Hopp til innhold

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Jakob Ingebrigtsen

– Man ser at det er mye som er mulig. Det er tydeligvis ingenting som er umulig. Nå var det to engelske mil, så da slipper jeg å løpe det noen gang igjen. Heldigvis, sier Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

– Det hadde vært litt surt å bomme med én-to sekunder. Det hadde vært en smell. Nå har jeg tatt én. Så er det ta de ni andre, sier han videre.

«De ni andre» er bestenoteringer og verdensrekorder på andre øvelser utendørs, fra 1500 meter og opp.

Ingebrigtsen hadde selv ikke en offisiell personlig rekord på distansen før fredagens løp, men nordmannens personlige rekord på 3000 meter (7.27,05) er den 13. beste i verden.

Fredag passerte han ifølge resultatene 3000 meter på 7.23,8, en tid som kun er overgått av Komen og verdensrekordholder på 1500 meter, Hicham El Guerrouj.

– Når du har tredje beste tid gjennom tidene inni her, på en annen distanse, så sier det ekstremt mye. Men så er det det å gjenskape det. Det er ingen garanti for noe som helst, sier Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen

SUPERTID: Jakob Ingebrigtsen viste frem tiden sin etter løpet.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

– Opp imot perfekt

Med tiden 7.54,10 var han over fire sekunder foran den tidligere bestenoteringen i verden til legendariske Daniel Komen, satt i 1997.

– Dette er et av de mest ekstreme løpene Jakob Ingebrigtsen noensinne har løpt. Det blir rekord. Han smadrer rekorden, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

– Det er så bra, at det er et tegn på det at flere rekorder som kommer til å falle. 5000-meterrekorden er i fare. 3000-meterrekorden er definitivt i fare. Det var enormt igjen. Bedre enn vi kunne tenke oss, sa Post.

I intervjuet med NRK like etter målgang, mente Ingebrigtsen det gikk «overraskende lett» i starten av løpet. Etter å ha skiftet og kommet seg til pressesonen, sier han at det hele kanskje var «litt over forventningene».

France Athletics Diamond League

HERJET MED KONKURRENTENE: Ingebrigtsen var i en klasse for seg selv i Paris.

Foto: Michel Euler / AP

– Jeg tror opplegget i dag var opp imot 100 prosent. Det var jo ikke et mål å løpe 7.54. Når jeg springer på det jeg gjør, så var det en ganske sen åpning. Men det er tydeligvis det man må gjøre. Det er opp imot perfekt, konkluderer han.

I etterkant av løpet strømmet også hyllestene inn.

– Det var fantastisk imponerende. Den siste runden var helt enorm, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal, og fulgte opp:

– Det er altså et løperfenomen vi har i Jakob Ingebrigtsen. Det der var et enormt langdistanseløp.

Daniel Komen

IKKE LENGER BEST: Daniel Komen måtte se at Jakob Ingebrigtsen satte ny bestenotering på to engelske mil.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

I mål var Ingebrigtsen 15 sekunder foran nærmeste konkurrent, kenyaneren Ishmael Rokitto Kipkurui.

Nick Willis, som har OL-sølv og bronse fra 1500 meter, er full av beundring:

– Gratulerer Jakob, det var utrolig å se. OL-gull og en verdensrekord er noe av det som kreves for å bli en av de store. Du er nå en del av den sjeldne klubben, skriver Willis på Twitter.

Rekordfart fra start

Ingebrigtsen løp i fjor inn til karrierens første verdensrekord på 1500 meter innendørs. Fredag jaktet han en ny supertid i Paris, selv om det riktignok ikke føres noen verdensrekord på den noe utradisjonelle øvelsen to engelske mil (3218,87 meter).

– Tanken er å lage litt show. Det er en litt uvanlig distanse og en ganske bra rekord. Det er gøy å prøve ting man ikke har prøvd før, sa Ingebrigtsen til NRK før løpet.

Harene Benoit Campion og Kyumbe Munguti hadde på forhånd blitt instruert til å holde verdensrekordfart, med en passering på 2000 meter på 4.57,5.

Nordmannen fulgte harene fra start og ved passering 2000 meter var Ingebrigtsen i rute, og med god luke ned til resten av konkurrentene. Farten holdt han hele veien inn, og dermed kunne han juble for en supertid.

Før fredagens løp var det kenyanske Daniel Komen som hadde bestenotering i verden på øvelsen. Komen var også den eneste som hadde løpt distansen på under åtte minutter, med 7.58,61 som beste tid fra juli 1997. Kenyaneren har også verdensrekorden på 3000 meter (7.20,67).

Rekordskred i Paris

I tillegg til Ingebrigtsen, var det flere som løp fort.

Faith Kipyegon løp forrige uke inn til verdensrekord på 1500 meter. I Paris stilte hun opp på en 5000 meter for første gang siden 2015.

Ut på siste runde lå hun sammen med Letesenbet Gidey, som hadde verdensrekorden (14.06,62) på øvelsen før kveldens løp. Med en strålende sisterunde er det nå Kipyegon som nå har verdensrekorden, med en tid på 14.05,20.

En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

PS! Sigrid Borge deltok også i stevnet i Paris. Hun endte sist i kvinnenes spydkonkurranse, etter et kast på 52,49 meter. Borge har årsbeste i verden med et kast på 66,5 meter.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Thiago Silva returnerer til Brasil

    Den brasilianske midtstopperveteranen Thiago Silva (39) vender tilbake til barndomsklubben Fluminense neste sesong.

    Det bekrefter klubben på X. Silvas kontrakt med sin nåværende klubb, Chelsea, går ut etter sesongen og han kommer dermed vederlagsfritt til Fluminense.

    – Hjemme igjen, skriver de over et bilde med påskriften «monsteret er tilbake».

    39-åringen startet fotballkarrieren som juniorspiller for Fluminense, før han fikk proffdebuten for RS Futebol i 2002.

    De tre neste sesongene spile han for Juventude, Porto B og Denamo Moskva, før han endelig fikk prøve seg på A-laget til Fluminense i 2006.

    I 2009 gikk veien videre til AC Milan. I Europa spilte han også for PSG og Chelsea, før turen går tilbake til Brasil og barndomsklubben neste sesong. (NTB)

    Thiago Silva
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal