Hopp til innhold
Magnus Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sjakk

 • Magnus Carlsen sikret sin sjette Norway Chess-tittel

  Magnus Carlsen (33) vant Norway Chess for sjette gang da han avgjorde etter armageddon mot Fabio Caruana fredag kveld.

  Før fredagens avgjørende runde skilte det 1,5 poeng ned fra Carlsen til tittelforsvarer Hikaru Nakamura.

  – Det ser ganske bra ut. Jeg er i en mer behagelig situasjon, og det er ikke sikkert at jeg må vinne (for å ta tittelen), sa Carlsen til TV 2 etter torsdagens seier over Alireza Firouzja.

  Samtidig som Carlsen åpnet med hvite brikker mot Caruana, måtte Nakamura prøve å sikre seier med svarte brikker mot Rameshbabu Praggnanandhaa.

  Det endte med remis for Nakamura, og Carlsen vant etter armageddon.

  Magnus Carlsen under Norway chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Carlsen nær Norway Chess-tittelen etter seier i armageddon

  Magnus Carlsen holdt Alireza Firouzja til remis med svarte brikker og avgjorde etter armageddon. Han er i posisjon til å vinne Norway Chess for femte gang.

  Verdenseneren kom til partiet som leder av turneringen i Stavanger. Spillet mot Firouzja ga ham halvannet poeng.

  Det skilte ett poeng mellom Carlsen og tittelforsvarer Hikaru Nakamura før torsdagens runde. Amerikanerens parti er ikke over.

  Firouzja brukte nesten en time på sitt 18. trekk. Det ga 20-åringen dårlig tid på klokka, og på det meste skilte det over 50 minutter mellom dem.

  – Dette er ganske ekstremt, sa Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio. (NTB)

  Norway chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nordmenn tok ellevill verdensrekord – spilte tidenes lengste sjakkspill

  De norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea spilte lynsjakk i over 61 timer.

  – Det føles kjempebra. Vi har jobbet med dette i månedsvis og forbredt oss lenge og samarbeidet godt. Det har vært krevende, men veldig glad for å ta denne rekorden, sier Bryn til NRK.

  Det betyr at de har slått Tunde Onakoyas tidligere rekord, som var på 58 timer.

  Det var lynsjakk som ble spilt i Stavanger, og det var de norske sjakkspillerne Askild Bryn og Odin Blikra Vea som møttes i det historiske sjakkspillet.

  Nordmennene startet klokken 9 søndag morgen, og har med det altså holdt på i over to og et halvt døgn. Til sammen spilte de helke 383 partier.

  Bryn og Vea er kjente som både sjakkeksperter og verter for podkasten «Sjakksnakk».

  Rekorden ble tatt under et siste sjakkparti, og ble møtt av full jubel fra oppmøtte tilskuere da partiet var ferdig.

  De ble også hyllet av den norske verdensstjerna Magnus Carlsen.

  – Jeg hadde tvil om de skulle klare det, men de tok det veldig alvorlig og hadde gode forberedelser. Jeg vil si at jeg er veldig imponert over at de forsøkte å spille bra, sier Magnus Carlsen på Twitch-sendingen etter rekorden.

  – Det siste partiet var ganske bra. Totalt sett var det ekstremt imponerende, sier han videre.

  Bryn synes det er hyggelig å bli støttet av Carlsen.

  – Magnus er en god venn av oss begge og en sjakkfan generelt, så jeg tror han har likt å se oss spille og han kan noen ganger gjøre narr av de dårligere trekkene vi gjør, sier Askild Bryn vist på spillplattformen Twitch

  Odin og Askild
 • Armageddon-tap for frustrert Carlsen i toppkampen mot Nakamura

  Magnus Carlsen røk på tid og tapte i armageddon for en godt spillende Hikaru Nakamura i sjakkturneringen Norway Chess mandag.

  Det ble ingen vinner i det klassiske partiet mellom Carlsen og Nakamura i Stavanger. Dermed måtte det armageddon-spill til for å avgjøre den endelige poengfordelingen i duellen.

  Der spilte Nakamura raskt og sikkert innledningsvis og la et kraftig press på Carlsens svarte brikker. Den norske stjernen trengte samtidig kun remis for å sikre seg det halvpoenget som var på spill.

  Amerikaneren trakk til slutt det lengste strået fordi Carlsens tid gikk ut. På det tidspunktet hadde Carlsen langt på vei snudd det som liknet en tapt stilling i armageddon-partiet.

  Nakamura-seieren mandag betyr at turneringsleder Carlsen står med 13 poeng etter sju runder i turneringen på hjemmebane. Nakamura er bare halvpoenget bak. (NTB)

  Magnus Carlsen under Norway chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Magnus Carlsen vant

  Magnus Carlsen slet med å få overtaket mot verdensmester Ding Liren i Norway Chess, men en kjempebrøler av kineseren ga ham seieren.

  Ding overså en matt i to trekk, selv om han tenkte i tre minutter før det 30. trekket. Da han flyttet dronningen i stedet for bonden, føk pilene rett til topps for Carlsen. Ding innså hva han hadde gjort og ga opp partiet tvert.

  Carlsen uttrykte i TV 2-sendingen sympati for motstanderen.

  – Det var et parti jeg følte jeg måtte vinne slik det har gått med ham i turneringen, men det er trist å se at han spiller helt uten selvtillit og ikke ser ut til å ha det noe bra mens han spiller, sa han.

  – Men jeg må gjøre det jeg må gjøre.

  Hikaru Nakamura ledet før søndagens partier, men han spilte remis mot landsmannen Fabiano Caruana og tapte i armageddon. Dermed er Carlsen ett poeng foran ham.

  – Jeg er ikke helt i gir ennå, men jeg spiller iallfall bedre, sa Carlsen til TV 2.

  Mandag spiller han mot Nakamura med svarte brikker.

  (©NTB)

  Magnus Carlsen under Norway chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no