Hopp til innhold

Kun fire av 110 doptatte er kvinner

Men i fremtiden kan doping bli langt mer utbredt også blant kvinner, advarer Sigmund Loland ved Norges idrettshøgskole.

Noen av dopingprøvene som er avlagt under OL blir testet på IOCs anti-dopinglaboratorium for OL

Nesten ingen kvinnelige idrettsutøvere blir tatt i doping, viser både nasjonale og internasjonale tall.

Foto: Alex Liveley / Scanpix/AFP

Mads Drange

Mads Drange i Antidoping Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

De siste ti årene er 110 norske idrettsutøvere dopingdømt. Ifølge Antidoping Norge er bare fire av dem kvinner.

Det er mindre enn fire prosent.

– Det viser seg at veldig få kvinner blir dømt, sier Mads Drange, leder for kontrollavdelingen i Antidoping Norge, til NRK.no.

Tallene er påvirket av at det er litt færre kvinner enn menn som er idrettsutøvere i Norge (omtrent 40 prosent kvinner ifølge Toppidrettsutøverlista), og bare omkring en fjerdedel av alle dopingtester i landet utføres på kvinner.

Men selv med det tatt i betraktning er det oppsiktsvekkende få kvinner som blir tatt i doping i forhold til menn.

Samme trend på verdensbasis

Norge er ikke alene om situasjonen. Ifølge Dopinglist.com er 85 idrettsutøvere dømt for doping på verdensbasis i år. Av disse er nesten 90 prosent menn.

– Det finnes unntak, blant annet Kina, som rapporterer om opp mot 50 prosent kvinner i dopsaker. Men i det store og det hele vil jeg si at bildet i Norge stemmer godt overens med resten av den vestlige verden, sier Drange.

– Det var menn som skapte idretten i sin tid. Kvinner har gjort sitt inntog på beundringsverdig vis, men har nok ikke rukket å bli like kyniske som menn.

Sigmund Loland

Mange på lavt nivå i «kraftidretter»

Drange mener årsaken er at store deler av dopingsakene omhandler utøvere på relativt lavt nivå i typiske kraftidretter, som styrkeløft og amerikansk fotball. Her finner vi mange menn.

– Rundt halvparten av dopingsakene i Norge dreier seg om anabole steroider, og det er et betydelig større problem blant menn enn blant kvinner. Tallene gjenspeiler dopbruken i samfunnet generelt, sier Drange, og utdyper:

– Også kvinner på høyt sportslig nivå har utbytte av steroider, men det er flere menn på lavere nivå som doper seg, sier Drange.

– Har ikke rukket å bli like kyniske

Sigmund Loland

Sigmund Moland, professor ved Norges idrettshøgskole, frykter doping kan bli mer utbredt blant kvinner i fremtiden.

Foto: NIH

Sigmund Loland, professor og rektor ved Norges idrettshøgskole, sitter i det etiske rådet i Verdens antidopingsbyrå (WADA).

Han mener Drange har rett, men tror også tallene handler om en kulturforskjell mellom kvinner og menn.

– Undersøkelser blant idrettsutøvere har vist at kvinner er mer kritiske til bruk av doping enn menn. Det handler nok om press, grad av profesjonalitet og hvor mange heltidsutøvere man har. Samtidig har det nok med kultur å gjøre, sier Loland til NRK.no.

Professoren mener forskjellene er et resultat av idrettslige tradisjoner.

– Det var menn som skapte idretten i sin tid. Kvinner har gjort sitt inntog på beundringsverdig vis, men har nok ikke rukket å bli like kyniske som menn, sier Loland.

Kan bli større problem blant kvinner

Men kultur kan endres, og nå frykter Loland at doping blant kvinner kan bli et langt større problem i fremtiden.

– Hvis du ser på bruk av medikamenter, kirurgiske teknikker og lignende, er kvinner i langt større grad enn menn villige til å gjøre ganske drastiske ting. Så om idretten blir like kommersialisert for kvinner, kan man få samme dopingbilde som hos menn, sier Loland.

– Når gevinstene øker og prestasjonspresset blir større, vil alle mennesker være mer villige til å gjøre ting for å nå toppen. Det kan skje også i kvinneidrett, sier Loland.

PS: Antall positive prøver gir ikke nødvendigvis et optimalt bilde av dopingbruk. For eksempel er det vanskeligere å avdekke bruk av insulin, bloddoping og veksthormon enn steroider, noe som kan gjøre statistikken «skjev». Likevel finner viser tallene i denne saken en betydelig forskjell mellom kvinner og menn.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Han sier at også Jan Jönsson aksepterer straffen.

    -Jada vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier sportssjef Kim André Pedersen i Stabæk til NRK.

    Han sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant. De er klare på at de bare må akseptere reglene og at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal