Hopp til innhold

Kowalczyk med nye anklager mot Bjørgen

Justyna Kowalczyk (31) reagerer sterkt på at rivalen Marit Bjørgen (34) trekker frem astmamedisin som en viktig suksessfaktor.

Bjørgen

KONKURRENTER: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt mange dueller i langrennssporet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby

TRØBLER OGSÅ MED ASTMA: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen forteller om bruken av medisinen i et intervju med Ren Idrett, og her sier 34-åringen blant annet at «hun ikke kunne vært best i verden uten astmamedisin».

Underforstått: Det er en fordel å være frisk hvis man skal vinne skirenn.

Eller sagt på en annen måte: Det er en ulempe å være syk.

Skiesset forklarer at kroppen trenger medisinen for å fungere, samtidig som hun understreker at hun har alt på det rene.

– Fortsatt betenkeligheter

Men Kowalczyk, som raskt ble konfrontert med intervjuet av polske medier, er ikke like overbevist. Polakken har mistenkeliggjort bruken av Symbicort helt siden den startet i 2009, og nå er 31-åringen frempå igjen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta.

Den polske skistjernen mener det er oppsiktsvekkende at «det plutselig er så mange astmatikere på Norges landslag».

Bjørgen har flere ganger slått tilbake mot beskyldningene fra erkerivalen. Hun mener påstandene vitner om mangel på kunnskap.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, sier Bjørgen til Ren Idrett.

Bjørgen har fått bred støtte fra andre utøvere som sliter med astma. Martin Johnsrud Sundby er blant de som også har slått tilbake mot Kowalczyk.

OL-feide

Polakken fnyser imidlertid av uttalelsene om at hun ikke vet hva hun snakker om.

– Mangel på kunnskap? Nei, overhodet ikke. Jeg kjente jo alle prosedyrene veldig godt og det har ikke endret mine mistanker. Men nå er alt over. Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen i Vancouver, fordi disse sakene er ikke ensidige, sier polakken.

Astmakrangelen startet for alvor under OL i Vancouver i 2010 da Kowlaczyk var blant de fremste kritikerne av Bjørgens medisinbruk.

Noe av bakgrunnen for spekulasjonene var at Bjørgen tok store steg etter VM-skuffelsen i 2009.

Den samme våren startet Bjørgen med astmamedisinen.

– Nå er jeg per definisjon astmatiker. Det gjør at jeg får lov til å bruke bedre medisiner. Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, sa Bjørgen da hun for første gang snakket om den nye medisinen i Nettavisen i august 2009.

På direkte spørsmål om Bjørgen hadde fått en lettere treningshverdag, svarte hun:

– Ja, det er faktisk en stor fordel.

Forandret treningsopplegget

Den nye medisinen var en av mange endringer for Bjørgen før OL i Vancouver. Hun brøt samarbeidet med sin gamle trener Svein Tore Samdal, la om treningen, endret kostholdet og innledet et tett samarbeid med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

– Anstrengelsesastma er gjerne et resultat av tøff trening, kanskje med sjukdom i kroppen, i sterk kulde. Jeg er jo ikke den eneste skiløperen som har det, forklarer Bjørgen til Ren Idrett om hvorfor medisinbruken startet.

Både Bjørgen og landslagssjef Egil Kristiansen har forklart at det er helt andre grunner til den store oppsvingen.

– Det er litt spesielt at det blir fokusert spesielt på Marit, det er ikke bare hun som må bruke astmamedisin, sa Kristiansen til NRK.no etter de første anklagene.

Justyna Kowalczyk erkjenner at også hun er lei av hele saken. Nå vil hun ikke svare på flere spørsmål om det.

– Jeg beundrer Marit for hennes harde arbeid og prestasjoner, og jeg mener fortsatt at hun er ei sympatisk jente. Men vi er uenige om noen saker. Så la oss gå videre. Derfor er dette min siste kommentar om saken, sier Kowalczyk.

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal