Hopp til innhold

Forloveden varslet verdensrekorden: – Vært klar på at den har han lyst til å ta

Fra tribuneplass så Elisabeth Asserson at forloveden Jakob Ingebrigtsen smadret verdensrekorden på 1500 meter innendørs. Det hadde hun spådd på forhånd.

VERDENSREKORDKLEM: Elisabeth Asserson og Jakob Ingebrigtsen har hatt mye å feire. Året startet med en verdensrekordfeiring.

NRK sto sammen med Asserson på tribunen rett før startskuddet gikk i Liévin torsdag kveld. På spørsmål om hun trodde på verdensrekord, var svaret et klart ja.

Før løpet hadde Samuel Teferas verdensrekorden på 1500 meter innendørs med 3.31,04. Men Tefera hadde i likhet med resten av feltet ingen mulighet til å følge Jakob Ingebrigtsen.

Den nye verdensrekorden lyder på 3.30,60.

Jeg føler jo jeg snakket om verdensrekord siden jeg ble født. Så jeg har snakket om det lenge. Det er jo en drøm som går i oppfyllelse. Å greie å slå en verdensrekord, det henger veldig høyt. Forhåpentligvis er det en av mange. Nå har jeg tatt én, så det er ekstremt gøy, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Begynner å bli rutinerte, begge to

Etter en æresrunde, løp han bort til forloveden med rekordbuketten.

Jeg er ikke den eneste som ofrer mye, sier han til NRK.

Jakob Ingebrigtsen og Elisabeth Aasserson

TAKKET FOR STØTTEN: Jakob Ingebrigtsen ga bort seiersbuketten til forloveden på tribunen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Han drar på smilebåndet når han hører at forloveden varslet verdensrekord på forhånd.

– Det er fint at vi er på samme bølgelengde og skjønner hva som skal skje. Det er bra, sier han.

Hvilke signaler tror du hun har sett i dag?

Vi har jo vært med hverandre såpass lenge at jeg tror det er veldig mange små ting som hun kobler. Kanskje bare at jeg blir litt ekstra stille eller er litt mer fokusert. Vi begynner å bli rutinerte, begge to, så det er gøy når vi får det til.

Slik forklarer forloveden hva hun baserte sin spådom:

Det er det fokuset han går inn i og tanken på at han ikke har vært så langt unna før. Han har hatt lyst til å ta den. Han ha vært klar på at den har han lyst til å ta, i hvert fall til meg. Jeg hadde en god følelse, sier Elisabeth Asserson til NRK.

Avsluttet knallsterkt

Ingebrigtsen hadde også selv hintet til media om at det var mulig med verdensrekord allerede i går.

Ingebrigtsen

SEIERSINTERVJU: Jakob Ingebrigtsen smilte godt i pressesonen etter verdensrekorden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Man vet aldri, det er det som er så vanskelig. Når det er første løpet, så er det ikke så mange indikatorer man har for å skape en godfølelse. Men det starter med et ønske og et håp om å gjøre det bra. Så har jeg selvsagt treningen bak meg som jeg vet har gått bra. Så har jeg gjort mye likt som jeg gjorde i fjor, og da gikk det bra. Da er det bare å gjøre så godt man kan, sier Jakob.

Nordmannen løp andre halvdel raskere enn den første.

Jeg liker å avslutte sterkt. Jeg tror det er fint for publikum også, og det er alltid bra å avslutte godt, smiler den ferske verdensrekordholderen.

Jakob Ingebrigtsen satte ny europarekord med 3.31,80 i samme stevne i fjor. Det ble altså europarekord igjen, og nå er den identisk med verdensrekorden.

Nå jakter han også utendørsverdensrekorden på samme øvelse. Den er på 3.26,00, drøyt to sekunder bedre enn nordmannens personlige rekord. og tilhører Hicham El Guerrouj.

Den er jeg litt lenger fra enn jeg var denne rekorden før sesongen. Jeg skal prøve å gjøre så godt jeg kan og forbedre meg. Om det blir i år eller senere, det gjenstår å se. Jeg har ikke noe mål om å slå verdensrekorden, men å springe fortere enn jeg har gjort før, så er det et tidsspørsmål om det går eller ikke, sier Jakob.

– Slutter aldri å overraske

I 2021 satte altså Jakob Ingebrigtsen europarekord både på 1500 og 5000 meter utendørs. Han ble olympisk mester med ny olympisk rekord. Og han avsluttet året med EM-gull i terrengløpet.

Og det bare fortsetter og fortsetter. Barrierer brytes på løpende bånd.

Rekorden imponerer naturligvis også NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal.

Det er tydelig at Jakob Ingebrigtsen har tatt enda et steg. Her kommer han med massive treningsmengder i kroppen etter vinteren, og løper kontrollert og veldisponert inn til 3.30 – i februar! Da skal du fortsatt trene mye i flere måneder og det er lenge til formen skal spisses, sier Rodal.

På spørsmål om også utendørsrekorden, som har stått siden 1998, kan stå for fall, svarer eksperten følgende:

Kanskje ikke i sommer, men samtidig tør jeg ikke lenger utelukke noe når det gjelder Jakob Ingebrigtsen. Han slutter aldri å overraske oss, sier Rodal.

Uten Gjert

Stevnet er et av de aller gjeveste innendørsstevnene. Flere store navn og en rekke olympiske mestere hadde tatt turen til Frankrike, blant annet Marcin Lewandowski, som har vært en av Ingebrigtsen-brødrenes største rivaler de siste årene.

Jakob Ingebrigtsen kommer hjem fra OL i Tokyo

VELKOMST: Jakob Ingebrigtsens forlovede, Elisabeth Asserson, fikk ikke vært med til OL og var heller velkomstkomite på flyplassen i Norge. I dag fikk hun se kjæresten sette verdensrekord.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Tidligere i vinter ble det klart at pappa Gjert trapper ned som trener. Storebror Henrik kan derfor være aktuell til å overta en trenerrolle på sikt.

Jakob Ingebrigtsen kommer hjem fra OL i Tokyo

TRENERBROR? Henrik Ingebrigtsen skal først og fremst satse videre selv, men utelukker ikke å trene lillebrødrene en gang i fremtiden.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Selvfølgelig, hvis min løpekarriere på et eller annet tidspunkt tar slutt som den mest sannsynlig gjør og Jakob vil at jeg skal hjelpe med noe, så kan det jo være det skjer, sier Henrik til NRK.

Jakob ønsker deg i Gjert-rollen nå, hvordan ser du på det?

Ja, altså jeg synes det er fint det. Jeg tror jeg kunne gjort en god jobb for Jakob jeg for all del. Jeg ser det ikke noe usannsynlig at det på et eller annet tidspunkt blir sånn, men det kommer litt an på hvordan det går med min egen satsing. Hvis det er bråstopp så kan det være at det er veien videre, sier storebroren.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal