Hopp til innhold

Ingebrigtsen snakker ned egen verdensrekord: – Ikke vanskelig for meg

Jakob Ingebrigtsen slo tilbake etter sykdommen og leverte et vanvittig løp, men tar på ingen måte av etter å ha satt verdensrekord på 2000 meter i Brussel.

SLIK SATTE HAN VERDENSREKORD: Jakob Ingebrigtsen løp fra lysharen på oppløpet.

Til tross for gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter, var Ingebrigtsen skuffet over at sykdom hindret ham fra å få ut sitt beste under sommerens VM i Budapest.

Fredag kveld var han tilbake etter utladningen, og det var varslet verdensrekordjakt på 2000 meter i Brussel – 24 år og én dag etter at Hicham El Guerrouj løp på 4.44,79 i Berlin.

Og nå tilhører rekorden Jakob Ingebrigtsen og lyder på 4.43,13 – uten at det får 22-åringen til å ta av.

– Det er klart det er gøy, det. Det var kanskje ikke den oppladningen jeg hadde håpet på, men jeg visste at hvis jeg var opp imot normalen, så skulle dette være en grei rekord å ha sjans på, sier han til NRK.

o2DH-IIWcD8

SMILTE FØR MÅLGANG: Jakob Ingebrigtsen leverte sitt kanskje aller beste løp i Brussel fredag.

Foto: Reuters

Så snakker han nesten ned egen prestasjon:

– De beste resultatene er jo stort sett ganske gode, men når det er sagt så er kanskje 2000 meter en av de «enklere rekordene», i hermetegn. Men det er først i år at jeg føler at jeg er på det nivået der jeg kan utfordre rekorder. Nå har jeg to av de jeg kanskje så at jeg hadde størst sjans på, så er det å fortsette med veien videre.

Til arrangøren fortsetter han:

– Denne rekorden var, for å være ærlig, ikke en vanskelig en for meg. Selvsagt, hvis du må gjøre det helt alene, så er det tøft. Men jeg fikk strålende hjelp fra harene, sier Ingebrigtsen.

– Helt vanvittig

Adskillig mer entusiasme var det på kommentatorplass underveis i løpet:

– Det er smadring av nok en verdensrekord, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Vi andre har nok med å løpe den tiden på én kilometer. Det er helt vanvittig hva han får til. Dette her er et klasseløp. De andre er ikke i nærheten av å forsøke å følge en gang, sier NRKs kommentator Jann Post.

Jakob Ingebrigtsen løp kontrollert bak harene i første del av løpet. Da siste hare ga seg, løp han solo til mål.

Belgium Athletics Diamond League

HARE-HJELP: Ingebrigtsen var takknemlig for god hjelp fra harene underveis.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

– Det er klart jeg får veldig god hjelp av tre harer som går litt lenger enn forventa. Totalt sett med nytt banedekke og ganske bra stemning og mye solgte billetter, så ble det et bra løp, sier Ingebrigtsen nøkternt, og utdyper:

– Jeg prøver å holde litt igjen og ha god kontroll på lyset. Så kjenner jeg det med halvannen runde igjen at kroppen er ganske bra. Sånne svar har jeg ikke helt fått før jeg starta løpet i dag. Jeg vet ikke hva jeg skulle forvente selv, men som sagt så er det helt klart en rekord jeg trodde jeg hadde god sjans på med et normalt utgangspunkt.

– Han løper fra konkurrenter, lys og alt. Løper en nydelig sisterunde og setter verdensrekord så det synger etter, sier Post.

Første verdensrekord utendørs

17. februar i fjor satte Jakob Ingebrigtsen sin første verdensrekord på seniornivå, da han løp 1500 meter innendørs på 3.30,60.

9. juni i år klatret han for første gang til topps som tidenes beste i verden på en utendørs øvelse, da han løp to engelske mil på 7.54,10 i Paris. På den distansen er det imidlertid ingen offisiell verdensrekord, så tiden er bokført som «bestenotering i verden».

Nå har han altså også en offisiell verdensrekord utendørs.

 • Her kan du se Jakob Ingebrigtsens verdensrekordløp fra start til mål:

Har roet ned på trening

Etterpå avslører han at VM-sykdommen gradvis har sluppet taket.

– Det har vært litt bedre og bedre for hver dag. Jeg ble ganske kjapt frisk, men det er klart når du pusher deg selv uten å være helt hundre prosent, så setter det seg litt dypere i muskulaturen, påpeker han.

– Hva har du gjort siden VM?

– Jeg har prøvd å gjøre så lite som mulig, men samtidig stimulere det nødvendige. Så har jeg kjørt tre baneøkter. Men på en måte tatt og kasta inn håndkleet på de øktene der jeg føler at «nå er det nok» i en litt større grad enn det jeg ellers ville gjort. Og ikke bare pusha igjennom og «gønna» på, sier han.

 • Se NRK-intervjuet med Ingebrigtsen etter rekordløpet:

Nordås: – Må ikke bli historieløse

Narve Gilje Nordås ble nummer seks i løpet i Brussel. 4.50,64 var ny personlig rekord for mannen som tok VM-bronse på 1500 meter i Budapest.

– Det var ikke så gærent. Jeg løp på 4.50, så hvis du husker for tre år siden hva Jakob løp på da på Impossible Games, så var det akkurat det samme. Folk må ikke bli historieløse selv om han løper seks sekunder fortere i dag, sier Nordås til NRK.

– Hva sier du om verdensrekorden?

– Jo, det er imponerende, for all del. Med sykdom og alt sånn, så sånn er det. Det er ikke alt som biter på alle, sier Nordås

 • Før løpet var NRKs friidrettsekspert skeptisk til Jakobs løpsopplegg:

Les også: Ingebrigtsens verdsrekord-opplegg overraskar: – Det trur eg ikkje er lurt

Jakob Ingebrigtsen Jann Post
Jakob Ingebrigtsen Jann Post

Siste nytt

 • Verdenslaget vant Laver Cup

  Verdenslaget fullførte utklassingen av Europa i Laver Cup i tennis med seier i doublekampen som innledet søndagen.

  Ben Shelton og Frances Tiafoe slo Hubert Kurkacz og Andrej Rublev 7-6 (74), 7-6 (7-5). Dermed kan ikke de tre gjenstående singlekampene berge Europa-laget fra tap.

  USA har vunnet åtte av de ni første oppgjørene i prestisjeduellen. Casper Ruuds seier over Tommy Paul lørdag er eneste lyspunkt for de europeiske tennisspillerne.

  Det gis ett poeng for seier første dag, to annen dag og tre tredje dag. Med 13-2 til Verdenslaget etter søndagens doublekamp vil tre europeiske seirer bare gi ni poeng til.

  Casper Ruud er satt opp mot Taylor Fritz i den første singlekampen søndag. (NTB)

  Z1smcaGNZ0o
  Foto: AP
 • Real Madrid tapte byderbyet – ned fra tabelltoppen

  Real Madrid gikk på sitt første poengtap i La Liga i høst da Atlético vant byderbyet i den spanske hovedstaden 3-1.

  Alvaro Morata og Antoine Griezmann ga hjemmelaget to måls ledelse med hver sin scoring før det var spilt 20 minutter.

  Toni Kroos skapte ny spenning med sitt reduseringsmål. Real Madrid jublet et øyeblikk for utligning rett før pause, men Antonio Rüdiger var offside i forspillet før Eduardo Camavinga satte ballen i mål.

  Morata økte ledelsen rett etter sidebytte, med sitt annet hodemål i kampen.

  Tapet gjør at Real Madrid falt til 3.-plass, ett poeng bak Barcelona og sensasjonslaget Girona. De har begge 16 poeng på seks kamper. (NTB)

  jPJnz7bo2oE
  Foto: AP
 • Østigård holdt nullen med Napoli

  Leo Skiri Østigård spilte hele kampen da Napoli spilte 0-0 mot Bologna i Serie A søndag. Målgarantisten Victor Osimhen bommet på straffe.

  Straffemuligheten kom etter 72 minutter, men den ellers så sikre nigerianeren skjøt utenfor. Straffen kom etter at Riccardo Calafori handset inne i 16-meteren.

  Før det hadde både Osimhen og den georgiske vingstjernen Khvicha Kvaratskhelia skapt muligheter for Napoli uten å score.

  Den norske midtstopperen har til vanlig måttet ta til takke med benkeplass for den regjerende seriemesteren, men skader i forsvaret har gitt ham sjansen. (NTB)

  zw8ekksJibs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste