Hopp til innhold

Forloveden varslet verdensrekorden: – Vært klar på at den har han lyst til å ta

Fra tribuneplass så Elisabeth Asserson at forloveden Jakob Ingebrigtsen smadret verdensrekorden på 1500 meter innendørs. Det hadde hun spådd på forhånd.

VERDENSREKORDKLEM: Elisabeth Asserson og Jakob Ingebrigtsen har hatt mye å feire. Året startet med en verdensrekordfeiring.

NRK sto sammen med Asserson på tribunen rett før startskuddet gikk i Liévin torsdag kveld. På spørsmål om hun trodde på verdensrekord, var svaret et klart ja.

Før løpet hadde Samuel Teferas verdensrekorden på 1500 meter innendørs med 3.31,04. Men Tefera hadde i likhet med resten av feltet ingen mulighet til å følge Jakob Ingebrigtsen.

Den nye verdensrekorden lyder på 3.30,60.

Jeg føler jo jeg snakket om verdensrekord siden jeg ble født. Så jeg har snakket om det lenge. Det er jo en drøm som går i oppfyllelse. Å greie å slå en verdensrekord, det henger veldig høyt. Forhåpentligvis er det en av mange. Nå har jeg tatt én, så det er ekstremt gøy, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Begynner å bli rutinerte, begge to

Etter en æresrunde, løp han bort til forloveden med rekordbuketten.

Jeg er ikke den eneste som ofrer mye, sier han til NRK.

Jakob Ingebrigtsen og Elisabeth Aasserson

TAKKET FOR STØTTEN: Jakob Ingebrigtsen ga bort seiersbuketten til forloveden på tribunen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Han drar på smilebåndet når han hører at forloveden varslet verdensrekord på forhånd.

– Det er fint at vi er på samme bølgelengde og skjønner hva som skal skje. Det er bra, sier han.

Hvilke signaler tror du hun har sett i dag?

Vi har jo vært med hverandre såpass lenge at jeg tror det er veldig mange små ting som hun kobler. Kanskje bare at jeg blir litt ekstra stille eller er litt mer fokusert. Vi begynner å bli rutinerte, begge to, så det er gøy når vi får det til.

Slik forklarer forloveden hva hun baserte sin spådom:

Det er det fokuset han går inn i og tanken på at han ikke har vært så langt unna før. Han har hatt lyst til å ta den. Han ha vært klar på at den har han lyst til å ta, i hvert fall til meg. Jeg hadde en god følelse, sier Elisabeth Asserson til NRK.

Avsluttet knallsterkt

Ingebrigtsen hadde også selv hintet til media om at det var mulig med verdensrekord allerede i går.

Ingebrigtsen

SEIERSINTERVJU: Jakob Ingebrigtsen smilte godt i pressesonen etter verdensrekorden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Man vet aldri, det er det som er så vanskelig. Når det er første løpet, så er det ikke så mange indikatorer man har for å skape en godfølelse. Men det starter med et ønske og et håp om å gjøre det bra. Så har jeg selvsagt treningen bak meg som jeg vet har gått bra. Så har jeg gjort mye likt som jeg gjorde i fjor, og da gikk det bra. Da er det bare å gjøre så godt man kan, sier Jakob.

Nordmannen løp andre halvdel raskere enn den første.

Jeg liker å avslutte sterkt. Jeg tror det er fint for publikum også, og det er alltid bra å avslutte godt, smiler den ferske verdensrekordholderen.

Jakob Ingebrigtsen satte ny europarekord med 3.31,80 i samme stevne i fjor. Det ble altså europarekord igjen, og nå er den identisk med verdensrekorden.

Nå jakter han også utendørsverdensrekorden på samme øvelse. Den er på 3.26,00, drøyt to sekunder bedre enn nordmannens personlige rekord. og tilhører Hicham El Guerrouj.

Den er jeg litt lenger fra enn jeg var denne rekorden før sesongen. Jeg skal prøve å gjøre så godt jeg kan og forbedre meg. Om det blir i år eller senere, det gjenstår å se. Jeg har ikke noe mål om å slå verdensrekorden, men å springe fortere enn jeg har gjort før, så er det et tidsspørsmål om det går eller ikke, sier Jakob.

– Slutter aldri å overraske

I 2021 satte altså Jakob Ingebrigtsen europarekord både på 1500 og 5000 meter utendørs. Han ble olympisk mester med ny olympisk rekord. Og han avsluttet året med EM-gull i terrengløpet.

Og det bare fortsetter og fortsetter. Barrierer brytes på løpende bånd.

Rekorden imponerer naturligvis også NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal.

Det er tydelig at Jakob Ingebrigtsen har tatt enda et steg. Her kommer han med massive treningsmengder i kroppen etter vinteren, og løper kontrollert og veldisponert inn til 3.30 – i februar! Da skal du fortsatt trene mye i flere måneder og det er lenge til formen skal spisses, sier Rodal.

På spørsmål om også utendørsrekorden, som har stått siden 1998, kan stå for fall, svarer eksperten følgende:

Kanskje ikke i sommer, men samtidig tør jeg ikke lenger utelukke noe når det gjelder Jakob Ingebrigtsen. Han slutter aldri å overraske oss, sier Rodal.

Uten Gjert

Stevnet er et av de aller gjeveste innendørsstevnene. Flere store navn og en rekke olympiske mestere hadde tatt turen til Frankrike, blant annet Marcin Lewandowski, som har vært en av Ingebrigtsen-brødrenes største rivaler de siste årene.

Jakob Ingebrigtsen kommer hjem fra OL i Tokyo

VELKOMST: Jakob Ingebrigtsens forlovede, Elisabeth Asserson, fikk ikke vært med til OL og var heller velkomstkomite på flyplassen i Norge. I dag fikk hun se kjæresten sette verdensrekord.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Tidligere i vinter ble det klart at pappa Gjert trapper ned som trener. Storebror Henrik kan derfor være aktuell til å overta en trenerrolle på sikt.

Jakob Ingebrigtsen kommer hjem fra OL i Tokyo

TRENERBROR? Henrik Ingebrigtsen skal først og fremst satse videre selv, men utelukker ikke å trene lillebrødrene en gang i fremtiden.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Selvfølgelig, hvis min løpekarriere på et eller annet tidspunkt tar slutt som den mest sannsynlig gjør og Jakob vil at jeg skal hjelpe med noe, så kan det jo være det skjer, sier Henrik til NRK.

Jakob ønsker deg i Gjert-rollen nå, hvordan ser du på det?

Ja, altså jeg synes det er fint det. Jeg tror jeg kunne gjort en god jobb for Jakob jeg for all del. Jeg ser det ikke noe usannsynlig at det på et eller annet tidspunkt blir sånn, men det kommer litt an på hvordan det går med min egen satsing. Hvis det er bråstopp så kan det være at det er veien videre, sier storebroren.

Siste nytt

 • Tennisstjerna skjelte ut dommeren: – Er du dum?

  Nick Kyrgios kunne juble etter å ha vunnet en jevn kamp mot Stefanos Tsitsipas, men underveis fyrte australieren på alle plugger.

  For da Tsitsipas slo en ball mot nedre delen av tribunen, stormet Kyrgios mot dommeren. Han mente at motstanderen burde blitt disket, men ble ikke hørt.

  – Kan du slå en ball inn blant publikum og treffe noen og ikke tape kampen? Er du dum? tordnet han.

  Dommeren valgte å gi en advarsel til Tsitsipas og spurte Kyrgios om ballen traff noen.

  – Ja, den gjorde det. Så nå må du bli skadet? Du er en skam. Du endrer reglene akkurat som du vil, sa den frittalende tennisprofilen.

  Wimbledon
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Kofstad med superspill i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk tredje runde av europatourturneringen Irish Open sju slag under par. Han er på delt 5.-plass og for fullt med i seierskampen.

  Nordmannen er tolv slag under par etter en serie på 67-72-65. En stund toppet han resultatlistene lørdag, men ble senere jekket noen hakk ned.

  Før siste dag er han kun to slag bak den polske lederen Adrian Meronk. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste