I kjølvannet av at astmatikeren Martin Johnsrud Sundby ble diskvalifisert fra to renn og suspendert i to måneder for feil bruk av den lovlige astmamedisin Ventolin, har det kommet fram at en rekke norske langrennsløpere blir astmamedisinert uten å ha diagnosen astma.
Astmamedisinen tas blant annet med det (i idrettstslig sammenheng) omdiskuterte apparatet nebulisator, også kjent som forstøver.
Nå kan NRK avsløre at også norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i rumenske Rasnov i februar.
Det bekrefter Petter Olberg. Han ble ansatt som sjeflege på det norske langrennslandslaget 19. oktober, og var selv med som lege i Romania.
Han forklarer i detalj hvordan medisineringen foregikk – og hvorfor.
Irriterende kullos
– I Rasnov var det veldig spesielle klimatiske forhold. Det var mye kullos fra fyring som lå ute i løypene og det var mange som fikk irritasjoner. De første dagene gikk det ganske greit. Da vi kom til dag to-tre så begynte en del å slite. De fleste roet seg i løpet av kvelden, mens noen fikk behov for behandling etter at de hadde konsultert med meg.
– Hvor mange løpere gjaldt det?
– Det gjaldt en del, ikke alle. Eksakt antall har jeg ikke her, og jeg synes heller ikke det er interessant.
Olberg bekrefter at ikke alle som fikk medisin hadde diagnosen astma.
– Det vi skiller på er astma og det vi kaller astmatisk besvær, som er luftveisreaksjon som gir lignende besvær som astma. Du får en irritasjon, en slimdannelse, i luftveiene som gjør at du puster mer som en astmatiker gjør.
– Gir man behandling for å komme astmaen i forkjøpet?
– Noen hevder det, men her var ikke intensjonen å komme astmaen i forkjøpet. Her var intensjonen å lindre de symptomene og plagene som utøverne som tok kontakt med meg hadde. Det var hoste, tungpust og irritasjon i brystet, sier Petter Olberg.
MEDISINERTE: Landslagets sjeflege Petter Olberg forteller om medisinbruken på norske juniorer under junior-VM i Romania.
Foto: Lars Erik Skjærseth/NRKForstøver på helserommet
Han forklarer også hvilke medisiner som ble brukt:
– I utgangspunktet ble det brukt et stoff som heter Pulmicort, som er det vi vanligvis bruker i forebyggende astmamedisinering. Det er mulig noen også fikk noe Atrovent, men i utgangspunktet var det Pulmicort når hoste etter løp ikke hadde gitt seg. I tillegg var det en god del som brukte saltvann for å roe luftveiene. Det var da brukt på forstøverapparat.
– Ble det brukt forstøver både på Pulmicort og saltvann?
– Ja, begge.
– Hvor sto apparatet og hvordan hadde du kontroll på medisineringen?
– Apparatet sto på helseteamets rom. Vi var i et eget bygg, ikke i samme bygg som utøverne, så utøverne måtte ta kontakt med oss og avtale en undersøkelse. Så ble det iverksatt behandling der på rommet.
– Medisinerer ikke friske
– Det å medisinere i utgangspunktet friske folk under et VM, hva tenker du om det?
– Jeg tenker at vi medisinerer ikke friske folk. Hvis vi medisinerer, er det fordi de har blitt syke. De har fått et symptom, en plage som de oppsøker meg for. Det er symptomene vi behandler. De fleste hadde ikke det og fikk heller ingen behandling, sier Olberg, og understreker:
– Å si at de er friske synes jeg blir helt feil, for hvis de er friske så har de ikke symptomer, og da skal de heller ikke ha behandling.
Olberg erkjenner at det var en diskusjon om hvorvidt Norge skulle ta med forstøver til VM for junior- og U23-løpere.
– Vi var usikre, for dette er utøvere som ikke har brukt det apparatet tidligere. Da de klimatiske forholdene, og reaksjonene og symptomene dukket opp, var vi veldig glad for at vi gjorde det og hadde muligheten til å bruke spesielt saltvann for å roe ned. Det hjalp for de aller, aller fleste, sier han.
Ifølge Olberg er det ikke medisinering med forstøver en etablert praksis på juniornivå i Norge, slik det er blant seniorene.
FORSTØVER: Det er en slik forstøver landslaget bruker i behandlingen av astmatikere. Her fra pressekonferansen med Martin Johnsrud Sundby og lege Knut Gabrielsen i juli i år.
– Ikke utstrakt bruk
– Jeg vet ikke om jeg i hvert fall på juniornivå vil si at det er utstrakt bruk, og heller ikke på U23. Når det gjelder elitelagene, har de drevet systematisk testing av luftveiene og har mange målinger, og det har da vært brukt av enkelte løpere når det har vært behov, sier han.
Det svenske laget la seg på en helt annen linje under det samme mesterskapet i Romania. Selv om det ikke er noe forbud mot verken medisinene Norge brukte, eller forstøverapparatet som ble brukt, har svenskene en helt annen praksis.
– De som har diagnosen astma får naturligvis den medisineringen de behøver. Utover det bruker vi ingen astmamedisin på våre juniorer, sier den svenske landslagslegen Per Andersson til NRK.
Ingen av de svenske astmatikerne ble behandlet med forstøver, ifølge legen.
– Vi har ikke en rutine der vi bruker nebilusatorer. Vi bruker det som er tradisjonell inhalering av astmamedisinen, sier han.
Sverige: – Hører ikke hjemme
Han bekrefter at lufta i Rasnov også skapte utfordringer for svenskene, men uten at flere løpere fikk diagnosen astma. Følgelig fikk de heller ikke astmamedisin, ut fra den svenske praksisen.
– Hvorfor bruker dere ikke forstøvere?
– Vi synes ikke det hører hjemme hos eliteidrettsutøvere. Det er en metode som vi anser man skal ha for akutt behandling av luftveisproblemer.
– Føles det rart at man bruker det i Norge?
– Ja, som sagt, vi synes ikke det hører hjemme hos en individ som har en uproblematisk astmadiagnose.
– Hva er problemet med forstøveren?
– Vi ser at det finnes et problem om man skal benytte en sånn metode på en frisk utøver, da må man reflektere rundt de etiske og moralske aspektene rundt medisinering, sier Andersson.
Petter Olberg er av en annen oppfatning.
– Vi føler i utgangspunktet ikke at vi er i noen gråsone, vi føler vi forsøker å drive god luftveisbehandling til utøvere som har symptomer og plager og eventuelt kroniske diagnoser, men også når det er diagnoser som er forbigående prøver vi å lindre, sier den norske landslagslegen.
Gransker
NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har også tatt til orde for at Norge nå bør droppe bruk av forstøver. Han mener noe av tilliten i langrennsverden kan gjennopprettes dersom Norge kutter bruken av forstøverapparat i astmabehandlingen.
– Det er ikke sikkert det er noe feil i praksisen som Norge har hatt. Men fram til denne saken er utredet så er det lurt av Norge, som verdens ledende skinasjon, å gjøre det, sier Bjørn.
Et utvalg med representanter fra Norge, Sverige, Finland og Danmark gransker nå bruken av astmamedisin i norsk langrenn.