Hopp til innhold

Den nye landslagstreneren om Johaug-comeback: – Jeg føler hun er på gli

Marit Bjørgen og Pål Gunnar Mikkelsplass er landslagets nye assistenttrenere. Det kan også bety comeback for Therese Johaug, mener NRKs ekspert.

Bjørgen Jullumstrø

PÅ PLASS: Bjørgen og Mikkelsplass før dagens pressekonferanse.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Jeg er spent. Det er en helt ny rolle for min del. Jeg er ydmyk, fordi jeg ikke har stort med erfaring som trener. Men jeg har mye erfaring gjennom en lang karriere. Jeg tror jeg kan være med å bidra og skape en trygghet og ro i gruppa, sier Marit Bjørgen til NRK.

De nye trenerne møtte media under en pressekonferansen på Ullevaal stadion fredag ettermiddag. NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener ansettelsen også åpner andre dører.

Nå ligger veien klar for comeback for Therese. Dette er en åpen invitasjon til å bli en del av landslaget. Nå er hennes tidligere trener og en av hennes beste lagvenninner gjennom mange år inne i teamet, og det er mer eller mindre rigget for et comeback. Det ligger i kortene at vi får se Therese på landslaget nå, sier han til NRK.

UBnAI-lAOLI

DUO: Bjørgen og Johaug var begge stjerner på landslaget samtidig. Johaug har ennå ikke bekreftet at hun gjør comeback, men NRKs ekspert mener alt ligger til rette for det nå.

Foto: NTB

Bjørgen er Johaugs gamle lagvenninne, mens Mikkelsplass har vært hennes trener i en årrekke. Det er fremdeles uvisst om Johaug gjør comeback, men Bjørgen avslører at det har vært et tema.

– Jeg har vært tett på Therese, men dette er et valg hun må ta selv. Hun har alle muligheter. Det handler bare om å bestemme seg. Jeg har sagt at jo tidligere du bestemmer deg, jo bedre er det. Vi får se, men det er opp til henne, sier Bjørgen og forteller at hun snakker med Johaug hver dag.

– Jeg føler at hun er på gli, supplerer Mikkelsplass og fortsetter:

– Jeg vil at hun skal ta en god avgjørelse ut ifra det hun har lyst til. Når jeg er med her må jeg jo presse hun til å være med. Vi vil alle at hun skal være med, det er ikke noe tvil om det.

NRKs ekspert mener Norges Skiforbund har truffet blink med nyansettelsene.

– Jeg har lenge etterlyst Bjørgen som landslagstrener. Det er veldig gledelig at de endelig tilbyr henne muligheten. Mens Pål Gunnar er en av de trenerne med mest erfaring i langrennssporten, sier han.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland mener Bjørgen besitter en unik kompetanse.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Johaug har uttalt seg om den nye trenerduoen til Dagbladet.

– Bedre løsning enn en kombinasjon av Marit og Pål Gunnar kunne man ikke fått inn i trenerteamet. Begge har masse erfaring både som utøver og trener. De vet hva som skal til for å lykkes i mesterskap, og det er viktig nå inn mot VM i Trondheim. Dette var herlige nyheter for norsk kvinnelangrenn, sier hun.

– Førstevalget

Ansettelsen av Bjørgen og Mikkelsplass ble bekreftet av Skiforbundet i en pressemelding fredag. VG omtalte nyheten først.

Duoen skal være assistenttrener under Sjur Ole Svarstad på kvinnelandslaget.

Jeg opplever det som gode ansettelser. For meg er det førstevalget. Det er bedre enn jeg hadde turt å håpe på, sier Svarstad på pressekonferansen.

– Denne rollen var ikke i tankene mine for tre uker siden, men jeg er utrolig takknemlig for at Sjur Ole ringte meg og viste interesse. Så har det vært en prosess og motivasjonen og engasjementet har bare vokst og vokst, sier Bjørgen.

Les også Tror Bjørgen kan redde Norge: – Sjokkerende at forbundet ikke har spurt henne

Marit Bjørgen

Landslagsløper Anne Kjersti Kalvå er positiv til de nye ansettelsene:

– Det er skikkelig spennende og jeg gleder meg. Det blir en rå trio, med forskjellige erfaringer. Det er ingen som kan mer om hvordan prestere i et mesterskap enn Bjørgen og det blir bra å få inn henne som kan dele sin kunnskap med oss, sier hun til NRK.

Les også Johaug varsler snarlig avklaring om fremtiden: – Gi meg noen uker til

Therese Johaug etter Grue halvmaraton

– Kjempeglad og ydmyk

Forrige måned ga Stig Rune Kveen seg som landslagstrener på kvinnesiden, og forbundet startet jakten etter erstatteren.

Hverken Bjørgen eller Mikkelsplass hadde anledning til å jobbe i en heltidsstilling, og skal derfor dele jobben som assistenttrener under Svarstad 50/50 de to neste årene.

Bjørgen er tidenes vinterolympier, med et enormt antall medaljer på merittlisten. Hun har totalt 15 OL-medaljer, hvorav åtte gull, og over 100 verdenscupseire.

Mikkelsplass har tidligere vært trener for herrelandslaget, men er i nyere tid mest kjent for å ha vært Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østbergs trener.

0-MBe4gB-_I

TRENER: Mikkelsplass jobbet lenge tett med Johaug.

Foto: NTB

– Jeg er jo glad i langrenn, og det å få jobbe med dedikerte utøvere er jeg både kjempeglad og ydmyk for, sier Bjørgen og fortsetter:

– Jeg har jo ingen trenererfaring på dette nivået, men sitter med mye kunnskap gjennom en lang karriere med opp og nedturer. Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, bli godt kjent med jentene og få jobbe sammen med Sjur Ole og Pål Gunnar.

Forrige sesong slet det norske kvinnelandslaget, med Kristine Stavås Skistad som den eneste med verdenscupseier. Aukland tror Bjørgens kompetanse kan være nyttig, både i gode og vonde tider.

– Først og fremst har Marit prestert på toppnivå gjennom mange år. Hun har vært gjennom opp- og nedturer, og kommet tilbake og reist seg. De erfaringene er unike, sier eksperten.

null
Spiller nå
Dette målet ble annullert for offside 00:20
Neste