Hopp til innhold

OL-kongen med langrennsstikk: – Tok innersvingen på dem

Norske skiskyttere knuste langrennsløperne i medaljefangsten i OL. Høydetrening, smørerne og en omstridt vindmaskin får mye av æren for den enorme uttellingen.

Thingnes Bø og Tarjei Bø

SUKSESS: Johannes Thingnes Bø (5) og Tarjei Bø (4) poserer med medaljesamlingen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hele seks gull og 14 medaljer totalt ble skiskytternes fangst i OL – nesten dobbelt så mange som Norge tok i langrenn (8).

Det er litt en seier det. Det er den idretten vi blir mest sammenlignet med, og ofte har vi vært i skyggen av dem. Så vi får juble litt ekstra når vi tok innersvingen på dem, innrømmer OL-kongen Johannes Thingnes Bø.

Og der langrennslandslaget har fått kritikk for dårlige forberedelser, peker skiskytterne på det motsatte.

Vi har truffet ekstremt bra med alt, fastslår Thingnes Bø etter fellesstartgullet, hans fjerde totalt.

– Vi la en plan for tre år siden og har fulgt den både i forhold til høyde og til tilpasning til den enkelte utøver i forkant av dette OL. Vi har et lag som funker veldig godt, sier sportssjef Per Arne Botnan.

– Ikke et sted for skiskyting

Langrenn og skiskyting har hatt litt ulike opplegg før mesterskapet, og sistnevnte reiste blant annet til utlandet på høydesamling da langrennsløperne valgte å bli hjemme på grunn av smittefrykt.

Rundt 180 høydedøgn har skiskytterne lagt bak seg, og de har unngått smitte.

Det er et av de første mesterskapene som har gitt ren uttelling som følge av forberedelsene. Vi har vært ekstreme både når det gjelder smittevern og høyde, og venstrevinden vi visste skulle være her, forteller Vetle Sjåstad Christiansen i et av de mange vindkastene på stadion 1700 meter over havet.

Skiskytterlandslaget OL

ENORM SUKSESS: Skiskytterne og støtteapparatet samlet etter fellesstarten, som endte med fire norske medaljer.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det er to år siden de fikk høre, i et møte med Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), at «Zhangjiakou ikke er et sted for skiskyting» på grunn av de krevende forholdene.

Da startet forberedelsene for alvor.

Mer avslappet av vindmaskin

Og for å eliminere én av tilfeldighetene de fryktet, gikk Norge til innkjøp av en vindmaskin – noe som blant annet fikk svenskene til å flire.

De grepene rundt vindmaskin – plutselig fikk vi valuta for alle de små detaljene vi har jobbet med. Jeg føler vi sitter med alle svarene om hvorfor vi gjorde det så bra, og det er litt deilig i idrett at 1+1 er 2 for en gangs skyld, forteller Christiansen.

Jeg tror det har gjort flere litt mer avslappet inn mot lekene. Vi kan ikke råde over forholdene, men jeg tror nervene hadde vært høyere om det var null vind og fine forhold her, mener Thingnes Bø.

Skiskyting vindmaskin

MANGE TIMER: Norges Skiskytterforbund fikk spesiallaget en vindmaskin som de blant annet trente med på Lillehammer i sommer og høst.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

120 mil skitesting

De som gjerne er blitt takket først etter medaljene, er smøreteamet. Etter sesongstarten innrømmet de utfordringer, men i Kina forteller utøverne at de har hatt perfekte ski som har bidratt sterkt til den elleville suksessen.

– Det redda mine medaljer både på sprint og jaktstart, for da var det sekundstrid begge gangene. Uten de skiene så hadde ikke det gått. Det gir ekstra energi og fulladede batterier og er en stor del av prestasjonen, sier Tarjei Bø.

På stadion har smøresjef Tobias Dahl Fenre og resten av smørerne gått runde på runde for å finne ut hva som egner seg best under skiene i den kalde, tørre og møkkete snøen.

– Vi har testet masse. Vi har gjort spesielt lange tester for å se at produktene holder, og så har vi jobbet oss innover og funnet riktige løsninger, forklarer Fenre, og legger til:

Tobias Dahl Fenre

FORNØYD: Det norske smøreteamet med Tobias Dahl Fenre var spente på hva som møtte dem i Kina, men mange timer med testing ga Norge gode ski.

