Hopp til innhold

Grøvdal best i Europa: – Alt stemte

Karoline Bjerkeli Grøvdal (27) lyktes ikke helt i VM. Men etter årsbeste i Europa på 10 km gateløp, seiler hun opp som gullhåp under EM i terrengløp.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

PÅ EUROPATOPPEN: Lørdag løp Karoline Bjerkeli Grøvdal 10 km gateløp raskere enn noen annen kvinne i Europa i 2017.

Foto: Hytteplanmila

Superhelg for norsk langdistanseløping. Søndag formiddag løp Sondre Nordstad Moen inn til norsk rekord og den tredje beste tiden i Europa gjennom tidene på halvmaraton.

Det skjedde mindre enn et døgn etter at Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til årsbeste i Europa på 10 km gateløp.

– Det er veldig gøy å få en bekreftelse på at det du driver med er riktig. Når jeg setter pers her, er det en bekreftelse på at jeg trener bra og løfter meg, sier Grøvdal, som har nytt trenerteam og nytt opplegg foran 2018-sesongen.

Tøff konkurranse

Å vinne Hytteplanmila rager i seg selv ikke høyt på Grøvdals merittliste. Hun hadde vunnet den fem ganger før.

Men denne gangen hadde hun en meget tøff utfordrer i svenske Meraf Bahta (28), som er europamester på 5000 meter fra 2014 og som har europeisk årsbeste på 10.000 meter på bane i 2017 med 31.13,06.

Midtveis i løpet var Bahta først, men til slutt måtte hun se seg slått med nesten 20 sekunder av knallsterke Grøvdal.

Tiden 31.25 er personlig rekord for Grøvdal på 10 km gateløp og altså den beste tiden på distansen i Europa i år.

– Alt stemte

– Jeg kjente at form og alt stemte. Da er det bare å løpe. Det er deilig å løpe på en så god tid, under 31.30, fastslår Grøvdal overfor NRK.

2017-sesongen har totalt sett ikke vært helt som Grøvdal hadde tenkt. Skade gjorde at hun ikke fikk anledning til å løpe 3000 meter hinder i VM. I stedet løp hun 1500 meter og 5000 meter.

På 1500 røk hun på bittert vis ut i forsøket. Finalen på 5000 meter måtte hun bryte på grunn av sykdom.

Før VM satte hun likevel personlig rekord på både 1500 og 3000 meter. Etter VM satte hun personlig rekord og norske rekord med 9.13,35 på 3000 meter hinder, den nest beste tiden på distansen i Europa i år. Det ga 27-åringen hennes første kongepokal.

Blant EM-favorittene

Lørdag kom det altså en årsbeste i Europa. Det plasserer henne i favorittsjiktet under EM i terrengløp i Slovenia 10. desember. De to siste årene har Grøvdal tatt bronse i terreng-EM.

– Jeg er i bedre form nå. At jeg løper Hytteplanmila 40 sekunder raskere enn i fjor viser jo det. Målet er medalje, men jeg skal ikke være fornøyd med bronse, sier Grøvdal.

Før terreng-EM venter et tre uker langt høydeopphold i Flagstaff, Arizona.

– Kanskje årets tre hardeste uker, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

 • Borge i tetkampen på LPGA-touren

  Celine Borge er hittil i delt ledelse i LPGA-turneringen i Arizona. Det er hennes debut på den kvinnelige topptouren i golf.

  Borge gikk den tredje runden av turneringen på hele ni slag under par og slo seg rett inn i tetkampen, skriver VG.

  Hun deler ledelsen med thailandske Ariya Jutanugarn, men det er noen like bak som ikke har fullført sin tredje runde.

  Borge er den første norske golfer på LPGA-touren siden Suzann Pettersen. Tønsberg-jenta Borge rykket opp etter godt spill i fjor. Det er toalt 18 milioner kroner i premiepotten i turneringen i Arizona. (NTB)

 • Straffebom og marerittåpning for Norges U21-lag

  Det ble ingen festkveld i Spania for Leif Gunnar Smeruds U21-gutter da de tapte 0-3 mot Nederland i en treningskamp lørdag kveld.

  Norge fikk en marerittstart på kampen da Elayis Tavnsan headet et innlegg inn i Henrik Heggheim, og ballen trillet i mål bak Mads Hedenstad Christiansen etter bare tre minutter.

  Vondt ble til verre kun to minutter senere da Crysencio Summerville banket inn nederlendernes andre mål.

  Kaptein Erik Botheim fikk en gyllen mulighet til å redusere da Norge ble tildelt straffespark etter at Jesper Dalan ble sparket i ansiktet. Serie A-proffen var imidlertid rusten fra krittmerket og brente straffen.

  I forkant av straffesituasjonen var Johan Hove nære noe stort da han hamret et frispark i tverrliggeren.

  Men der Norge var upresise, var Nederlenderne dødelig effektive. For bare et par minutter etter straffebommen, nikket Ludovit Reis inn 3-0-målet for de oransje. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Slik stiller Norge mot Spania

  Ståle Solbakken har tatt ut følgende lag til bortekampen mot Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Sander Berge, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Martin Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste