Hopp til innhold

Rasar mot stengd nasjonal­anlegg: – Det er heilt elendig

Skytebanen i Holmenkollen er på nytt stengd. No fryktar dei beste skiskyttarane i verda for rekrutteringa.

Tarjei Bø etter trening ved Norges idrettshøgskole

FRUSTRERT: Tarjei Bø har lite til overs for at nasjonalanlegget har vore stengt over lang tid for skiskyttarar.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Det er ganske katastrofe.

Det seier ein oppgitt Vetle Sjåstad Christiansen til NRK. Han er ikkje aleine om å vere frustrert over stenginga.

– Eg må berre få sagt at det er heilt elendig av Oslo kommune å ikkje få ut fingeren, rett og slett, seier Tarjei Bø til NRK.

Mens sola skin ute, må skiskyttarane inn under deira første samling. For å skyte må dei nemleg inn i skytehallen ved Noregs idrettshøgskole. Dette er dei beste treningsfasilitetane dei beste skiskyttarane i verda kan få i Oslo akkurat no.

Skiskytterne trener inne ved Norges idrettshøgskole på Sognsvann

I SOKKELESTEN: Noen fordeler får man ved å trene inn, som for eksempel at man slipper svette tær. Til venstre: Johannes Dale-Skjevdal og Vetle Sjåstad Christiansen.

Skiskytterne trener inne ved Norges idrettshøgskole på Sognsvann

VINDSTILLE: Den eneste vinden man kan oppdrive inne ved Norges idrettshøgskole, må i så fall være mellom ørene.

Tarjei Bø lader nye skudd inne ved Norges idrettshøgskole

PAUSETID: En annen fordel som skiskytterne ser ut til å nyte godt av er at de kan sitte mens magasinet lades om. Her Tarjei Bø og landslagssjef Per Arne Botnan.

Ingrid Landmark Tandrevold er ein av dei som bruker nasjonalanlegget flittigast. Ho bur berre nokre steinkast frå området, og treningskvardagen hennar har endra seg drastisk etter stenginga.

Det påverkar meg veldig, openbert. Det er den staden der eg trenar stort sett kvar dag. No får vi ikkje skote der. Det er veldig synd, seier Tandrevold.

Les tilsvaret frå Oslo kommune lengre nede i saka.

Vk9zvKixzpY

I POSISJON: Ingrid Landmark Tandrevold under tysdagsøkta inne ved Noregs idrettshøgskole.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Uventa politikontroll

For skytebanen i Holmenkollen blei stengd omgåande 19. oktober. Da gjennomførte politiet ein ikkje varsla kontroll ved anlegget.

Dette merka politiet seg under den uventa kontrollen:

 • Det blei observert personar gåande på oversida av standplass mens det gjekk føre seg skyting.
 • Det blei tatt kontroll på eit gevær utan eigar på standplass. Eigar av geværet var tilbake på standplass etter eit kvarter.
 • Skiforeningen skal ha uttrykt si bekymring for sikkerheita på standplass ved anlegget.

Dagbladet omtalte rapporten først.

– Det er litt vanskeleg å forstå korleis eit nasjonalanlegg i skiskyting er stengt på ubestemt tid, både for oss som har det som jobb og skal trene på stadion der vi går verdscup, men også for skiskyttarrekrutteringa og klubbane som trenar der, seier Tandrevold.

– Sportsleg katastrofe

Etter kontrollen blei det sett opp ein permanent vegg som skal verne mot skot. Da gav politiet dispensasjon for bruk under føresetnad om at fleire område var sperra av og mellombels sikra, skriv Akersposten.

Seinare kom det nye krav frå politiet som forlangte ytterlegare permanente sikringstiltak. Blant anna tiltak som skal sørge for sikkerheita ved vådeskot. Frå april blei nasjonalanlegget på nytt stengt.

– Framover kjem det til å bli ein sportsleg katastrofe rett og slett, seier Christiansen.

Portrettbilde av Vetle Sjåstad Christiansen

OPPGITT: Vetle Sjåstad Christiansen.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Arkitektane som jobbar med Oslobygg ser no på permanente sikringstiltak på standplass ved hjelp av glasvegger, eit gjerde, ny skjermvegg eller terrengvoll.

– Ein må berre ta i eit tak viss det skal bli orden, det hjelper ikkje å skulde på naboen, seier Bø og fortset:

– Det er berre å skjerpe seg litt, seier han.

Les også Svarte ikkje trenaren på fleire dagar: – Dårleg teikn når han ikkje tar telefonen

Thingnes Bø

Rekrutteringsfråfall

Haakon Berg Jensen er senior kommunikasjonsrådgivar for Oslobygg KF. I ein e-post skriv han at det er fleire instansar som må behandle saka før anlegget kan opnast igjen.

– Skytebanen kan opnast raskt etter at vi har fått dispensasjon. Dette krev at endelege planar er godkjente frå politiet. Når det gjeld gjennomføring av nødvendige byggearbeid ser vi for oss eitt tidsløp på åtte til ti veker. Vi søker å tilpasse byggearbeida slik at det vil vere mogleg å trene litt under byggeperioden, skriv han.

Les heile tilsvaret frå Oslo kommune under her:

Dei tre skiskyttarane er raske med å påpeike at dei ikkje lid noka nød på grunn av at nasjonalanlegget er stengt, men at det går hardast utover dei yngre.

Eg har høyrt om mange skiskyttarar som har slutta i Oslo fordi dei begynner med andre ting når dei ikkje får skyte, seier Bø til.

Eg kan berre sjå for meg kor mange som droppar skytinga sidan dei ikkje har høve til å enkelt trene på det i Holmenkollen. Det synest eg er synd, seier Christiansen.

Vi er einige med skiskyttarane, og vi kjenner godt til dei utfordringane barne- og ungdomsutøvarane står i. Vi har god kontakt med skiskyttarforbundet og klubbane som til dagleg bruker anlegget. Tilbakemeldingane deira er at dette er svært uheldig for klubbane og skiskyttarmiljøet, og da spesielt dei unge. Svært mange barn har stått utan eit tilbod og klubbar har meldt om sviktande deltaking på trening, skriv Berg Jensen.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffet avgårde skuddene - til latter fra skiskytterne.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffa av garde skota – til latter frå skiskyttarane.

Sportsnyheter

2Cp8K1vI4W4

Knust Modric etter ufattelig EM-drama: – Det er fælt

Luka Modric trodde han hadde sendt nasjonen sin videre i EM. I stedet gikk Kroatias store stjerne fra himmel til helvete sekunder før slutt.

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Siste nytt

 • Tidligere Sarpsborg-trener Stefan Billborn klar for IFK Göteborg

  Stefan Billborn er kjapt tilbake i arbeid etter exiten i Sarpsborg. Han er ny hovedtrener for svenske IFK Göteborg.

  Søndag ble det kjent at Billborn var ferdig som Sarpsborg-trener etter to og et halvt år i rollen. Avgangen ble begrunnet med at tiden var moden for et skifte.

  Tirsdag opplyser IFK at Billborn er ansatt for å styre skuta videre.

  Tidligere Start-trener Sindre Tjelmeland har vært midlertid sjef der etter at danske Jens Askou forlot jobben for å flytte til tsjekkisk fotball tidligere i juni.

  Billborn startet sin trenerkarriere i Hammarby, før han i starten av 2022 ble Sarpsborg-trener. Der ble det 84 kamper.

  Stefan Billborn
 • LeBron-kjenning som hovedtrener i Lakers

  J.J. Redick (40) er utpekt som ny hovedtrener i basketballklubben Los Angeles Lakers. Han får oppgaven med å vende skuten.

  På laget finner man hans podkastpartner LeBron James. Redick og James har siden mars laget podkasten «Mind the Game» sammen, men nå er det klart at Redick ikke vil fortsette der.

  Ansettelsen ble bekreftet av Lakers mandag kveld. Redick blir klubbens 29. hovedtrener i historien og den 25. siden laget flyttet til Los Angeles.

  Redick omtaler ansettelsen som «surrealistisk».

  – Jeg tar denne oppgaven veldig på alvor. Lakers har de beste supporterne i verden og det forventes at vi vinner mesterskapet, sa Redick på pressekonferansen og la til:

  – Det blir min og mine kollegers oppgave å ordne det. (NTB)

  J.J. Redick
 • OL-vinner i tårer etter fall i uttaksløp: – Noe av det tøffeste i friidretten

  Athing Mu (22) mislyktes i det amerikanske uttaket i Eugene. Dermed går OL i Paris uten den regjerende mesteren på 800 meter.

  Mu gikk i bakken etter 200 meter i mandagens løp, og hun kom seg aldri fram i feltet igjen. 22-åringen var i tårer da hun krysset målstreken på sisteplass. Bare de tre beste fikk OL-plass.

  Mu, som vant VM-gull i 2022, hadde ikke løpt noen konkurranser denne sesongen som følge av skadetrøbbel. Likevel hadde hun nok forventet å ta seg til lekene i Paris. (NTB)

  THJ8KaSwSOI
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal