Hopp til innhold

Sikret VM-gull i 2017 – nå etterforskes Sjipulin for doping under mesterskapet

HOCHFILZEN (NRK): Fem utøvere og fem ledere fra det russiske landslaget er under etterforskning for brudd på dopingreglene under VM i Hochfilzen 2017. Etter det NRK erfarer er gullvinnerne Anton Sjipulin og Aleksej Volkov blant de mistenkte.

BIATHLON-WORLD/

GULL: Anton Sjipulin gikk inn til gull for Russland under VM i Hochfilzen i 2017. Nå er han sammen med fire andre utøvere i det russiske landslaget under etterforskning for brudd på dopingreglene under mesterskapet.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

I en pressemelding, gjengitt av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), bekrefter den østerrikske statsadvokaten før økonomi og korrupsjon at fem ledere og fem utøvere i det russiske landslaget er under etterforskning.

Bruddet på dopingreglene skal ha foregått under VM i østerrikske Hochfilzen i 2017.

Etter det NRK erfarer er de fem utøverne: Anton Sjipulin, Aleksandr Loginov, Irina Starykh, Aleksej Volkov og Jevgenij Garanitsjev.

Anton Sjipulin og Aleksej Volkov gikk henholdsvis siste- og første etappe på det russiske laget som tok stafettgull i Hochfilzen-VM.

– Jeg er sint og forbannet over denne heksejakten som pågår. Alle anklagene, og ryktene mot meg er bare tull, skriver Sjipulin på bildedelingstjenesten Instagram.

Til NRK bekrefter hotellet der Russlands landslag bor under verdenscuprunden i Hochfilzen at politiet var der onsdag kveld.

– Vi har fått informasjon i dag tidlig fra statsadvokaten. De har vært på det russiske laghotellet, og informert fem russiske utøvere og fem russiske ledere om en kriminell etterforskning mot dem i Østerrike. Når sånne ting skjer er det et sjokk og en overraskelse, sier IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til NRK.

Anklaget for bloddoping

Sammen med Aleksandr Loginov var Sjipulin også på mixed-laget som tok bronse i mesterskapet.

Loginov har en mørk dopingfortid. I 2015 ble han utestengt, etter at IBU retestet tidligere dopingprøver. Men i 2017 returnerte han, noe Johannes Thingnes Bø syntes lite om. På søndag tok Loginov tredjeplassen i verdenscupen, bak nettopp Thingnes Bø.

Nå er han altså igjen i dopingjegernes søkelys. Torsdag ønsket han ikke å kommentere saken overfor NRK.

På Instagram forteller han derimot mer.

– I går ble jeg, og andre, anklaget for juks med bloddoping og noe annet. Jeg er 1000 % sikker på at alle disse anklagene mot meg er usanne, skriver Loginov.

Martin Fourcade passerer russerne etter å ha forlatt podiet

BRONSE: Aleksandr Loginov (t.v.) og Anton Sjipulin (t.h) stod øverst på pallen under VM i Hochfilzen 2017. Nå er begge under etterforskning for bruk av bloddoping under mesterskapet.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ikke overrasket

Svenske Sebastian Samuelsson er en av utøverne som har vært mest kritisk til Russlands antidopingarbeid, og har fått smake konsekvensene av det. Han mener hele situasjonen er trist.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

REAGERER: Sebastian Samuelsson.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

– Jeg synes det er bra at man gjør etterforskning om man har grunn til å gjøre det. Det er trist at det er sånn, men det er bra at man sjekker opp, sier Samuelsson.

Samuelsson er ikke overrasket over gårsdagens hendelser.

– Nei, det er jeg ikke. Det er fordi at det har vært mye problemer i Russland. Dette er et bevis på at det er sånn, sier Samuelsson.

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste