Hopp til innhold

Budsjett-smell skapte temperatur internt i NIF: Slik brukte de pengene

Norges idrettsforbund sprengte representasjonsbudsjettet med en million kroner under Ungdoms-OL, noe som ble et diskusjonstema internt i forbundet. Grunnen til budsjettsmellen var blant annet middager til NIF-medlemmer og sponsorer.

Ungdoms-OL

MER ENN FORVENTET: Ungdoms-OL ble ifølge Norges idrettsforbund en stor suksess. Men det er flere ting som har blitt tatt opp internt i NIF etter mesterskapet – blant annet representasjonsbudsjettet som endte med en sprekk på over en million kroner.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Den generelle mengden av representasjon har blitt diskutert internt i forbundet. Og det faktum at vi gikk 1,2 millioner kroner over det som var budsjettert når det gjelder representasjon. Det er det som har blitt diskutert, sier Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, til NRK.

Niels Røine

KOMMUNIKASJONSSJEF: Niels Røine i Norges idrettsforbund.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forbundet hadde budsjettert med representasjonsutgifter på 2,7 millioner kroner under Ungdoms-OL, men endte til slutt med å svi av over en million kroner mer, ifølge deres egne tall.

Røine erkjenner at det i ettertid «er blitt satt spørsmålstegn ved den totale summen» internt i forbundet. Middagene hos stortingspresident Olemic Thommessen har skapt misnøye internt i Idrettsstyret. Flere har bedt om en redegjørelse fra ledelsen.

– Det ble et løft i forhold til ungdom og frivillighet under Ungdoms-OL, men vi kan selvfølgelig innrømme at representasjonsutgiftene ble kanskje for store sett i forhold, sier kommunikasjonssjefen.

– En rekke middager

På spørsmål om hvor budsjettsprekken ligger, svarer Røine:

Det var en rekke middager i disse dagene med samarbeidspartnere, ledere av idretten, politikere og andre som oppsøkte Ungdoms-OL etter hvert. Gjesteprogrammet ble dyrere total sett.

– I tillegg hadde vi en åpningsmottakelse som ble mye dyrere ettersom vi måtte hyre inn eventselskapet Gyro.

NRK har kikket nærmere på regnskapet for representasjon – altså gjesteprogrammet – og der kommer det frem at Idrettsforbundet har 24 «bevertnings-utlegg» som gjelder mat og drikke til gjester.

Summen er totalt på over 800.000 kroner.

Norges idrettsforbund har blant annet utgifter for seks kvelder i løpet av lekene på hotellet Ilsetra Hafjelltoppen på totalt 244.310 kroner.

Bilag - NIF

BILAG: Her er et av bilagene fra en middag fra Ilsetra Hafjelltoppen. Den 11. februar ble det bestilt 70 middagsporsjoner og 38 flasker med vin.

Foto: Skjermdump: / NRK

Spanderte på medlemmer og sponsorer

Men de færreste av gjestene under disse NIF-middagene var IOC-medlemmer. Det store flertallet var NIF-medlemmer, tidligere utøvere og sponsorer som fikk påspandert mat og drikke.

– Hva er grunnen til at man ikke klarer å holde styr – rent økonomisk – på disse middagene?

– Ungdoms-OL ble mye større enn man hadde trodd. Det kom flere gjester og ble veldig populært. Våre samarbeidspartnere – både fra forbundet og NIF – ville oppsøkte arrangementet. Det ble et større gjesteprogram enn det man hadde lagt opp til, noe som gjorde det dyrere, svarer Røine.

Hvorfor føler dere en forpliktelse til å holde middager til dem som «ønsker til å komme»?

– Så enkelt er det ikke. Ungdoms-OL ble en suksess og man så at det gikk mot et overskudd. Arrangementet vokste seg større underveis. Vi har ikke en bedre forklaring enn som så, svarer kommunikasjonssjefen og fortsetter:

– Med en gang du kjøper tjenester fra et eksternt selskap (Gyro) fordi man ikke klarer å gjøre det med de menneskene som allerede er på arrangementet, så blir det veldig mye dyrere med en gang. Da går man på en måte over en barriere – og det er et valg man tok.

Åpningsseremoni

OPPMERKSOMHET: Ungdoms-OL har fått stor oppmerksomhet i norsk presse etter «innsynsdagene» på Ullevaal: Alkoholservering, middager hos stortingspresidenten og betaling av positiv omtale på en nettside er blant sakene som har kommet opp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Informerte ikke om Thommessen-middag

Eventselskapet Gyro fikk betalt 362.313 kroner for mottakelsen i forkant av åpningsseremonien.

I løpet av innsynsdagene på Ullevaal stadion har det blant annet vært stor oppmerksomhet rundt middagsselskapene hjemme hos stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Han hadde selv sendt ut invitasjoner til en rekke prominente gjester for Norges idrettsforbund, som tok av seg regningen på drøye 160.000 kroner, uten at idrettsstyret var informert.

Ifølge Aftenposten var flere medlemmer i Idrettsstyret misfornøyde med at Andersen aldri informerte dem om de to mottakelsene i stortingspresidentens private bolig.

– Det var ingen skriftlig avtale. De to snakket sammen, og Olemic tilbød å ha to mottakelser i sitt hjem. Noe generalsekretæren vår mente var en god idé. Og slik ble det til, sier kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF til Aftenposten.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal