Hopp til innhold

Hege Riise ny landslagssjef – kaster Sjögrens landslagsmål

Hege Riise blir ny landslagssjef for de norske fotballkvinnene og justerer ambisjonsnivået for landslaget.

Team GB Training

RYKKER OPP: Hege Riise blir Norges nye landslagssjef for fotballkvinnene. Hun kommer fra jobben som landslagssjef for J19-landslaget.

Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

– Jeg ønsker bare det beste for norsk fotball og skal prøve å bidra med alt jeg kan, sier Hege Riise til NRK.

Tidligere i sommer ledet Riise J19-landslaget til EM-finalen hvor det endte med sølv for de norske jentene.

Women's International Friendly - France v England

TRAVEL: Hege Riise har noen travle uker foran seg før VM-kvalifiseringskampene i september.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– Vi er ikke noen europeisk toppnasjon. Og det er ikke realistisk at vi skal være det. Vi er derfor nødt til å finne vår rolle som utfordrer. Det laget som ligger litt under toppen og plager motstander uansett hvem vi møter og den som av og til kan overraske selv de beste, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Ambisjonsnivået for det norske kvinnelandslaget har dermed blitt kraftig justert siden NFFs medaljemål for EM hvor de skulle kjempe med de aller beste nasjonene.

– Vi skal mestre å spille mot de aller beste på vår måte og skal være oppe å irritere de aller beste. Vi må ha en iver og av og til kapre poeng mot de aller beste, sier Riise.

Hevder det har vært nok tid til å velge en kandidat

Etter sommerens skuffende EM ble det raskt klart at Martin Sjögren var ferdig som norsk landslagstrener.

Siden gikk det fort før Riise nå har fått jobben.

– Føler dere at dere har hatt nok tid til å vurdere nok kandidater?

– Ja, det føler vi. A-landslagstrener er noe vi har i bakhodet hele veien, en suksesjonsplanlegging som foregår løpende. Vi visste vi skulle i et mesterskap og vi hadde åpne samtaler med Sjøgren om at hvis det ble et vanskelig mesterskap kunne det bli nødvendig med endringer. Det tok vi også inn i kontrakten som en intensjon, sier Klaveness til NRK.

Allerede om noen uker leder Riise laget for første gang. Da avsluttes VM-kvalifiseringen med bortekamp mot Belgia 2. september og hjemme mot Albania fire dager senere. Med uavgjort eller seier mot Belgia er Norge klare for neste års VM.

– Hektisk

Riise får dermed ikke god tid til å bli kjent med spillertroppen før alvoret braker løs.

– Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Utgangspunktet vårt er bra med gruppeledelse og jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på, sier den nye landslagssjefen.

Hun er klar på at sommerens opplevelser viser at det er et stykke opp til de beste landslagene for øyeblikket.

– Når man ser på de beste EM-lagene må vi erkjenne litt hvor vi står nå og jobbe ut fra det. Vi må dyrke det vi er gode på og være kyniske nok på å ta vekk det motstanderne er gode på. Vi trenere kommer inn med masse glød og tro, og gleder oss veldig til å sette i gang, sier Riise.

Pressekonferanse med landslagssjef for kvinner

ASSISTENT: Tidligere landslagsspiller Ingvild Stensland rykker opp fra U23-landslaget til A-landslaget.

Foto: Lise Åserud / NTB

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener dette blir viktig.

– For min del tenker jeg at det handler om å erkjenne hvor landslaget står og hvor vi er og ha selvinnsikt nok til å vite hva er det vi skal gjøre, og hva vi skal være. Det tror jeg blir det aller viktigste fremover. Man må passe på at man ikke blir naive og har for store tanker om seg selv i forhold til hvordan man skal spille, spesielt mot de beste, sier Torp.

Hun får med seg Monica Knudsen, Ingvild Stensland og Jon Knudsen i trenerteamet. Tidligere landslagskaptein Stensland har vært trener for Norges U23-landslag det siste året.

– Sammen danner Hege, Ingvild, Monica og Jon et sterkt trenerteam. De tar alle utgangspunkt i felles fotballfaglige grunnprinsipper, men er ulike typer med ulike egenskaper som utfyller hverandre godt, sier toppfotballsjef Truls Dæhli.

Engelsk skryt

Riise har lang fartstid som trener og har erfaring fra blant annet LSK Kvinner, det amerikanske landslaget og jobben som vikartrener for England under fjorårets OL.

Der gjorde hun et godt inntrykk og de nylig kronede europamesterne er fulle av lovord om Riise.

– Hege har masse erfaring og vi respekterer henne masse for hva hun har gjort som spiller og hva hun har betydd for landet sitt. Den erfaringen tror jeg er noe av det beste hun vil bidra med, sa England-kaptein Leah Williamson til NRK underveis i EM.

Chelsea-stjernen Fran Kirby mener Riise umiddelbart vil få respekt i den norske spillergruppa basert på merittene hun har med seg.

– Jeg fikk ikke jobbe med henne så lenge som vi ønsket under OL. Jeg er sikker på at hun vil gå dit (norske landslagsjobben) med nye ideer og tankesett og vil bidra med noe nytt for laget. Hvis hun får jobben er jeg sikker på at hun vil bidra med noe annet, mente Kirby.

Les også Meiner dette biletet er eit problem: – Stoppar mange jenters draum

England

– En man lytter til

Riise har også 58 mål på 188 kamper for det norske landslaget, og VM-, EM- og OL-gull er blant merittene hun kan smykke seg med.

De engelske spillerne beskriver Riise som en «bra dame» som de raskt ble glad i.

– Hun er veldig rolig, behersket og samlet. Hun er en tenkende person, men en som man lytter til når hun prater. Vi var alle veldig glad i henne da hun var trener for det britiske laget, fortalte backstjernen Lucy Bronze.

Selv synes Riise det var veldig hyggelig å høre skryt fra tidligere undersåtter.

– Det er veldig hyggelig, absolutt. Det ble en brå slutt og alle reiste hver til sitt og så har jeg ikke snakka med dem siden, så det var hyggelig, sa Riise om de engelske uttalelsene.

Les også EM-scenene du kanskje gjekk glipp av: Kapteinen kasta opp på bana

Dolores Silva kaster opp på banen

Siste nytt

 • Dansk sjokktap for Japan: – Det så simpelthen komisk ut

  Danmark gikk på en real smell i første hovedrundekamp i håndball-VM på hjemmebane. Japan og norskfødte Sakura Kametani Hauge vant 27-26 i Herning.

  Danmark er sammen med Norge og Frankrike en av favorittene til å gå helt til topps i mesterskapet. I første kamp i hovedrunden måtte de tåle nederlag for et hardt kjempende Japan.

  Danske medier var alt annet enn barmhjertige med eget lag etter sjokktapet.

  – Hvor skal vi starte?

  – Det så simpelthen komisk ut.

  Det er deler av dommen som danske BT kom med etter kampslutt.

  I mål leverte Hauge, som går under navnet Sakura Kametani i Japan, en god prestasjon. 36-åringen er født i Bergen og spilte for en rekke norske lag før hun i 2018 gjorde overgang utenlands. Til daglig spiller hun i franske Besancon.

  Til pause sto det 12-12, men etter hvilen giret Japan opp og skaffet seg en god luke. På et punkt ledet de 21-17, og til slutt vant de 27-26 med et ellevilt siste angrep.

  Japans beste resultat i VM er sjuendeplass i 1965. I OL på hjemmebane i 2021 ble det 12.-plass.

  Danmark hadde kjørt over all motstand fram til hovedrunden. Foran hjemmepublikumet i Herning fikk de til tider bank i annen omgang.

  (NTB)

  3D74FjJXuas
  Foto: AP
 • Anders Mol og Christian Sørum med ny seier – klar for semifinale i verdenstourfinalen

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum har vært ustoppelige hittil i verdenstourfinalen. Nå venter semifinale etter seier over Italia.

  Mol og Sørum slo Adrian Carambula/Alex Ranghieri i strake sett med sifrene 21-15, 22-20 i sanden i Qatar torsdag kveld. Med det sikret de puljeseieren og går med det rett til semifinale lørdag. I den andre puljen sikret hjemmehåpene Cherif Younousse og Ahmed Tijan semifinaleplass.

  Mol og Sørum tok tidlig kontroll mot Carambula og Ranghieri og skaffet seg umiddelbart en solid luke i første sett. De gjorde lite feil og vant til slutt 21-15. I annet sett hang italienerne mer med og satte den norske duoen under press. Det ledet på et punkt 16-13, men da våknet nordmennene og snudde til seier.

  Mol og Sørum slo tidligere torsdag det svenske vidunderparet David Åhman og Jonatan Hellvig. De har tatt sandvolleyballverden med storm de siste årene.

  Fredag er det kvartfinaler i Doha. Semifinaler, bronsekamper og finaler går lørdag. Til sammen skal det deles ut 10 millioner kroner til de ti lagene som deltar i tourfinalen i Qatar. En god del av denne summen deles ut til vinnerlaget, og det kan bli norsk.

  Til sommeren stiller den norske duoen som tittelforsvarer i OL i Paris.

  (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Aaserud / NTB
 • Marte Kjenner ble europamester i styrkeløft

  Styrkeløfter Marte Kjenner ble europamester i 69-kilosklassen utstyrsfritt i Estland torsdag. Det gjorde hun blant annet med europarekord i benkpress.

  Kjenner vant med en total på 543kg, fordelt på 190 kg i knebøy, 128 kg i benkpress (europarekord) og 225 kg i markløft, skriver forbundet i en pressemelding.

  – Seieren var med bare tre kilos margin. Det ble en jevn kamp om gullet, sier landslagstrener Olav Melhus Gomo til VG.

  Kjenner vant også VM i 2021. Da satte hun samtidig verdensrekord i knebøy. Hun fikk sølv i benkpress.

  (NTB)

  Marthe Kjenner vektløfter
  Foto: IPF

Sendeplan

Kl. Program Kanal