Hopp til innhold
Carlsen
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Magnus Carlsen

 • Carlsen slo ung tysker i Nederland – måtte slite lenge

  Magnus Carlsen vant over Vincent Keymer med svarte brikker og tok dermed sin første seier i den internasjonale sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee.

  Carlsen kunne juble for seier etter 65 trekk og nesten seks timer ved brettet. 18 år gamle Keymer greide aldri å sette den norske verdensmesteren på de altfor store prøvene. Etter hvert fikk Carlsen en fordel han ikke ga fra seg.

  – Jeg er veldig glad for å få en tidlig seier. Det trenger ikke å bety at turneringen går den ene eller andre veien, men det er psykologisk viktig med seier tidlig, sa Carlsen til TV 2.

  Han åpnet med remis mot amerikanske Levon Aronian lørdag.

  Etter en jevn åpning mot Keymer fikk Carlsen en liten fordel etter 17 trekk. Det utviklet seg til å bli en stor fordel da Keymer ikke gjorde de riktige mottrekkene.

  Etter hvert som partiet utviklet seg ble Carlsens fordel større. Det så ut som en klart vinnende stilling, men Keymer nektet å gi seg, og partiet varte et par timer til før det var over.

  Carlsen har vunnet turneringen i Wijk aan Zee åtte ganger, flere enn noen annen. Han er også tittelforsvarer etter fjorårets triumf.

  I desember tok Carlsen verdensmestertittelen både i hurtig- og lynsjakk. Turneringen i Nederland blir spilt i klassisk sjakk og har høy status blant sjakkeliten.

  Carlsen møter kinesiske Ding Liren mandag.

  (NTB)

  m c
  Foto: PAVEL MIKHEYEV / Reuters
 • Carlsen starter med hvite brikker

  Gruppene i VM i fischersjakk ble trukket under åpningsseremonien mandag kveld. Magnus Carlsen havnet i gruppe med Hikaru Nakamura, Vladimir Fedosejev og Matthias Blübaum. Carlsen åpner med hvite brikker mot Fedosejev tirsdag. Det spilles to kamper à to partier hver dag.

  I den angre gruppen havnet Wesley So, Jan Nepomnjasjtsjij, Nodirbek Abdusattorov og Hjörvar Steinn Gretarsson.

  VM i fischersjakk starter tirsdag klokken 17.00 og sendes på NRK.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK
 • Carlsen blir saksøkt av Niemann

  Hans Niemann slår tilbake mot Magnus Carlsen, og tar den norske verdenseneren til retten. Der ber han om minst 100 millioner dollar. Søksmålet kommer etter at Carlsen kom med anklager om juks mot Niemann.

  – Søksmålet snakker for seg selv, skriver amerikaneren på Twitter.

  Det er Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Danny Rensch, Carlsen sitt selskap Play Magnus Group og nettstedet Chess.com som er blitt saksøkt.

 • Carlsen i ledelsen i Champions Chess-turnering – Niemann kan nå sluttspill

  Magnus Carlsen spilte bra i Champions Chess Tour dagen etter at han tapte mot Hans Niemann med vilje. Nordmannen leder foran de siste innledende rundene.

  Det ble drama i årets sjuende Champions Chess Tour-turnering da Carlsen tapte med vilje mot Niemann mandag.

  Bakgrunnen for disputten mellom Carlsen og Niemann er at nordmannen nylig trakk seg fra storturneringen Sinquefield Cup i USA etter å ha tapt for nettopp Niemann. I etterkant har det sirkulert hissige rykter om at årsaken var juks fra amerikanerens side, noe Niemann bestemt har avvist.

  Carlsen, som fortsatt ikke har ønsket å uttale seg om saken, storspilte likevel tirsdag og vant tre partier og spilte én remis. Det holder til ledelse med ett poeng foran indiske Arjun Erigaisi. Niemann er foreløpig blant de åtte som kvalifiserer seg til utslagsrundene.

  Skulle han kvalifisere seg videre kan han igjen møte Carlsen. Spørsmålet er hva nordmannen da foretar seg. TV 2s sjakkekspert og stormester Jon Ludvig Hammer har tidligere uttalt at han ikke ser noen annen løsning enn at Carlsen igjen taper med vilje om det skulle skje. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: ARUN SANKAR / AFP
 • Sjefsdommer om sjakk-kaoset: Ikke funnet tegn til juks

  Da Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup etter sjokktapet mot Hans Niemann, tolket mange det som at nordmannen beskyldte Niemann for juks. Amerikaneren har i ettertid blankt avvist at han har brukt ulovlige midler mot Carlsen.

  Nå har sjefsdommereren i Sinfield Cup kommentert saken. I en uttalelse publisert på Twitter, sier han at det ikke er funnet noe tegn til juks i turneringen. Det gjelder alle partier som er spilt, inkludert Carlsen mot Niemann. Uttalelsen kommer som et svar på ryktene som florerer i sjakkmiljøet etter at Carlsen trakk seg.

  I forbindelse med at han trakk seg fra storturneringen, la Carlsen ut en kryptisk melding på Twitter, der han viste til et YouTube-klipp av José Mourinho som sier: «Hvis jeg snakker, kommer jeg i kjempetrøbbel». I ettertid har mange etterlyst en forklaring fra nordmannen.

  Foto: ARUN SANKAR / AFP

Siste nytt

 • Det internasjonale roforbundet åpner for russisk deltakelse: – Ikke veldig overraskende

  Det internasjonale roforbundet (World Rowing) offentliggjorde onsdag at de åpner opp for at russiske og belarusiske utøvere kan konkurrere under nøytralt flagg under ulike VM (junior-VM, U23-VM og senior-VM)

  For utøverne kan få klarsignal til å delta, vil en ekstern part gjøre en grundig bakgrunnssjekk, for å forsikre seg at utøvere som er knyttet til krigen eller har støttet krigen på noe vis, ikke kan få plass. De vil også måtte gå gjennom en forsterket antidoping-prosess.

  Det er også lagt opp til at det vil gjelde et utvalg av klasser. I alle de tre verdensmesterskapene vil det åpnes for singlesculler og toer uten styrmann, som et minimum.

  – Det er ikke veldig overraskende med tanke på de signalene som har kommet tidligere. Hva IOC sier og gjør, har tradisjonelt sett en tung effekt på World Rowing. Det var egentlig forventet at de ville følge IOCs anbefalinger, sier den norske roeren Birgit Skarstein.

  – Det er forståelig at Russland vil inn nå, siden VM er en kvalifisering til OL og Paralympics. Men det er også en kvalifisering på våren, så det er ingenting som haster med å avklare det, mener hun.

  Kjetil Borch er heller ikke overrasket.

  – Det sa jeg egentlig ganske tidlig i debatten at IOC har såpass mye makt at det kan bety innskrenkninger for et internasjonalt særforbund, som Det internasjonale roforbundet, hvis man ikke etterleve IOCs retningslinjer, sier han.

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Her er City-eieren på kamp for første gang på 13 år

  Manchester City-eieren Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har glimret med sitt fravær i hele 13 år, men under lørdagens mesterligafinale i Istanbul er eieren omsider «ringside» under en City-kamp.

  Sjeik Mansour, som også er visestatsminister i Abu Dhabi, sitter på samme rekke som blant annet Tyrkia-president Tayyip Erdogan, statsoverhode i Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed Al Nayhan, og City-styreleder Khaldoon al-Mubarak.

  På spørsmål fra NRK om hvorfor Sjeik Mansour sjelden er på City-kamp, svarer forsker og Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen:

  – Det er ikke så godt å si, men det sies at han rett og slett ikke er så interessert i fotball.

  Eierskapet til City er svært omdiskutert. Amnesty International Norge skriver på sine nettsider at «De forente arabiske emirater er blant landene i verden hvor sivilsamfunnet er mest undertrykket».

  Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyans
  Foto: Molly Darlington / REUTERS
 • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

  Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

  Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

  Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

  – Et meget sterkt resultat, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

  Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

  Nordås vant også løpet i Paris.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste