NRK Meny
Normal

Grøvdal best i Europa: – Alt stemte

Karoline Bjerkeli Grøvdal (27) lyktes ikke helt i VM. Men etter årsbeste i Europa på 10 km gateløp, seiler hun opp som gullhåp under EM i terrengløp.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

PÅ EUROPATOPPEN: Lørdag løp Karoline Bjerkeli Grøvdal 10 km gateløp raskere enn noen annen kvinne i Europa i 2017.

Foto: Hytteplanmila

Superhelg for norsk langdistanseløping. Søndag formiddag løp Sondre Nordstad Moen inn til norsk rekord og den tredje beste tiden i Europa gjennom tidene på halvmaraton.

Det skjedde mindre enn et døgn etter at Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til årsbeste i Europa på 10 km gateløp.

– Det er veldig gøy å få en bekreftelse på at det du driver med er riktig. Når jeg setter pers her, er det en bekreftelse på at jeg trener bra og løfter meg, sier Grøvdal, som har nytt trenerteam og nytt opplegg foran 2018-sesongen.

Tøff konkurranse

Å vinne Hytteplanmila rager i seg selv ikke høyt på Grøvdals merittliste. Hun hadde vunnet den fem ganger før.

Men denne gangen hadde hun en meget tøff utfordrer i svenske Meraf Bahta (28), som er europamester på 5000 meter fra 2014 og som har europeisk årsbeste på 10.000 meter på bane i 2017 med 31.13,06.

Midtveis i løpet var Bahta først, men til slutt måtte hun se seg slått med nesten 20 sekunder av knallsterke Grøvdal.

Tiden 31.25 er personlig rekord for Grøvdal på 10 km gateløp og altså den beste tiden på distansen i Europa i år.

– Alt stemte

– Jeg kjente at form og alt stemte. Da er det bare å løpe. Det er deilig å løpe på en så god tid, under 31.30, fastslår Grøvdal overfor NRK.

2017-sesongen har totalt sett ikke vært helt som Grøvdal hadde tenkt. Skade gjorde at hun ikke fikk anledning til å løpe 3000 meter hinder i VM. I stedet løp hun 1500 meter og 5000 meter.

På 1500 røk hun på bittert vis ut i forsøket. Finalen på 5000 meter måtte hun bryte på grunn av sykdom.

Før VM satte hun likevel personlig rekord på både 1500 og 3000 meter. Etter VM satte hun personlig rekord og norske rekord med 9.13,35 på 3000 meter hinder, den nest beste tiden på distansen i Europa i år. Det ga 27-åringen hennes første kongepokal.

Blant EM-favorittene

Lørdag kom det altså en årsbeste i Europa. Det plasserer henne i favorittsjiktet under EM i terrengløp i Slovenia 10. desember. De to siste årene har Grøvdal tatt bronse i terreng-EM.

– Jeg er i bedre form nå. At jeg løper Hytteplanmila 40 sekunder raskere enn i fjor viser jo det. Målet er medalje, men jeg skal ikke være fornøyd med bronse, sier Grøvdal.

Før terreng-EM venter et tre uker langt høydeopphold i Flagstaff, Arizona.

– Kanskje årets tre hardeste uker, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal