NRK Meny
Normal

Tour de France-rytter dopingtatt

Russeren Alexander Kolobnev har testet positivt for et forbudt stoff under årets Tour de France. Han har trukket seg fra sitt lag.

Alexandr Kolobnev

Alexander Kolobnev, her i aksjon på den 8. etappen av Tour de France i år. To dager tidligere avla han en positiv dopingprøve.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Katusja-rytteren har testet positivt på hydroklortiazid, som er et vanndrivende middel, skriver Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding mandag kveld.

Ute av laget

Like etter klokken 22 mandag kveld sa Katusja-lagets PR-offiser Sergej Outsjakov til Reuters at Kolobnev er ferdig som Katusja-rytter.

– Han har blitt sparket som følge av lagets interne regelverk, og må betale Katusja for å ha skadet lagets rykte når denne saken er ferdigstilt, sier han ifølge Reuters.

Senere mandag kveld meldte Katusjas pressetalsmann Andrea Agostini til NRK.no at Kolobnev selv har trukket seg fra laget. Dersom b-prøven er positiv, vil han få sparken og bli skyldig fem ganger årslønn for brudd på lagets regler.

Det var en urinprøve avlagt 6. juli som felte Kolobnev. Prøven ble testet ved laboratoriet i Chatenay-Malabry. Russeren har rett til å overvåke analysen av b-prøven, men historien har vist at en positiv a-prøve alltid også etterfølges av en positiv b-prøve.

I pressemeldingen heter det at UCI ikke kan suspendere Kolobnev fra Tour de France, men at man «er overbevist om at hans lag vil ta de nødvendige skritt for at Tour de France fortsetter i ro og orden».

De grepene har altså Katusja og Kolobnev nå tatt. Dermed er Tour de France 2011 over for Kolobnev.

Kan «skjule» bruk av andre stoffer

Inggar Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim, her som leder for Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komite under VM på ski i Liberec i 2009.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
France Cycling Tour De France Doping

Her biter Alexander Kolobnev i sølvmedaljen han sikret seg under sykkel-VM i Mendrisio, Sveits, i 2009.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Norges fremste dopingjeger, Inggard Lereim, blir forundret når NRK.no forteller ham at en syklist skal ha gjort seg nytte av et vanndrivende middel.

– I Tour de France og sykkelsporten generelt er det jo en stor utfordring å få i seg nok væske. Vanndrivende medikamenter har mer for seg i vektbaserte idretter som boksing og bryting, i sykling er det ganske hensiktsløst, sier han til NRK.no.

Men, det finnes likevel en god grunn for en utøver i kondisjonsidrett til å ta et vanndrivende middel som hydroklorotiacid, ifølge Lereim.

– Det kan brukes for raskere å bli kvitt andre dopingmidler som er i kroppen, det være seg både sentralstimulerende og anabole stoffer. Spenningen her går på hva som ligger bak og hva han vil skjule, sier Lereim.

Forventer videre etterforskning

Lereim har svært lang erfaring med å avsløre doping. Han har arbeidet som dopingjeger i 10 OL og 24 VM, har erfaring som internasjonal fagdommer i antidopingarbied og er nestleder i styret i Antidoping Norge.

Han tror ikke siste ord er sagt, og at Kolobnev vil bli testet grundigere for andre stoffer for å komme til bunns i saken.

– Det virker veldig rart om en sykkelrytter gjør noe så dumt som å ta et vanndrivende middel om det ikke ligger noe mer bak, sier Lereim.

En forventet skandale

Dagen før årets Tour startet, intervjuet NRK.no Lereim. Da sa han at han ville bli overrasket om årets Tour de France var dopingfritt. Nå - etter at ni etapper er gjennomført - ble altså hans bange anelser bekreftet.

– Med alle de skandalene vi har sett i internasjonal sykkelsport gjennom alle år, var dette nesten å forvente, sier han nå.

Kolobnev var en av ni ryttere som gikk tidlig i brudd på den 8. etappen av Tour de France lørdag. Bruddet ble kjørt inn før mål. Han ligger i skrivende stund på 69. plass sammenlagt i Tour de France.

Russeren er den første som blir dopingtatt under Tour de France siden 2009.

Siste nytt

 • Storaksjon mot kampfiksing

  Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale. Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Emery klar som ny Arsenal-manager

  Unai Emery blir Arsène Wengers arvtaker som Arsenal-manager. Spanjolen har de to siste sesongene vært trener i franske Paris Saint-Germain. Før det ledet han Sevilla til tre strake europaligatitler mellom 2014 og 2016. Han har også vært trener i Valencia.

  Arsène Wenger ga seg ved sesongslutt etter 22 år som Arsenal-manager.

  FILES-FBL-ENG-PR-ARSENAL-EMERY
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal