Hopp til innhold

Rasar mot stengd nasjonal­anlegg: – Det er heilt elendig

Skytebanen i Holmenkollen er på nytt stengd. No fryktar dei beste skiskyttarane i verda for rekrutteringa.

Tarjei Bø etter trening ved Norges idrettshøgskole

FRUSTRERT: Tarjei Bø har lite til overs for at nasjonalanlegget har vore stengt over lang tid for skiskyttarar.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Det er ganske katastrofe.

Det seier ein oppgitt Vetle Sjåstad Christiansen til NRK. Han er ikkje aleine om å vere frustrert over stenginga.

– Eg må berre få sagt at det er heilt elendig av Oslo kommune å ikkje få ut fingeren, rett og slett, seier Tarjei Bø til NRK.

Mens sola skin ute, må skiskyttarane inn under deira første samling. For å skyte må dei nemleg inn i skytehallen ved Noregs idrettshøgskole. Dette er dei beste treningsfasilitetane dei beste skiskyttarane i verda kan få i Oslo akkurat no.

Skiskytterne trener inne ved Norges idrettshøgskole på Sognsvann

I SOKKELESTEN: Noen fordeler får man ved å trene inn, som for eksempel at man slipper svette tær. Til venstre: Johannes Dale-Skjevdal og Vetle Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne trener inne ved Norges idrettshøgskole på Sognsvann

VINDSTILLE: Den eneste vinden man kan oppdrive inne ved Norges idrettshøgskole, må i så fall være mellom ørene.

Tarjei Bø lader nye skudd inne ved Norges idrettshøgskole

PAUSETID: En annen fordel som skiskytterne ser ut til å nyte godt av er at de kan sitte mens magasinet lades om. Her Tarjei Bø og landslagssjef Per Arne Botnan.

Ingrid Landmark Tandrevold er ein av dei som bruker nasjonalanlegget flittigast. Ho bur berre nokre steinkast frå området, og treningskvardagen hennar har endra seg drastisk etter stenginga.

Det påverkar meg veldig, openbert. Det er den staden der eg trenar stort sett kvar dag. No får vi ikkje skote der. Det er veldig synd, seier Tandrevold.

Les tilsvaret frå Oslo kommune lengre nede i saka.

Vk9zvKixzpY

I POSISJON: Ingrid Landmark Tandrevold under tysdagsøkta inne ved Noregs idrettshøgskole.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Uventa politikontroll

For skytebanen i Holmenkollen blei stengd omgåande 19. oktober. Da gjennomførte politiet ein ikkje varsla kontroll ved anlegget.

Dette merka politiet seg under den uventa kontrollen:

  • Det blei observert personar gåande på oversida av standplass mens det gjekk føre seg skyting.
  • Det blei tatt kontroll på eit gevær utan eigar på standplass. Eigar av geværet var tilbake på standplass etter eit kvarter.
  • Skiforeningen skal ha uttrykt si bekymring for sikkerheita på standplass ved anlegget.

Dagbladet omtalte rapporten først.

– Det er litt vanskeleg å forstå korleis eit nasjonalanlegg i skiskyting er stengt på ubestemt tid, både for oss som har det som jobb og skal trene på stadion der vi går verdscup, men også for skiskyttarrekrutteringa og klubbane som trenar der, seier Tandrevold.

– Sportsleg katastrofe

Etter kontrollen blei det sett opp ein permanent vegg som skal verne mot skot. Da gav politiet dispensasjon for bruk under føresetnad om at fleire område var sperra av og mellombels sikra, skriv Akersposten.

Seinare kom det nye krav frå politiet som forlangte ytterlegare permanente sikringstiltak. Blant anna tiltak som skal sørge for sikkerheita ved vådeskot. Frå april blei nasjonalanlegget på nytt stengt.

– Framover kjem det til å bli ein sportsleg katastrofe rett og slett, seier Christiansen.

Portrettbilde av Vetle Sjåstad Christiansen

OPPGITT: Vetle Sjåstad Christiansen.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Arkitektane som jobbar med Oslobygg ser no på permanente sikringstiltak på standplass ved hjelp av glasvegger, eit gjerde, ny skjermvegg eller terrengvoll.

– Ein må berre ta i eit tak viss det skal bli orden, det hjelper ikkje å skulde på naboen, seier Bø og fortset:

– Det er berre å skjerpe seg litt, seier han.

Les også Svarte ikkje trenaren på fleire dagar: – Dårleg teikn når han ikkje tar telefonen

Thingnes Bø

Rekrutteringsfråfall

Haakon Berg Jensen er senior kommunikasjonsrådgivar for Oslobygg KF. I ein e-post skriv han at det er fleire instansar som må behandle saka før anlegget kan opnast igjen.

– Skytebanen kan opnast raskt etter at vi har fått dispensasjon. Dette krev at endelege planar er godkjente frå politiet. Når det gjeld gjennomføring av nødvendige byggearbeid ser vi for oss eitt tidsløp på åtte til ti veker. Vi søker å tilpasse byggearbeida slik at det vil vere mogleg å trene litt under byggeperioden, skriv han.

Les heile tilsvaret frå Oslo kommune under her:

Dei tre skiskyttarane er raske med å påpeike at dei ikkje lid noka nød på grunn av at nasjonalanlegget er stengt, men at det går hardast utover dei yngre.

Eg har høyrt om mange skiskyttarar som har slutta i Oslo fordi dei begynner med andre ting når dei ikkje får skyte, seier Bø til.

Eg kan berre sjå for meg kor mange som droppar skytinga sidan dei ikkje har høve til å enkelt trene på det i Holmenkollen. Det synest eg er synd, seier Christiansen.

Vi er einige med skiskyttarane, og vi kjenner godt til dei utfordringane barne- og ungdomsutøvarane står i. Vi har god kontakt med skiskyttarforbundet og klubbane som til dagleg bruker anlegget. Tilbakemeldingane deira er at dette er svært uheldig for klubbane og skiskyttarmiljøet, og da spesielt dei unge. Svært mange barn har stått utan eit tilbod og klubbar har meldt om sviktande deltaking på trening, skriv Berg Jensen.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffet avgårde skuddene - til latter fra skiskytterne.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffa av garde skota – til latter frå skiskyttarane.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal