NRK Meny
Normal

Kowalczyk: – Hvilket helvete det hadde blitt om man hadde funnet det samme i min kropp

WARSZAWA. Justyna Kowalczyk går i en aviskronikk hardt ut mot Norge og utbredt bruk av astmamedisin blant langrennsløpere.

Justyna Kowalczyk

KRITISK: Justyna Kowalczyk har flere ganger uttrykt seg svært skeptisk til astmamedisin-bruken til norske utøvere, og har utdypet dette i en kronikk i en polsk avis

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Det er galskap at massevis lider av astma i et land med så ren luft og så mange unge sterke menn og kvinner, sier hun.

Astma overalt

– Jeg kommer fra trening, slår på datamskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skriver hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza på mandag.

Gazeta Wyborcza

KRONIKK: Dette er Kowalczyks kronikk i avisa Gazeta Wyborcza

Hun går hardt mot Norge og særlig sin største rival Marit Bjørgen som ble angrepet av Kowalczyk etter OL i Vancouver i 2010 for bruk av astmamedisin.

– På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skriver hun.

– Meg som Sundby?

Hun peker på forskjellsbehandling når det gjelder bruk av astmamedisin.

– Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?

Spør Kowalczyk, og understreker samtidig at det verste er at Sundby kunne konkurrere i halvannet år før ble han suspendert.

– Det utrolige er at han tok for store doser og ble tatt, men at vi fikk vite om dette først nå.

«Farlig» norsk luft

Kowalczyk har i mange år vært kritisk til norsk bruk av astmamedisiner, og pekt på at disse hjalp på prestasjonene. Sammen med slovenske Petra Majdic sa Kowalczyk flere ganger at «syke skulle konkurrere i Paralympics».

– Først nå forteller en modig Siri Halle at hun har fått astmamedisin tross at hun var frisk og ikke led av denne sykdomen i det hele tatt, skriver Kowalczyk og stiller spørsmålet: Hva er på gang i Norge?

– Jeg har vært i Norge uttallige ganger, og det er et vakkert og rent land hvor de fleste innbyggere er opptatt av helse og riktig ernæring. De elsker fysiske aktiviteter, og man har virkelig lyst å bo der.

Men spørsmålet er hva som finnes i norsk luft slik at sterke unge mennesker i massevis blir rammet av en så alvorlig sykdom...?

– Ikke overraskende

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff vil ikke si særlig mye om Kowalczyks kronikk.

– Jeg har ikke lest den. Men det er vel ikke overraskende for noen hva Kowalczyk mener om den saken, sier Graf til NRK.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal