Hopp til innhold

Skiskytterne gjør det langrennsfolket dropper: – Hadde vært frustrert

GARDERMOEN (NRK): Skiskytterlandslaget drar på høydesamling til Nord-Italia på tross av koronasituasjonen. Vetle Sjåstad Christiansen og Tiril Eckhoff sier de ville vært frustrert om de måtte gjøre som langrennsfolket og droppe høyden.

Blinkfestivalen 2020 Tiril Eckhoff

VILLE TIL HØYDEN: Tiril Eckhoff er bekymret for at konkurrentene ville fått for stor fordel uten et høydeopphold.

Foto: Carina Johansen / NTB

Sikkerheten er i høysetet når skiskytterne drar på årets eneste høydesamling til Lavaze i Italia.

– Jeg har vært mutters alene siden jeg dro fra kjæresten min for fem dager siden. Fem dager uten å snakke med noen andre, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

For at alt skal gå smertefritt og koronafritt har skiskytterne gjort flere grep.

Landslagsløperne har vært isolert fem dager i forkant, sitter i egen gruppe på fly, har med en helt egen kokk som har med all mat fra Norge og bruker doble munnbind på hele reisen nedover.

– Vi har ett munnbind som beskytter oss veldig godt, men det er ikke like god effekt for alle rundt, så da har vi på to, så vi beskytter oss selv og alle andre rundt. Vi prøver å gjøre alt så sikkert som mulig nå som vi reiser med fly, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Ingrid Tandrevold maske

Ingrid Landmark Tandrevold bruker to masker på flyreisen fra Gardermoen til München.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Smittevernet er ekstremt på turen til de norske skiskytterne. Christiansen roser programmet som er lagt for at skiskytterne skal få kommet seg på høydeopphold i Italia.

– Vi fikk en tre sider lang smittevernmail for noen uker siden som vi måtte sette oss grundig inn i. Jeg synes absolutt alle forholdsregler er tatt, med forhåndsisolering, vi får ikke lov til å forlate bobla vår. Vi får ikke kjøpe mat her på Gardermoen eller noe annet sted, men må smøre matpakke til hele turen, forteller Christiansen.

På veien ned får ikke utøverne ta av seg munnbindet og ingen får forlate leiebilene mellom flyplassen og den endelige destinasjonen.

– Jeg tror vi nesten kommer til å gå tre uker nå uten å møte på andre folk, så jeg føler meg ganske trygg på at dette er gjort på en veldig ordentlig måte, sier Christiansen.

Glad for høydesjanse

Mens langrennslandslaget har droppet samtlige høydesamlinger og holdt seg hjemme i Norge gjennom hele oppkjøringen er skiskytterne nå på vei til Lavaze-passet, rett nord for Val di Fiemme i Syd-Tirol.

Der de skal de bo og trene i nær total isolasjon, på et eget lite hotell de har booket ut.

Christiansen, som var på et egetarrangert høydeopphold i Italia tidligere i høst, sier han hadde vært frustrert om han var langrennsløper og ikke fikk reist til høyden.

– Jeg synes vi har valgt et bra opplegg. Hadde jeg vært langrennsløper, så hadde jeg nok vært litt frustrert. Jeg hadde nok forsøkt og fått til noe på egenhånd da også, sier Christiansen.

Vetle Sjåstad Christiansen 
Blinkfestivalen 2020

Vetle Sjåstad Christiansen er klar for sitt andre høydeopphold denne høsten etter å ha reist på egenhånd i august.

Foto: Carina Johansen / NTB

Tiril Eckhoff gleder seg også til å komme seg sørover. Hun frykter fortrinnet noen av hennes argeste konkurrenter kan ha skaffet seg med høydetrening gjennom sesongoppkjøringen.

– Jeg vet at tyskerne har kjørt høyde i hele år. Det har ikke vi gjort. Jeg vet og at italienerne har vært i høyde. Nå er det bare vi som er i Norge som ikke får trent like godt som utlendingene, sier Eckhoff til NRK.

I fjor ble hun akkurat slått av italienske Dorothea Wierer i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen. Hun mener landslaget er avhengig av høydetrening, ikke bare på kort sikt, men også med tanke på OL i Beijing neste sesong.

– Jeg liker å tro at vi har trent godt her hjemme i Norge, men selvfølgelig den høydetreningen har vi ikke fått gjort. For OL er det gunstig at vi kommer oss ned til høyden. Hvis man tenker i lengre baner er det bra at vi kommer oss nedover, sier Eckhoff.

Gode forberedelser

Den store frykten er at de skal ta med seg smitte på reisen og få et utbrudd mens de er i høyden. Landslaget har en avtale med lokale helsemyndigheter om at de får testet seg for covid umiddelbart ved mistanke. De har også en avtale med en lege om andre helseproblemer oppstår under oppholdet.

Ragnar Hagen er leder for helse- og fysioteamet hos de norske skiskytterne. Han ser på turen som en god forberedelse og generalprøve på hvordan vinterens reiser for verdenscupen vil utfolde seg.

– Det her blir en prøve før verdenscup. Vi har gjort et grundig forarbeid i forhold til å vurdere om det i det hele tatt var tilrådelig å reise. Da vi først bestemt oss for å reise, så vi på hvordan det var mulig å løse det, så då får vi på en måte testet ut det vi har planlagt. Så får man ikke planlagt for alt, men håper å dra med oss noen erfaringer underveis, sier Hagen.

Roar Hagen

Ragnar Hagen tester opplegget skiskytterforbundet har lagt for reise før vinterens verdenscup.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Hagen sier at han har forståelse for at langrennsfolket har valgt en annen løsning enn dem selv og åpner for å dele av erfaringene de skaffer seg på turen til Italia.

– Vi har snakket litt sammen, men ikke mye. Vi har valgt å gjøre det på forskjellige måter og sånn er det. Vi må se hvordan dette går og så evaluere i etterkant, så kan vi dele hvis det er interessant, sier Hagen.

Siste nytt

 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Langtidsskade for Villa-stopper Konsa

  Aston Villa-midtstopper Ezri Konsa er ute i inntil fire måneder etter å ha blitt skadd i helgens Premier League-kamp mot Crystal Palace.

  Det opplyser manager Steven Gerrard foran torsdagens hjemmekamp mot Burnley. Konsa går glipp av de to siste seriekampene og muligens også starten på neste sesong.

  – Ezri Konsa har vært til undersøkelse, og det er bekreftet at han har en kneskade. Han er ute i inntil 16 uker. Det er ikke det verste tidspunktet om man først skal få en skade, for han går ikke glipp av så mye fotball, sier Gerrard.

  Villa ligger på 14.-plass i Premier League, men har mulighet til å klatre noen plasser torsdag kveld.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Nick Potts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste