Hopp til innhold

FIS og IBU med helomvending – dropper kritisert fluorforbud

Både styret i Det internasjonale skiskytterforbudet (IBU) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har snudd: De vil tillate å bruke fluor i smøreprodukter også i den kommende sesongen.

1nlgZ2znhhw

SLIPPER ENDRING: Både langrennsløpere og skiskyttere får fortsette å gå med fluor under skiene neste sesong.

Foto: Annika Byrde / NTB

Dermed går IBU og FIS tilbake på den relativt ferske avgjørelsen fra i sommer om et mye kritisert fluorforbud.

IBU ønsker i stedet at forbudet skal gjelde fra neste sesong, altså OL-sesongen 2021/2022. Det opplyser de i en pressemelding. Kort tid senere bekrefter også FIS at de utsetter forbudet til neste år

Årsaken er at det fortsatt er en rekke spørsmål knyttet til hvordan forbudet skal håndheves. Testmetodene, som ble jublet frem i februar, er foreløpig ikke klare. Kort fortalt virker ikke maskinen som skal oppdage og bevise ulovlig bruk av fluor.

– I 2021/2022 vil vi ha en fluor-tracker som kan garantere integriteten i konkurransene slik som utøverne våre fortjener, sier IBU-president Olle Dahlin i pressemeldingen.

– Veldig merkelig

Usikkerheten før sesongen har fått flere nasjoner til å reagere i både skiskytter- og langrennsmiljøet, og Tyskland har truet med å boikotte renn hvis forbudet ble opprettholdt.

Tobias Dahl Fenre

RYDDER: Skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, rydder ut av smøretraileren tidligere i høst.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Johannes Thingnes Bø beskrev situasjonen som «håpløs», og gullgrossisten ba IBU ta til fornuften. Langrennslandslagets smøresjef, Stein Olav Snesrud, mente de måtte kunne stole på systemet før de innførte forbudet.

De siste månedene har Norges ulike smørebusser blitt tømt og støvsugd for fluorpartikler.

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter helomvendingen.

– Det er veldig, veldig merkelig. Det er som at du ikke får godteri, og så får du godteri likevel. Det er så rart, men det er jo bra for oss og lettere for smørerne våre. De har jo vært igjennom et helvete siden mai, med rensing av buss og alt. Stakkars smørerne våre, sier Tiril Eckhoff til NRK.

– Men det er jo helt krise at de legger ned et forbud uten å vite hvordan det skal gjennomføres. Det er lite gjennomtenkt, legger hun til.

zp71IzSPFrg

GOD GLID: Tiril Eckhoff og resten av Norge er vant til å ha gode ski.

Foto: Petr David Josek / AP

– Denne løsningen bra. Det er ikke bra av helse- og miljømessige årsaker, men bra at vi får sikret rettferdige konkurranser denne vinteren. Nå må vi samarbeide, for ingen får til dette alene. Det er så komplekst og vanskelig å teste fluor under skiene, sier skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Følger likevel EU-regler

Det helse- og miljøskadelige stoffet PFOA, som finnes i blant annet smøring C8, har vært forbudt å bruke i Europa siden juli. Fluorbruken som nå tillates er i tråd med EU-reguleringen, opplyser IBU.

– EU og det europeiske kjemikaliebyrået har oppklarert flere detaljer rundt lovgivningen, og vi har også fått juridisk hjelp. Og det sier at en utsettelse er helt i tråd med reguleringene til EU. Den ekstra forklaringen er at det som er igjen av høykarbonflour-produkter (C8) kan lovlig brukes hvis det er produsert før juli 2020, forklarer kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler, til NRK.

– Det er litt spesielt at denne informasjonen kommer først nå, i forhold til at man hele tiden har forklart forbundet med at man har måttet følge EU-direktivet, mener Fenre.

Ønsker justeringer

Thingnes Bø

KAN BRUKE FLUORSMURNING: Johannes Thingnes Bø og resten av skiskytterne i verdenscupsirkuset.

Foto: Berit Roald / NTB

IBU skal bruke tiden fremover til å utvikle testsystemene, slik at alle nasjoner kjenner til hvordan testene fungerer før man innfører et forbud. Etter sesongen vil de invitere nasjonenes smøreteam til et møte hvor alle vil bli introdusert med det nye verktøyet som skal avdekke juks.

– Med tanke på den åpenbare helserisikoen og miljøutfordringene knyttet til fluorsmøring, er vi helt innstilt på fjerne all bruk av fluor fra våre konkurranser. Fra neste sesong vil vi være foran EUs krav og sikre at vi har de høyeste standardene for å sikre miljøet, sier Dahlin.

– Det er på sin plass at det blir justeringer. Det blir spennende å se hva sporten gjør, for vi må jo gå mot det mer miljøvennlige etter hvert. De burde bare funnet et testapparat før de foreslo at det skulle bli forbudt, sier Tiril Eckhoff

Siste nytt

 • Graham Hansen skadet - mister nasjonsligakamp

  Caroline Graham Hansen måtte gå av banen med en kjenning i hamstring under fredagens kamp mot Østerrike i nasjonsligaen.

  Nå bekrefter landslagstrener Leif Gunnar Smerud at stjernespilleren ikke blir klar til kampen mot Portugal på tirsdag.

  – Caro er ute. Hun blir ikke med ned dit. Sånn sett blir det en endring i laget, sier Smerud.

  Graham Hansen var på trening med laget søndag, men ga seg etter oppvarmingen. Hun ble stående og prate med støtteapparatet lenge.

  – Vi så litt på det på trening i dag og det viser seg at hun ikke blir klar, sier Smerud.

  Caroline Graham Hansen på trening.
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Rashford i bilulykke etter Burnley-seieren

  Manchester Uniteds Marcus Rashford var involvert i en bilkrasj etter seieren mot Burnley lørdag kveld.

  Ifølge Daily Star skal Rashford først ha tatt buss med laget til klubbens treningsfelt, før han krasjet å vei ut av treningsanlegget.

  På Instagram bekrefter Rashford at han kom uskadd fra ulykken og takker for fanens støtte.

  – Jeg har det bra, folkens. Takk for alle meldingene, skriver United-stjernen.

  Britain Soccer Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Ruud sørget for Europas første poeng i Laver Cup

  Etter en miserabel start for Europa-laget i Laver Cup bidro Casper Ruud med et lyspunkt med seier 7-6, 6–2 over amerikanske Tommy Paul.

  Første sett, som strakte seg over nesten én time, ble jevnt og gikk til tiebreak, som Ruud til slutt vant 8–6. I andre sett fikk nordmannen en noe lettere reise, og vant settet 6–2.

  Ruuds seier ga Europa to poeng, og stillingen i Laver Cup er dermed 2–6.

  Casper Ruud gliser etter Europas første seier i årets Laver cup.
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste