Hopp til innhold

Ingebrigtsen snakker ned egen verdensrekord: – Ikke vanskelig for meg

Jakob Ingebrigtsen slo tilbake etter sykdommen og leverte et vanvittig løp, men tar på ingen måte av etter å ha satt verdensrekord på 2000 meter i Brussel.

SLIK SATTE HAN VERDENSREKORD: Jakob Ingebrigtsen løp fra lysharen på oppløpet.

Til tross for gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter, var Ingebrigtsen skuffet over at sykdom hindret ham fra å få ut sitt beste under sommerens VM i Budapest.

Fredag kveld var han tilbake etter utladningen, og det var varslet verdensrekordjakt på 2000 meter i Brussel – 24 år og én dag etter at Hicham El Guerrouj løp på 4.44,79 i Berlin.

Og nå tilhører rekorden Jakob Ingebrigtsen og lyder på 4.43,13 – uten at det får 22-åringen til å ta av.

– Det er klart det er gøy, det. Det var kanskje ikke den oppladningen jeg hadde håpet på, men jeg visste at hvis jeg var opp imot normalen, så skulle dette være en grei rekord å ha sjans på, sier han til NRK.

o2DH-IIWcD8

SMILTE FØR MÅLGANG: Jakob Ingebrigtsen leverte sitt kanskje aller beste løp i Brussel fredag.

Foto: Reuters

Så snakker han nesten ned egen prestasjon:

– De beste resultatene er jo stort sett ganske gode, men når det er sagt så er kanskje 2000 meter en av de «enklere rekordene», i hermetegn. Men det er først i år at jeg føler at jeg er på det nivået der jeg kan utfordre rekorder. Nå har jeg to av de jeg kanskje så at jeg hadde størst sjans på, så er det å fortsette med veien videre.

Til arrangøren fortsetter han:

– Denne rekorden var, for å være ærlig, ikke en vanskelig en for meg. Selvsagt, hvis du må gjøre det helt alene, så er det tøft. Men jeg fikk strålende hjelp fra harene, sier Ingebrigtsen.

– Helt vanvittig

Adskillig mer entusiasme var det på kommentatorplass underveis i løpet:

– Det er smadring av nok en verdensrekord, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Vi andre har nok med å løpe den tiden på én kilometer. Det er helt vanvittig hva han får til. Dette her er et klasseløp. De andre er ikke i nærheten av å forsøke å følge en gang, sier NRKs kommentator Jann Post.

Jakob Ingebrigtsen løp kontrollert bak harene i første del av løpet. Da siste hare ga seg, løp han solo til mål.

Belgium Athletics Diamond League

HARE-HJELP: Ingebrigtsen var takknemlig for god hjelp fra harene underveis.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

– Det er klart jeg får veldig god hjelp av tre harer som går litt lenger enn forventa. Totalt sett med nytt banedekke og ganske bra stemning og mye solgte billetter, så ble det et bra løp, sier Ingebrigtsen nøkternt, og utdyper:

– Jeg prøver å holde litt igjen og ha god kontroll på lyset. Så kjenner jeg det med halvannen runde igjen at kroppen er ganske bra. Sånne svar har jeg ikke helt fått før jeg starta løpet i dag. Jeg vet ikke hva jeg skulle forvente selv, men som sagt så er det helt klart en rekord jeg trodde jeg hadde god sjans på med et normalt utgangspunkt.

– Han løper fra konkurrenter, lys og alt. Løper en nydelig sisterunde og setter verdensrekord så det synger etter, sier Post.

Første verdensrekord utendørs

17. februar i fjor satte Jakob Ingebrigtsen sin første verdensrekord på seniornivå, da han løp 1500 meter innendørs på 3.30,60.

9. juni i år klatret han for første gang til topps som tidenes beste i verden på en utendørs øvelse, da han løp to engelske mil på 7.54,10 i Paris. På den distansen er det imidlertid ingen offisiell verdensrekord, så tiden er bokført som «bestenotering i verden».

Nå har han altså også en offisiell verdensrekord utendørs.

  • Her kan du se Jakob Ingebrigtsens verdensrekordløp fra start til mål:

Har roet ned på trening

Etterpå avslører han at VM-sykdommen gradvis har sluppet taket.

– Det har vært litt bedre og bedre for hver dag. Jeg ble ganske kjapt frisk, men det er klart når du pusher deg selv uten å være helt hundre prosent, så setter det seg litt dypere i muskulaturen, påpeker han.

– Hva har du gjort siden VM?

– Jeg har prøvd å gjøre så lite som mulig, men samtidig stimulere det nødvendige. Så har jeg kjørt tre baneøkter. Men på en måte tatt og kasta inn håndkleet på de øktene der jeg føler at «nå er det nok» i en litt større grad enn det jeg ellers ville gjort. Og ikke bare pusha igjennom og «gønna» på, sier han.

  • Se NRK-intervjuet med Ingebrigtsen etter rekordløpet:

Nordås: – Må ikke bli historieløse

Narve Gilje Nordås ble nummer seks i løpet i Brussel. 4.50,64 var ny personlig rekord for mannen som tok VM-bronse på 1500 meter i Budapest.

– Det var ikke så gærent. Jeg løp på 4.50, så hvis du husker for tre år siden hva Jakob løp på da på Impossible Games, så var det akkurat det samme. Folk må ikke bli historieløse selv om han løper seks sekunder fortere i dag, sier Nordås til NRK.

– Hva sier du om verdensrekorden?

– Jo, det er imponerende, for all del. Med sykdom og alt sånn, så sånn er det. Det er ikke alt som biter på alle, sier Nordås

  • Før løpet var NRKs friidrettsekspert skeptisk til Jakobs løpsopplegg:

Les også Ingebrigtsens verdsrekord-opplegg overraskar: – Det trur eg ikkje er lurt

Jakob Ingebrigtsen Jann Post

Siste nytt

  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal