Hopp til innhold

Kritiserer norske OL-forberedelser etter brutal nedtur: – Ikke vits å bortforklare

De norske herrene hadde ambisjoner om å kjempe om gull på tre av tre distanserenn, men drar hjem fra OL med to bronsemedaljer. Nå rettes krass kritikk mot forarbeidet.

Holund, Bjørndalen, Bjørn

KRITISK TIL OPPLADNINGEN: Norges landslagsutøver Hans Christer Holund, OL-veteran Ole Einar Bjørndalen og NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Beate Oma Dahle/Vidar Ruud/Terje Pedersen / NTB

Vi må bare innse at her er det noen som er bedre enn oss, som er bedre forberedt. Vi har truffet veldig godt i mange, mange år. I dette mesterskapet, som lag, så presterer vi for dårlig. Det er ikke noe vits å bortforklare det, sier en skuffet Hans Christer Holund til norsk presse etter herrenes siste OL-renn.

Han drømte om medalje på distanserennene, men reiser hjem med to 4.-plasser og én 13.-plass. På stafetten ble det sølv bak russerne.

Det er åpenbart at vi ikke har truffet med forberedelsene til et OL i høyden, med unntak av Therese Johaug, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km for menn

– SLITEN, SVIMMEL, KALD: Ingenting stemte for Hans Christer Holund på distansen der han var spådd å være forhåndsfavoritt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

De norske herrene står med to medaljer på tre distanserenn i OL.

Bjørn: Norge har kastet bort kunnskap

Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger tok hver sin bronse på henholdsvis 15 kilometer klassisk og den forkortede femmila.

Det er under pari for et råsterkt norsk mannskap. Som lag er vi denne gangen langt unna det vi burde kunne forvente. Vi traff perfekt med oppladningen og herjet med konkurrentene de to siste verdensmesterskapene, men vi har ikke tatt høydeproblematikken på alvor, sier Bjørn – og legger til:

Vi har kastet all empiri på båten, mener Bjørn.

Han får støtte av den tidligere skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen, som i sin tid prioriterte høydetrening knallhardt.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x7,5 km menn

UFORSTÅENDE: Kinas landslagstrener i skiskyting: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det overrasker meg. Særlig når de har så mye kunnskap. Og de som kanskje har aller mest kunnskap, det er jo langrenn. De har fysiologer som har ekstremkunnskap. De beste har tatt bruk av den kunnskapen, de har kjørt det enkle systemet, som vi vet fungerer, sier Bjørndalen til NRK.

Bjørndalen mener fire ganger tre uker, gjerne over flere år, er oppskriften dersom du skal være forberedt til et høydemesterskap som i Kina.

NRKs gjennomgang viser at det kun er Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo som har det fra den norske OL-troppen denne sesongen. Pål Golberg har nesten det samme.

– Burde vært mer i høyden

Holund har på sin side bare ett avbrutt høydeopphold høsten 2021, i tillegg til en over tre uker lang periode etter nyttår. Han lander på rundt 30 dager totalt sett.

Da covid kom så ble det en risikovurdering om «skal vi dra til høyden, og bli sjuk eller trene i Norge, hvor vi har mer kontroll på smitten, og håpe det er bra nok». Vi har lyktes veldig godt de siste årene med å trene i lavlandet. Men ideelt sett så burde vi vært mer i høyden, jeg tror det altså, sier Holund.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum fortalte VG før mesterskapet, mens koronakaoset herjet den norske troppen i dagene før OL-avreise, at de gikk for gull på hver eneste distanse.

Russisk stikk til Norge

Han svarte slik på NRKs spørsmål om hvor fornøyd han er etter den skrale medaljefangsten.

Vi hadde som mål å kjempe om medalje på alle øvelser og gjerne gull. Vi klarer medalje på alle øvelser bortsett fra én, da fikk vi fjerde- og femteplass.

– Sammenlignet med de to siste mesterskapene så er vi ikke helt i nærheten av det. Men det sier litt om de to mesterskapene også, når vi kan ta medalje på alle her uten å være fornøyd. Men jeg er fornøyd med at vi klarer å ta medalje på nesten alle øvelser, men skulle gjerne vært nærmere på enkelte av distansene.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for menn

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum etter herrenes siste OL-løp.

Foto: Heiko Junge / NTB

Russerne har prestert klart best på distanse i OL med to gull og tre sølv. Finske Iivo Niskanen står med én gull- og én bronsemedalje. Felles: De har prioritert høydetrening over tid.

– De må trene mer, kanskje i hardere forhold, sier den russiske treneren Jegor Sorin noe humoristisk – og kroner Aleksandr Bolsjunov til kongen av langrenn.

– Totalt sett fornøyd

På spørsmål om Den russiske olympiske komité har truffet bedre enn Norge, svarer Nossum dette:

Vi hadde ikke A-planen inn mot OL. Jeg bruker det ikke som en unnskyldning. Vi fikk ikke gjort det vi skulle. Sånn har verden vært. Jeg er veldig fornøyd med den snuoperasjonen vi fikk gjort i en tøff situasjon. Ikke minst den snuoperasjonen som heter Simen Hegstad Krüger.

2022 Winter Olympics, day 15, Cross-Country Skiing, Men's 30 km

NORGES BESTE: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Johannes Høsflot Klæbo brøt den avsluttende distansen. Han har vært Norges beste i OL og levert gullmedalje på sprinten og lagsprinten, samt sølv på stafett og bronse på 15 kilometer. Han føler at han har gjort alt han kan.

– Totalt sett så må vi være fornøyd, selv om vi skuffer på den første distansen og den siste, mener Klæbo.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal