Hopp til innhold

Advarer mot slankedop

Når det går mot sommer strømmer det illegal slankedop inn over grensene. Ekspertene tror folk ikke aner hva de holder på med.

Piller

Tollvesenet har høysesong for beslag av illegale slankeprodukter før badesesongen (Ill. foto).

Foto: 6PA/MAXPPP / colourbox.com

Når strandsesongen nærmer seg er det mange flere enn ellers som tar snarveien med slankeprodukter for å få kroppen de ønsker seg. Da tar man sjanser både med helsa og rullebladet, mener ekspertene.

Sibrutamin - nytt motedop for slanking

Kvinne skal til å innta en pille

Når strandsesongen nærmer seg vil mange ta snarveien med slankeprodukter for å få drømmekroppen (Ill.foto).

Foto: Mikkel Hagstrøm, Kaliberfoto.dk

Tollvesenet på Alnabru har høysesong for beslag av illegale slankeprodukter nå før badesesongen.

I år er det særlig produkter med sibrutamin som skiller seg ut. Sibrutamin var virkestoffet i medisinen Reductil, som ble trukket fra markedet i fjor på grunn av økt fare for slag og hjerteinfarkt.

– Mange kjøper for eksempel slankekaffe og slankete over nettet og vet ikke at det kan være straffbart som illegal doping, sier kontorsjef Jon Aspelund ved Tollvesenets postkontroll på Alnabru i Oslo.

Dette fikk en venninnegjeng på Sunnmøre erfare nylig.

Illegale produkter

Mange slankeprodukter har ikke den virkningen de lover, mener avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk. Mye av det som omsettes er produsert illegalt under kritikkverdige forhold.

– Alle produkter som inneholder sibrutamin må nå være laget illegalt siden medisinen er trukket fra det seriøse markedet, sier Steinar Madsen.

For noen blir bivirkningene alvorlige. Den tidligere glamourmodellen Linn Connie Danielsen har stått fram med sin historie for å advare andre mot å bruke slankedoping.

LinnConnie Danielsen

Linn Connie Danielsen sliter med bivrikninger etter å ha brukt slankedoping.

Foto: privat

Dødelig slankedop

For folk med spiseforstyrrelser kan bruk av slankedoping føre til enda mer alvorlige plager.

«Mathilde» forteller her sin historie om alvorlige bivirkninger av slankedop.

– Det har ført til dødsfall når personer med spiseforstyrrelser eller lav kroppsvekt bruker slankedoping, sier Steinar Madsen. Bruken kan da føre til nyresvikt eller ubalanse i blodet.

Stabile beslag

Tall fra Kripos viser stabil strøm av illegale slankeprodukter inn i landet. Det mest utbredte fettforbrennende slankedopet i Norge er produktet clenbuterol. Dette er egentlig astmamedisin for hester.

Beslagstall fra Kripos:

2007-2009:

  • 55 517 piller clenbuterol
  • 92 024 piller med efedrin

2010:

  • 28 700 slankedopingpiller av ulik type.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober