Hopp til innhold
Kommentar

Hvis det er en plan, er den usynlig

Jeg har et spørsmål jeg sliter med å finne svar på: Når spilte Norge en god kamp sist?

Martin Sjögren

NYTT HINDER: Her er landslagssjef Martin Sjögren under en av treningene før den avgjørende Østerrike-kampen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Denne kommentaren ble publisert før avspark mot Østerrike.

Norge er ute av EM etter en skrekkelig oppvisning mot Østerrike.

De gode resultatene under Sjögren er blitt reddet av enkeltspillere. De gode lagprestasjonene bør ikke være langt unna med disse enkeltspillerne.

Men jeg har ikke sett dem.

Langt fra tilfeldig

8-0-tapet for England var på mange måter et varslet mageplask. Ikke at det skulle bli stygt, selvsagt, men at Norge som lag ikke skulle henge sammen. Landslagssjefen gjorde vondt verre da han ble stående og se på uten å justere. Plasket ble enda større.

Sjögren og Hegerberg

TUNG KVELD: Martin Sjögren ga Ada Hegerberg noen beskjeder etter stortapet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Gang på gang valset England gjennom et lag som posisjonerte seg feil, droppet soneforsvar og inviterte ballfører til å gjøre som hun ville. Enkeltspillere ble isolerte mot flere engelskmenn. Norge forsvarte seg én og én.

Jo, det var også personlige feil, og spillerne må ta sin del av ansvaret. Men de personlige feilene kommer som oftest når strukturen ikke er på plass. Det er landslagssjefens ansvar.

Vi må ikke glemme at Norges nest verste tap gjennom historien kom for bare ett år siden mot Nederland (7-0). Vondt for Sjögren, men langt fra tilfeldig.

Hva er planen?

Mellom 7-0 og 8-0 var det ingenting som tydet på at Norge hadde blitt bedre som lag. Kvalikkampene var for enkle. Algarve Cup endte med tap for både Portugal og Italia. Landslagsledelsen brukte heller ikke privatlandskampene til å teste seg mot de beste nasjonene.

Det absurde etter 7-0-tapet for Nederland, 3-1-tapet for Tyskland og 1-0-tapet for Sverige i fjor, er at Sjögren prøvde å legge om til en fembackslinje fra og med neste kamp mot Armenia – og i de sju påfølgende kampene. Kanskje det ville gjøre at Norge stod sterkere mot bedre nasjoner?

Svaret var det motsatte. Fembackslinja ble kastet over bord. Likevel endret han til nettopp dette da det til slutt ble tatt grep mot England.

Em i fotball for kvinner 2022

TILBAKE? Frida Maanum startet mot Nord-Irland og ble vraket mot England. Nå venter siste gruppespillkamp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det virker så lite bestemt, så tilfeldig. Hvis det er en plan, er den usynlig.

Da Sjögren forklarte hvorfor Frida Maanum var satt ut av laget, trakk han frem hvor god hun hadde vært i forrige kamp. En helgardering, igjen. Jeg savner at landslagsledelsen tar valg og står for dem.

Bak resultatene

Flere spillere har beviselig tatt store steg i klubbhverdagen. Vi har mange som presterer på et høyt, høyt nivå internasjonalt. Likevel fortsetter Sjögren å bruke flere av disse spillerne ute av sine vante posisjoner.

Hvis du lar alle 11 få forutsetninger til å vise seg fra sin beste side, blir laget åpenbart bedre. Så hvor langt er egentlig Sjögrens lag kommet?

4-0-seieren hjemme mot Belgia i fjor var et godt resultat mot en motstander i fremmarsj, men heller ikke der var Norge så imponerende som resultatet tilsier. Belgia hadde overraskende nok mest ballbesittelse, og Norge hadde 1,86 i forventede mål kontra Belgias 1,31.

Julie Blakstad

UT AV POSISJON: Julie Blakstad spiller venstreback for Norge, men sier selv at hun trives best i en mer offensiv rolle.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

2-1-seieren hjemme mot Nederland er uten tvil det sterkeste resultatet. Presset var stort. Seieren sikret VM-spill.

Men det var likevel en kamp Norge alt i alt var heldige med. Etter to raske mål, en corner og en soloprestasjon fra Isabell Herlovsen, handlet alt om Nederland. Norge var underlegne, og hvis kampen ble spilt mange ganger, hadde et fåtall endt 2-1.

Nå er det ingen vei tilbake

For å vurdere prosjekt Sjögren må du ta noen steg tilbake og se det som en helhet. Du kan ikke bare studere England-kampen eller en eventuell brakseier mot Østerrike.

Du må se på hvilken retning landslaget har tatt, og hvilken utvikling det har hatt. Svaret er ganske enkelt: Ingen. Etter et godt 2019 har laget i beste fall stått stille samtidig som stadig flere av spillerne tar større plass i Europa.

De store nasjonene er blitt enda bedre. Nasjonene bak nærmer seg betraktelig. Norge henger ikke med.

Derfor hjelper det ikke at det er ett år til VM-start i Australia og New Zealand.

Det handler om hva som er riktig for landslaget på sikt.

Det vil uansett være en ny kurs uten Sjögren.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal