Hopp til innhold

Slik forklarer stortingspresidenten OL-middagene med den prominente gjestelista

WASHINGTON DC/OSLO (NRK): Dronning Sonja, Kronprins Haakon og en rekke norske og internasjonale idrettstopper sto på gjestelista da Olemic Thommessen åpnet hjemmet sitt under Ungdoms-OL. Nå forteller han sin side av saken.

Kronprins Haakon, Fredrik, Thomas Bach

PÅ GJESTELISTA: Danske kronprins Frederik, kronprins Haakon og IOC-sjef Thomas Bach var noen av mange prominente gjester som var invitert til stortingspresidenten.

Foto: NTB scanpix

– Det var Norges idrettsforbund som tok kontakt med meg, og jeg tror også andre politikere, i forbindelse med at de ønsket at det offisielle Norge skulle være til stede og synlige under ungdoms-OL, sier Olemic Thommessen.

NRK møter stortingspresidenten i USA dagen etter at det ble kjent i Aftenposten at Thommessen hadde hatt to middager hjemme hos seg selv i Lillehammer under Ungdoms-OL – en middag Norges idrettsforbund betalte.

Invitasjonen kom ifølge NIF fra Thommessen, men det var Norges Olympiske Komité som sto som arrangør.

Olemic Thommessen

STORTINGSPRESIDENT: Olemic Thomessen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ikke kjent med beløpet

NRK har gått gjennom kvitteringene fra de to kveldene, og prislappen endte til slutt på drøye 160.000 kroner.

Ifølge Aftenpostens kilder er det flere internt i forbundet som reagerte da de fikk se regningen fra middagene.

– 160.000 kroner for til sammen to middager, er ikke det mye penger?

– Det er et beløp som jeg ikke har kjent til før det nå har kommet i avisene. Jeg hadde ikke noe med arrangementet å gjøre på den måten. Norges idrettsforbund hadde et eventselskap som bestemte menyen, gjestelisten, underholdningen og det hele, så jeg har aldri sett noen regning, jeg har aldri sendt noen regning til noen, men altså åpnet huset mitt, sier Thommesen, som er tydelig på at initiativet kom fra Idrettsforbundet.

– Ungdoms-OL trenger å bli jekket opp lite grann statusmessig, og jeg tror de var bekymret for at det offisielle Norge ikke skulle stille opp, sier han.

Kongelige på gjestelista

Men det manglet på ingen måte på prominente personligheter på gjestelistene til Norges idrettsforbund.

NRK kan nå avsløre noen av personene som fantes på gjestelista under middagene:

  • Kronprins Haakon
  • Dronning Sonja
  • Kronprins Frederik
  • Erna Solberg (statsminister)
  • Thomas Bach (IOC-sjef)
  • Erik Røste (Skipresident)
  • Kjetil André Aamodt (tidligere alpinstjerne)
  • Bjørn Dæhlie (tidligere langrennsstjerne)
  • Gerhard Heiberg (IOC-medlem)
  • Linda Helleland (kulturminister)

Norges idrettsforbund bekrefter at det var mange prominente gjester til stede, men ønsker ikke å gå ut med annet enn gjestelista.

Tirsdag ble det kjent gjennom TV 2 at Idrettsforbundet hadde spandert alkohol for 200.000 kroner til en rekke inviterte gjester under Ungdoms-OL, som en del av representasjonen. .

Under den første middagen hjemme hos Thommessen ble det drukket alkohol for flere tusen kroner. Den neste kvelden var imidlertid alkoholfri.

Flere artister opptrådte i løpet av de middagene, deriblant Thommessens sønn Mons Michael Thommesen, som er en talentfull fiolinist.

Solberg / Haakon

PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon avbildet under lekene i 2016.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Ikke tilstrekkelig kommunisert

Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, mener at «det var flere personer som ble enige om at det ville være en god idé å invitere til Thommessens private hjem».

Han erkjenner at kommunikasjonen innad forbundet kunne vært bedre med tanke på middagene.

– Det har ikke vært tilstrekkelig kommunisert internt hvem som eide det som var et arrangement hos Thommessen. Det var en avtale som ble gjort mellom vår generalsekretær og Thommessen. Invitasjonen kom fra Thommessen, sier Røine.

På spørsmål om hva det betød for stortingspresidenten å ha middagen hjemme hos seg selv, svarer Thommessen:

– Nei, ikke annet enn at det var en hyggelig anledning, og så synes jeg det er hyggelig å stille opp for norsk idrett. Ungdoms-OL er et arrangement som hele Stortinget står bak, og jeg syntes det var uproblematisk i den sammenheng at jeg f.eks. stiller opp for det.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal