Kowalczyk: – Hvilket helvete det hadde blitt om man hadde funnet det samme i min kropp

WARSZAWA. Justyna Kowalczyk går i en aviskronikk hardt ut mot Norge og utbredt bruk av astmamedisin blant langrennsløpere.

Justyna Kowalczyk

KRITISK: Justyna Kowalczyk har flere ganger uttrykt seg svært skeptisk til astmamedisin-bruken til norske utøvere, og har utdypet dette i en kronikk i en polsk avis

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Det er galskap at massevis lider av astma i et land med så ren luft og så mange unge sterke menn og kvinner, sier hun.

Astma overalt

– Jeg kommer fra trening, slår på datamskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skriver hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza på mandag.

Gazeta Wyborcza

KRONIKK: Dette er Kowalczyks kronikk i avisa Gazeta Wyborcza

Hun går hardt mot Norge og særlig sin største rival Marit Bjørgen som ble angrepet av Kowalczyk etter OL i Vancouver i 2010 for bruk av astmamedisin.

– På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skriver hun.

– Meg som Sundby?

Hun peker på forskjellsbehandling når det gjelder bruk av astmamedisin.

– Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?

Spør Kowalczyk, og understreker samtidig at det verste er at Sundby kunne konkurrere i halvannet år før ble han suspendert.

– Det utrolige er at han tok for store doser og ble tatt, men at vi fikk vite om dette først nå.

«Farlig» norsk luft

Kowalczyk har i mange år vært kritisk til norsk bruk av astmamedisiner, og pekt på at disse hjalp på prestasjonene. Sammen med slovenske Petra Majdic sa Kowalczyk flere ganger at «syke skulle konkurrere i Paralympics».

– Først nå forteller en modig Siri Halle at hun har fått astmamedisin tross at hun var frisk og ikke led av denne sykdomen i det hele tatt, skriver Kowalczyk og stiller spørsmålet: Hva er på gang i Norge?

– Jeg har vært i Norge uttallige ganger, og det er et vakkert og rent land hvor de fleste innbyggere er opptatt av helse og riktig ernæring. De elsker fysiske aktiviteter, og man har virkelig lyst å bo der.

Men spørsmålet er hva som finnes i norsk luft slik at sterke unge mennesker i massevis blir rammet av en så alvorlig sykdom...?

– Ikke overraskende

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff vil ikke si særlig mye om Kowalczyks kronikk.

– Jeg har ikke lest den. Men det er vel ikke overraskende for noen hva Kowalczyk mener om den saken, sier Graf til NRK.

Siste nytt

 • Villa med enkel seier

  Aston Villa brukte cuphelgen til å slå Newcastle 2-0 i en hengekamp og klatre til øvre halvdel av Premier League-tabellen.

  Ollie Watkins og Bernard Traoré scoret målene i første omgang av en kamp hjemmelaget dominerte. Seieren kunne godt vært større.

  Newcastle sliter tungt for tiden og måtte tåle sitt femte tap på rad. Manager Steve Bruce så sitt lag bli overkjørt i perioder, og laget har bare fire rivaler bak seg på tabellen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Stortap for Milan hjemme

  Med Jens Petter Hauge på benken ble serieleder Milan knust 0-3 hjemme av Atalanta. Byrival Inter er nå to poeng bak etter deres målløse kamp borte mot Udinese.

  Det sviende stortapet var Milans annet denne sesongen i Serie A. De har nå tapt to av de siste fire Serie A-kampene, etter å også ha tapt 1-4 for Juventus 6. januar.

  Zlatan
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Sensasjonsseier til Argentina

  Argentina sto for en av håndball-VMs største overraskelser noen gang med 23–19 over Kroatia i hovedrunden.

  Kroatene, som tok EM-sølv så sent som for et år siden, kan vente seg tidenes slakt i hjemlige aviser etter fiaskoen. Laget slet i alle deler av spillet på vei mot et ydmykende tap.

  Søramerikanerne tok tidlig en 6-1-ledelse, men kampen jevnet seg så ut. Midtveis i andreomgangen rykket Argentina fra til en 20-16-ledelse.

  Seieren gjør at Argentina har en stor mulighet til å spille kvartfinale. Laget avslutter hovedrunden mot Qatar mandag og trenger ett poeng for å nå cupspillet.

  Argentinas hittil beste VM-innsatser er 12.-plassene fra 2011 og 2015.

  Argentina
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal