Hopp til innhold

Kritiserer norske OL-forberedelser etter brutal nedtur: – Ikke vits å bortforklare

De norske herrene hadde ambisjoner om å kjempe om gull på tre av tre distanserenn, men drar hjem fra OL med to bronsemedaljer. Nå rettes krass kritikk mot forarbeidet.

Holund, Bjørndalen, Bjørn

KRITISK TIL OPPLADNINGEN: Norges landslagsutøver Hans Christer Holund, OL-veteran Ole Einar Bjørndalen og NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Beate Oma Dahle/Vidar Ruud/Terje Pedersen / NTB

Vi må bare innse at her er det noen som er bedre enn oss, som er bedre forberedt. Vi har truffet veldig godt i mange, mange år. I dette mesterskapet, som lag, så presterer vi for dårlig. Det er ikke noe vits å bortforklare det, sier en skuffet Hans Christer Holund til norsk presse etter herrenes siste OL-renn.

Han drømte om medalje på distanserennene, men reiser hjem med to 4.-plasser og én 13.-plass. På stafetten ble det sølv bak russerne.

Det er åpenbart at vi ikke har truffet med forberedelsene til et OL i høyden, med unntak av Therese Johaug, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km for menn

– SLITEN, SVIMMEL, KALD: Ingenting stemte for Hans Christer Holund på distansen der han var spådd å være forhåndsfavoritt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

De norske herrene står med to medaljer på tre distanserenn i OL.

Bjørn: Norge har kastet bort kunnskap

Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger tok hver sin bronse på henholdsvis 15 kilometer klassisk og den forkortede femmila.

Det er under pari for et råsterkt norsk mannskap. Som lag er vi denne gangen langt unna det vi burde kunne forvente. Vi traff perfekt med oppladningen og herjet med konkurrentene de to siste verdensmesterskapene, men vi har ikke tatt høydeproblematikken på alvor, sier Bjørn – og legger til:

Vi har kastet all empiri på båten, mener Bjørn.

Han får støtte av den tidligere skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen, som i sin tid prioriterte høydetrening knallhardt.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x7,5 km menn

UFORSTÅENDE: Kinas landslagstrener i skiskyting: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det overrasker meg. Særlig når de har så mye kunnskap. Og de som kanskje har aller mest kunnskap, det er jo langrenn. De har fysiologer som har ekstremkunnskap. De beste har tatt bruk av den kunnskapen, de har kjørt det enkle systemet, som vi vet fungerer, sier Bjørndalen til NRK.

Bjørndalen mener fire ganger tre uker, gjerne over flere år, er oppskriften dersom du skal være forberedt til et høydemesterskap som i Kina.

NRKs gjennomgang viser at det kun er Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo som har det fra den norske OL-troppen denne sesongen. Pål Golberg har nesten det samme.

– Burde vært mer i høyden

Holund har på sin side bare ett avbrutt høydeopphold høsten 2021, i tillegg til en over tre uker lang periode etter nyttår. Han lander på rundt 30 dager totalt sett.

Da covid kom så ble det en risikovurdering om «skal vi dra til høyden, og bli sjuk eller trene i Norge, hvor vi har mer kontroll på smitten, og håpe det er bra nok». Vi har lyktes veldig godt de siste årene med å trene i lavlandet. Men ideelt sett så burde vi vært mer i høyden, jeg tror det altså, sier Holund.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum fortalte VG før mesterskapet, mens koronakaoset herjet den norske troppen i dagene før OL-avreise, at de gikk for gull på hver eneste distanse.

Russisk stikk til Norge

Han svarte slik på NRKs spørsmål om hvor fornøyd han er etter den skrale medaljefangsten.

Vi hadde som mål å kjempe om medalje på alle øvelser og gjerne gull. Vi klarer medalje på alle øvelser bortsett fra én, da fikk vi fjerde- og femteplass.

– Sammenlignet med de to siste mesterskapene så er vi ikke helt i nærheten av det. Men det sier litt om de to mesterskapene også, når vi kan ta medalje på alle her uten å være fornøyd. Men jeg er fornøyd med at vi klarer å ta medalje på nesten alle øvelser, men skulle gjerne vært nærmere på enkelte av distansene.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for menn

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum etter herrenes siste OL-løp.

Foto: Heiko Junge / NTB

Russerne har prestert klart best på distanse i OL med to gull og tre sølv. Finske Iivo Niskanen står med én gull- og én bronsemedalje. Felles: De har prioritert høydetrening over tid.

– De må trene mer, kanskje i hardere forhold, sier den russiske treneren Jegor Sorin noe humoristisk – og kroner Aleksandr Bolsjunov til kongen av langrenn.

– Totalt sett fornøyd

På spørsmål om Den russiske olympiske komité har truffet bedre enn Norge, svarer Nossum dette:

Vi hadde ikke A-planen inn mot OL. Jeg bruker det ikke som en unnskyldning. Vi fikk ikke gjort det vi skulle. Sånn har verden vært. Jeg er veldig fornøyd med den snuoperasjonen vi fikk gjort i en tøff situasjon. Ikke minst den snuoperasjonen som heter Simen Hegstad Krüger.

2022 Winter Olympics, day 15, Cross-Country Skiing, Men's 30 km

NORGES BESTE: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Johannes Høsflot Klæbo brøt den avsluttende distansen. Han har vært Norges beste i OL og levert gullmedalje på sprinten og lagsprinten, samt sølv på stafett og bronse på 15 kilometer. Han føler at han har gjort alt han kan.

– Totalt sett så må vi være fornøyd, selv om vi skuffer på den første distansen og den siste, mener Klæbo.

Siste nytt

 • Danmarks fotballforbund fikk bot for Uefa-banner – vil finne de skyldige

  «Fuck Uefa» sto det på banneret som ble vist i den danske supporterseksjonen under kampen i Frankfurt.

  Det har fått Uefa til å ta grep, og mandag melder danske TV 2 at DBU har fått en bot på 10.000 euro (om lag 113.000 kroner).

  – Vi betaler boten, men det viktigste for oss nå er å få identifisert de skyldige slik at vi kan videresende regningen til dem, sier DBU-sjef Erik Brøgger Rasmussen til kanalen.

  Rasmussen sier at han i utgangspunktet er for at supporterne skal engasjere seg, men at regler må følges.

  – Det er ytringsfrihet også i Tyskland, men Uefa har nedsatt regler som man må følge. Den språkbruken hører ikke hjemme her.

  I tillegg til Danmark har de albanske og kroatiske fotballforbundene fått bøter for supporternes oppførsel under mesterskapet.

  Danmarks fotballforbund har fått bot etter at supporterne fremviste et støtende banner mot Uefa. Banneret vises ikke på dette bildet
 • Pulisic ledet USA til seier i Copa America-åpningen – Nuñez scoret i Uruguay-triumf

  Milan-profil Christian Pulisic scoret og bidro med assist da vertsnasjon USA slo Bolivia 2-0 i Copa America. Jubel ble det også for Uruguay.

  Lagkaptein Pulisic fikk ballen etter et kort hjørnespark, dro seg inn i banen og bøyde den vakkert i det lengste hjørnet.

  I samme pulje tok Uruguay seieren mot Panama med 3-1. Liverpool-stjernen Darwin Núñez, var en av de som satt ballen i nettet. (NTB)

  Christian Pulisic
 • Rystet Tyskland på hjemmebane – så steg spissgiganten til vers

  Søndag kveld var det duket for de første kampene i siste gruppespillsrunde der Tyskland var det eneste laget fra gruppe A som var sikret en plass i åttedelsfinalen.

  Drøye to minutter på overtid stiger innbytter Niclas Füllkrug til vers og stanger utligningen i krysset til vill jubel blant hjemmefansen.

  – Der er Tyskland gruppevinnere og det er Füllkrug som oppfyller de tyske drømmer i Frankfurt, utbrøt NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith.

  Dermed ble Füllkrug den første tyskeren som scorer to mål som innbytter i samme EM siden Olivier Bierhoff i 1996.

  I det 28. spilleminutt tok sveitserne ledelsen etter at Dan Ndoye fikk sitt første landslagsmål for Sveits.

  – Ndoye har aldri scoret for Sveits, men på den aller største scenen så klarer han det endelig, sa Stabrun Smith.

  Dermed ble Tyskland gruppevinnere med to seiere og ett uavgjort. De møter andre plassen i gruppe C hvor blant annet England og Danmark spiller tirsdag om gruppeseieren.

  Sveits på sin side skal møte andre plassen i gruppe B som på papiret ser ut til å bli Italia om de tar poeng mot Kroatia tirsdag kveld.

  Sveits hadde det i lomma, men Tyskland hadde litt på lager.

Sendeplan

Kl. Program Kanal