Kowalczyk med nye anklager mot Bjørgen

Justyna Kowalczyk (31) reagerer sterkt på at rivalen Marit Bjørgen (34) trekker frem astmamedisin som en viktig suksessfaktor.

Bjørgen

KONKURRENTER: Justyna Kowalczyk (t.v.) og Marit Bjørgen har hatt mange dueller i langrennssporet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby

TRØBLER OGSÅ MED ASTMA: Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørgen forteller om bruken av medisinen i et intervju med Ren Idrett, og her sier 34-åringen blant annet at «hun ikke kunne vært best i verden uten astmamedisin».

Underforstått: Det er en fordel å være frisk hvis man skal vinne skirenn.

Eller sagt på en annen måte: Det er en ulempe å være syk.

Skiesset forklarer at kroppen trenger medisinen for å fungere, samtidig som hun understreker at hun har alt på det rene.

– Fortsatt betenkeligheter

Men Kowalczyk, som raskt ble konfrontert med intervjuet av polske medier, er ikke like overbevist. Polakken har mistenkeliggjort bruken av Symbicort helt siden den startet i 2009, og nå er 31-åringen frempå igjen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sier Kowalczyk til polske storavisen Gazeta.

Den polske skistjernen mener det er oppsiktsvekkende at «det plutselig er så mange astmatikere på Norges landslag».

Bjørgen har flere ganger slått tilbake mot beskyldningene fra erkerivalen. Hun mener påstandene vitner om mangel på kunnskap.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, sier Bjørgen til Ren Idrett.

Bjørgen har fått bred støtte fra andre utøvere som sliter med astma. Martin Johnsrud Sundby er blant de som også har slått tilbake mot Kowalczyk.

OL-feide

Polakken fnyser imidlertid av uttalelsene om at hun ikke vet hva hun snakker om.

– Mangel på kunnskap? Nei, overhodet ikke. Jeg kjente jo alle prosedyrene veldig godt og det har ikke endret mine mistanker. Men nå er alt over. Uansett hva jeg sier, skal jeg betraktes som «bad girl» og mine meninger skal oppfattes kun som arroganse. Likevel er jeg glad at det var jeg som begynte diskusjonen i Vancouver, fordi disse sakene er ikke ensidige, sier polakken.

Astmakrangelen startet for alvor under OL i Vancouver i 2010 da Kowlaczyk var blant de fremste kritikerne av Bjørgens medisinbruk.

Noe av bakgrunnen for spekulasjonene var at Bjørgen tok store steg etter VM-skuffelsen i 2009.

Den samme våren startet Bjørgen med astmamedisinen.

– Nå er jeg per definisjon astmatiker. Det gjør at jeg får lov til å bruke bedre medisiner. Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, sa Bjørgen da hun for første gang snakket om den nye medisinen i Nettavisen i august 2009.

På direkte spørsmål om Bjørgen hadde fått en lettere treningshverdag, svarte hun:

– Ja, det er faktisk en stor fordel.

Forandret treningsopplegget

Den nye medisinen var en av mange endringer for Bjørgen før OL i Vancouver. Hun brøt samarbeidet med sin gamle trener Svein Tore Samdal, la om treningen, endret kostholdet og innledet et tett samarbeid med idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell.

– Anstrengelsesastma er gjerne et resultat av tøff trening, kanskje med sjukdom i kroppen, i sterk kulde. Jeg er jo ikke den eneste skiløperen som har det, forklarer Bjørgen til Ren Idrett om hvorfor medisinbruken startet.

Både Bjørgen og landslagssjef Egil Kristiansen har forklart at det er helt andre grunner til den store oppsvingen.

– Det er litt spesielt at det blir fokusert spesielt på Marit, det er ikke bare hun som må bruke astmamedisin, sa Kristiansen til NRK.no etter de første anklagene.

Justyna Kowalczyk erkjenner at også hun er lei av hele saken. Nå vil hun ikke svare på flere spørsmål om det.

– Jeg beundrer Marit for hennes harde arbeid og prestasjoner, og jeg mener fortsatt at hun er ei sympatisk jente. Men vi er uenige om noen saker. Så la oss gå videre. Derfor er dette min siste kommentar om saken, sier Kowalczyk.

Siste nytt

 • Haaland hylles: «Drømmedebut»

  Erling Braut Haaland får toppkarakteren 1 hos fotballmagasinet Kicker etter debuten for Borussia Dortmund.

  Han er inne på rundens lag. Ingen andre av de elleve oppnår en ren 1-er. «Drømmedebut», skriver Kicker i sin begrunnelse.

  Haaland scoret tre ganger som innbytter i 5–3-seieren over Augsburg borte. Laget hans lå under 1–3 da nordmannen kom inn.

  Kickers spillerbørs har vært i sving i mange tiår og har en sterk posisjon i Tyskland. Det er svært sjelden at spillere får karakteren 1.

  Haaland ble det store navnet i Bundsliga sist helg. Hans debut skapte overskrifter også utenfor Tysklands grenser.

  Haaland kan få sin hjemmedebut mot Köln fredag. (NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: Michaela Rehle / Reuters
 • Chefs mot 49ers i Super Bowl

  Kansas City Chefs skal møte San Fransisco 49ers i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball.

  Kansas-laget slo overraskingslaget Tennessee Titans 35-24 og er i Super Bowl for første gong på 50 år.

  San Fransisco knuste Green Bay Packers 37-20 etter å ha leia 27-0 halvveges. Det er deira første finale på åtte år, og dei har ikkje vunne sidan 1994.

  Super Bowl skal spelast i Miami 2. februar.

  Kansas City Chefs
  Foto: Peter Aiken / AFP
 • Scoret i debuten

  Kristian Thorstvedt scoret da han debuterte for sin nye klubb Genk igår kveld. 20-åringen scoret 23 minutter ut i oppgjøret mot Zulte Waregem. – Utrolig deilig debut med tre poeng og mål. Kunne ikke drømt om noe bedre, skrev han på Twitter etter kampen.

  Kristian Thorstvedt
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal