Hopp til innhold

Budsjett-smell skapte temperatur internt i NIF: Slik brukte de pengene

Norges idrettsforbund sprengte representasjonsbudsjettet med en million kroner under Ungdoms-OL, noe som ble et diskusjonstema internt i forbundet. Grunnen til budsjettsmellen var blant annet middager til NIF-medlemmer og sponsorer.

Ungdoms-OL

MER ENN FORVENTET: Ungdoms-OL ble ifølge Norges idrettsforbund en stor suksess. Men det er flere ting som har blitt tatt opp internt i NIF etter mesterskapet – blant annet representasjonsbudsjettet som endte med en sprekk på over en million kroner.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Den generelle mengden av representasjon har blitt diskutert internt i forbundet. Og det faktum at vi gikk 1,2 millioner kroner over det som var budsjettert når det gjelder representasjon. Det er det som har blitt diskutert, sier Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, til NRK.

Niels Røine

KOMMUNIKASJONSSJEF: Niels Røine i Norges idrettsforbund.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forbundet hadde budsjettert med representasjonsutgifter på 2,7 millioner kroner under Ungdoms-OL, men endte til slutt med å svi av over en million kroner mer, ifølge deres egne tall.

Røine erkjenner at det i ettertid «er blitt satt spørsmålstegn ved den totale summen» internt i forbundet. Middagene hos stortingspresident Olemic Thommessen har skapt misnøye internt i Idrettsstyret. Flere har bedt om en redegjørelse fra ledelsen.

– Det ble et løft i forhold til ungdom og frivillighet under Ungdoms-OL, men vi kan selvfølgelig innrømme at representasjonsutgiftene ble kanskje for store sett i forhold, sier kommunikasjonssjefen.

– En rekke middager

På spørsmål om hvor budsjettsprekken ligger, svarer Røine:

Det var en rekke middager i disse dagene med samarbeidspartnere, ledere av idretten, politikere og andre som oppsøkte Ungdoms-OL etter hvert. Gjesteprogrammet ble dyrere total sett.

– I tillegg hadde vi en åpningsmottakelse som ble mye dyrere ettersom vi måtte hyre inn eventselskapet Gyro.

NRK har kikket nærmere på regnskapet for representasjon – altså gjesteprogrammet – og der kommer det frem at Idrettsforbundet har 24 «bevertnings-utlegg» som gjelder mat og drikke til gjester.

Summen er totalt på over 800.000 kroner.

Norges idrettsforbund har blant annet utgifter for seks kvelder i løpet av lekene på hotellet Ilsetra Hafjelltoppen på totalt 244.310 kroner.

Bilag - NIF

BILAG: Her er et av bilagene fra en middag fra Ilsetra Hafjelltoppen. Den 11. februar ble det bestilt 70 middagsporsjoner og 38 flasker med vin.

Foto: Skjermdump: / NRK

Spanderte på medlemmer og sponsorer

Men de færreste av gjestene under disse NIF-middagene var IOC-medlemmer. Det store flertallet var NIF-medlemmer, tidligere utøvere og sponsorer som fikk påspandert mat og drikke.

– Hva er grunnen til at man ikke klarer å holde styr – rent økonomisk – på disse middagene?

– Ungdoms-OL ble mye større enn man hadde trodd. Det kom flere gjester og ble veldig populært. Våre samarbeidspartnere – både fra forbundet og NIF – ville oppsøkte arrangementet. Det ble et større gjesteprogram enn det man hadde lagt opp til, noe som gjorde det dyrere, svarer Røine.

Hvorfor føler dere en forpliktelse til å holde middager til dem som «ønsker til å komme»?

– Så enkelt er det ikke. Ungdoms-OL ble en suksess og man så at det gikk mot et overskudd. Arrangementet vokste seg større underveis. Vi har ikke en bedre forklaring enn som så, svarer kommunikasjonssjefen og fortsetter:

– Med en gang du kjøper tjenester fra et eksternt selskap (Gyro) fordi man ikke klarer å gjøre det med de menneskene som allerede er på arrangementet, så blir det veldig mye dyrere med en gang. Da går man på en måte over en barriere – og det er et valg man tok.

Åpningsseremoni

OPPMERKSOMHET: Ungdoms-OL har fått stor oppmerksomhet i norsk presse etter «innsynsdagene» på Ullevaal: Alkoholservering, middager hos stortingspresidenten og betaling av positiv omtale på en nettside er blant sakene som har kommet opp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Informerte ikke om Thommessen-middag

Eventselskapet Gyro fikk betalt 362.313 kroner for mottakelsen i forkant av åpningsseremonien.

I løpet av innsynsdagene på Ullevaal stadion har det blant annet vært stor oppmerksomhet rundt middagsselskapene hjemme hos stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Han hadde selv sendt ut invitasjoner til en rekke prominente gjester for Norges idrettsforbund, som tok av seg regningen på drøye 160.000 kroner, uten at idrettsstyret var informert.

Ifølge Aftenposten var flere medlemmer i Idrettsstyret misfornøyde med at Andersen aldri informerte dem om de to mottakelsene i stortingspresidentens private bolig.

– Det var ingen skriftlig avtale. De to snakket sammen, og Olemic tilbød å ha to mottakelser i sitt hjem. Noe generalsekretæren vår mente var en god idé. Og slik ble det til, sier kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF til Aftenposten.

Siste nytt

 • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

  Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

  Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

  Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

  – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

  Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Thingnes Bø vant over fem millioner kroner i historisk sesong

  Skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø gikk inn over fem millioner kroner da han satte sesongrekord med seier i 19 av 25 individuelle renn.

  Stryningen tok 16 enkeltseirer i verdenscupen og vant tre individuelle renn i VM. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og jaktstartcupen.

  19 seirer i én og samme sesong er rekord. Det var kun seks renn som ikke hadde Thingnes Bø som vinner. Stryningen hadde selv den gamle rekorden på 16 triumfer.

  Det har gitt klingende mynt i kassa til skiskytteren som til daglig holder til i Kongsvinger. Hele 461.000 euro (5,2 millioner kroner) står i Thingnes Bøs navn etter sesongen, viser tall fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

  Han fikk rundt 170.000 kroner for hver seier i verdenscupen og over 300.000 for å vinne verdenscupen sammenlagt. I VM ble det 300.000 kroner ganger tre med seier på sprint, jaktstart og normaldistanse. (NTB)

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Solbakken bekrefter: Østigård fra «bankers» til usikker

  Det er mange spørsmål før Norges landslag starter kvalifiseringen til neste års fotball-EM. Nytt av året er at Leo Skiri Østigård også er ett av dem.

  Midtstopperen ble en av landslagssjef Ståle Solbakkens mest trofaste menn i fjor. Østigård startet ni av ti kamper i 2022. Det var kun fjorårets hjemmekamp mot Armenia (9–0) hvor han ble sittende på benken.

  – Nå er han en av de spillerne vi må se på treningen, hvor mye han henger med, sier Solbakken til NTB.

  – Han er usikker nå?

  – Ja, det er han. Det sier seg selv, sier Solbakken. (NTB)

  Fotball, pressekonferanse med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste