Hopp til innhold

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Jakob Ingebrigtsen

– Man ser at det er mye som er mulig. Det er tydeligvis ingenting som er umulig. Nå var det to engelske mil, så da slipper jeg å løpe det noen gang igjen. Heldigvis, sier Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

– Det hadde vært litt surt å bomme med én-to sekunder. Det hadde vært en smell. Nå har jeg tatt én. Så er det ta de ni andre, sier han videre.

«De ni andre» er bestenoteringer og verdensrekorder på andre øvelser utendørs, fra 1500 meter og opp.

Ingebrigtsen hadde selv ikke en offisiell personlig rekord på distansen før fredagens løp, men nordmannens personlige rekord på 3000 meter (7.27,05) er den 13. beste i verden.

Fredag passerte han ifølge resultatene 3000 meter på 7.23,8, en tid som kun er overgått av Komen og verdensrekordholder på 1500 meter, Hicham El Guerrouj.

– Når du har tredje beste tid gjennom tidene inni her, på en annen distanse, så sier det ekstremt mye. Men så er det det å gjenskape det. Det er ingen garanti for noe som helst, sier Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen

SUPERTID: Jakob Ingebrigtsen viste frem tiden sin etter løpet.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

– Opp imot perfekt

Med tiden 7.54,10 var han over fire sekunder foran den tidligere bestenoteringen i verden til legendariske Daniel Komen, satt i 1997.

– Dette er et av de mest ekstreme løpene Jakob Ingebrigtsen noensinne har løpt. Det blir rekord. Han smadrer rekorden, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

– Det er så bra, at det er et tegn på det at flere rekorder som kommer til å falle. 5000-meterrekorden er i fare. 3000-meterrekorden er definitivt i fare. Det var enormt igjen. Bedre enn vi kunne tenke oss, sa Post.

I intervjuet med NRK like etter målgang, mente Ingebrigtsen det gikk «overraskende lett» i starten av løpet. Etter å ha skiftet og kommet seg til pressesonen, sier han at det hele kanskje var «litt over forventningene».

France Athletics Diamond League

HERJET MED KONKURRENTENE: Ingebrigtsen var i en klasse for seg selv i Paris.

Foto: Michel Euler / AP

– Jeg tror opplegget i dag var opp imot 100 prosent. Det var jo ikke et mål å løpe 7.54. Når jeg springer på det jeg gjør, så var det en ganske sen åpning. Men det er tydeligvis det man må gjøre. Det er opp imot perfekt, konkluderer han.

I etterkant av løpet strømmet også hyllestene inn.

– Det var fantastisk imponerende. Den siste runden var helt enorm, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal, og fulgte opp:

– Det er altså et løperfenomen vi har i Jakob Ingebrigtsen. Det der var et enormt langdistanseløp.

Daniel Komen

IKKE LENGER BEST: Daniel Komen måtte se at Jakob Ingebrigtsen satte ny bestenotering på to engelske mil.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

I mål var Ingebrigtsen 15 sekunder foran nærmeste konkurrent, kenyaneren Ishmael Rokitto Kipkurui.

Nick Willis, som har OL-sølv og bronse fra 1500 meter, er full av beundring:

– Gratulerer Jakob, det var utrolig å se. OL-gull og en verdensrekord er noe av det som kreves for å bli en av de store. Du er nå en del av den sjeldne klubben, skriver Willis på Twitter.

Rekordfart fra start

Ingebrigtsen løp i fjor inn til karrierens første verdensrekord på 1500 meter innendørs. Fredag jaktet han en ny supertid i Paris, selv om det riktignok ikke føres noen verdensrekord på den noe utradisjonelle øvelsen to engelske mil (3218,87 meter).

– Tanken er å lage litt show. Det er en litt uvanlig distanse og en ganske bra rekord. Det er gøy å prøve ting man ikke har prøvd før, sa Ingebrigtsen til NRK før løpet.

Harene Benoit Campion og Kyumbe Munguti hadde på forhånd blitt instruert til å holde verdensrekordfart, med en passering på 2000 meter på 4.57,5.

Nordmannen fulgte harene fra start og ved passering 2000 meter var Ingebrigtsen i rute, og med god luke ned til resten av konkurrentene. Farten holdt han hele veien inn, og dermed kunne han juble for en supertid.

Før fredagens løp var det kenyanske Daniel Komen som hadde bestenotering i verden på øvelsen. Komen var også den eneste som hadde løpt distansen på under åtte minutter, med 7.58,61 som beste tid fra juli 1997. Kenyaneren har også verdensrekorden på 3000 meter (7.20,67).

Rekordskred i Paris

I tillegg til Ingebrigtsen, var det flere som løp fort.

Faith Kipyegon løp forrige uke inn til verdensrekord på 1500 meter. I Paris stilte hun opp på en 5000 meter for første gang siden 2015.

Ut på siste runde lå hun sammen med Letesenbet Gidey, som hadde verdensrekorden (14.06,62) på øvelsen før kveldens løp. Med en strålende sisterunde er det nå Kipyegon som nå har verdensrekorden, med en tid på 14.05,20.

En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

PS! Sigrid Borge deltok også i stevnet i Paris. Hun endte sist i kvinnenes spydkonkurranse, etter et kast på 52,49 meter. Borge har årsbeste i verden med et kast på 66,5 meter.

Siste nytt

  • Kolstad fikk det tøft og tapte klart for Zagreb i mesterligaen

    Kolstad tapte med klare 20-31 borte mot Zagreb i mesterligaen håndball. En elendig avslutning av 1. omgang ødela.

    Kolstad var i føringen innledningsvis og ledet etter vel halvspilt første omgang på 9-10, men så klarte hjemmelaget å gjøre åtte mål til 17-10 uten at Kolstad klarte å score et eneste mål de siste tolv og ett halvt minutt av 1. omgang.

    Zagreb fortsatte å dominere også etter hvilen, og Kolstads første mål i 2. omgang kom etter fire minutter på 19-10.

    Islendingen Sigvaldi Gudjonsson var det eneste lyspunktet hos Kolstad. Kantspilleren stoppet på elleve mål.

    (©NTB)

    Håndball: Avkast for REMA 1000-ligaen 2023/24
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Valijeva-høringen utsatt til november

    CAS-høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva ble torsdag satt på pause. Den gjenopptas 9. november.

    Det opplyser Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en melding på sitt nettsted.

    Etter at partene hadde lagt fram sine saker i løpet av tre dager, ba voldgiftspanelet om ytterligere dokumentasjon. Partene vil få tid til å fremskaffe dette, og det er berammet to nye høringsdager i Lausanne 9. og 10. november.

    Det vil trolig ytterligere forsinke den endelige avgjørelsen i saken, ettersom dommerne vil ha tid til å fatte sin avgjørelse og skrive begrunnelsen.

    Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Hun rakk å vinne laggull i Beijing-OL med ROC-laget før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt.

    Valijeva krever selv at hun ikke skal bli straffet for den positive prøven.

    FILE PHOTO: Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
    Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
  • Tiller nær seier i Belgia

    Uno-X gjorde en sterk prestasjon i det belgiske endagsrittet Circuit-Franco Belge torsdag.

    Rasmus Fossum Tiller kjempet om seieren, men klarte ikke å angripe Arnaud De Lie de siste meterne før mål.

    Corbin Strong ble nummer tre, mens Tillers lagkamerat Tobias Halland Johannessen tok fjerdeplassen.

    Rittet er et Pro-ritt, nivået under WorldTour.

    Uno-X kjemper i øyeblikket om tredjeplassen blant ProTeamene. Det vil gi automatisk invitasjon til alle endagsrittene på WorldTouren neste sesong.

    Tour de France
    Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste