NFF avviser regi bak Ødegaard-kritikk: – Det var Martins initiativ

LILLESTRØM/PARIS (NRK): Landslagets pressesjef Svein Graff bekrefter at han visste om innlegget før Martin Ødegaard publiserte sin kritikk av Ada Hegerberg, men pressesjefen understreker at det er kun Ødegaards meninger.

Ødegaard

FOTFULGT: Her er Martin Ødegaard på vei til landslagstrening på treningsanlegget til Lillestrøm.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Ada Hegerberg har tatt et kraftig oppgjør med Norges Fotballforbund i et intervju med Josimar og Morgenbladet, som ble kjent onsdag.

Her går hun lengre enn noen gang i sin kritikk av forbundet. Stjernespissen fortalte blant annet at hun har vært «knekt psykisk» og hatt mareritt etter å ha vært på samlinger.

Timer senere gikk Martin Ødegaard til angrep på Hegerberg og timingen av kritikken noen dager før Norge VM-åpner.

– Positivt med egne meninger

Teksten, som ligger i sin helhet nederst i saken, ble publisert etter Ødegaard hadde vært i kontakt med landslagets pressesjef Svein Graff.

– Martin informerte meg om innlegget på Instagram før det ble publisert, sier Graff.

– Ga du din godkjenning til å publisere?

– Det var Martins initiativ, og han står inne for innholdet. Vi har ikke et ønske om å redigere innholdet eller stoppe en mening. Det er ytringsfrihet og det er positivt at vi har spillere med egne meninger, sier Graff.

Senere torsdag forteller landslagssjef Lars Lagerbäck at også han så innlegget og ga sin støtte til Ødegaard.

Norge

BAK GJERDER: Pressen fikk beskjed om å holde seg bak gjerdene under torsdagens landslagstrening.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Pressesjefen avviser at innlegget ville blitt stoppet hvis Ødegaard hadde tatt parti med Hegerberg i saken, og han påpeker at forbundet ikke skal legge bånd på spillerne.

Graff sier NFF ikke hadde noen interesse av å få innlegget publisert.

– Men spillerne står fritt til å uttrykke sine meninger. Det var en ferdig tekst skrevet av Martin, og han ønsket å publisere det, sier Graff.

– Skulle vært foruten

Direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, er for tiden i Paris på en kvinnefotballkonferanse i regi av Fifa.

Hun møter NRK i lunsjen. Klaveness innrømmer at dette er en krevende og stor sak, men ønsker å holde fokus på det kommende verdensmesterskapet. Det er likevel hun som har vært forbundets kontakt inn mot Hegerberg, i NFFs håp om å få henne til å returnere på landslaget.

Hun sier først at hun ikke visste at Martin Ødegaard kom til å legge ut innlegget der han fremførte knalltøff kritikk av Hegerberg.

Klaveness svarer på to spørsmål i sakens anledning:

– Det har vært mye bråk med Ada Hegerberg og angrepet fra Martin Ødegaard. Hva tenker du om situasjonen slik den er nå?

– Det er en situasjon vi skulle vært foruten, jeg har uttalt meg mange ganger om den saken. Nå er jobben min å fokusere på VM. Det er noen dager til det begynner, så nå prøver jeg å holde et steinhardt fokus på VM. Så registrerer jeg selvfølgelig det som foregår rundt, men vi er inne i en mesterskapsboble nå, sier Klaveness til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Lise Klaveness

ELITEDIREKTØR: Lise Klaveness i NFF.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Ta av mest mulig støy

– Hvor vanskelig er det å holde det fokuset når det er mye rundt og media spør hver dag?

– Det som ofte er krevende på kvinnesiden er at det går veldig opp og ned i oppmerksomhet, det blir veldig mye mer rundt mesterskap enn ellers. Det er en krevende øvelse som laget har snakket mye om, helt uavhengig av denne saken.

– Det skjer hvert mesterskap, så vi er forberedt på det. Da kommer alle mediene og alle saker blir store. Og denne saken er jo stor. Det er viktig å ha en profesjonell og lavskuldret inngang til dette. Så er det vår oppgave, vi som er rundt laget, å ta av mest mulig støy, sier Klaveness.

– Spesiell sak

Torsdag ville samtlige medier ha en bit av Ødegaard da midtbanespilleren ankom landslagstreningen ved Lillestrøms treningsanlegg.

Pressesjef Graff har imidlertid varslet at Ødegaard ikke ønsker å kommentere saken utover Instagram-meldingen, og derfor ble det heller ikke åpnet for spørsmål.

Da treningen kom i gang, ble pressekorpset bedt om å holde seg bak inngjerdingen rundt treningsfeltet.

At saken nå skaper støy og uro, var NFF forberedt på, ifølge Graff.

– Det er vi forberedt på, og det er vi beredt til å håndtere. Vi lever av oppmerksomheten, og av og til er den stor. Det skal vi takle på en god måte, sier Graff.

– Er det vanlig at spillere går via NFF før innlegg publiseres i sosiale medier?

– Det finnes eksempler på at det har skjedd, men dette er en spesiell sak og derfor ville han (Ødegaard) varsle. Det er innhold han selv står inne for, sier Graff.

Intervjuet i februar

Josimar-redaktør Håvard Melnæs bekrefter overfor TV 2 at Hegerberg-intervjuet ble gjort i februar, og redaktøren sier samtidig til VG at Hegerberg-familien ikke hadde noe å utsette på Josimar-utgaven – heller ikke timingen.

Hegerberg-agenten Alain Naigeon sier imidlertid til VG at Hegerberg er svært skuffet over at intervjuet har slått ut som det gjorde.

Hegerberg

VANT IGJEN: Ada Hegerberg ble mesterligavinner for fjerde år på rad denne sesongen.

Foto: Lisi Niesner / Reuters

– Ada har takket nei til mer enn 50 forespørsler om dette temaet, blant annet fra noen av verdens største aviser, for ikke å forstyrre laget og venninnene hennes som hun vil heie på mer enn alt, sier Naigeon til VG.

Han hevder videre at superstjernen aldri hadde svart på spørsmålene hvis hun hadde visst at publiseringen ville skje rett før VM. NRK har vært i kontakt med Naigeon, men agenten har foreløpig ikke hatt tid til å svare på spørsmål.

Halvor Marstrander, som er Hegerbergs manager, påpeker at Josimar står fritt til å velge publiseringstidspunkt.

– Ada har gjort intervjuet for en god stund siden. Når ting blir publisert, står Josimar fritt til, sier Marstrander til NRK.

– Ada har ikke noen flere kommmentarar. Og hvis hun ønsker å svare på noe, så har hun sine sosiale flater å gjøre det på, legger han til.

Ødegaard

UT MOT HEGERBERG: Dette innlegget publiserte Martin Ødegaard på Instagram onsdag kveld.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Chelsea kjørte over Malmö

  Chelsea var aldri truet i oppgjøret mot Malmö onsdag og kjørte over de svenske gjestene med 4-0. Både Romelu Lukaku og Timo Werner måtte av med skade i kampen.

  Champions League - Group H - Chelsea v Malmo FF
  Foto: David Klein / Reuters
 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal