NRK Meny
Normal

– De har en annen dopingkultur

Syklisten Alexander Kolobnev er den foreløpig siste i en lang rekke russiske idrettsutøvere som har gått i dopinggarnet.

Dopingtatte russere

Dette er et lite utvalg av russiske idrettsutøvere som har blitt dopingtatt i løpet av de siste fem årene. Øverst fra venstre: Alexander Kolobnev (sykkel), Jevgenij Dementjev (langrenn), Ljubob Denisova (maraton), Dimitrij Jarosjenko (skiskyting). Nederst fra venstre: Jurij Larionov (parløp), Darjia Pisjkalnikova (diskos), Sergej Sjirijajev (langrenn), Jelena Soboljeva (mellomdistanse).

Foto: Reuters, AP, AFP

Sigmund Loland

Dr. scient. Sigmund Loland er professor og rektor ved NIH, og er spesialist innen fagområdene idrett og etikk, idrettsfilosofi, vitenskapsteori. Han sitter også i sitter i WADAs (World Anti Doping Agency's) etiske råd.

Foto: NIH

– Det er et stort land med mange utøvere, men de har tradisjoner innenfor doping som ikke er helt bra.

Det sier rektor ved Norges Idrettshøgskole Sigmund Loland til NRK.no.

Professoren er blant annet ekspert på etikk innen idretten og sitter i Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) sin etiske komite.

– Doping som politisk middel

Han har selvsagt fått med seg at Tour de France mandag fikk sin første dopingskandale for året, da russeren Alexander Kolobnev ble tatt.

Les også: Arvesen kjenner dopingtatte Kolobnev: - Dette er utrolig skuffende

Og nettopp det at en russer ble avslørt, overrasker ikke Loland veldig mye. For selv om Italia og Spania er de hyppigste gjengangerne når det kommer til juks innen sykkelverdenen, er Russland ofte representert i andre idretter.

– Det er et faktum at det er ulike kulturer innen antidopingarbeid. Noen tidligere østblokkland har lange idrettstradisjoner fra tidligere diktaturstater der doping innen idretten var et politisk middel. Det er en annen dopingkultur innen den delen av verden, det er det ingen tvil om, sier han.

Se liste over dopingtatte russere de siste fem år nederst i denne artikkelen!

Tror på renere Tour

Russia IBU World Championships Biathlon

Skiskytter Emil Hegle Svendsen tror på en renere Tour de France enn på lenge, til tross for mandagens avsløring av russisk doping. Her er Svendsen avbildet med medaljesamlingen etter VM i nettopp Russland i vinter.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

En norsk idrettsstjerne som har fått føle russisk juks på kroppen tidligere, er skiskytter Emil Hegle Svendsen. Skiskytterne Dmitrij Jarosjenko, Jekatarina Jurjeva og Albina Akhatova avla alle positive dopingprøver i 2009.

Svendsen er selv svært sykkelinteressert, og følger Tour de France meget tett mellom egne treningsøkter.

– Det har jo kommet ting derfra før, sier Svendsen til NRK.no.

Mandagens avsløring til tross, Svendsen tror sykkelsporten er «renere enn på lenge».

– Enkelttilfeller vil alltid dukke opp, men ser en på trenden er den veldig positiv. Det er mye kulere å se på sykkel nå, når de som går til i bakkene rynker litt mer på nesen enn de gjorde før. Det er et sunt tegn, sier skiskytterstjernen.

– Kan aldri ta alle

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen koser seg med Tour de France mellom egne treningsøkter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Han får støtte av landslagskollega Ole Einar Bjørndalen - som også sitter klistret til TV-skjermen og Tour de France når han ikke trener selv.

– Det jobbes ekstremt godt for å holde syndebukkene borte. At noen blir tatt kan skje i en hvilken som helst sport, men jeg tror og håper en så fin sport som sykkel nå er på vei til å bli renere enn noen gang.

– Man kan aldri ta alle. Likevel, det at noen blir tatt gjør at ingen som jukser kan føle seg trygge. Sånn sett har gårsdagens avsløring virkning, mener Loland.

– Vi er bedre informert

Men det å utvikle gode testregimer er bare halve jobben, mener professor Loland.

– Det går også på holdningsarbeid. Og nettopp det å endre holdningene er ikke gjort over natten. Det tar tid å endre en kultur, og dette er man i gang med i Russland nå.

Bjørndalen tror informasjonsarbeidet er bedre i land som Norge, Sverige og Tyskland - enn det er i for eksempel Russland, både når det gjelder bivirkninger, straffer og sjansen for å bli tatt ved bruk av doping.

– Jeg tror vi er bedre informert, men håper at informasjonen blir lik i alle land i fremtiden. Jeg vet ikke konkret hva som gjøres i Russland, men har skjønt det slik at det jobbes godt med antidopingarbeid der nå. Holdningene man tilegner seg i ung alder er svært viktig, sier Bjørndalen.

Les også: Russerne vil skjerpe seg

Norsk-russisk samarbeid

Mads Drange

Mads Drange er leder for kotrollavdelingen i Antidoping Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

De siste årene har det russiske antidopingbyrået RUSADA rustet opp sitt apparat, og de har også avslørt en del syndere i eget land. Antidopingarbeidet hos vår store nabo i øst har blant annet fått norsk hjelp for å bli bedre.

Mads Drange i Antidoping Norge ser en fremgang.

– Alt er fortsatt ikke rosenrødt og bra i Russland, men vi ser en fremgang og vilje til endring. Nå tar de doping på alvor, sier Drange, som leder kontrollavdelingen i Antidoping Norge.

Han kjenner til holdningene i russisk idrett gjennom samarbeidet Antidoping Norge har med russernes nye antidopingbyrå. I omtrent tre år har nordmennene hatt tre til fire årlige møter med russerne, men selv om utviklingen er positiv er Drange enig med Bjørndalens vurdering av at informasjon til utøverne ikke alltid har vært det beste.

– De har brukt mer penger på informasjon til utøverne de siste årene, men det er fortsatt en vei å gå, mener Drange.

Bøter for dopingbruk

Det faktum at det russiske Katusja-laget, som Alexander Kolobnev syklet for i Tour de France, har bøter på fem årslønner for dopingjuks - underbygger Lolands påstand om at endringsviljen er sterk i Russland.

– Det er ingen tvil om at det finnes vilje til å endre seg i Russland nå, frem mot OL i Sotsji. Å fremstå som en arrangør med mange positive dopingprøver, er ikke bra. Så de må jobbe hardt, sier han.

Siste nytt

 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters
 • Buick fortsetter å levere i Dubai

  Den norske jockeyen William Buick vant torsdag to nye galoppløp i Dubai. Med det håvet han inn over 18,6 millioner kroner til fornøyde hesteeiere. 28-åringen tok sine to siste seirer med hestene Folkswood og Walton Street.

  Video Norsk jockey gjør kometkarriere i England
  Foto: Nyhetsspiller
 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal