NRK Meny
Normal

Kowalczyk: – Hvilket helvete det hadde blitt om man hadde funnet det samme i min kropp

WARSZAWA. Justyna Kowalczyk går i en aviskronikk hardt ut mot Norge og utbredt bruk av astmamedisin blant langrennsløpere.

Justyna Kowalczyk

KRITISK: Justyna Kowalczyk har flere ganger uttrykt seg svært skeptisk til astmamedisin-bruken til norske utøvere, og har utdypet dette i en kronikk i en polsk avis

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Det er galskap at massevis lider av astma i et land med så ren luft og så mange unge sterke menn og kvinner, sier hun.

Astma overalt

– Jeg kommer fra trening, slår på datamskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skriver hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza på mandag.

Gazeta Wyborcza

KRONIKK: Dette er Kowalczyks kronikk i avisa Gazeta Wyborcza

Hun går hardt mot Norge og særlig sin største rival Marit Bjørgen som ble angrepet av Kowalczyk etter OL i Vancouver i 2010 for bruk av astmamedisin.

– På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skriver hun.

– Meg som Sundby?

Hun peker på forskjellsbehandling når det gjelder bruk av astmamedisin.

– Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?

Spør Kowalczyk, og understreker samtidig at det verste er at Sundby kunne konkurrere i halvannet år før ble han suspendert.

– Det utrolige er at han tok for store doser og ble tatt, men at vi fikk vite om dette først nå.

«Farlig» norsk luft

Kowalczyk har i mange år vært kritisk til norsk bruk av astmamedisiner, og pekt på at disse hjalp på prestasjonene. Sammen med slovenske Petra Majdic sa Kowalczyk flere ganger at «syke skulle konkurrere i Paralympics».

– Først nå forteller en modig Siri Halle at hun har fått astmamedisin tross at hun var frisk og ikke led av denne sykdomen i det hele tatt, skriver Kowalczyk og stiller spørsmålet: Hva er på gang i Norge?

– Jeg har vært i Norge uttallige ganger, og det er et vakkert og rent land hvor de fleste innbyggere er opptatt av helse og riktig ernæring. De elsker fysiske aktiviteter, og man har virkelig lyst å bo der.

Men spørsmålet er hva som finnes i norsk luft slik at sterke unge mennesker i massevis blir rammet av en så alvorlig sykdom...?

– Ikke overraskende

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff vil ikke si særlig mye om Kowalczyks kronikk.

– Jeg har ikke lest den. Men det er vel ikke overraskende for noen hva Kowalczyk mener om den saken, sier Graf til NRK.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal