Hopp til innhold

NRK-undersøkelse: Seks av ti på idrettstinget mener bruk av PR-byråer ikke er greit

Kun to av ti delegater til idrettstinget visste om Berit Kjølls bruk av kommunikasjonsbyråer. Seks av ti mener den typen pengebruk i idretten er ugrei.

Idrettstinget 2019 på Lillehammer.

IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll er Tom Tvedts arvtager som idrettspresident.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Håndballforbundet betalte over 100.000 kroner til PR-konsulenter for å få Berit Kjøll til å bli valgt som ny idrettspresident.

Pengene gikk til blant annet til å legge en kommunikasjonsplan før valget, samt skriving av kronikk og en CV.

I ettertid har Kjøll og håndballforbundet fått kritikk både for pengebruken og at dette ikke var kjent før Norges idrettsforbund (NIF) valgte sin nye president.

– Fra de tre og en halv ukene før valget, hvor jeg bestemte meg for å stille til valg, ba jeg om noe støtte på fagområder jeg ønsket å sikre at jeg var god nok på. Det fikk jeg fra håndballforbundet, og det har vi vært åpne om hele veien, sier Kjøll til NRK.

Visste ikke om bruk av kommunikasjonsbyråer

NRK har gjort en undersøkelse som ble sendt ut til 162 av de 164 delegatene som stemte på idrettstinget. 124 personer har svart på hele eller deler av undersøkelsen.

59 prosent svarer at det ikke er greit at kretser og forbund bruker kommunikasjonsbyråer for å fremme kandidater til verv i idretten. 24,6 prosent svarer at det er greit, mens 16,4 prosent svarer at de ikke vet.

  • Se hele undersøkelsen nederst i saken.
Idrettstinget 2019 på Lillehammer.

UENIGE: Majoriteten av tingdelegatene som har svart på NRKs undersøkelse mener pengebruken ikke er grei.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Håndballforbundet og Kjøll hadde et møte med flere tingdelegater fredagen før presidentvalget. Der informerte de om bruken av konsulenter. De har uttalt at konsulentbruken derfor var kjent før idretten gikk til valg.

Men i NRKs undersøkelse svarer 77,4 prosent at de ikke visste at håndballforbundet og Kjøll benyttet kommunikasjonsbyråer før valget. 20,2 prosent svarer at de visste om bruk av kommunikasjonsbyråer, mens 2,4 prosent svarer at de ikke vet.

– Alle pengene skal gå til aktivitet

NRK har vært i kontakt med en rekke ledere i idretten etter at spørreundersøkelsen ble sendt ut. Flere sier at de ikke ønsker å uttale seg utover det de har svart i undersøkelsen.

Noen nevner at det er viktig at det nye styret nå får tid til å sette i gang med sitt arbeid, mens andre mener dette er en viktig debatt å ta.

Arne Horten

KRITISK: Presidenten i det norske Skiskytterforbundet, Arne Horten, er kritisk til å bruke midler på kommunikasjons-hjelp.

Foto: Norges Skiskytterforbund

Blant dem i sistnevnte gruppe er president i skiskytterforbundet, Arne Horten.

– Vi mener at alle penger i norsk idrett skal gå til aktivitet, det er det som er viktig. Nå har vi fått fokus på kostnader i idretten, og da er det enda viktigere at vi setter søkelyset på det, sier Horten til NRK og fortsetter:

– I dette tilfellet var det vel 113.000 det var snakk om, og det tilsvarer mange vaffelplater på en dugnad. Idretten er tuftet på dugnadsjobbing, og det er det viktig at vi holder fast ved.

Men det finnes også dem som mener dette er greit. President i skøyteforbundet, Mona Adolfsen, forsvarer bruk av midler til kommunikasjonshjelp.

– I denne sammenheng syns jeg det var greit. Det var kort tid i forkant av tinget at Berit Kjøll måtte forberede seg og komme med sine innspill til delegatene, sier Adolfsen og utdyper:

Mona Adolfsen

STØTTER: President i skøyteforbundet, Mona Adolfsen, støtter Kjølls bruk av kommunikasjons-hjelp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er for idretten vi jobber alle sammen. I den forbindelse har det ofte blitt påpekt at det er inntekter fra vaffelsalg og alt annet som benyttes til annet enn aktivitet. Ja, vi skal ha aktivitet, men noen må sørge for at vi får den aktiviteten og organisere aktiviteten.

– Det var aldri noe hemmelig

Til tross for at Kjøll og håndballforbundet hadde et møte fredagen før presidentvalget, hvor de informerte om bruken av konsulenter, svarer 77,4 prosent av deltakerne i undersøkelsen at de ikke var klar over hjelpen Kjøll fikk.

– Det er klart at for meg, var det der aldri noe tema. Det var aldri noe hemmelig, det var aldri noe skjult. Det var på en måte som en idrettsutøver som skal i konkurranse. Du vet hva du er god på og du det vet hva du trenger bistand til, og jeg trengte noe bistand på dette fagområdet, og det fikk jeg, sier idrettspresidenten.

Også mannen som tok valget om å bruke midler for å fremme Kjølls kandidatur, Kåre Geir Lio, mener de var åpne om hva som ble gjort.

– Jeg kan ikke svare for hva folk tenker om å være informert om dette. Alle som ville ha informasjon om dette, kunne ha funnet det. Vi har vært åpne om alt, og dette er på et nivå hvor det forundrer meg litt at man blander inn åpenhetsbegrepet. Fordi det her handler om medietrening, sier håndballpresidenten til NRK og fortsetter:

– Vi har brukt to personer som har hjulpet Berit med medietrening, utforming av budskap, spissing av budskap og den type ting. Jeg så på undersøkelsen, og hvis jeg skulle ha svart på den, uten å ha vært informert om hva det var, så kanskje jeg òg hadde svart at jeg var skeptisk. Jeg vet hva som har skjedd og synes det er en helt grei og naturlig øvelse.

Kåre Geir Lio

ÅPENHET: President i håndballforbundet, Kåre Geir Lio, som tok valget om å støtte Kjøll med midler, mener de var åpne om det som ble gjort.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Konfrontert med tallene som viser at 59 prosent av delegatene ikke synes slik pengebruk er greit, forteller Lio at han trodde de negative tallene skulle være høyere.

– Jeg tenker, etter det jeg har lest om denne saken i media, vil det overraske meg hvis det tallet ikke hadde vært enda høyere. Fordi at det vi har gjort er ikke noe i nærheten av det som media har beskrevet det som.

– Var dere da klare nok på hva som ble gjort?

– Jeg synes vi var mer enn tydelige nok for dem som var interessert i det, og de som var involverte i det.

Diskusjon om fremtiden

Videre poengterer Kjøll, på et generelt grunnlag, at det noen ganger er behov for å knytte til seg faglig ekspertise på ulike felt.

Skiskytterpresident Horten er kritisk, og vil nå ha en diskusjon om fremtiden og retningslinjer for hva som er riktig og feil bruk av midler.

Flertallet i undersøkelsen viser at dette er feil, og da må vi ta en diskusjon på det og være enige om at vi ikke bruker penger på den slags, sier Horten og fortsetter:

– Ikke minst med tanke på å bygge et positivt omdømme, så er det viktig å ta tak i dette og ta en god diskusjon og klare å få lagt det dødt.

Den debatten vil Kjøll gjerne ta.

– Jeg stiller meg kjempepositiv til en slik diskusjon. Jeg mener at idrettsdemokratiet skal åpne for alle type debatter, også denne.

Her er hele undersøkelsen

Siste nytt

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn

Sendeplan

Kl. Program Kanal