Foto: NRK

– Jeg antar at jeg har gått rundt 11–1200 kilometer på ski. Vi har gått mye her, sier Fenre.

Norge sendte en slipetrailer til Kina allerede i høst. Der har langrennsski til både skiskyting, kombinert og langrenn blitt slipt, bokstavelig talt, natta lang.

– Det er verdens beste smøreteam. Vi har knapt sett dem, så vi må feire godt når vi møtes, roser Thingnes Bø.

Siste nytt

 • Kashafali om VM-bronsen: – Ikke klar for å yte maksimalt

  Salum Kashafali løp inn til bronsemedalje på 100 meter i para-VM mandag 20. mai. Medaljen kom i T13-klassen.

  Dagen etter skriver bergenseren i en melding til NRK at kroppen ikke er klar for å yte maksimalt, og at finalen bærer preg av det.

  – Jeg kjenner store smerter når jeg skal ta i, men flyter fint på 80–90 prosent, fortsetter han.

  Kashafali måtte reise hjem fra en treningsleir i Portugal tidligere i år etter at han fikk problemer med lysken. Under para-VM i mai er det fortsatt et problem.

  – Hodet vil mer enn kroppen nå og det er frustrerende.

  Likevel opplyser han at planen er å løpe Diamond League både i Eugene 25. mai, og Bislett Games 30. mai. Sistnevnte ser du på NRK.

  – Jeg forholder meg til den planen jeg har lagt med Olympiatoppen og trener Stephan (Johansson) ut mai, og så er det tilbake til tegnebrettet. Det er Paralympics i Paris som gjelder, men jeg håper selvsagt å prestere foran hjemmepublikummet i Oslo også.

  Salum Kashafali
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Toni Kroos legger opp etter EM

  Den tyske fotballspilleren Toni Kroos skriver på Instagram at han legger opp etter sommeren EM.

  34-åringen startet seniorkarrieren i Bayern München, hvor han var med på å vinne Bundesliga tre ganger, samt Mesterligaen og klubb-VM én gang.

  Sommeren 2014 var han så med på det tyske laget som tok VM-gull. Samme sommer signerte han også for Real Madrid. Der har han vunnet den spanske ligaen fire ganger, Mesterligaen fire ganger og klubb-VM fem ganger.

  – Jeg har alltid sagt at Real Madrid blir den siste klubben min. Jeg er glad og stolt over at jeg har funnet den riktige timingen for den avgjørelsen, skriver Kroos på Instagram.

  – Ambisjonen min var alltid å avslutte karrieren på topp, skriver Kroos, og legger til at alt nå handler om å vinne Mesterligaen med Real Madrid en siste gang. I finalen 1. juni møter de Borussia Dortmund.

  Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany
  Foto: FRANK AUGSTEIN / Reuters
 • Norges dobbeltfirer klare for OL - nedtur for Borch

  Dobbeltfireren med Kristoffer Brun, Oscar Helvig, Jonas Juel og Erik André Solbakken var best i OL-kvalifiseringen i sveitsiske Luzern tirsdag.

  Brun og Helvig kapret i fjor en norsk OL-plass i dobbeltsculler, men for bare en måneds tid siden ble de to og den andre dobbeltsculleren, Juel og Solbakken, satt sammen til en dobbeltfirer.

  Dermed hadde de én sjanse til å kapre en OL-plass, en mulighet de tok vare. I tirsdagens finale i OL-kvalifiseringen tok ledelsen tidlig og holdt unna hele veien.

  De norske roerne var avhengig av å ende topp to for å kapre en OL-plass, og de vant 1,3 sekunder foran Estland og 1,4 sekunder foran USA.

  Like bra gikk det ikke for Kjetil Borch. Veteranen har slitt med formen de siste månedene, men viste prov på formstigning i forsøket. I finalen i OL-kvalifiseringen kjempet han lenge like bak de to beste. Borch la inn en sluttspurt, men det holdt «bare» til en fjerdeplass.

  Dobbeltfireren er den fjerde båten Norge kvalifiserer til OL. Fra tidligere er altså dobbeltsculleren og dobbeltsculleren i lettvekt for menn kvalifisert, samt dobbeltsculleren på kvinnesiden.

  Brun
  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal