Hopp til innhold

Carlsen med tre tap på rad: – Dette er en sensasjon

BÆRUM (NRK): Wesley So har Magnus Carlsen i et jerngrep i VM-finalen i fischersjakk. Nordmannen er hele ni poeng bak før VM avgjøres i morgen.

Magnus Carlsen

SMELL: Magnus Carlsen sliter i VM-finalen mot amerikanske Wesley So.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Wesley So-Magnus Carlsen 10,5-1,5

– Dette kunne vi aldri forestilt oss på forhånd. Spørsmålet før finalen var om Carlsen skulle gjøre kort affære, sa Torstein Bae.

Sånn er det definitivt ikke blitt. Carlsen har nå tre tap på rad i turneringen. Hverken Torstein Bae eller sjakkjournalist Tarjei J. Svensen kan huske at Carlsen noen gang har tapt tre partier på rad.

Carlsen ville ikke stille på TV-intervju, men på veien ut døra, svarte han kjapt:

– Hva sier du før siste dag av VM?

– Ingen kommentar.

– Hva var ideen bak åpningen i dag?

– Ikke det som skjedde.

Deretter ble han stående utenfor spillokalene og taste på mobilen i noen minutter før han forlot Henie Onstad.

Kanskje er det ikke lenger mulig for Carlsen å bli tidenes første verdensmester i fischersjakk. Første spiller til 12,5 poeng blir verdensmester.

Vendepunktet

Nordmannen havnet bakpå fra første trekk i fredagens første parti. Wesley So hadde nesten to bønder i fordel etter ni trekk, men stillingen jevnet seg ut og etter 20 trekk var stillingen helt jevn ifølge sjakkdatamaskinene Stockfish og Sesse.

Men i trekk 37 gjorde Magnus Carlsen en stor feil.

Trekk 37

TREKK 37: Carlsen flyttet hesten til d4, men Sesse viste at beste trekk var å slå bonden på e5.

Carlsen flyttet hesten til d4 og sa sjakk, og da So flyttet kongen til a4, hadde han en kjempefordel.

– Det er et tabbetrekk, han har et voldsomt overtak nå, sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

Carlsen forsøkte å redde remis, men maktet ikke å stå imot Sos angrep, og valgte til slutt å gi seg. Magnus Carlsen hastet ut av lokalet, mens Wesley So tok seg tid til å analysere partiet etterpå.

– På et tidspunkt hadde han remis, men han fant den ikke, sier So til NRK.

Se NRKs sending her:

DIREKTE: Følg NRKs sending fra VM i fischersjakk her.

– Dette er unikt

I pausen gikk Carlsen seg en tur utenfor Henie Onstad Kunstsenter. Ti minutter før neste parti skulle starte, kom han gående inn igjen, men høretelefonene godt plantet over hodet.

Kanskje hadde han pønsket ut det han trodde var en mesterplan. I parti to startet han med å flytte sin a-bonde hele veien frem til a6.

bonde a6

Dette trekket skjønte ikke ekspertene mye av. Den spesielle åpningen endte med tap.

– Han tar en stor risiko ved ikke å bruke den klassiske åpningsstilen, mente Torstein Bae.

Allerede etter elleve spilte trekk, stod Carlsen klart dårligere.

– Det kan hende han er litt preget av det forrige partiet. Hvis han taper, blir det veldig, veldig vanskelig. Det er ikke nok å stå godt mot Magnus, du må spille veldig presist, mente Carlsens manager, Espen Agdestein.

Men So fortsatte å spille presist, slik han har gjort i hele VM. Carlsen overså de små feilene til amerikaneren, men var aldri i nærheten av å hente inn det tapte.

– Har han noen gang ligget under med sånne sifre? Kanskje da han var ti år. Dette er unikt. Hvor stor sensasjon det er? Det er ingen VM-kamp som jeg kan huske hvor vi ser at nummer 12 i verden kan hamle opp med nummer en i verden. Dette er en sensasjon, mente Torstein Bae.

Dermed er So kun én seier i hurtigsjakk fra å vinne VM i fischersjakk.

Siste nytt

 • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

  Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

  Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

  – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

  Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

  – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

  – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

  (NTB)

  World cup alpint utfor Kvitfjell
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

  Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

  Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

  I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

  – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Halvorsen sikret norsk OL-plass

  Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

  – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

  – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

  OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

  (NRK/©NTB)

  Ole Martin Halvorsen
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal