Sikret VM-gull i 2017 – nå etterforskes Sjipulin for doping under mesterskapet

HOCHFILZEN (NRK): Fem utøvere og fem ledere fra det russiske landslaget er under etterforskning for brudd på dopingreglene under VM i Hochfilzen 2017. Etter det NRK erfarer er gullvinnerne Anton Sjipulin og Aleksej Volkov blant de mistenkte.

BIATHLON-WORLD/

GULL: Anton Sjipulin gikk inn til gull for Russland under VM i Hochfilzen i 2017. Nå er han sammen med fire andre utøvere i det russiske landslaget under etterforskning for brudd på dopingreglene under mesterskapet.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

I en pressemelding, gjengitt av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), bekrefter den østerrikske statsadvokaten før økonomi og korrupsjon at fem ledere og fem utøvere i det russiske landslaget er under etterforskning.

Bruddet på dopingreglene skal ha foregått under VM i østerrikske Hochfilzen i 2017.

Etter det NRK erfarer er de fem utøverne: Anton Sjipulin, Aleksandr Loginov, Irina Starykh, Aleksej Volkov og Jevgenij Garanitsjev.

Anton Sjipulin og Aleksej Volkov gikk henholdsvis siste- og første etappe på det russiske laget som tok stafettgull i Hochfilzen-VM.

– Jeg er sint og forbannet over denne heksejakten som pågår. Alle anklagene, og ryktene mot meg er bare tull, skriver Sjipulin på bildedelingstjenesten Instagram.

Til NRK bekrefter hotellet der Russlands landslag bor under verdenscuprunden i Hochfilzen at politiet var der onsdag kveld.

– Vi har fått informasjon i dag tidlig fra statsadvokaten. De har vært på det russiske laghotellet, og informert fem russiske utøvere og fem russiske ledere om en kriminell etterforskning mot dem i Østerrike. Når sånne ting skjer er det et sjokk og en overraskelse, sier IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til NRK.

Anklaget for bloddoping

Sammen med Aleksandr Loginov var Sjipulin også på mixed-laget som tok bronse i mesterskapet.

Loginov har en mørk dopingfortid. I 2015 ble han utestengt, etter at IBU retestet tidligere dopingprøver. Men i 2017 returnerte han, noe Johannes Thingnes Bø syntes lite om. På søndag tok Loginov tredjeplassen i verdenscupen, bak nettopp Thingnes Bø.

Nå er han altså igjen i dopingjegernes søkelys. Torsdag ønsket han ikke å kommentere saken overfor NRK.

På Instagram forteller han derimot mer.

– I går ble jeg, og andre, anklaget for juks med bloddoping og noe annet. Jeg er 1000 % sikker på at alle disse anklagene mot meg er usanne, skriver Loginov.

Martin Fourcade passerer russerne etter å ha forlatt podiet

BRONSE: Aleksandr Loginov (t.v.) og Anton Sjipulin (t.h) stod øverst på pallen under VM i Hochfilzen 2017. Nå er begge under etterforskning for bruk av bloddoping under mesterskapet.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ikke overrasket

Svenske Sebastian Samuelsson er en av utøverne som har vært mest kritisk til Russlands antidopingarbeid, og har fått smake konsekvensene av det. Han mener hele situasjonen er trist.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

REAGERER: Sebastian Samuelsson.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

– Jeg synes det er bra at man gjør etterforskning om man har grunn til å gjøre det. Det er trist at det er sånn, men det er bra at man sjekker opp, sier Samuelsson.

Samuelsson er ikke overrasket over gårsdagens hendelser.

– Nei, det er jeg ikke. Det er fordi at det har vært mye problemer i Russland. Dette er et bevis på at det er sånn, sier Samuelsson.

Siste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal