Hopp til innhold

Knust Bøe Risa etter VM-tabbe: – Det er tøft

Store personlige feil ble avgjørende da Norge tapte mot Japan og røk ut av VM. Nå hagler kritikken.

dd

– Hva er det som skjer, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen fortvilet da Japan tok ledelsen i andre omgang.

Det spørsmålet var han neppe alene om å stille seg underveis i Norges skjebnekamp lørdag morgen. Både Japans 1-0- og 2-1-mål kom nemlig etter store personlige feil i de norske rekkene.

– Katastrofalt

Først scoret Ingrid Syrstad Engen et klønete selvmål som sendte Japan i ledelsen i første omgang. I andre omgang forærte Vilde Bøe Risa en japansk scoring da hun ga bort ballen i eget felt.

– Hun prøver å vise en ro som man ikke skal ha i den situasjonen. Katastrofalt, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp etterpå.

Norge slo aldri tilbake, tapte til slutt 1-3 og må nå bestille returbilletter og reise slukøret hjem fra mesterskapet.

– Det er ekstra synd at det er personlige feil som fører til baklengsmålene i dag, sier NRK-ekspert Elise Thorsnes.

Hege Riise svarer slik til NRK om de billige baklengsmålene:

– Det er en del av kollektivet, og en del av fotballen dessverre.

Knust Bøe Risa: – Det er tøft

Etter kampen er det to skuffede norske spillere som møter NRK i intervjusonen i Wellington. Vilde Bøe Risa måtte flere ganger kjempe mot tårene.

På spørsmål fra NRK om hvordan hun har det, svarer hun kontant:

– Ikke så bra.

Hun tar på seg all skyld for Japans 2-1-scoring.

– Jeg synes det er tøft. Jeg er skyld i det andre målet og strekker hendene i været for det. Det kunne blitt en ganske annerledes kamp hvis det ikke hadde skjedd. Man må luke vekk sånne feil på dette nivået, sier hun.

rISA

Vilde Bøe Risa var langt nede etter kamp.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Ingrid Syrstad Engen forklarer selvmålet og Japans 1-0-scoring på denne måten:

– Jeg prøver å ta ut innlegget, som vi vet at Japan er gode på. Jeg setter den i eget mål, men jeg prøver å stoppe en ball som går inn, sier hun.

Barcelona-spilleren er lei seg for at VM er over for Norges del.

– Vi gikk utpå der og ga alt. Vi møter en av de beste i turneringen. Jeg er skuffet, men vi ga alt for hverandre. Jeg har aldri vært så sliten etter en kamp før. Vi ga alt, men det var ikke nok i dag, sier hun.

Les også Knallhard Riise-dom på børsen: – Uforståelig

WWCup Japan Norway Soccer

Dermed har et skuffende VM for Norges del fått sitt punktum.

Nå er det Japan som skal spille kvartfinale på Norges bekostning førstkommende fredag, mot vinneren av søndagens åttedelsfinale mellom Sverige og USA.

VM-exiten gjør at Hege Riises lag har levert et dårligere mesterskap enn sist VM, der Norge ble slått ut i kvartfinalen mot England.

Riise får hard kritikk fra NRKs ekspert Kristoffer Løkberg i børsen etter kampen.

Han skriver dette der Riise får to av ti mulige poeng:

– Hadde en tydelig plan fra start med å trekke ned Ingrid Syrstad Engen som tredje stopper og ligge lavt og kompakt i en 5-4-1-formasjon defensivt. Var dette egentlig et grep som gjorde individene bedre? Skulle gjerne sett en tydeligere inngang i andre omgang med en mer direkte tilnærming. Det direkte spillet kom først på overtid, og det skapte kaos for Japan. Uforståelig at dette ikke ble mye tydeligere mye tidligere i kampen.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. Japan - Norge

Norges trener Hege Riise sammen med Sophie Romàn Haug etter kampen mellom Japan og Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB

Riise: – Kjenner på skuffelse

Landslagssjefen er langt nede etter kampen.

– Jeg kjenner på skuffelse. Vi visste at kampbildet kom til å bli sånn, defensivt og kollektivt holder vi lenge, men gjør det vanskelig for oss selv. Vi prøver på slutten der, og får noen muligheter, men da gir vi også bort kontringsrom, det var en risiko, sier Riise til NRK etter kampen.

– Hva betyr dette for «prosjekt Hege Riise»?

– Det skal ikke jeg bedømme nå, det får andre gjøre. I dag prøver vi alt vi kan og får muligheter på slutten, og visste at kampbildet ville bli sånn. Men det er de små marginene som ikke lag i flyt har, og vi møtte i tillegg et veldig godt japansk lag, svarer hun.

Etter kampen samlet hun laget i en ring ute på gressmatta. Riise sier følgende om hva som ble sagt:

– Vi takket for kampen, alle er skuffet. Vi vinner sammen og taper sammen, det kollektive er sterkere. Det beviser vi, vi prøver helt til slutt og gir oss ikke. Vi har troen selv om ligger under 1-3. Det var nære, men ikke godt nok, sier hun.

Ditt terningkast på Norges innsats i VM?

Ada Hegerberg gikk målløs av banen etter å ha blitt byttet innpå 17 minutter før slutt. Hun endte dermed med null mål i VM, og superstjernen er skuffet over VM-exiten.

– Vi møter målet vårt, for målet var å gå videre fra gruppa. Men jeg føler vi luktet på mer enn det. Det er mye mer å bygge på, og vi kunne ønske vi kunne få til mer. Men vi er nødt til å sikte høyere hvis vi skal konkurrere på det høyeste nivået. Da må vi stille krav og finne ut hva som må gjøres bedre til neste gang, men jeg føler vi la ned alt i VM, sier hun til NRK.

– Hvordan er motivasjonen din for videre spill på landslaget?

– Altså ... Selvfølgelig er den veldig stor. Vi står i tykt og tynt, det har vært mye rart fra alle kanter i dette mesterskapet, men jeg føler vi har klart å holde fokus. Men vi er nødt til å jobbe hardt med det vi har og hele tiden analysere det som går galt for at vi skal komme videre. Vi kommer ikke til å få noe gratis og må evaluere godt for å nå nye mål, sier hun.

WWCup Japan Norway Soccer

Ada Hegerberg mener Norge må ta en grundig evaluering etter VM-nedturen.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Norge parkerte bussen

Selve kampen åpnet med et svært forsiktig norsk lag, som gikk til oppgjøret med en defensiv kampplan med 5-4-1 defensivt og veldig lavt press.

Likevel tok det bare 14 minutter før Japan tok en fortjent ledelse. Etter et svakt åpningskvarter av Norge strakk Ingrid Syrstad Engen, som var tilbake i den norske lagoppstillingen, frem en fot og styrte ballen i eget mål på klønete vis.

Da måtte Norge angripe, og det tok ikke lang tid før de slo tilbake. Et innlegg fra Vilde Bøe Risa havnet hos Guro Reiten, som steg til værs og headet inn utligningen på strålende vis.

Det var det første baklengsmålet til Japan i turneringen. Selv om Japan beholdt overtaket etter den norske utligningen sto det 1-1 da lagene gikk til pause.

Les også Går hardt ut mot skremmande «trend»: – Motbydeleg

Britain Wimbledon Tennis

Gavepakke

Andre omgang åpnet imidlertid på verst tenkelige vis. Vilde Bøe Risa skulle holde roen da hun fikk tak i ballen i egen boks, men sentret i stedet rett til navnesøster Risa Shimizu, som hadde få problemer med å hamre inn 2-1 for Japan.

BBC kaller Japans andre scoring en gave fra Norge, og beskriver Vilde Bøe Risas inngripen som «kriminell».

I det 73. minutt var det duket for Ada Hegerberg, som ifølge Hege Riise ikke var i form nok til å starte kampen etter å ha slitt med en småskade.

Gigantsjanse

Kort tid etter byttet var den imidlertid en annen innbytter som var nær scoring. Karina Sævik fikk ballen i god posisjon inne i boksen, men skjøt rett utenfor mål. Der burde hun ha gjort det bedre.

I stedet var det Japan som drepte kampen da de kontret inn 3-1 etter scoring av Hinata Miyazawa noen minutter senere.

Det ble også sluttresultatet, selv om Norge var nær redusering etter an god Sævik-heading rett før slutt.

Men det var bare ikke Norges dag.

Nå fortsetter VM med flere åttedelsfinaler søndag. Her finner du hele VM-programmet.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Årets første etappesiger for Kristoff

    Alexander Kristoff vann eindagsrittet Elfstedenronde Brugge søndag. Sigeren kom etter ein massespurt der delar av feltet mangla grunna ein massevelt under to kilometer før mål. 36-åringens hovudmål for sesongen er Tour de France med sykkellaget Uno-X i juli.

    Kristoff
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Brann snudde og vant på festdagen - profil i tårer

    For andre gang på like mange dager slo Brann Rosenborg. Denne gangen var det damene som trakk det lengste strået etter herrenes 3-0-nedsabling lørdag.

    – Dette var veldig gøy. Jeg kommer inn og vet at jeg har èn jobb, og det er å sette den ballen i mål. I en sånn kamp som dette så er det veldig deilig å gjøre nettopp det, sier matchvinner Anna Aahjem til TV 2 etter kampen.

    Over 5000 hadde møtt opp på «Stadion» på dagen hvor Branns damelag offisielt flyttet inn på Bergens storstue. Tidligere har de fleste kampene gått på Stemmemyren i Sandviken.

    Det fikk fram en tåre i øyekroken til tidligere kaptein Cecilie Kvamme.

    – Jeg lurer på når jeg skal slutte å bli emosjonell av dette opplegget her. Men det betyr så sykt mye for oss å flytte inn her og å ha hele byen i ryggen, sier hun til TV 2 etter kampen.

    – Det er veldig deilig å være Brann-spiller om dagen, fortsetter Kvamme, som er fra Bergen og lenge var kaptein før Marthine Østenstad nylig tok over.

    Men det så lenge mørkt ut. Rosenborg gikk i ledelsen etter 32 minutter ved 17 år gamle Frøya Dorsin. Og det var ikke uten kontroverser. TV-bildene viste en klar hands på Emilie Nautnes i forkant.

    – Det var kjempehands ja, det så jeg. Det er krisedårlig at de ikke tar den. Armen står veldig langt ute fra kroppen. Det er merkelig at ikke noen av de tre-fire dommerne ser den, sa Branns Ingrid Stenevik fra sidelinjen underveis i andreomgangen.

    – Den handsen er jo krystallklar. Det er helt utrolig at ingen i dommerteamet ser den, stusset NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Men etter tre bytter og formasjonsendring i pausen snudde Brann kampen. Først utlignet Marthine Østenstad på straffespark fire minutter inn i andreomgang.

    Deretter var det nettopp Østenstad igjen som spilte fram innbytter Anna Aahjem i det 80. minutt. Alene med keeper gjorde hun ingen feil og sørget for at seks av seks mulige poeng i helgens store byduell gikk til Bergen.

    Resultatet gjør at Brann dermed «bare» er seks poeng bak ledende Vålerenga i Toppserien med èn kamp mindre spilt.

    – Med tap her hadde det vært en liten katastrofe for Brann med tanke på den luka opp til Vålerenga, mener Torp.

  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

    Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

    24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

    (NTB)

    Britain Soccer Women’s Super League
    Foto: Rhianna Chadwick / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal