Hopp til innhold
Magnus Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sjakk

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Carlsen vant igjen – avgjorde Champions Chess-finalen

  Magnus Carlsen gjorde som i hele Champions Chess-sesongen. Han slo også Rameshbabu Praggnanandhaa og er vinner av finaleturneringen før siste runde søndag.

  Carlsen har vært den beste gjennom hele året og sikret sammenlagtseieren allerede før sesongfinalen.

  Der har han likevel herjet og vunnet alle sine seks kamper så langt. Før søndagens duell med Jan-Krzysztof Duda har han en uinntakelig ledelse.

  – Jeg har det veldig fint med at det er avgjort. Jeg føler at nivået mitt har gått ned litt de siste par dagene. Det er jeg ikke så fornøyd med, men totalt har det vært veldig bra spill, sa Carlsen til TV 2.

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK
 • Carlsen med andre strake seier i tour-avslutning

  Magnus Carlsen hadde nok en god dag på jobben da han kun brukte tre partier på å slå indiske Arjun Erigaisi på andre Champions Chess Tour-finalen.

  Nordmannen tok første parti, men Erigaisi slo tilbake og reddet remis i andre parti. I tredje match så det lenge ut som inderen skulle vinne, men unøyaktig spill gjorde at Carlsen greide å snu partiet.

  Seieren gjør at Carlsen står med to strake seiere og seks poeng av seks mulige. Han deler dermed ledelsen i Champions Chess Tour-finalen med polske Jan-Krzysztof Duda.

  31-åringen var i godt humør etter seieren, selv om han irriterte seg over enkle feil.

  – Jeg føler meg bra, og grunnleggende er spillet ganske greit. Jeg følte i hvert fall jeg hadde en god dag i dag etter at jeg hadde bukket i siste partiet, sa Carlsen til TV 2.

  Turneringen, som avholdes i amerikanske San Francisco, spilles over nett. Onsdag venter aserbajdsjanske Sjakhrijar Mamedjarov. Carlsen starter med hvite brikker.

  31-åringen kommer til turneringen som mester i årets utgave etter å ha vunnet fire turneringer tidligere i sesongen. Han vant også 2021-utgaven.

  (©NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: JØRUND WESSEL CARLSEN / NRK
 • Denne mannen erstatter Carlsen

  Stormester Ding Liren har nå fått en offisiell invitasjon til sjakk-VM i 2023, etter at Magnus Carlsen bekreftet at han ikke vil delta og forsvare tittelen sin.

  Det skriver Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) i en pressemelding.

  Fide er i forhandlinger med to mulige vertsbyer for VM. Forbundet oppgir ikke hvilke byer som er aktuelle, men forteller at én av byene har fått sin søknad akseptert.

  Ding Liren
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Nakamura tok VM-gull i fischersjakk

  Amerikanske Hikaru Nakamura tok sin første verdensmestertittel etter å ha knust Jan Nepomnjasjtsjij i det avgjørende armageddon-partiet søndag kveld.

  Dermed følger Nakamura opp fischersjakk-gullet til landsmannen Wesley So fra 2019.

  – Dette har blitt en paradegren for USA, sier Bae.

  Hikaru Nakamura smilte lurt når han møtte NRK etter seieren.

  – Det er gøy å vinne. Men hvis jeg hadde vunnet det andre partiet, hadde det vært litt «smoothere», sier Nakamura, som altså er litt irritert over at han ikke avgjorde finalen tidligere.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no