Hopp til innhold

Kowalczyk: – Hvilket helvete det hadde blitt om man hadde funnet det samme i min kropp

WARSZAWA. Justyna Kowalczyk går i en aviskronikk hardt ut mot Norge og utbredt bruk av astmamedisin blant langrennsløpere.

Justyna Kowalczyk

KRITISK: Justyna Kowalczyk har flere ganger uttrykt seg svært skeptisk til astmamedisin-bruken til norske utøvere, og har utdypet dette i en kronikk i en polsk avis

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Det er galskap at massevis lider av astma i et land med så ren luft og så mange unge sterke menn og kvinner, sier hun.

Astma overalt

– Jeg kommer fra trening, slår på datamskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skriver hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza på mandag.

Gazeta Wyborcza

KRONIKK: Dette er Kowalczyks kronikk i avisa Gazeta Wyborcza

Hun går hardt mot Norge og særlig sin største rival Marit Bjørgen som ble angrepet av Kowalczyk etter OL i Vancouver i 2010 for bruk av astmamedisin.

– På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skriver hun.

– Meg som Sundby?

Hun peker på forskjellsbehandling når det gjelder bruk av astmamedisin.

– Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?

Spør Kowalczyk, og understreker samtidig at det verste er at Sundby kunne konkurrere i halvannet år før ble han suspendert.

– Det utrolige er at han tok for store doser og ble tatt, men at vi fikk vite om dette først nå.

«Farlig» norsk luft

Kowalczyk har i mange år vært kritisk til norsk bruk av astmamedisiner, og pekt på at disse hjalp på prestasjonene. Sammen med slovenske Petra Majdic sa Kowalczyk flere ganger at «syke skulle konkurrere i Paralympics».

– Først nå forteller en modig Siri Halle at hun har fått astmamedisin tross at hun var frisk og ikke led av denne sykdomen i det hele tatt, skriver Kowalczyk og stiller spørsmålet: Hva er på gang i Norge?

– Jeg har vært i Norge uttallige ganger, og det er et vakkert og rent land hvor de fleste innbyggere er opptatt av helse og riktig ernæring. De elsker fysiske aktiviteter, og man har virkelig lyst å bo der.

Men spørsmålet er hva som finnes i norsk luft slik at sterke unge mennesker i massevis blir rammet av en så alvorlig sykdom...?

– Ikke overraskende

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff vil ikke si særlig mye om Kowalczyks kronikk.

– Jeg har ikke lest den. Men det er vel ikke overraskende for noen hva Kowalczyk mener om den saken, sier Graf til NRK.

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

  • VG: Bård Finne får to kampers karantene

    Branns Bård Finne må utebli fra klubbens to neste kamper etter at han ble utvist i 0-0-kampen borte mot KFUM Oslo i helgen.

    Det bekrefter Eirik Lindstrøm, leder av NFFs disiplinærutvalg til VG.

    – Dette opplevde vi som en grei sak. Verken mer eller mindre enn to kamper, sier Lindstrøm til avisen.

    Brann-spissen ble sendt i dusjen etter en høy fot mot KFUM-keeper Emil Ødegaard. En VAR-sjekk gjorde at det gule kortet til Finne ble omgjort til rødt. Dermed måtte han ta den tunge veien over fotgjengerfeltet i Ekebergveien og i garderoben etter en snau halvtime.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal