– Sånn som stemningen nå er internasjonalt, så tror jeg det er fornuftig av Norge å skyve de forstøverapparateme langt inne på loftet, sier Torgeir Bjørn til NRK.
Det norske langrennslandslaget bruker det såkalla forstøverapparatet til å behandle astma og tette luftveier hos løperne.
Det var en slik forstøver Martin Johnsrud Sundby brukte da han ble suspendert i to måneder for feil bruk av den lovlige medisinen Ventoline.
– Spesiell stilling
Norges Skiforbund har i etterkant satt ned et granskingsutvalg som skal undersøke medisinbruken i langrennssporten.
Likevel mener Bjørn det vil være lurt av skiforbundet å slutte med forstøverapparatet selv om granskingsutvalget ennå ikke har kommet med sine konklusjoner.
– Det er ikke sikkert det er noe feil i praksisen som Norge har hatt. Men fram til denne saken er utredet så er det lurt av Norge, som verdens ledende skinasjon, å gjøre det. mener Bjørn og utdyper:
– Norge har en helt spesiell stilling innen skisport i verden - så det hviler et ekstra ansvar på oss om å gå foran med et godt eksempel. Norge skal ikke vinne fordi man tøyer noen grenser medisinsk, men de skal vinne fordi de har de beste trente skiløperne, mener Bjørn.
FORSTØVER: Det er en slik forstøver landslaget bruker i behandlingen av astmatikere. Her fra pressekonferansen med Martin Johnsrud Sundby og lege Knut Gabrielsen i juli i år.
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix– Hører ikke ikke hjemme i idretten
Sjeflegen for det svenske langrennslandslaget Per Andersson uttalte til NRK mandag at han mener at forstøverapparatene ikke har noe med idrett å gjøre.
– Jeg mener det ikke er en praksis som skal brukes på toppidrettsutøvere, det hører hjemme på et sykehus, sa Andersson som har innført forbud mot apparatet i behandlingen av deres astmatikere på landslaget.
Løpere som Marcus Hellner, Johan Olsson og Calle Halfvarsson har alle astma, men uttalte at de aldri har sett et forstøverapparat.
– Bra for Norge
Sjeflege på det norske langrennslandslaget Petter Olberg sier følgende til NRK om bruken av forstøverapparat:
– Det har vært ulik praksis med bruk av forstøver i ulike land. I Norge har vi hatt lang erfaring med å bruke forstøver i utholdenhetsidretter. Utover dette vil vi forholde oss til anbefalingene fra granskningsutvalget når rapporten foreligger, sier Olberg.
Han sier også at de fortløpende tar opp problemstillingen internt.
– Det har blitt diskutert, men vi har ikke konkludert.
Det er fortsatt uklart når granskingsutvalget vil komme med sine konklusjoner. Utvalget består av medlemmer fra både Norge, Sverige, Finland og Danmark.
NRKs langrennsekspert venter uansett spent på hva utvalget har å komme med.
-Jeg tror det er bra både for Norge, og internasjonal langrenn, at det er en uavhengig internasjonal granskingskommisjon som går gjennom medisinbruken. Så håper jeg at de utvikler en standard med litt klarere retningslinjer for hva som er en adekvat og god behandling, og da må alle nasjoner forholde seg til den konklusjonen, også Norge, seier Torgeir Bjørn.
Se fjernsynssaken her