Hopp til innhold

Politikere skuffet over fluoravgjørelse: – Kan ikke la juksere styre dette

Ikke alle er fornøyd med at fluorforbudet i langrenn og skiskyting ble utsatt én sesong, og frykter for flere forsinkelser. SV mener Norge bør forby helse- og miljøskadelige smøreprodukter nå.

Holmenkollen skiskyting

SKI MED GLID: Også neste sesong er det lov å bruke fluorsmøring under skia, men SV ønsker at det skal bli totalforbud i Norge nå.

Foto: Berit Roald / NTB

CO₂ i atmosfæren
417.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

– Jeg tror ikke de er redde for å utsette det enda en sesong dersom det skulle ta ett år til å finne noe som fungerer, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sikter til at både Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) fredag tok en helomvending og utsatte fluorforbudet til neste sesong på grunn av for dårlige testmetoder.

Thingnes Bø støtter avgjørelsen for å få rettferdige konkurranser, men ønsker en fluorfri sport.

– Forbudet mot fluor var veldig positivt, både på grunn av økonomi, for fluor er dyrt, og helseplagene til smørere og foreldre rundt om, sier skiskytteren.

– Kan ikke la jukserne styre dette

Det planlagte forbudet ble kritisert av mange i skimiljøet, fordi kontrollapparatet ikke er ansett som godt nok til å avsløre fluorbruk.

– Det er skuffende. Jeg vet at IBU og FIS er oppmerksomme på miljøfaren ved fluorholdig skismøring, og de burde ha kommet lenger i å utvikle gode testmetoder for å avdekke bruk, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Muligheten for juks er ikke et argument alle er enige i.

Lars Haltbrekken

KLAR TALE: SVs Lars Haltbrekken under Stortingets muntlige spørretime tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi kan ikke la juksere styre dette. De har vært klare på at det var siste året også i fjor, så det vi er frykter er nye utsettelser. Hensynet til miljøet og helsa til de som smører er viktigere enn rettferdigheten, enn faren for at noen jukser, mener stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Jeg tror de fleste skiløpere er ærlige folk, som vil innrette seg etter et forbud, legger han til.

Haltbrekken mener Norge bør innføre fluorforbud i alle skikonkurranser på norsk jord, noe SV reiste sak om i Stortinget i fjor.

– Dette er så alvorlig at vi må gjøre noe raskt. Det finnes gode alternativer, ikke så gode som de som brukes nå, men jeg tror de fleste er enige i at helsa er viktigere enn at de går noen sekunder fortere på ski, sier SV-politikeren.

Vil følge internasjonale regler

Skipresident Erik Røste – som også sitter i FIS-styret – peker på at det allerede er et spesialforbud.

– I Norge har vi et forbud mot bruk av fluor til og med 16 år. Det er vi som eneste nasjon. Men når det gjelder på junior og seniornivå hvor vi konkurrerer internasjonalt, vil vi følge et internasjonalt system.

Tobias Dahl Fenre

MYE FLUOR: Smøreteamet for skiskytterne har i lang tid jobbet for å kvitte seg med all fluor fra bussene. Nå kan de likevel bruke produktene.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Men er det ikke mulig å ta et verdivalg også på junior- og seniorrenn i norgescup?

– Norgescup er et internasjonalt skirenn hvor vi vil følge det internasjonale regelverket, svarer Røste.

– Jeg synes det er veldig synd at han sier det. Derfor vil vi oppfordre klima- og miljøministeren og idretts- og kulturminister til å sørge for at det blir forbudt, sier Haltbrekken.

– Liten eller ingen effekt

Fluorstoffet PFOA, som finnes i noen typer skismøring, ble forbudt av EU i sommer, men IBU skal ha fått beskjed om at de kan bruke produkter som ble produsert før dette. Norge er blant pådriverne for flere internasjonale reguleringer av de farligste kjemikaliene.

Sveinung Rotevatn

SKUFFET: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Foto: Berit Roald / NTB

– Forbrukerprodukter som blir omsatt i Norge, er i stor grad produsert i andre land. Miljøgifter blir transportert over landegrenser gjennom luft- og havstrømmer. Norske særnasjonale forbud vil derfor ha liten eller ingen effekt, mener Rotevatn.

– For å fase ut miljøgifter i forbrukerprodukt, må vi samarbeide med andre land og handle på internasjonalt nivå. Jeg vil derfor fortsette med å legge innsatsen i det internasjonale arbeidet. Det gir resultater, sier klima- og miljøministeren.

Forventer spørsmål om utsettelse

Til tross for fortsatt stor usikkerhet, står både FIS og IBU fast ved at forbudet skal gjelde for neste år, og ikke utsettes til etter OL i 2022.

– Det er i hvert fall ikke planlagt, men folk vil alltid spørre om vi ikke kan utsette det. Men på grunn av helserisikoen, så ønsker å vi takle dette problemet og introdusere forbudet før OL, sier kommunikasjonssjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Christian Winkler, og forteller at alle vil bli gjort kjent med testsystemet og reglene allerede på slutten av denne sesongen.

Siste nytt

 • Bayern München endte Barcelona-kvinnenes ville seiersrekke

  Alexander Straus' Bayern München sørget for Barcelonas første tap på 16 kamper. Tyskerne vant 3-1 på hjemmebane i mesterligaen onsdag.

  Vertene fikk en drømmeåpning på kampen da Klara Bühl og Lina Magull sørget for 2-0-ledelse etter kun ti minutter.

  Etter en times spill økte Lea Schüller vertenes ledelsen til tre mål. Da hjalp det lite for gjestene at Geyse utlignet fem minutter senere.

  Emilie Bragstad og Ingrid Syrstad Engen startet begge kampen på benken for hvert sitt lag. Engen kom inn til pause, mens Bragstad først fikk prøve seg fra det 85. spilleminutt.

  Barcelona topper likevel gruppe D med ni poeng på fire kamper. Bayern har like mange poeng, men langt dårligere målforskjell.

  Sist Barcelona tapte en tellende kamp var mesterligafinalen mot Lyon forrige sesong.

  Bayern trenes av Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Women's Champions League - Group D - Bayern Munich v FC Barcelona
  Foto: ANDREAS GEBERT / Reuters
 • Bøe Risa med måldobbel mot Everton

  Vilde Bøe Risa scoret to mål da Manchester United slo Everton 4-2 i den engelske ligacupen for kvinner onsdag.

  Bøe Risa brukte bare ett minutt på å sende vertene i føringen. 19 minutter senere satte hun inn sitt andre mål for kvelden.

  I mellomtiden hadde også Rachel Williams scoret for Manchester United.

  Jess Park reduserte til 1-3 for Everton etter 25 minutter, men det hjalp lite da Jade Moore satte inn «de røde djevlenes» fjerde mål for kveld, to minutter senere.

  Danske Karen Holmgaard fikk satt inn enda en redusering for Everton på tampen av kampen, men Manchester United vant til slutt 4-2.

  United ligger nå på 2.-plass i gruppe A med fem poeng etter tre kamper. Aston Villa topper gruppen med ni poeng, men med én kamp mer spilt. Aston Villa vant 2-1 over Sheffield United på bortebane. (NTB)

  Women's Super League - Manchester United v Tottenham Hotspur
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Manchester United med tap mot spansk bunnlag – norsk 18-åring fikk tillit

  Onsdag kveld møttes Cádiz og Manchester United til treningskamp. Førstnevnte vant 4–2 over Erik ten Hags menn.

  For klubben, som til daglig spiller i La Liga, var kampen det aller første møtet med den engelske storklubben.

  For Manchester United var det som ventet et annet mannskap enn vanlig da 13 spillere er med i VM.

  Den norske 18-åringen, Isak Hansen-Aarøen, ble byttet inn på rett etter pausen.

  Cádiz tok en rask ledelse, og kun minutter senere doblet hjemmelaget. United reduserte først til 2-1, før utligningen kom rett etter pausen.

  Det spanske laget sørget for 3–2 etter en time spilt. Ti minutter før slutt la de på til 4–2.

  1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Sandnes Ulf 5-0.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste