Hopp til innhold

Tvedt tatt på senga av NIFs kostbare omtalekjøp

ULLEVÅL (NRK): Tom Tvedt har holdt tyst om bilagene fra Sotsji og Ungdoms-OL siden de ble offentliggjort tirsdag. Nå bryter han tausheten.

Tom Tvedt

IDRETTSPRESIDENT: Tom Tvedt på pressekonferansen torsdag formiddag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Torsdag formiddag snakket Tvedt for første gang om bilagene siden de ble offentliggjort.

Etter pressekonferansen der Karen Kvalevåg ble presentert som ny generalsekretær i NIF ble Tvedt nødt til å svare på spørsmål om bilagene som ble offentliggjort tirsdag.

På spørsmål om Tvedts reaksjon på alle mediesakene de siste dagene, svarer han:

Ny generalssekretær i Norges idrettsforbund

NY SJEF: Karen Kvalevåg er ny generalsekretær i Idrettsforbundet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er sånn at du som idrettspresident ikke sitter på alle detaljene. Administrasjonen gjør mye av jobben, og da er det sånn at det av og til dukker opp ting som du er kjent med – og ting som du ikke er kjent med.

– Hva var du ikke kjent med?

– For eksempel at vi kjøpte tilgangen til «Around the Rings». Det er et ansvar administrasjonen har tatt, svarer Tvedt.

Idrettspresidenten sikter da til onsdagens artikler i flere medier – deriblant Dagbladet – der det kommer frem at forbundet betalte for OL-omtale i publikasjonen «Around the Rings» for nær 750.000 kroner.

Les også: Slik forklarer stortingspresidenten OL-middagene med den prominente gjestelista

Ingenting å skjule

Tvedt erkjenner at han hadde tenkt seg godt om før Idrettsforbundet ville sagt ja til det samme tilbudet igjen.

– Hadde det vært tatt opp i dag, hadde jeg nok tatt en vurdering om det lå på styrets bord. Men det er viktig for meg å si at det er verdens største idrettsarrangement for barn og unge – og av og til gjør vi noen ting som man kan sette spørsmålstegn ved. Det kommer vi også til å gjøre i fremtiden. Men det viktigste er at vi lærer og endrer, sånn at vi lever i pakt med den organisasjonen vi leder, sier Tvedt.

Samtidig som det denne uken har kommet en rekke saker i mediene som følge av «innsynsdagene» på Ullevaal, har det vært musestille fra Tvedt.

Onsdag gikk kulturminister Linda Hofstad Helleland ut og krevde at idrettspresidenten kom på banen.

– Jeg står her nå og gir kommentarene, kontrer Tvedt.

– Burde du gjort det før?

– Jeg er her og er forberedt på spørsmålene du måtte ha.

Lest denne? Idrettsforbundet betalte over 350.000 kroner for OL-konserter

På grunn av den siste ukens massive medieomtale sto journalistene i kø for å intervjue Tvedt på Ullevaal.

Der måtte han svare på alt fra hotellsuiter i Sotsji, OL-middager hjemme hos stortingspresidenten og alkohol under Ungdoms-OL.

Tirsdag ble det nemlig kjent gjennom TV 2 at Idrettsforbundet spanderte alkohol til egne gjester for hele 200.000 under Ungdoms-OL.

Tvedt er tydelig på det overhodet ikke har vært skjenking på idrettsarenaen.

– Der skal det være barn og unge – og idretten i fokus. Her har vi skjenket alkohol til mat og vi har hatt mange forskjellige representasjonsoppgaver. Men vi har endret dette i dag, og vi fått strengere regler, sier idrettspresidenten.

Alkoholregningen – samt flere kostbare middager – bidro til at forbundet sprengte representasjonsbudsjettet under ungdoms-OL:

NIF hadde budsjettert med 2,7 millioner kroner for gjesteprogrammet, men endte opp med å gå 1,2 millioner over budsjett.

– Inviterte hele verden

– Vi er kjent med sprekken rundt representasjonsopplegget. Det har vi tatt til etterretning, og det er aldri bra at man sprekker på budsjett, sier Tvedt, som også vil påpeke:

– Det er viktig for meg å si at vi inviterte hele verden til et svært ungdoms-OL. Et enstemmig storting vedtok det, og det var viktig å bruke dette arrangementet til å vise hvordan vi håndterer ungdomsidrett i fremtiden og legge grunnlaget for de nye lederne som kommer.

– Mener du kritikken har vært berettiget, eller synes du den er urettferdig?

– Vi har åpnet bilagene. Det som har kommet fram er sånn det har vært. Vi har ingenting å skjule, påpeker idrettspresidenten.

Bakgrunn: Budsjett-smell skapte temperatur internt i NIF: Slik brukte de pengene

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal