Hopp til innhold

Norske Bayern-spillere på Qatar-treningsleir: – Det er en vanskelig situasjon

Bayern München har i flere år dratt til Qatar på vinteren. De norske spillerne Tuva Hansen og Emilie Bragstad mener spillerne har liten påvirkningskraft.

Tuva Hansen / Aspire Academy /

TRENINGSLEIR: Tuva Hansen og resten av Bayern München er på treningsleir på Aspire Academy i Qatar.

Foto: Beate Oma Dahle / Fadi Al-Assaad / REUTERS / NTB

– Vi som spillere har ikke så mye vi skulle ha sagt på hvor vi skal reise på treningsleir, når vi har en sponsor som gjør dette mulig. Det er ikke en plass jeg ville dratt på ferie selv. Men når situasjonen er slik, så reiser vi ned hit, sier Bragstad til NRK.

Det var i 2011 at det tyske storlaget for første gang dro til Qatar på treningsleir i januar. Det har de gjort hvert år siden, foruten 2022. Klubben har siden 2018 blitt sponset av Qatar Airways.

Herrelaget dro tilbake til Tyskland på torsdag, mens kvinnelaget kom til Qatar på tirsdag. Med på flyet til Qatar var blant andre de to norske spillerne Tuva Hansen og Emilie Bragstad og trener Alexander Straus.

Qatar arrangerte i 2022 fotball-VM for herrer og har i flere år fått kritikk på grunn av menneskerettighetsbrudd i landet knyttet til migrantarbeidere og kvinners rettigheter.

Bayern München Qatar

PÅ VEI: Bayern Münchens herrelag før avreise til Qatar.

Foto: Peter Kneffel / AP

– Avgjørelser tatt over vårt hode

– Føler dere at dere er en del av sportsvasking?

– Vi vil jo ikke være en del av det. Det er noe vi virkelig ikke ønsker, men vi føler kanskje det er en vanskelig situasjon for oss spillere. Vi blir satt litt i en dårlig situasjon, og føler ikke at vi kan gjøre så mye med det, sier Hansen.

Jærbuen ble Bayern München-spiller 1. januar, etter å ha spilt i Brann de siste to årene. Bragstad signerte for Bayern i fjor vinter, men ble værende i Rosenborg frem til sommeren 2022.

– Jeg føler dette er høyere enn oss. Det er ikke slik at vi kan gå bort og si at vi ikke blir med på treningsleir, mener Bragstad.

Hun forteller at de får trent godt i Qatar og at spillerne gjør det beste ut av situasjonen.

– Det er fotballspillere vi er. Vi får trent godt og får forberedt oss godt til sesongstart.

– Hva tror du kunne skjedd ved en boikott?

– Det er vanskelig for oss som enkeltpersoner å kunne gjøre noe med at klubben har bestemt at vi skal reise til Qatar på treningsleir. Hva som hadde skjedd om hele spillergruppen hadde boikottet treningsleiren er vanskelig å si, ettersom vi allerede har reist ned hit, sier Bragstad.

Tuva Hansen og Emilie Bragstad

I QATAR: Tuva Hansen (t.v.) og Emilie Bragstad (t.h.) er glade for å være lagvenninner i Bayern München, men skjønner kritikken retta mot treningsleiren deres i Qatar.

Foto: Skjermdump / NRK

Åpne krangler på generalforsamlingene

Medlemmene i klubben har flere ganger tatt opp samarbeidet med Qatar Airways, sist under generalforsamlingen i oktober. Flere høytstående personer i klubben har svart med at samarbeidet har gitt nødvendige midler for å holde det sportslige nivået oppe.

NRK har forelagt Bayern München flere spørsmål på e-post, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Ekspert på tysk fotball, Eivind Bisgaard Sundet, sier det er en «veldig vanskelig situasjon» for klubben.

– Det er jo en medlemsstyrt klubb, så de siste to-tre generalforsamlingene har endt med åpne krangler på grunn av samarbeidet med Qatar og at fansen mener at her bør Bayern München som klubb ta avstand fra Qatar, sier Sundet.

Eivind Bisgaard Sundet

EKSPERT: Eivind Bisgaard Sundet er Viaplay-kommentator og ekspert på tysk fotball.

Foto: Viasat

Sponsoravtalen går ut i sommer, men Bayern München-sjef Oliver Kahn forteller til Bild at de er i samtaler rundt en mulig ny avtale, og at de vil diskutere «sportslige, økonomiske og sosiale temaer».

Sundet forstår at Hansen og spillerne føler at de blir satt i en «litt dårlig situasjon» og peker på midtbanespiller Leon Goretzka som også var kritisk til VM i Qatar.

– Det er vanskelig når du har de samme folkene som sponsor. Jeg tror det er vanskelig for alle parter på alle nivå i den klubben, rett og slett, sier han.

Sundet mener en boikott fra enkeltspillere ikke hadde vært mulig uten store konsekvenser for spillerne.

– Det hadde aldri gått. Da hadde de blitt pælmet ut. Det er ikke noe tvil om hvor makten i Bayern München sitter. Det er fremdeles i styrerommet. Det er en medlemseid klubb, men det er Oliver Kahn og den gjengen som fremdeles bestemmer, sier han.

Les også Myndighetene i Qatar anklages for PR-stunt etter disse bildene

Fredag dukket tusenvis av indiske migrantarbeidere opp i Dohas gater for å heie på VM-nasjonene

Trente med det qatarske landslaget

Bragstad forteller at de prøver å representere klubben på en «god måte» under oppholdet i Qatar:

– Vi har vært på skolebesøk og har også hatt trening med noen småjenter, for å vise at det er mulig for dem også. Vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, hvis man kan si det slik.

Torsdag hadde kvinnelaget til Bayern München også en treningsøkt med det som ifølge qatarske medier var deler av det qatarske kvinnelandslaget i fotball.

– Forstår dere kritikken, sett i lys av fotball-VM og menneskerettighetsspørsmålet?

– Vi har jo forståelse for at folk har meninger om det. Så klart. Men det er på en måte litt over oss, føler vi. Det er på en måte klubben som styrer det. Vi prøver å gjenspeile våre verdier fra klubben utad, som det å møte skoleelever og trene jentelag. Vise litt utad hvordan vi egentlig tenker, avslutter Hansen.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Semifinaletap for norsk Groningen-trio

  Det blir ingen nederlandsk cupfinale for de norske Groningen-spillerne Johan Hove, Isak Määttä og Kristian Lien. Feyenoord vendte til 2-1 i semifinalen.

  Hove og Määttä spilte fra start foran 46.000 tilskuere på De Kuip i Rotterdam, mens Lien fikk et kort innhopp på tampen av kampen.

  Groningen er på 6.-plass i 1. divisjon og med i opprykksjakten. Laget sjokkerte Feyenoord ved og ta ledelsen ved Laros Duarte etter en halvtimes spill. Samme mann hadde også et stolpetreff i første omgang.

  Feyenoord hevet seg etter pause. Dávid Hancko utlignet i det 62. minutt, og sju minutter før full tid ble innbytter Ondrej Lingr matchvinner tre minutter etter at han kom inn.

  Hove spilte hele kampen for Groningen, mens venstreback Määttä ble byttet ut i det 78. minutt.

  Feyenoord møter Nijmegen i cupfinalen 21. april. Også den kampen spilles på De Kuip. (NTB)

  Johan Hove
  Foto: JEROEN PUTMANS / AFP
 • Rashford ut mot kritikerne: – Vis litt menneskelighet

  Marcus Rashford sier at de som trekker hans lojalitet til Manchester United i tvil må vise «mer menneskelighet».

  26-åringen har scoret bare fem mål for klubben denne sesongen, og han har måttet tåle kritikk for innstillingen etter flere uheldige episoder.

  – Om min lojalitet til United trekkes i tvil, må jeg si fra, skriver Rashford i en artikkel for The Players' Tribune.

  – Det er som å trekke min identitet i tvil, alt jeg står for som menneske. Jeg vokste opp her og har spilt for klubben siden jeg var gutt.

  Rashford ble utviklet i klubbens akademi og har scoret 128 mål på 391 kamper for Manchester Uniteds førstelag. Forrige sesong scoret han karrierebeste 30 mål, men denne sesongen har det gått tyngre.

  – Jeg tåler kritikk. Jeg kan takle overskrifter, kritikk i podcaster, sosiale medier og aviser. Jeg tåler hva som helst, men om dere sår tvil om lojaliteten til klubben, min kjærlighet til fotball, og trekker familien min inn i det, så vil jeg be om at dere viser litt mer menneskelighet, skriver Rashford. (NTB)

  Marcus Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Supporterangrep i Bilbao: – Flere alvorlig skadd

  Et 60-talls personer skal ha vært involvert i et angrep på Atletico Madrid-supportere i Bilbao.

  Angrepet skjedde i en bar tilknyttet San Mames stadion, der Athletic Bilbao tok imot Atlético Madrid i semifinalen i den spanske cupen torsdag kveld.

  Semifinalen ble utsatt i en halvtime som følge av at Atletico Madrids lagbuss ble hindret og forstyrret i sin tur på vei til stadion.

  Flere Atlético Madrid-supportere måtte til sykehus, opplyser klubbpresident Enrique Cerezo.

  – Flere er alvorlig skadd, sier Cerezo i et TV-intervju.

  Vinneren av semifinalekampen møter Mallorca i finalen.

  Supportere av hovedstadsklubben skal ha blitt angrepet av såkalte ultras tilknyttet Athletic Bilbao. (NTB)

  Copa del Rey - Semi Final - Second Leg - Athletic Bilbao v Atletico Madrid
  Foto: Vincent West / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal