Hopp til innhold

Politikere skuffet over fluoravgjørelse: – Kan ikke la juksere styre dette

Ikke alle er fornøyd med at fluorforbudet i langrenn og skiskyting ble utsatt én sesong, og frykter for flere forsinkelser. SV mener Norge bør forby helse- og miljøskadelige smøreprodukter nå.

Holmenkollen skiskyting

SKI MED GLID: Også neste sesong er det lov å bruke fluorsmøring under skia, men SV ønsker at det skal bli totalforbud i Norge nå.

Foto: Berit Roald / NTB

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg tror ikke de er redde for å utsette det enda en sesong dersom det skulle ta ett år til å finne noe som fungerer, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sikter til at både Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale Skiforbundet (FIS) fredag tok en helomvending og utsatte fluorforbudet til neste sesong på grunn av for dårlige testmetoder.

Thingnes Bø støtter avgjørelsen for å få rettferdige konkurranser, men ønsker en fluorfri sport.

– Forbudet mot fluor var veldig positivt, både på grunn av økonomi, for fluor er dyrt, og helseplagene til smørere og foreldre rundt om, sier skiskytteren.

– Kan ikke la jukserne styre dette

Det planlagte forbudet ble kritisert av mange i skimiljøet, fordi kontrollapparatet ikke er ansett som godt nok til å avsløre fluorbruk.

– Det er skuffende. Jeg vet at IBU og FIS er oppmerksomme på miljøfaren ved fluorholdig skismøring, og de burde ha kommet lenger i å utvikle gode testmetoder for å avdekke bruk, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Muligheten for juks er ikke et argument alle er enige i.

Lars Haltbrekken

KLAR TALE: SVs Lars Haltbrekken under Stortingets muntlige spørretime tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi kan ikke la juksere styre dette. De har vært klare på at det var siste året også i fjor, så det vi er frykter er nye utsettelser. Hensynet til miljøet og helsa til de som smører er viktigere enn rettferdigheten, enn faren for at noen jukser, mener stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Jeg tror de fleste skiløpere er ærlige folk, som vil innrette seg etter et forbud, legger han til.

Haltbrekken mener Norge bør innføre fluorforbud i alle skikonkurranser på norsk jord, noe SV reiste sak om i Stortinget i fjor.

– Dette er så alvorlig at vi må gjøre noe raskt. Det finnes gode alternativer, ikke så gode som de som brukes nå, men jeg tror de fleste er enige i at helsa er viktigere enn at de går noen sekunder fortere på ski, sier SV-politikeren.

Vil følge internasjonale regler

Skipresident Erik Røste – som også sitter i FIS-styret – peker på at det allerede er et spesialforbud.

– I Norge har vi et forbud mot bruk av fluor til og med 16 år. Det er vi som eneste nasjon. Men når det gjelder på junior og seniornivå hvor vi konkurrerer internasjonalt, vil vi følge et internasjonalt system.

Tobias Dahl Fenre

MYE FLUOR: Smøreteamet for skiskytterne har i lang tid jobbet for å kvitte seg med all fluor fra bussene. Nå kan de likevel bruke produktene.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Men er det ikke mulig å ta et verdivalg også på junior- og seniorrenn i norgescup?

– Norgescup er et internasjonalt skirenn hvor vi vil følge det internasjonale regelverket, svarer Røste.

– Jeg synes det er veldig synd at han sier det. Derfor vil vi oppfordre klima- og miljøministeren og idretts- og kulturminister til å sørge for at det blir forbudt, sier Haltbrekken.

– Liten eller ingen effekt

Fluorstoffet PFOA, som finnes i noen typer skismøring, ble forbudt av EU i sommer, men IBU skal ha fått beskjed om at de kan bruke produkter som ble produsert før dette. Norge er blant pådriverne for flere internasjonale reguleringer av de farligste kjemikaliene.

Sveinung Rotevatn

SKUFFET: Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Foto: Berit Roald / NTB

– Forbrukerprodukter som blir omsatt i Norge, er i stor grad produsert i andre land. Miljøgifter blir transportert over landegrenser gjennom luft- og havstrømmer. Norske særnasjonale forbud vil derfor ha liten eller ingen effekt, mener Rotevatn.

– For å fase ut miljøgifter i forbrukerprodukt, må vi samarbeide med andre land og handle på internasjonalt nivå. Jeg vil derfor fortsette med å legge innsatsen i det internasjonale arbeidet. Det gir resultater, sier klima- og miljøministeren.

Forventer spørsmål om utsettelse

Til tross for fortsatt stor usikkerhet, står både FIS og IBU fast ved at forbudet skal gjelde for neste år, og ikke utsettes til etter OL i 2022.

– Det er i hvert fall ikke planlagt, men folk vil alltid spørre om vi ikke kan utsette det. Men på grunn av helserisikoen, så ønsker å vi takle dette problemet og introdusere forbudet før OL, sier kommunikasjonssjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Christian Winkler, og forteller at alle vil bli gjort kjent med testsystemet og reglene allerede på slutten av denne sesongen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal