Hopp til innhold

Sikret VM-gull i 2017 – nå etterforskes Sjipulin for doping under mesterskapet

HOCHFILZEN (NRK): Fem utøvere og fem ledere fra det russiske landslaget er under etterforskning for brudd på dopingreglene under VM i Hochfilzen 2017. Etter det NRK erfarer er gullvinnerne Anton Sjipulin og Aleksej Volkov blant de mistenkte.

BIATHLON-WORLD/

GULL: Anton Sjipulin gikk inn til gull for Russland under VM i Hochfilzen i 2017. Nå er han sammen med fire andre utøvere i det russiske landslaget under etterforskning for brudd på dopingreglene under mesterskapet.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

I en pressemelding, gjengitt av det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), bekrefter den østerrikske statsadvokaten før økonomi og korrupsjon at fem ledere og fem utøvere i det russiske landslaget er under etterforskning.

Bruddet på dopingreglene skal ha foregått under VM i østerrikske Hochfilzen i 2017.

Etter det NRK erfarer er de fem utøverne: Anton Sjipulin, Aleksandr Loginov, Irina Starykh, Aleksej Volkov og Jevgenij Garanitsjev.

Anton Sjipulin og Aleksej Volkov gikk henholdsvis siste- og første etappe på det russiske laget som tok stafettgull i Hochfilzen-VM.

– Jeg er sint og forbannet over denne heksejakten som pågår. Alle anklagene, og ryktene mot meg er bare tull, skriver Sjipulin på bildedelingstjenesten Instagram.

Til NRK bekrefter hotellet der Russlands landslag bor under verdenscuprunden i Hochfilzen at politiet var der onsdag kveld.

– Vi har fått informasjon i dag tidlig fra statsadvokaten. De har vært på det russiske laghotellet, og informert fem russiske utøvere og fem russiske ledere om en kriminell etterforskning mot dem i Østerrike. Når sånne ting skjer er det et sjokk og en overraskelse, sier IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til NRK.

Anklaget for bloddoping

Sammen med Aleksandr Loginov var Sjipulin også på mixed-laget som tok bronse i mesterskapet.

Loginov har en mørk dopingfortid. I 2015 ble han utestengt, etter at IBU retestet tidligere dopingprøver. Men i 2017 returnerte han, noe Johannes Thingnes Bø syntes lite om. På søndag tok Loginov tredjeplassen i verdenscupen, bak nettopp Thingnes Bø.

Nå er han altså igjen i dopingjegernes søkelys. Torsdag ønsket han ikke å kommentere saken overfor NRK.

På Instagram forteller han derimot mer.

– I går ble jeg, og andre, anklaget for juks med bloddoping og noe annet. Jeg er 1000 % sikker på at alle disse anklagene mot meg er usanne, skriver Loginov.

Martin Fourcade passerer russerne etter å ha forlatt podiet

BRONSE: Aleksandr Loginov (t.v.) og Anton Sjipulin (t.h) stod øverst på pallen under VM i Hochfilzen 2017. Nå er begge under etterforskning for bruk av bloddoping under mesterskapet.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Ikke overrasket

Svenske Sebastian Samuelsson er en av utøverne som har vært mest kritisk til Russlands antidopingarbeid, og har fått smake konsekvensene av det. Han mener hele situasjonen er trist.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE HERRAR

REAGERER: Sebastian Samuelsson.

Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

– Jeg synes det er bra at man gjør etterforskning om man har grunn til å gjøre det. Det er trist at det er sånn, men det er bra at man sjekker opp, sier Samuelsson.

Samuelsson er ikke overrasket over gårsdagens hendelser.

– Nei, det er jeg ikke. Det er fordi at det har vært mye problemer i Russland. Dette er et bevis på at det er sånn, sier Samuelsson.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste