NRK Meny
Normal

Tour de France-rytter dopingtatt

Russeren Alexander Kolobnev har testet positivt for et forbudt stoff under årets Tour de France. Han har trukket seg fra sitt lag.

Alexandr Kolobnev

Alexander Kolobnev, her i aksjon på den 8. etappen av Tour de France i år. To dager tidligere avla han en positiv dopingprøve.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Katusja-rytteren har testet positivt på hydroklortiazid, som er et vanndrivende middel, skriver Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding mandag kveld.

Ute av laget

Like etter klokken 22 mandag kveld sa Katusja-lagets PR-offiser Sergej Outsjakov til Reuters at Kolobnev er ferdig som Katusja-rytter.

– Han har blitt sparket som følge av lagets interne regelverk, og må betale Katusja for å ha skadet lagets rykte når denne saken er ferdigstilt, sier han ifølge Reuters.

Senere mandag kveld meldte Katusjas pressetalsmann Andrea Agostini til NRK.no at Kolobnev selv har trukket seg fra laget. Dersom b-prøven er positiv, vil han få sparken og bli skyldig fem ganger årslønn for brudd på lagets regler.

Det var en urinprøve avlagt 6. juli som felte Kolobnev. Prøven ble testet ved laboratoriet i Chatenay-Malabry. Russeren har rett til å overvåke analysen av b-prøven, men historien har vist at en positiv a-prøve alltid også etterfølges av en positiv b-prøve.

I pressemeldingen heter det at UCI ikke kan suspendere Kolobnev fra Tour de France, men at man «er overbevist om at hans lag vil ta de nødvendige skritt for at Tour de France fortsetter i ro og orden».

De grepene har altså Katusja og Kolobnev nå tatt. Dermed er Tour de France 2011 over for Kolobnev.

Kan «skjule» bruk av andre stoffer

Inggar Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim, her som leder for Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komite under VM på ski i Liberec i 2009.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
France Cycling Tour De France Doping

Her biter Alexander Kolobnev i sølvmedaljen han sikret seg under sykkel-VM i Mendrisio, Sveits, i 2009.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Norges fremste dopingjeger, Inggard Lereim, blir forundret når NRK.no forteller ham at en syklist skal ha gjort seg nytte av et vanndrivende middel.

– I Tour de France og sykkelsporten generelt er det jo en stor utfordring å få i seg nok væske. Vanndrivende medikamenter har mer for seg i vektbaserte idretter som boksing og bryting, i sykling er det ganske hensiktsløst, sier han til NRK.no.

Men, det finnes likevel en god grunn for en utøver i kondisjonsidrett til å ta et vanndrivende middel som hydroklorotiacid, ifølge Lereim.

– Det kan brukes for raskere å bli kvitt andre dopingmidler som er i kroppen, det være seg både sentralstimulerende og anabole stoffer. Spenningen her går på hva som ligger bak og hva han vil skjule, sier Lereim.

Forventer videre etterforskning

Lereim har svært lang erfaring med å avsløre doping. Han har arbeidet som dopingjeger i 10 OL og 24 VM, har erfaring som internasjonal fagdommer i antidopingarbied og er nestleder i styret i Antidoping Norge.

Han tror ikke siste ord er sagt, og at Kolobnev vil bli testet grundigere for andre stoffer for å komme til bunns i saken.

– Det virker veldig rart om en sykkelrytter gjør noe så dumt som å ta et vanndrivende middel om det ikke ligger noe mer bak, sier Lereim.

En forventet skandale

Dagen før årets Tour startet, intervjuet NRK.no Lereim. Da sa han at han ville bli overrasket om årets Tour de France var dopingfritt. Nå - etter at ni etapper er gjennomført - ble altså hans bange anelser bekreftet.

– Med alle de skandalene vi har sett i internasjonal sykkelsport gjennom alle år, var dette nesten å forvente, sier han nå.

Kolobnev var en av ni ryttere som gikk tidlig i brudd på den 8. etappen av Tour de France lørdag. Bruddet ble kjørt inn før mål. Han ligger i skrivende stund på 69. plass sammenlagt i Tour de France.

Russeren er den første som blir dopingtatt under Tour de France siden 2009.

Siste nytt

 • Ni Bulatovic-mål holdt ikke

  Katarina Bulatovic scoret ni mål for Montenegro, men det var Allison Pineau og Frankrike som tok seieren i VM-kvartfinalen i håndball tirsdag kveld.

  Frankrike vant til slutt 25–22, og møter Sverige i semifinalen fredag.

  Allison Pineau
  Foto: Hendrik Schmidt / AFP
 • Burnley klatret til fjerdeplass

  Et sent mål av Ashley Barnes sikret Burnley 1-0-seier over Stoke tirsdag kveld.

  Seieren gjør at Burnley klatrer forbi Liverpool, Arsenal og Tottenham, og legger seg på fjerdeplass i Premier League – med én kamp mer spilt enn lagene bak.

  Burnley's
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Willian lekte seg mot Huddersfield

  Willian scoret ett og var nest sist ballen på to mål da Chelsea vant 3–1 borte mot Huddersfield tirsdag kveld.

  Tiemoue Bakayoko, Willian og Pedro ga Chelsea ledelsen 3–0 før Laurent Depoitre stanget inn et trøstemål på overtid.

  Willian
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming kortbane: Forsøksheat
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Ole Einar Bjørndalen
EM svømming
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland