Hopp til innhold

Grøvdal best i Europa: – Alt stemte

Karoline Bjerkeli Grøvdal (27) lyktes ikke helt i VM. Men etter årsbeste i Europa på 10 km gateløp, seiler hun opp som gullhåp under EM i terrengløp.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

PÅ EUROPATOPPEN: Lørdag løp Karoline Bjerkeli Grøvdal 10 km gateløp raskere enn noen annen kvinne i Europa i 2017.

Foto: Hytteplanmila

Superhelg for norsk langdistanseløping. Søndag formiddag løp Sondre Nordstad Moen inn til norsk rekord og den tredje beste tiden i Europa gjennom tidene på halvmaraton.

Det skjedde mindre enn et døgn etter at Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til årsbeste i Europa på 10 km gateløp.

– Det er veldig gøy å få en bekreftelse på at det du driver med er riktig. Når jeg setter pers her, er det en bekreftelse på at jeg trener bra og løfter meg, sier Grøvdal, som har nytt trenerteam og nytt opplegg foran 2018-sesongen.

Tøff konkurranse

Å vinne Hytteplanmila rager i seg selv ikke høyt på Grøvdals merittliste. Hun hadde vunnet den fem ganger før.

Men denne gangen hadde hun en meget tøff utfordrer i svenske Meraf Bahta (28), som er europamester på 5000 meter fra 2014 og som har europeisk årsbeste på 10.000 meter på bane i 2017 med 31.13,06.

Midtveis i løpet var Bahta først, men til slutt måtte hun se seg slått med nesten 20 sekunder av knallsterke Grøvdal.

Tiden 31.25 er personlig rekord for Grøvdal på 10 km gateløp og altså den beste tiden på distansen i Europa i år.

– Alt stemte

– Jeg kjente at form og alt stemte. Da er det bare å løpe. Det er deilig å løpe på en så god tid, under 31.30, fastslår Grøvdal overfor NRK.

2017-sesongen har totalt sett ikke vært helt som Grøvdal hadde tenkt. Skade gjorde at hun ikke fikk anledning til å løpe 3000 meter hinder i VM. I stedet løp hun 1500 meter og 5000 meter.

På 1500 røk hun på bittert vis ut i forsøket. Finalen på 5000 meter måtte hun bryte på grunn av sykdom.

Før VM satte hun likevel personlig rekord på både 1500 og 3000 meter. Etter VM satte hun personlig rekord og norske rekord med 9.13,35 på 3000 meter hinder, den nest beste tiden på distansen i Europa i år. Det ga 27-åringen hennes første kongepokal.

Blant EM-favorittene

Lørdag kom det altså en årsbeste i Europa. Det plasserer henne i favorittsjiktet under EM i terrengløp i Slovenia 10. desember. De to siste årene har Grøvdal tatt bronse i terreng-EM.

– Jeg er i bedre form nå. At jeg løper Hytteplanmila 40 sekunder raskere enn i fjor viser jo det. Målet er medalje, men jeg skal ikke være fornøyd med bronse, sier Grøvdal.

Før terreng-EM venter et tre uker langt høydeopphold i Flagstaff, Arizona.

– Kanskje årets tre hardeste uker, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Siste nytt

 • Gulliksen bekrefter at han trolig er ferdig i Bodø/Glimt: – Mye kan tyde på det

  Det ser ut til å bli med et halvt år og bare 23 kamper for Tobias Gulliksen i Bodø/Glimt. Han bekrefter til TV 2 at han er på vei bort fra klubben.

  20-åringen ble i august hentet til Nord-Norge fra Strømsgodset og skrev under en kontrakt ut 2027.

  Den rives trolig i stykker. TV 2 skriver at Glimt er enig med Djurgården om en overgang for 20-åringen.

  Etter torsdagens tap i europacupen mot Ajax bekreftet Gulliksen til kanalen at det trolig ble hans siste kamp i gult.

  – Det kan tyde på det. Jeg skal etter hvert ta en medisinsk test, så får vi skje hva som skjer etter det. Det er noe som kjennes rett for meg, sa han til TV 2.

  Gulliksen debuterte for Godsets A-lag i 2019/20-sesongen og ble etter hvert en viktig spiller for klubben fra hjembyen Drammen.

  I Djurgården blir Gulliksen i så fall lagkamerat med Gustav Wikheim. Han får også noen måneder på lag sammen med stortalentet Lucas Bergvall (18), som til sommeren slutter seg til Premier League-klubben Tottenham.

  (©NTB)

  tobias gulliksen
  Foto: NTB
 • Storhamar sikret seriemesterskapet med storseier – knuste Comet 10–0

  Storhamar tok sitt niende seriemesterskap i ishockey da laget slo tabelljumbo Comet fra Halden med 10–0 foran godt besatte tribuner.

  Storhamar satset på å fylle Hamar OL-amfi med 5721 publikummere slik at det var nesten «mætt fjøs» da det niende seriemesterskapet ble sikret. Det var likevel et stykke til publikumsrekorden på godt over 7300 frammøtte.

  Det skilte 93 poeng mellom de to lagene før kampen og hjemmelaget var mer enn store favoritter. Andreas Martinsen satte tidlig standarden da han scoret 1–0 før det var gått to minutter. Kort etter hadde Kenneth Pappalardo økt til 2–0 på en styring. Sverre Rønningen økte til 3–0 før det var gått ti minutter.

  Maxime Trepanier økte til 4–0 etter at Comet hadde hatt en puck som stoppet på målstreken før en Storhamar-spiller fikk slått den unna. Mål fra Jacob Berglund og Marcus Bryhnisvven ble til 5–0 og 6–0. Kapteinen selv Patrick Thoresen satte 7–0 i midtperioden.

  Canadiske Trepanier økte til 8–0 i sisteperiode med sitt annet mål for kvelden. Berglund stoppet også på to mål til 9–0 før Andreas Dahl ordnet 10–0 og tosifret.

  Seieren var lagets 25. strake seier.

  (©NTB)

  Storhamar
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Dagbladet: Ny hopptopp melder avgang

  Hoppernes markedsansvarlig, Arne Åbråten, slutter i jobben om kort tid. Dermed mister hopperne nok en leder.

  Det skriver Dagbladet.

  – Jeg slutter seinest 30. april, sier Årbråten til avisa.

  Kontrakten hans utløper 30. april 2024 og han har ikke ønsket å forlenge kontrakten.

  – Jeg har heller ikke fått signaler fra Skiforbundet om at de ønsker det, så her er partene veldig enig, forklarer Åbråten.

  Avgangen føyer seg inn i rekken av hopp-exiter.

  Clas Brede Bråthen sa også opp jobben som sportssjef for en drøy måned siden. Etter planen skal han gi seg etter sesongen.

  Det har også stormet rundt hopptrener Alexander Stöckl den siste tiden. Hopperne har uttrykt sin misnøye med treneren og et ønske om et nytt lederteam før VM i Trondheim til neste år.

  Arne Årbråten
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal