Hopp til innhold

Norske juniorer hadde ikke astma – fikk astmamedisin i VM

Norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i februar. – Det hører ikke hjemme i eliteidretten, sier den svenske landslagslegen Per Andersson.

Junior-VM

FORURENSET VM: Kullos skapte problemer for løperne i junior-VM. Norge valgte å medisinere med astmamedisin.

I kjølvannet av at astmatikeren Martin Johnsrud Sundby ble diskvalifisert fra to renn og suspendert i to måneder for feil bruk av den lovlige astmamedisin Ventolin, har det kommet fram at en rekke norske langrennsløpere blir astmamedisinert uten å ha diagnosen astma.

Astmamedisinen tas blant annet med det (i idrettstslig sammenheng) omdiskuterte apparatet nebulisator, også kjent som forstøver.

Nå kan NRK avsløre at også norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i rumenske Rasnov i februar.

Det bekrefter Petter Olberg. Han ble ansatt som sjeflege på det norske langrennslandslaget 19. oktober, og var selv med som lege i Romania.

Han forklarer i detalj hvordan medisineringen foregikk – og hvorfor.

Irriterende kullos

– I Rasnov var det veldig spesielle klimatiske forhold. Det var mye kullos fra fyring som lå ute i løypene og det var mange som fikk irritasjoner. De første dagene gikk det ganske greit. Da vi kom til dag to-tre så begynte en del å slite. De fleste roet seg i løpet av kvelden, mens noen fikk behov for behandling etter at de hadde konsultert med meg.

– Hvor mange løpere gjaldt det?

– Det gjaldt en del, ikke alle. Eksakt antall har jeg ikke her, og jeg synes heller ikke det er interessant.

Olberg bekrefter at ikke alle som fikk medisin hadde diagnosen astma.

– Det vi skiller på er astma og det vi kaller astmatisk besvær, som er luftveisreaksjon som gir lignende besvær som astma. Du får en irritasjon, en slimdannelse, i luftveiene som gjør at du puster mer som en astmatiker gjør.

– Gir man behandling for å komme astmaen i forkjøpet?

– Noen hevder det, men her var ikke intensjonen å komme astmaen i forkjøpet. Her var intensjonen å lindre de symptomene og plagene som utøverne som tok kontakt med meg hadde. Det var hoste, tungpust og irritasjon i brystet, sier Petter Olberg.

Petter Olberg

MEDISINERTE: Landslagets sjeflege Petter Olberg forteller om medisinbruken på norske juniorer under junior-VM i Romania.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Forstøver på helserommet

Han forklarer også hvilke medisiner som ble brukt:

– I utgangspunktet ble det brukt et stoff som heter Pulmicort, som er det vi vanligvis bruker i forebyggende astmamedisinering. Det er mulig noen også fikk noe Atrovent, men i utgangspunktet var det Pulmicort når hoste etter løp ikke hadde gitt seg. I tillegg var det en god del som brukte saltvann for å roe luftveiene. Det var da brukt på forstøverapparat.

– Ble det brukt forstøver både på Pulmicort og saltvann?

– Ja, begge.

– Hvor sto apparatet og hvordan hadde du kontroll på medisineringen?

– Apparatet sto på helseteamets rom. Vi var i et eget bygg, ikke i samme bygg som utøverne, så utøverne måtte ta kontakt med oss og avtale en undersøkelse. Så ble det iverksatt behandling der på rommet.

– Medisinerer ikke friske

– Det å medisinere i utgangspunktet friske folk under et VM, hva tenker du om det?

– Jeg tenker at vi medisinerer ikke friske folk. Hvis vi medisinerer, er det fordi de har blitt syke. De har fått et symptom, en plage som de oppsøker meg for. Det er symptomene vi behandler. De fleste hadde ikke det og fikk heller ingen behandling, sier Olberg, og understreker:

– Å si at de er friske synes jeg blir helt feil, for hvis de er friske så har de ikke symptomer, og da skal de heller ikke ha behandling.

Olberg erkjenner at det var en diskusjon om hvorvidt Norge skulle ta med forstøver til VM for junior- og U23-løpere.

– Vi var usikre, for dette er utøvere som ikke har brukt det apparatet tidligere. Da de klimatiske forholdene, og reaksjonene og symptomene dukket opp, var vi veldig glad for at vi gjorde det og hadde muligheten til å bruke spesielt saltvann for å roe ned. Det hjalp for de aller, aller fleste, sier han.

Ifølge Olberg er det ikke medisinering med forstøver en etablert praksis på juniornivå i Norge, slik det er blant seniorene.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Norges skiforbund må kvitte seg med forstøverapparatet enn så lenge.
Bjørn mener det er avgjørende for å bedre omdømmet til norsk langrenn inn mot kommende sesong.

FORSTØVER: Det er en slik forstøver landslaget bruker i behandlingen av astmatikere. Her fra pressekonferansen med Martin Johnsrud Sundby og lege Knut Gabrielsen i juli i år.

– Ikke utstrakt bruk

– Jeg vet ikke om jeg i hvert fall på juniornivå vil si at det er utstrakt bruk, og heller ikke på U23. Når det gjelder elitelagene, har de drevet systematisk testing av luftveiene og har mange målinger, og det har da vært brukt av enkelte løpere når det har vært behov, sier han.

Det svenske laget la seg på en helt annen linje under det samme mesterskapet i Romania. Selv om det ikke er noe forbud mot verken medisinene Norge brukte, eller forstøverapparatet som ble brukt, har svenskene en helt annen praksis.

– De som har diagnosen astma får naturligvis den medisineringen de behøver. Utover det bruker vi ingen astmamedisin på våre juniorer, sier den svenske landslagslegen Per Andersson til NRK.

Ingen av de svenske astmatikerne ble behandlet med forstøver, ifølge legen.

– Vi har ikke en rutine der vi bruker nebilusatorer. Vi bruker det som er tradisjonell inhalering av astmamedisinen, sier han.

Sverige: – Hører ikke hjemme

Han bekrefter at lufta i Rasnov også skapte utfordringer for svenskene, men uten at flere løpere fikk diagnosen astma. Følgelig fikk de heller ikke astmamedisin, ut fra den svenske praksisen.

– Hvorfor bruker dere ikke forstøvere?

– Vi synes ikke det hører hjemme hos eliteidrettsutøvere. Det er en metode som vi anser man skal ha for akutt behandling av luftveisproblemer.

– Føles det rart at man bruker det i Norge?

– Ja, som sagt, vi synes ikke det hører hjemme hos en individ som har en uproblematisk astmadiagnose.

– Hva er problemet med forstøveren?

– Vi ser at det finnes et problem om man skal benytte en sånn metode på en frisk utøver, da må man reflektere rundt de etiske og moralske aspektene rundt medisinering, sier Andersson.

Petter Olberg er av en annen oppfatning.

– Vi føler i utgangspunktet ikke at vi er i noen gråsone, vi føler vi forsøker å drive god luftveisbehandling til utøvere som har symptomer og plager og eventuelt kroniske diagnoser, men også når det er diagnoser som er forbigående prøver vi å lindre, sier den norske landslagslegen.

Gransker

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har også tatt til orde for at Norge nå bør droppe bruk av forstøver. Han mener noe av tilliten i langrennsverden kan gjennopprettes dersom Norge kutter bruken av forstøverapparat i astmabehandlingen.

– Det er ikke sikkert det er noe feil i praksisen som Norge har hatt. Men fram til denne saken er utredet så er det lurt av Norge, som verdens ledende skinasjon, å gjøre det, sier Bjørn.

Et utvalg med representanter fra Norge, Sverige, Finland og Danmark gransker nå bruken av astmamedisin i norsk langrenn.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

  • PSG ble seriemester uten å spille – Monaco-tap sørget for titteljubel

    Paris Saint-Germain kunne søndag juble for sitt tolvte seriegull og sitt tredje strake. Tittelen ble sikret etter Monacos 2-3-tap mot Lyon.

    Premissene før søndagens duell i Lyon var klare. Monaco måtte vinne for å forlenge håpet om å ta igjen PSG på tabelltopp.

    Det greide de ikke, og dermed er PSG seriemestere igjen. PSG kunne selv sikre seriegullet lørdag, men 3-3 mot Le Havre førte til at de måtte vente til søndag.

    PSG har vunnet ligaen seks av sju siste årene. Lille i 2021/22 var unntaket. Ingen har flere ligatitler enn PSG, der Marseille og Saint-Étienne er nærmest med sine ti.

    Mye av æren for PSGs seriegull skal gullkalven Kylian Mbappé ha. Spissen har scoret 26 mål, noe som er ni flere enn Lille-spiller Jonathan David. (NTB)

    PSG
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal