Lundby får ikke hoppe i stor bakke i VM

Maren Lundby reagerer på at hoppkvinnene får hoppe stor bakke i prøve-VM til helgen, men ikke under neste års VM. President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sier det er mulig å få endret på dette.

Maren Lundby

REAGERER: Her har Maren Lundby hoppet i stor bakke i Klingenthal like før jul. Men hun får foreløpig ikke kjempe om medaljer i VM i stor bakke.

Foto: Tore Meek / Tore Meek

– Jeg er bare veldig fortvila over at det er sånn. Jeg er bare veldig opptatt av at vi skal få hoppe i den store bakken. Og det at vi faktisk har prøve-VM i den store bakken, men må hoppe VM i den lille, henger liksom ikke sammen. Jeg mister gnisten av det for å være ærlig, sa en frustrert Maren Lundby til NRK tidligere tirsdag.

I en årrekke har hun kjempet for at kvinnene skal få flere konkurranser og hoppe de største hoppbakkene på lik linje med gutta.

Men til tross for at kvinnene har hoppet stor bakke i verdenscupen siden 2012-13-sesongen, er det kun normalbakke, lag og blandet lagkonkurranse som står på programmet for hoppkvinnene under neste års ski-VM i Oberstdorf.

– Jeg finner jo hele tiden nye ting å motivere meg til, men når det blir sånn, så blir jeg litt tom, forteller hun til NRK.

Røste

President i Norges Skiforbund, Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Opp til VM-arrangøren

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sitter i styret i Det internasjonale skiforbundet. Han skjønner Lundbys frustrasjon, men sier at det er opp til den tyske arrangøren å få stor bakke inn på VM-programmet.

– Det som kan gjøres for å få til det er at arrangøren og det tyske skiforbundet ber om at de ønsker at hopp stor bakke for kvinner skal være en del av VM-programmet. Da tror jeg at FIS-styret vil si ja til det. Hvis de store hoppnasjonene går til arrangøren, kan det være en mulighet, sier han.

Det er jo FIS som arrangerer verdenscupen og som også står bak VM. Kan ikke dere legge føringer på arrangørene?

– Avtalen som er inngått med arrangøren, er basert på kongressvedtak. Men dersom arrangøren kommer til FIS og sier at de kan tenke seg å arrangere et renn for kvinner i stor bakke, så tror jeg ikke FIS på noe som helst måte vil motsette seg det.

Kan Norge fremme et forslag om å få hopp i stor bakke for kvinner i VM?

– Alle nasjoner kan fremme forslag om å få det.

Men dette er ikke blitt gjort før?

– Nei, det har ikke vært behandlet på kongressen, svarer Røste.

Clas Brede Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

– Skal gjøre det vi kan

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var tidligere tirsdag kritisk til at de kvinnelige hopperne ikke får hoppe stor bakke under VM i Oberstdorf neste vinter.

Etter Røstes tilbakemeldinger lover han å legge press på VM-arrangøren.

– Hvis det er slik det er, så skal vi gjøre alt vi kan for at det er nok press fra internasjonalt hoppmiljø. Vi må bare finne ut hvorfor det ikke allerede er på programmet, siden arrangøren hadde hatt muligheten til det.

Han legger likevel til:

– Jeg mener at vi har vært tydelige hele veien på at vi ønsker et VM i stor bakke for kvinner lenge. Hvis det har gått folk hus forbi, så må det være fordi man ikke har fulgt godt nok med på hva vi vil, sier han.

– Men Røste sier at det ikke har kommet noen forslag fra Norge til FIS-kongressen om dette?

– Det stemmer nok, men det får vi ikke gjort noe med. Men nå vet vi hva vi får gjort noe med. Det kan da ikke være sånn i 2020 at det er noen som ikke vil at kvinnene skal få hoppe i stor bakke i VM 2021. Nå får vi bare rydde opp i misforståelser og feil som er gjort, svarer Clas Brede Bråthen.

Siste nytt

 • Kampen om topp fire lever

  Leicester hadde skjebnen i egne hender og kunne beholdt den med seier, men i stedet var det Chelsea som ledet an og vant 2–1. Det betyr at det fortsatt er åpent hvilke to lag av Chelsea, Leicester og Liverpool som sikrer seg mesterligaspill neste sesong.

  Det ble ordentlig høy temperatur på tampen av kampen. Antonio Rüdiger og Ricardo Pereira havnet i en skikkelig konfrontasjon etter at sistnevnte stemplet Ben Chilwell, og flere spillere melde seg på. Flere fra benken strømmet også til for å hjelpe til. Likevel endte det hele kun i to gule kort, ett til Pereira og ett til Daniel Amartey som bidro fra benken.

  Slik tabellen ser ut nå har Chelsea 67 poeng, Leicester 66 og Liverpool har 63 – men med en kamp mindre spilt. Vinner Liverpool mot Burnley onsdag har de like mange poeng som Leicester, men bedre målforskjell. Da avgjøres alt i siste runde.

  Antonio Rüdiger sendte Chelsea i føringen, hjemmelaget dominerte i store deler av kampen og doblet med drøye 20 minutter igjen. Werner gikk i bakken innenfor sekstenmeteren og en iskald Jorginho trillet straffen i mål.

  Kelechi Iheanacho tente et håp for Leicester-seier med 15 ordinære minutter igjen, men selv om ikke det ikke var en kampavgjørende scoring så hjelper det på Leicesters målforskjell. Ayoze Pérez hadde også en gigantmulighet for gjestene på tampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Cziiborra / AP
 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal