Politikere skuffet over fluoravgjørelse: – Kan ikke la juksere styre dette

Ikke alle er fornøyd med at fluorforbudet i langrenn og skiskyting ble utsatt én sesong, og frykter for flere forsinkelser. SV mener Norge bør forby helse- og miljøskadelige smøreprodukter nå.

Holmenkollen skiskyting

SKI MED GLID: Også neste sesong er det lov å bruke fluorsmøring under skia, men SV ønsker at det skal bli totalforbud i Norge nå.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg tror ikke de er redde for å utsette det enda en sesong dersom det skulle ta ett år til å finne noe som fungerer, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sikter til at både Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) fredag tok en helomvending og utsatte fluorforbudet til neste sesong på grunn av for dårlige testmetoder.

Thingnes Bø støtter avgjørelsen for å få rettferdige konkurranser, men ønsker en fluorfri sport.

– Forbudet mot fluor var veldig positivt, både på grunn av økonomi, for fluor er dyrt, og helseplagene til smørere og foreldre rundt om, sier skiskytteren.

– Kan ikke la jukserne styre dette

Det planlagte forbudet ble kritisert av mange i skimiljøet, fordi kontrollapparatet ikke er ansett som godt nok til å avsløre fluorbruk.

– Det er skuffende. Jeg vet at IBU og FIS er oppmerksomme på miljøfaren ved fluorholdig skismøring, og de burde ha kommet lenger i å utvikle gode testmetoder for å avdekke bruk, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Muligheten for juks er ikke et argument alle er enige i.

Lars Haltbrekken

KLAR TALE: SVs Lars Haltbrekken under Stortingets muntlige spørretime tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi kan ikke la juksere styre dette. De har vært klare på at det var siste året også i fjor, så det vi er frykter er nye utsettelser. Hensynet til miljøet og helsa til de som smører er viktigere enn rettferdigheten, enn faren for at noen jukser, mener stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Jeg tror de fleste skiløpere er ærlige folk, som vil innrette seg etter et forbud, legger han til.

Haltbrekken mener Norge bør innføre fluorforbud i alle skikonkurranser på norsk jord, noe SV reiste sak om i Stortinget i fjor.

– Dette er så alvorlig at vi må gjøre noe raskt. Det finnes gode alternativer, ikke så gode som de som brukes nå, men jeg tror de fleste er enige i at helsa er viktigere enn at de går noen sekunder fortere på ski, sier SV-politikeren.

Vil følge internasjonale regler

Skipresident Erik Røste – som også sitter i FIS-styret – peker på at det allerede er et spesialforbud.

– I Norge har vi et forbud mot bruk av fluor til og med 16 år. Det er vi som eneste nasjon. Men når det gjelder på junior og seniornivå hvor vi konkurrerer internasjonalt, vil vi følge et internasjonalt system.

Tobias Dahl Fenre

MYE FLUOR: Smøreteamet for skiskytterne har i lang tid jobbet for å kvitte seg med all fluor fra bussene. Nå kan de likevel bruke produktene.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Men er det ikke mulig å ta et verdivalg også på junior- og seniorrenn i norgescup?

– Norgescup er et internasjonalt skirenn hvor vi vil følge det internasjonale regelverket, svarer Røste.

– Jeg synes det er veldig synd at han sier det. Derfor vil vi oppfordre klima- og miljøministeren og idretts- og kulturminister til å sørge for at det blir forbudt, sier Haltbrekken.

– Liten eller ingen effekt

Fluorstoffet PFOA, som finnes i noen typer skismøring, ble forbudt av EU i sommer, men IBU skal ha fått beskjed om at de kan bruke produkter som ble produsert før dette. Norge er blant pådriverne for flere internasjonale reguleringer av de farligste kjemikaliene.

Sveinung Rotevatn

SKUFFET: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Foto: Berit Roald / NTB

– Forbrukerprodukter som blir omsatt i Norge, er i stor grad produsert i andre land. Miljøgifter blir transportert over landegrenser gjennom luft- og havstrømmer. Norske særnasjonale forbud vil derfor ha liten eller ingen effekt, mener Rotevatn.

– For å fase ut miljøgifter i forbrukerprodukt, må vi samarbeide med andre land og handle på internasjonalt nivå. Jeg vil derfor fortsette med å legge innsatsen i det internasjonale arbeidet. Det gir resultater, sier klima- og miljøministeren.

Forventer spørsmål om utsettelse

Til tross for fortsatt stor usikkerhet, står både FIS og IBU fast ved at forbudet skal gjelde for neste år, og ikke utsettes til etter OL i 2022.

– Det er i hvert fall ikke planlagt, men folk vil alltid spørre om vi ikke kan utsette det. Men på grunn av helserisikoen, så ønsker å vi takle dette problemet og introdusere forbudet før OL, sier kommunikasjonssjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Christian Winkler, og forteller at alle vil bli gjort kjent med testsystemet og reglene allerede på slutten av denne sesongen.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle å midtbanen i dag, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Johnsen haltet av banen

  Kun en uke etter at han fikk sin landslagsdebut, måtte Dennis Johnsen forlate banen mot Fiorentina med det som så ut som en skade.

  Fem minutter ut i den andre omgangen måtte nordmannen forlate banen.

  Johnsen har startet alle de åtte kampene i ligaen fra start, og fikk sin landslagsdebut mot Montenegro. Der fikk han en målgivende på Norges andre scoring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP
 • Maskert mann stjal oppmerksomheten

  Per-Mathias Høgmo ledet Häcken til 5-0 hjemme mot IFK Norrköping i svensk toppfotball mandag. Men på stillingen 3-0 skjedde det noe som tok all oppmerksomhet.

  En maskert mann prøvde å ta seg inn på banen der Häcken-spillerne feiret mål. Mannen ble stoppet før han klarte å entre banen og ta seg inn blant feirende spillere.

  Høgmos menn er ubeseiret i fem Allsvenskan-kamper og har vunnet sine to siste. IFK Norrköping kom til mandagens oppgjør som Sveriges beste formlag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal