Lundby får ikke hoppe i stor bakke i VM

Maren Lundby reagerer på at hoppkvinnene får hoppe stor bakke i prøve-VM til helgen, men ikke under neste års VM. President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sier det er mulig å få endret på dette.

Maren Lundby

REAGERER: Her har Maren Lundby hoppet i stor bakke i Klingenthal like før jul. Men hun får foreløpig ikke kjempe om medaljer i VM i stor bakke.

Foto: Tore Meek / Tore Meek

– Jeg er bare veldig fortvila over at det er sånn. Jeg er bare veldig opptatt av at vi skal få hoppe i den store bakken. Og det at vi faktisk har prøve-VM i den store bakken, men må hoppe VM i den lille, henger liksom ikke sammen. Jeg mister gnisten av det for å være ærlig, sa en frustrert Maren Lundby til NRK tidligere tirsdag.

I en årrekke har hun kjempet for at kvinnene skal få flere konkurranser og hoppe de største hoppbakkene på lik linje med gutta.

Men til tross for at kvinnene har hoppet stor bakke i verdenscupen siden 2012-13-sesongen, er det kun normalbakke, lag og blandet lagkonkurranse som står på programmet for hoppkvinnene under neste års ski-VM i Oberstdorf.

– Jeg finner jo hele tiden nye ting å motivere meg til, men når det blir sånn, så blir jeg litt tom, forteller hun til NRK.

Røste

President i Norges Skiforbund, Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Opp til VM-arrangøren

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sitter i styret i Det internasjonale skiforbundet. Han skjønner Lundbys frustrasjon, men sier at det er opp til den tyske arrangøren å få stor bakke inn på VM-programmet.

– Det som kan gjøres for å få til det er at arrangøren og det tyske skiforbundet ber om at de ønsker at hopp stor bakke for kvinner skal være en del av VM-programmet. Da tror jeg at FIS-styret vil si ja til det. Hvis de store hoppnasjonene går til arrangøren, kan det være en mulighet, sier han.

Det er jo FIS som arrangerer verdenscupen og som også står bak VM. Kan ikke dere legge føringer på arrangørene?

– Avtalen som er inngått med arrangøren, er basert på kongressvedtak. Men dersom arrangøren kommer til FIS og sier at de kan tenke seg å arrangere et renn for kvinner i stor bakke, så tror jeg ikke FIS på noe som helst måte vil motsette seg det.

Kan Norge fremme et forslag om å få hopp i stor bakke for kvinner i VM?

– Alle nasjoner kan fremme forslag om å få det.

Men dette er ikke blitt gjort før?

– Nei, det har ikke vært behandlet på kongressen, svarer Røste.

Clas Brede Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

– Skal gjøre det vi kan

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var tidligere tirsdag kritisk til at de kvinnelige hopperne ikke får hoppe stor bakke under VM i Oberstdorf neste vinter.

Etter Røstes tilbakemeldinger lover han å legge press på VM-arrangøren.

– Hvis det er slik det er, så skal vi gjøre alt vi kan for at det er nok press fra internasjonalt hoppmiljø. Vi må bare finne ut hvorfor det ikke allerede er på programmet, siden arrangøren hadde hatt muligheten til det.

Han legger likevel til:

– Jeg mener at vi har vært tydelige hele veien på at vi ønsker et VM i stor bakke for kvinner lenge. Hvis det har gått folk hus forbi, så må det være fordi man ikke har fulgt godt nok med på hva vi vil, sier han.

– Men Røste sier at det ikke har kommet noen forslag fra Norge til FIS-kongressen om dette?

– Det stemmer nok, men det får vi ikke gjort noe med. Men nå vet vi hva vi får gjort noe med. Det kan da ikke være sånn i 2020 at det er noen som ikke vil at kvinnene skal få hoppe i stor bakke i VM 2021. Nå får vi bare rydde opp i misforståelser og feil som er gjort, svarer Clas Brede Bråthen.

Siste nytt

 • Kristoff skuffa i spurten

  Cees Bol tok sigeren på den tredje etappen av Algarve rundt fredag. Alexander Kristoff var med i spurten om sigeren, men klarte ikkje å henge med på farta til nederlendaren i spurten og blei nummer fire. Daniel Hoelgaard var også med i spurten og kom inn på plassen bak.

  AFP_1IW3E2
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Christiansen og Solemdal startar

  Synnøve Solemdal og Vetle Sjåstad Christiansen går opningsetappene på dei to VM-stafettane i morgon. Ankeretappene tek ikkje overraskande Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø. Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff går andre og tredjeetappe. Medan Johannes Dale og Tarjei Bø tek seg av andre og tredje etappe på herrelaget.

  Herrestafettlaget VM Anterselva 2020
  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
 • Dobbelt tysk i Rasnov

  Karl Geiger hoppar 100 meter i finaleomgangen og vinn i Rasnov i Romania føre landsmannen Stephan Leyhe og austerrikske Stefan Kraft. Marius Lindvik blir beste nordmann på ein 5.-plass etter eit hopp på 96 meter. Daniel-André Tande som var på ein 9.-plass etter første omgang fekk det ikkje til i finalen og enda til slutt på 18.-plass.

  Marius Lindvik
  Foto: Erwin Scheriau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal