Hopp til innhold

Misnøye og forvirring rundt fluorforbudet: – En helt håpløs situasjon

JESSHEIM/VOSS (NRK): Maskinen som skal bevise ulovlig bruk av fluor virker ikke. Det bekymrer både norske og internasjonale stjerner. I Tyskland truer de med å boikotte renn hvis forbudet opprettholdes.

Landslaget for herrer i skiskyting trener i Trysil

OPPGITT: En frustrert Johannes Thingnes Bø kaller prosessen rundt fluorforbudet for en helt håpløs situasjon.

Foto: Berit Roald / NTB

To måneder før verdenscupen starter er det ingen som har oversikt over hvordan fluorforbudet håndteres.

Norges smøresjef Stein Olav Snesrud skulle egentlig vært i Tyskland og testet maskinen som skal bevise ulovlig bruk av fluor. Men maskinen virker ikke, og testingen er satt på vent.

Smøresjefen er klokkeklar på at dagens situasjon er uholdbar.

– Vi kan ikke starte opp med et fluorforbud uten at de har en test som fungerer. De må få orden på en test som virker, og vi må få testet den slik at vi vet at vi kan stole på systemet og har tillit til systemet. Da kan de kjøre i gang med et fluorforbud, men de har mye igjen til det, sier Snesrud til NRK.

Stjernene er misfornøyde

Smøresjefen får full støtte av noen av Norges største vinteridrettsstjerner.

– Vi kan ikke ha et fluorforbud om de ikke har et godt testsystem rundt. Det går ikke. Da blir ikke idretten rettferdig. Først må de på plass et godt testsystem rundt som kan sjekke dette korrekt, sier Therese Johaug.

Therese Johaug

Therese Johaug håper på en snarlig avklaring på testsystemet som skal benyttes til vinteren.

Foto: Geir Olsen / NTB

I Sverige er Frida Karlsson minst like bekymret som rivalen.

– Man må være 110 prosent sikker på at kontrollmaskinen fungerer og at man kan garantere at vi konkurrerer på like forutsetninger. Ellers synes jeg det er dumt å gjøre en så forhastet beslutning, sier Frida Karlsson til SVT.

– Det er litt rart hvis de skal være strenge på rester av fluor som vi ikke helt vet hvilke utslag vi gi på testene ennå. Om jeg skal få en startnekt fordi jeg smurte med fluor i Hovedlandsrennet i 2014 på skiene mine, så synes jeg ikke det er så innmari kult, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen.

Smøresjefen for Tysklands skiskytterlandslag går lengst av alle. Ifølge SVT vurderer de å boikotte renn hvis fluorforbudet opprettholdes.

Utsatt testing

I utgangspunktet skulle de norske smøreteamene i både langrenn og skiskyting på onsdag reist til Tyskland for å prøve ut den nye testmetoden som blir utviklet ved instituttet for teknologi i Karlsruhe.

I stedet har testingen blitt utsatt på ubestemt tid. I en e-post til NRK erkjenner leder for prosjektet, professor i mikro- og nanotribologi Matthias Scherge, at situasjonen er kaotisk.

Professor Matthias Scherge

Professor Matthias Scherge er direktør for Fraunhofer-instituttet i Karlsruhe og leder prosjektet med å finne en fluortest-metode for FIS og IBU.

– Situasjonen er komplisert og vanskelig. Denne uken skal vi forsøke å løse problemene som gjorde at vi ikke ble klare i tide, skriver han.

Men foreløpig har ikke Norges smøresjef fått ny dato. Det bekymrer ham.

– Det er ganske uavklart. De jobber beinhardt for å løse de problemene de hadde på den testen de hadde i forrige uke. Vi avventer og forbereder oss på et fluorforbud, men så venter vi på beskjed om at vi kan få lov til å komme ned og teste det, forteller smøresjefen.

Knapp tid

Både Snesrud og hans smøresjefkollega hos skiskytterne, Tobias Dahl Fenre, er oppgitt over at de ikke får mer tid til å sjekke maskinen som tester om skiene er fluorfrie.

– Vi fikk en time sist, så om vi får en time nå så får vi bruke den godt i hvert fall. Vi skulle gjerne hatt mer tid, men vi får forberede oss så godt vi kan og lage til masse forskjellige ski som vi da kan teste fortløpende der nede. Da får vi i alle fall mange svar og så får vi evaluere de svarene etterpå, sier Snesrud.

At smørerne får så knapp testtid vekker også harme hos utøverne, som til syvende og sist står ansvarlig for hva de har under skiene. Johannes Thingnes Bø ber det internasjonale forbundet ta til fornuften.

– Det er en helt håpløs situasjon. De burde få vært der i en uke og hatt mulighet til å skaffe seg erfaringer. Den åpenheten rundt hva som er under skiene når de blir testet, det er viktig at de resultatene er tydelig og at de viser at systemet er vanntett, sier Thingnes Bø bestemt.

Avventer fjerning

Mandag kom beskjeden om at det finske skiforbundet ber om en utsettelse av fluorforbudet. Temaet diskuteres heftig i både skiskytter- og langrennsleirene om dagen. Også Sjåstad Christiansen er for en utsettelse av fluorforbudet, og mener OL i Beijing er et naturlig punkt å vente på.

– Jeg syntes vi burde ha en testsesong hvor vi sjekker om testmetoden og dette apparatet fungerer som det skal, før vi begynner å diske folk. Vi kunne ventet til etter OL med å være i diskvalifiseringsmodus og forsikret oss om at testmaskineriet er bra nok, for det er veldig trist for oss utøvere og smørere og ledere, hvis de har gjort alt i god tro og så er det plutselig pulverrester fra i fjor som gjør utslag, sier skiskytteren.

Med uvissheten omkring testmetode og fortsatt forbud er oppe i skyene, avventer nå skismørerne å gjøre den tidkrevende prosessen med å fjerne alle fluorpartikler fra de mellom 800 og 1000 skiparene i den norske smørebussen.

Fluorrester

Slik så det ut på gulvet etter en av de elleve smørestasjonene var rengjort.

Foto: Fredrik Stuve / NRK

– Foreløpig fjerner vi den fysiske glideren som vi vet inneholder fluor. Så har vi mange ski her som vi vet er brukt i konkurranse. De er det jo en mer omfattende jobb for å få fluorfrie, men foreløpig avventer vi det litt. Noe skal slipes, men med resten venter vi nok til vi får endelig beskjed om at fluorforbudet blir innført, forklarer Snesrud.

Fluor til 8 millioner

Mandag «støvsugde» langrennslandslaget sin smørebuss på Jessheim.

– Her er det mye fluor, ja. Det er helt sikkert, sier Snesrud.

Alt som har vært i nærheten av fluor ryddes vekk og sorteres ut. Alle benker og utstyr støvsuges, blåses og blir rengjort etter beste evne.

Micke Book

Normalt bruker smørerne, her Micke Book, et kvarter på å rydde arbeidsstasjonen etter hver sesong. I år har de satt av en uke til full rydding.

Foto: Fredrik Stuve / NRK

Mellom 50 og 100 skibørster må byttes ut. Fluorsmøring med en markedsverdi på omkring 4 millioner kroner blir stuet vekk og lagret. Det samme har skiskytterne gjort. Om fluorforbudet blir opprettholdt kommer norsk langrenn og skiskyting samlet til å destruere smurning med en verdi rundt 8 millioner kroner.

Alle forberedelsene blir gjort, til tross for at uvissheten omkring det innførte fluorforbudet bare øker.

Siste nytt

 • Koronautbrudd i den svenske langrennsleiren – Frida Karlsson og to andre stjerner syke

  De svenske langrennsstjernene Jonna Sundling, Frida Karlsson og Linn Svahn har blitt koronasyke og kommer trolig ikke til start i kommende helgs verdenscuprenn i Gällivare.

  Det opplyser Det svenske skiforbundet tirsdag.

  – Vi er i en situasjon hvor flere i troppen har testet positivt for covid-19 etter verdenscuprennene i Ruka. Situasjonen er selvsagt uheldig, og vi iverksetter for tiden flere tiltak for å minimere videre smittespredning da mange aktive allerede er på plass i Gällivare, sier landslagslege Rickard Noberius.

  Han sier at løperne må ha god hygiene, og at måltider skal inntas på de respektives rom.

  Jonna Sundling stiller ikke i Gällivare, men Frida Karlsson er aktuell for å starte i lørdagens distanseløp. Hun har foreløpig ikke symptomer.

  – Frida Karlsson har blitt isolert, og vi fortsetter å følge utviklingen rundt mulige infeksjonssymptomer. Vi ser om det kommer negative tester i løpet av uken, før vi tar en endelig avgjørelse om konkurransestart, sier Noberius.

  Jonna Sundling bekrefter sykdomssituasjonen sin på Instagram.

  «Det blir dessverre ingen konkurranser i Gällivare for meg», skriver hun.

  I forbindelse med åpningsrennene i Ruka sist helg testet også William Poromaa positivt for covid. Poromaa er ikke tatt ut i svenske troppen til helgens renn. Der er blant andre Alvar Myhlback tatt ut. 17-åringen kan dermed få sin verdenscupdebut på hjemmebane. (NTB)

  Frida Karlsson
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • OL-mester Blummenfelt og Iden fortsetter utenfor landslaget

  Regjerende olympisk mester Kristian Blummenfelt blir heller ikke kommende sesong en del av landslaget til Norges Triathlonforbund.

  Det samme gjelder Gustav Iden. Begge har sagt nei til å bli en del av landslaget til OL-sesongen 2024.

  Paris-lekene er neste sesongs store mål.

  – Vi står nå i startgropa for en ny spennende sesong, med OL i Paris som det store målet. Her skal Norge være med å kjempe i toppen, og har som mål om minst én medalje, sier assisterende sportssjef Frode Jermstad til Adresseavisen.

  Trønderen Solveig Løvseth er en av fem som er tatt ut på elitelaget.

  (NTB)

  rwd6gUTTuB4
  Foto: NTB
 • «United-dødaren» om trykket etter drømmemålet: – Har ikke kunnet bruke mobilen

  Telefonen til FC Københavns supertalent Roony Bardghji har knapt stått stille etter at han scoret vinnermålet mot Manchester United i mesterligaen.

  Den svenske 18-åringen har hatt et enormt trykk på seg etter FCKs sensasjonsseier tidlig i november. Bardghji ble matchvinner i den elleville 4-3-kampen.

  – Jeg har nesten ikke kunnet bruke mobilen på grunn av alle meldingene, men jeg prøver å ikke la det påvirke meg for mye, sier Bardghji til det svenske nyhetsbyrået TT.

  18-åringen startet karrieren i Malmös ungdomsavdeling, men meldte i 2020 overgang til FCK. Siden har han blitt den yngste til å debutere og score i den danske toppdivisjonen, og den yngste til å spille i conferenceligaen.

  Bardghji har ennå til gode å debutere for det svenske A-landslaget. I etterkant av United-kampen var han svært frustrert over å ikke bli tatt ut. Janne Andersson gikk nylig av som svensk landslagssjef etter fiaskoen i EM-kvalifiseringen. Bardghji tror og håper at det kan styrke hans sjanser.

  – Det er en drøm så klart. Jeg har alltid sagt at jeg vil spille for Sverige og jeg håper å få gjøre det snart. Forhåpentlig kommer det inn en landslagssjef som kan forandre litt på tingene, sier han.

  (©NTB)

  YExWcS58Vqs
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal