Hopp til innhold

Hun er den nye sjefen i norsk idrett

Karen Kvalevåg overtar som generalsekretær i Norges idrettsforbund etter Inge Andersen.

Ny generalssekretär i Norges idrettsforbund

TOPPENE: Idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær karen Kvalevåg skal lede norsk idrett inn i framtida.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun overtar jobben 1. oktober. Det opplyste idrettspresident Tom Tvedt på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Jeg opplever at norsk idrett har mange utfordringer, men mest av alt har de utrolig mange fantastiske muligheter og er en folkebevegelse med et stort engasjement, sier Kvalevåg.

Kvalevåg er utdannet revisor fra Norges Handelshøyskole (NHH) og har senere fått statsautorisasjon. I 2016 gikk hun inn i stillingen som daglig leder i SK Vidar og Oslo Maraton.

Tung bakgrunn

Det var 24 søkere som meldte seg i jakten på toppjobben i NIF. 17 av dem var menn, mens de resterende sju var kvinner. NIF tok selv kontakt med 20 kandidater gjennom et hodejeger-firma.

De 44 kandidatene var fra 26 til 67 år.

For mange idrettsinteresserte er Karen Kvalevåg et relativt nytt bekjentskap. Slik beskriver hun seg selv overfor NRK:

– Jeg er 51 år, har 25 års ledererfaring fra næringslivet. Jeg er utdannet fra høgskolen i Stavanger, og handelshøgskolen i Bergen. Jeg har to barn og ser glede i idrett og samholdet.

Idrettspresident Tom Tvedt forklarer valget slik:

– Det er en komplisert og kompleks stilling, og du skal ha kontroll på toppidrett, bredde, barn og unge. Vi må ha ledere på toppen som kan styre disse prosessene. Nå er jeg sikker på at hun kommer til å håndtere det på en god måte.

Eterfølger Andersen

Kvalevåg etterfølger Inge Andersen, som gikk av 27. mars etter 13 år i jobben og midt i en turbulent periode for Idrettsforbundet. Han ga seg etter ønske fra styret i NIF.

– Idrettsstyret har valgt å se inn i fremtiden. 13 år som generalsekretær er lenge. De vurderer det slik at de ønsker å slippe nye krefter til, sa Andersen til NRK den gangen.

– Hva slags begrunnelse fikk du for at du ikke kunne fortsette i stillingen?

– Dette har vært en dialog, jeg vil også presisere at det har vært en fin dialog med idrettsstyret. Dette er en helhetsvurdering som gjør at vi er blitt enige om at min tid er omme som generalsekretær, svarte Andersen.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste