Carlsen med tre tap på rad: – Dette er en sensasjon

BÆRUM (NRK): Wesley So har Magnus Carlsen i et jerngrep i VM-finalen i fischersjakk. Nordmannen er hele ni poeng bak før VM avgjøres i morgen.

Magnus Carlsen

SMELL: Magnus Carlsen sliter i VM-finalen mot amerikanske Wesley So.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Wesley So-Magnus Carlsen 10,5-1,5

– Dette kunne vi aldri forestilt oss på forhånd. Spørsmålet før finalen var om Carlsen skulle gjøre kort affære, sa Torstein Bae.

Sånn er det definitivt ikke blitt. Carlsen har nå tre tap på rad i turneringen. Hverken Torstein Bae eller sjakkjournalist Tarjei J. Svensen kan huske at Carlsen noen gang har tapt tre partier på rad.

Carlsen ville ikke stille på TV-intervju, men på veien ut døra, svarte han kjapt:

– Hva sier du før siste dag av VM?

– Ingen kommentar.

– Hva var ideen bak åpningen i dag?

– Ikke det som skjedde.

Deretter ble han stående utenfor spillokalene og taste på mobilen i noen minutter før han forlot Henie Onstad.

Kanskje er det ikke lenger mulig for Carlsen å bli tidenes første verdensmester i fischersjakk. Første spiller til 12,5 poeng blir verdensmester.

Vendepunktet

Nordmannen havnet bakpå fra første trekk i fredagens første parti. Wesley So hadde nesten to bønder i fordel etter ni trekk, men stillingen jevnet seg ut og etter 20 trekk var stillingen helt jevn ifølge sjakkdatamaskinene Stockfish og Sesse.

Men i trekk 37 gjorde Magnus Carlsen en stor feil.

Trekk 37

TREKK 37: Carlsen flyttet hesten til d4, men Sesse viste at beste trekk var å slå bonden på e5.

Carlsen flyttet hesten til d4 og sa sjakk, og da So flyttet kongen til a4, hadde han en kjempefordel.

– Det er et tabbetrekk, han har et voldsomt overtak nå, sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

Carlsen forsøkte å redde remis, men maktet ikke å stå imot Sos angrep, og valgte til slutt å gi seg. Magnus Carlsen hastet ut av lokalet, mens Wesley So tok seg tid til å analysere partiet etterpå.

– På et tidspunkt hadde han remis, men han fant den ikke, sier So til NRK.

Se NRKs sending her:

DIREKTE: Følg NRKs sending fra VM i fischersjakk her.

– Dette er unikt

I pausen gikk Carlsen seg en tur utenfor Henie Onstad Kunstsenter. Ti minutter før neste parti skulle starte, kom han gående inn igjen, men høretelefonene godt plantet over hodet.

Kanskje hadde han pønsket ut det han trodde var en mesterplan. I parti to startet han med å flytte sin a-bonde hele veien frem til a6.

bonde a6

Dette trekket skjønte ikke ekspertene mye av. Den spesielle åpningen endte med tap.

– Han tar en stor risiko ved ikke å bruke den klassiske åpningsstilen, mente Torstein Bae.

Allerede etter elleve spilte trekk, stod Carlsen klart dårligere.

– Det kan hende han er litt preget av det forrige partiet. Hvis han taper, blir det veldig, veldig vanskelig. Det er ikke nok å stå godt mot Magnus, du må spille veldig presist, mente Carlsens manager, Espen Agdestein.

Men So fortsatte å spille presist, slik han har gjort i hele VM. Carlsen overså de små feilene til amerikaneren, men var aldri i nærheten av å hente inn det tapte.

– Har han noen gang ligget under med sånne sifre? Kanskje da han var ti år. Dette er unikt. Hvor stor sensasjon det er? Det er ingen VM-kamp som jeg kan huske hvor vi ser at nummer 12 i verden kan hamle opp med nummer en i verden. Dette er en sensasjon, mente Torstein Bae.

Dermed er So kun én seier i hurtigsjakk fra å vinne VM i fischersjakk.

Siste nytt

 • Scoret i debuten

  Kristian Thorstvedt scoret da han debuterte for sin nye klubb Genk igår kveld. 20-åringen scoret 23 minutter ut i oppgjøret mot Zulte Waregem. – Utrolig deilig debut med tre poeng og mål. Kunne ikke drømt om noe bedre, skrev han på Twitter etter kampen.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Dårlig nytt for Solskjær

  Etter 2-0-tapet mot Liverpool igår bekreftet Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær at Marcus Rashford har pådratt seg et tretthetsbrudd i ryggen. Det betyr at Uniteds toppscorer trolig blir ute i to til tre måneder. – Han har fått en stygg skade og blir ute en stund. Det pleier å ta i hvert fall seks uker å lege et tretthetsbrudd, og så må han ha rehabilitering etter det, sier nordmannen om situasjonen.

  Michael Carrick, Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford
  Foto: Tim Ireland / AP
 • Norge sendte Sverige ut av EM

  Norge vant 23-20 over Sverige i Malmö søndag, og sendte med det svenskene ut av håndball-EM. Målvakt Torbjørn Bergerud ble kåret til kampens beste spiller. Norges neste kamp er Island. Den kampen spilles tirsdag. Deretter venter Slovenia onsdag.

  Norges keeper Torbjørn Bergerud.
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal