Hopp til innhold

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

INTERVJUET: Det var dette intervjuet som fikk forbundet til å straffe Josef Alami.

– Jeg har mye på hjertet, men jeg vet ikke hva jeg får eller kan si. For å kunne snakke helt åpent må det være noe som beskytter meg, sier en oppgitt Josef Alami til NRK.

Det har kokt i det svenske idrettsmiljøet og rundt 21-åringen den siste perioden.

I mars ble han svensk mester i taekwondo for syvende gang, og bare én måned senere bestemte Det svenske taekwondoforbundet (STU) seg for å kaste Alami ut av landslaget i ett år.

Josef Alami i intervju med NRK

FRUSTRERT: Alami er oppgitt og frustrert over situasjonen i et intervju med NRK

Foto: NRK

Grunnen: Et direktesendt intervju han gjorde med SVT etter en kamp han kom seirende ut av i mars, hvor han gikk i strupen på sin egen landslagsledelse.

– Vi har en veldig dårlig landslagsledelse, som ikke tar hånd om utøverne i det hele tatt. Når man drar på mesterskap, så blir man tvunget til å betale reise og landslagsklær selv, sa Alami på SVT-sendingen i mars.

Utestengelsen kom som lyn fra klar himmel, ifølge Alami. Han forteller til NRK at han ikke fikk noen forvarsler eller fikk ta del i prosessen som ledet til utestengelsen.

– Jeg blir dårlig av hele dette opplegget. Det er en veldig stressende situasjon. Jeg vil ikke gjøre noe feil nå. Jeg har tre søsken som alle driver med taekwondo, jeg vil ikke at det også skal få konsekvenser for dem, sier Alami.

– Jeg vurderer å legge opp, fortsetter 21-åringen.

Se intervjuet som fikk Josef Alami kasta ut fra landslaget øverst i saken.

Måtte heve utestengelsen – straffes likevel

STU har måttet tåle mye kritikk etter behandlingen de har gitt Alami. Som svar hevdet forbundet at de har gitt flere advarsler mot utøveren tidligere.

– Josef har tidligere vist uakseptabel atferd, inkludert å forlate laget under European Games uten å varsle lederne, ulovlig å ta landslagsklær ment for andre, og hans nektelse av å bli fotografert med det svenske flagget, som han kontroversielt sammenlignet med IS-flagget i muntlige kommunikasjoner, skrev forbundet i en pressemelding.

Utøveren selv nekter for å ha fått noen advarsler.

Josef Alami i rødt

SVENSK MESTER: Josef Alami i rødt, ble svenskmester for syvende gang tidligere i år.

Foto: SVT

Det stemmer ikke. Alle anklagelsene de har på meg er falske. Jeg har bedt om bevis, men de har ikke bevist noen ting, sier Alami om anklagelsene.

Jeg representerer Sverige stolt. Jeg betaler fra min egen lomme for å representere Sverige. Hvis de ser på meg sånn, så gjør det bare vondt, fortsetter han.

STU har senere beklaget at de uttrykte seg uforsiktig.

Forbundet har også måttet heve utestengelsen på grunn av formelle feil. Disiplinærsaken mot Alami skal igjen bli tatt opp i styret.

Likevel blir han ikke tatt ut til kommende samlinger og Alami mister med det EM.

NRK intervjuet Alami kun noen timer før utkastelsen ble opphevet.

Fresia Perez, president i Svenske Taekwondoforbundet

STÅR PÅ SITT: Fresia Perez, president i STU mener de har tatt en riktig beslutning med å straffe Alami.

Foto: SVT

Fresia Perez, president i STU, mener likevel at de har tatt riktig beslutning om å ikke la han delta i europamesterskapet.

– Det har vært en hel del historie i dette tilfellet. Det har gjort oss trygge med å ikke ta han ut til landslaget. Så ble selve formuleringene fra vår del feil, men det er fiksa, sier Perez i et intervju med SVT.

Les også Omar fekk brutal beskjed frå foreldra: – Det funkar ikkje å leve slik

Omar Shiha kvadratbilete

Har man ytringsfrihet, så skal man ha ytringsfrihet

Richard Ordemann som er Norges fremste taekwondoutøver har fått med seg oppstyret i Sverige.

Har man ytringsfrihet, så skal man ha ytringsfrihet. Man skal ikke bli straffa for å ha en mening. Det skal være lov å være misfornøyd, sier Ordemann til NRK.

Richard Ordemann

NORSK HÅP: Richard Ordemann er Norges håp i taekwondo under OL i Paris.

Foto: AP

Det var ikke så ille det han sa, så det at han blir kasta ut er jo merkelig, sier han videre.

Ordemann skal representere Norge i taekwondo under sommer-OL i Paris. Han mener det at Alami ikke får delta i EM er fryktelig uheldig.

– Det å konkurrere i EM er en fantastisk erfaring å ta med seg videre, uansett resultat han skulle ha fått, avslutter Ordemann.

Anmelder taekwondoforbundet

Den syv ganger svenske mesteren har valgt å anmelde forbundet og president Perez til disiplinærkomiteen og det svenske idrettsforbundet.

– STU har ikke bare undergravd mitt rykte og karriere, men også tilliten til idrettens integritet og rettferdighet, sier Alami.

Presidenten ønsker ikke å kommentere anmeldelsen.

Hva skal til for at han blir tatt ut til landslaget i fremtiden?

– Det vi har sagt er at vi forventer at folk holder seg til reglene. Vi har jobbet mye med å endre kulturen i hele virksomheten og har suspendert folk i andre typer stillinger, sier Perez.