Hopp til innhold

Tvedt tatt på senga av NIFs kostbare omtalekjøp

ULLEVÅL (NRK): Tom Tvedt har holdt tyst om bilagene fra Sotsji og Ungdoms-OL siden de ble offentliggjort tirsdag. Nå bryter han tausheten.

Tom Tvedt

IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt på pressekonferansen torsdag formiddag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Torsdag formiddag snakket Tvedt for første gang om bilagene siden de ble offentliggjort.

Etter pressekonferansen der Karen Kvalevåg ble presentert som ny generalsekretær i NIF ble Tvedt nødt til å svare på spørsmål om bilagene som ble offentliggjort tirsdag.

På spørsmål om Tvedts reaksjon på alle mediesakene de siste dagene, svarer han:

Ny generalssekretær i Norges idrettsforbund

NY SJEF: Karen Kvalevåg er ny generalsekretær i Idrettsforbundet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er sånn at du som idrettspresident ikke sitter på alle detaljene. Administrasjonen gjør mye av jobben, og da er det sånn at det av og til dukker opp ting som du er kjent med – og ting som du ikke er kjent med.

– Hva var du ikke kjent med?

– For eksempel at vi kjøpte tilgangen til «Around the Rings». Det er et ansvar administrasjonen har tatt, svarer Tvedt.

Idrettspresidenten sikter da til onsdagens artikler i flere medier – deriblant Dagbladet – der det kommer frem at forbundet betalte for OL-omtale i publikasjonen «Around the Rings» for nær 750.000 kroner.

Les også: Slik forklarer stortingspresidenten OL-middagene med den prominente gjestelista

Ingenting å skjule

Tvedt erkjenner at han hadde tenkt seg godt om før Idrettsforbundet ville sagt ja til det samme tilbudet igjen.

– Hadde det vært tatt opp i dag, hadde jeg nok tatt en vurdering om det lå på styrets bord. Men det er viktig for meg å si at det er verdens største idrettsarrangement for barn og unge – og av og til gjør vi noen ting som man kan sette spørsmålstegn ved. Det kommer vi også til å gjøre i fremtiden. Men det viktigste er at vi lærer og endrer, sånn at vi lever i pakt med den organisasjonen vi leder, sier Tvedt.

Samtidig som det denne uken har kommet en rekke saker i mediene som følge av «innsynsdagene» på Ullevaal, har det vært musestille fra Tvedt.

Onsdag gikk kulturminister Linda Hofstad Helleland ut og krevde at idrettspresidenten kom på banen.

– Jeg står her nå og gir kommentarene, kontrer Tvedt.

– Burde du gjort det før?

– Jeg er her og er forberedt på spørsmålene du måtte ha.

Lest denne? Idrettsforbundet betalte over 350.000 kroner for OL-konserter

På grunn av den siste ukens massive medieomtale sto journalistene i kø for å intervjue Tvedt på Ullevaal.

Der måtte han svare på alt fra hotellsuiter i Sotsji, OL-middager hjemme hos stortingspresidenten og alkohol under Ungdoms-OL.

Tirsdag ble det nemlig kjent gjennom TV 2 at Idrettsforbundet spanderte alkohol til egne gjester for hele 200.000 under Ungdoms-OL.

Tvedt er tydelig på det overhodet ikke har vært skjenking på idrettsarenaen.

– Der skal det være barn og unge – og idretten i fokus. Her har vi skjenket alkohol til mat og vi har hatt mange forskjellige representasjonsoppgaver. Men vi har endret dette i dag, og vi fått strengere regler, sier idrettspresidenten.

Alkoholregningen – samt flere kostbare middager – bidro til at forbundet sprengte representasjonsbudsjettet under ungdoms-OL:

NIF hadde budsjettert med 2,7 millioner kroner for gjesteprogrammet, men endte opp med å gå 1,2 millioner over budsjett.

– Inviterte hele verden

– Vi er kjent med sprekken rundt representasjonsopplegget. Det har vi tatt til etterretning, og det er aldri bra at man sprekker på budsjett, sier Tvedt, som også vil påpeke:

– Det er viktig for meg å si at vi inviterte hele verden til et svært ungdoms-OL. Et enstemmig storting vedtok det, og det var viktig å bruke dette arrangementet til å vise hvordan vi håndterer ungdomsidrett i fremtiden og legge grunnlaget for de nye lederne som kommer.

– Mener du kritikken har vært berettiget, eller synes du den er urettferdig?

– Vi har åpnet bilagene. Det som har kommet fram er sånn det har vært. Vi har ingenting å skjule, påpeker idrettspresidenten.

Bakgrunn: Budsjett-smell skapte temperatur internt i NIF: Slik brukte de pengene

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal