Hopp til innhold

FIS og IBU med helomvending – dropper kritisert fluorforbud

Både styret i Det internasjonale skiskytterforbudet (IBU) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har snudd: De vil tillate å bruke fluor i smøreprodukter også i den kommende sesongen.

1nlgZ2znhhw

SLIPPER ENDRING: Både langrennsløpere og skiskyttere får fortsette å gå med fluor under skiene neste sesong.

Foto: Annika Byrde / NTB

Dermed går IBU og FIS tilbake på den relativt ferske avgjørelsen fra i sommer om et mye kritisert fluorforbud.

IBU ønsker i stedet at forbudet skal gjelde fra neste sesong, altså OL-sesongen 2021/2022. Det opplyser de i en pressemelding. Kort tid senere bekrefter også FIS at de utsetter forbudet til neste år

Årsaken er at det fortsatt er en rekke spørsmål knyttet til hvordan forbudet skal håndheves. Testmetodene, som ble jublet frem i februar, er foreløpig ikke klare. Kort fortalt virker ikke maskinen som skal oppdage og bevise ulovlig bruk av fluor.

– I 2021/2022 vil vi ha en fluor-tracker som kan garantere integriteten i konkurransene slik som utøverne våre fortjener, sier IBU-president Olle Dahlin i pressemeldingen.

– Veldig merkelig

Usikkerheten før sesongen har fått flere nasjoner til å reagere i både skiskytter- og langrennsmiljøet, og Tyskland har truet med å boikotte renn hvis forbudet ble opprettholdt.

Tobias Dahl Fenre

RYDDER: Skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, rydder ut av smøretraileren tidligere i høst.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Johannes Thingnes Bø beskrev situasjonen som «håpløs», og gullgrossisten ba IBU ta til fornuften. Langrennslandslagets smøresjef, Stein Olav Snesrud, mente de måtte kunne stole på systemet før de innførte forbudet.

De siste månedene har Norges ulike smørebusser blitt tømt og støvsugd for fluorpartikler.

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter helomvendingen.

– Det er veldig, veldig merkelig. Det er som at du ikke får godteri, og så får du godteri likevel. Det er så rart, men det er jo bra for oss og lettere for smørerne våre. De har jo vært igjennom et helvete siden mai, med rensing av buss og alt. Stakkars smørerne våre, sier Tiril Eckhoff til NRK.

– Men det er jo helt krise at de legger ned et forbud uten å vite hvordan det skal gjennomføres. Det er lite gjennomtenkt, legger hun til.

zp71IzSPFrg

GOD GLID: Tiril Eckhoff og resten av Norge er vant til å ha gode ski.

Foto: Petr David Josek / AP

– Denne løsningen bra. Det er ikke bra av helse- og miljømessige årsaker, men bra at vi får sikret rettferdige konkurranser denne vinteren. Nå må vi samarbeide, for ingen får til dette alene. Det er så komplekst og vanskelig å teste fluor under skiene, sier skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Følger likevel EU-regler

Det helse- og miljøskadelige stoffet PFOA, som finnes i blant annet smøring C8, har vært forbudt å bruke i Europa siden juli. Fluorbruken som nå tillates er i tråd med EU-reguleringen, opplyser IBU.

– EU og det europeiske kjemikaliebyrået har oppklarert flere detaljer rundt lovgivningen, og vi har også fått juridisk hjelp. Og det sier at en utsettelse er helt i tråd med reguleringene til EU. Den ekstra forklaringen er at det som er igjen av høykarbonflour-produkter (C8) kan lovlig brukes hvis det er produsert før juli 2020, forklarer kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler, til NRK.

– Det er litt spesielt at denne informasjonen kommer først nå, i forhold til at man hele tiden har forklart forbundet med at man har måttet følge EU-direktivet, mener Fenre.

Ønsker justeringer

Thingnes Bø

KAN BRUKE FLUORSMURNING: Johannes Thingnes Bø og resten av skiskytterne i verdenscupsirkuset.

Foto: Berit Roald / NTB

IBU skal bruke tiden fremover til å utvikle testsystemene, slik at alle nasjoner kjenner til hvordan testene fungerer før man innfører et forbud. Etter sesongen vil de invitere nasjonenes smøreteam til et møte hvor alle vil bli introdusert med det nye verktøyet som skal avdekke juks.

– Med tanke på den åpenbare helserisikoen og miljøutfordringene knyttet til fluorsmøring, er vi helt innstilt på fjerne all bruk av fluor fra våre konkurranser. Fra neste sesong vil vi være foran EUs krav og sikre at vi har de høyeste standardene for å sikre miljøet, sier Dahlin.

– Det er på sin plass at det blir justeringer. Det blir spennende å se hva sporten gjør, for vi må jo gå mot det mer miljøvennlige etter hvert. De burde bare funnet et testapparat før de foreslo at det skulle bli forbudt, sier Tiril Eckhoff

Sportsnyheter

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

Siste nytt

 • Hovland briljerer – i soleklar ledelse

  Viktor Hovland imponerte stort på tredje dag av Hero World Challenge i Bahamas.

  Hovland ledet turneringen før lørdagens spill og fulgte opp på mesterlig vis med flere elleville runder og hele ti birdier.

  – Jeg har aldri sett ham bedre. I dag har alt gått, sa Discovery-kommentator Henrik Bjørnstad.

  – Det er så rått det han viser nå. Det er nesten så jeg drømmer, fortsatte Discovery-kommentator Per Haugsrud.

  Med ti birdier og to bogey gikk Hovland en runde på åtte slag under par. Nordmannen ligger 13 slag under par, etterfulgt av amerikanske Scottie Scheffler med tre slag bak.

  Hovland går med det inn i turneringens siste dag med en komfortabel ledelse og kan gjenta fjorårets seier i turneringen.

  Hero World Challenge arrangeres av golflegenden Tiger Woods, med 20 deltakere.

  Hovland
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • Pelé fra sykesenga: – Tusen takk for alt

  Fotballegenden Pelé har i lengre tid slitt med kreftsykdom og ligger nå på pallitativ avdeling og får lindrende behandling på sykehus i Sao Paolo.

  I et innlegg på Instagram lørdag kveld kommer han med en oppdatering.

  «Mine venner, jeg vil holde alle rolige og positive. Jeg er sterk, med mye håp og følger behandlingen min som vanlig. Jeg vil takke hele lege- og sykepleieteamet for all omsorg jeg har fått,» skriver han i innlegget.

  Han skriver videre at han har stor tro på Gud og at alle kjærlige budskap han har mottatt holder han full av energi, og ikke minst å se Brasil i verdensmesterskapet.

  – Tusen takk for alt, avslutter han.

  Pele VM
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Mowinckel topp ti da Goggia tok andre seier på to dager

  Ingen klarte å hamle opp med Sofia Goggia i kvinnenes utforrenn i Lake Louise. Italieneren tok sin andre utforseier på to dager.

  For de tre norske ble det ikke topplasseringer, men Ragnhild Mowinckel klarte å snike seg innenfor topp ti, 1,17 sekunder bak Goggia. Niendeplassen er det beste hun har gjort i utfor i Lake Louise i løpet av karrieren.

  Kajsa Vickhoff Lie, som fredag gjorde comeback etter et nesten to år langt skadeavbrekk, fikk det heller ikke helt til å stemme og endte på 30.-plass.

  Den ferskeste av de tre, Inni Wembstad, har ikke lang fartstid i verdenscupen, men leverte et og et halvt sekund bedring fra rennet på fredag. Wembstad endte til slutt på 39.-plass.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Downhill - Women
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste