en aktiv utenrikspolitikk, hvor de blant annet er vertskap for toppmøter og fredssamtaler.

Blant dem konflikten mellom Taliban og den afghanske regjeringen. Her kommer også Norge inn i bildet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide på et av sine besøk i Qatar.

I QATAR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte Qatars utenriksminister, Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, i Doha i februar 2020.

Foto: Myndighetene i Qatar

– Jeg vil si at Norge har jevnlig kontakt med Qatar. Det varierer selvfølgelig litt. Det har vært besøk på ministernivå, både til Qatar og til Norge, så har også kronprinsen vært på besøk der, så vi har jevnlig kontakt, sier statssekretær Holte.

UD opplyser at de ikke fører oversikt over uformelle møter med representanter fra Qatar eller møter med Qatars ambassade i Stockholm. Av formelle møter, har UD møtt qatarske myndigheter minst åtte ganger, enten i Doha eller Norge, de siste fem årene.

– I tillegg har Norge, siden september i fjor, hatt en til to norske diplomater til stede i Qatar mer eller mindre kontinuerlig. Disse diplomatene jobber med fredsforhandlinger med Taliban, skriver Utenriksdepartementet til NRK i en e-post.

Mener kritikken er feilaktig

I det digitale møtet ble også den mye omtalte artikkelen hos den britiske avisen The Guardian omtalt. I februar skrev de at 6500 gjestearbeidere har dødd i Qatar siden landet fikk fotball-VM. Dette reagerte den assisterende utenriksministeren på:

– Al-Khater mente at kritikken i The Guardian var feilaktig. Hun fortalte at kun 20 % av gjestearbeiderne i Qatar jobbet i bygningsbransjen, og at arbeidsrelaterte dødsfall hadde falt de siste ti årene og at de per i dag ligger på samme nivå som i vestlige land, sier statssekretær Halvorsen.

– Jeg la vekt på at Norge ville fortsette å oppfordre Qatar til å implementere disse endringene.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener det positivt hvis Qatar søker støtte og hjelp til reformer. På den måten kan Norge for eksempel dele kunnskap om hvor vellykket det er med organisere arbeidstakere, mener han.

– Den eneste faren jeg ser med noe sånt er at det blir et slags vern mot virkelige reformer, at qatarske myndigheter bruker dialog med Norge og andre som et skalkeskjul mot kritikk for ikke å gjøre noe, sier Egenæs.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal