Hopp til innhold

Hege Riise ny landslagssjef – kaster Sjögrens landslagsmål

Hege Riise blir ny landslagssjef for de norske fotballkvinnene og justerer ambisjonsnivået for landslaget.

Team GB Training

RYKKER OPP: Hege Riise blir Norges nye landslagssjef for fotballkvinnene. Hun kommer fra jobben som landslagssjef for J19-landslaget.

Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

– Jeg ønsker bare det beste for norsk fotball og skal prøve å bidra med alt jeg kan, sier Hege Riise til NRK.

Tidligere i sommer ledet Riise J19-landslaget til EM-finalen hvor det endte med sølv for de norske jentene.

Women's International Friendly - France v England

TRAVEL: Hege Riise har noen travle uker foran seg før VM-kvalifiseringskampene i september.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– Vi er ikke noen europeisk toppnasjon. Og det er ikke realistisk at vi skal være det. Vi er derfor nødt til å finne vår rolle som utfordrer. Det laget som ligger litt under toppen og plager motstander uansett hvem vi møter og den som av og til kan overraske selv de beste, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Ambisjonsnivået for det norske kvinnelandslaget har dermed blitt kraftig justert siden NFFs medaljemål for EM hvor de skulle kjempe med de aller beste nasjonene.

– Vi skal mestre å spille mot de aller beste på vår måte og skal være oppe å irritere de aller beste. Vi må ha en iver og av og til kapre poeng mot de aller beste, sier Riise.

Hevder det har vært nok tid til å velge en kandidat

Etter sommerens skuffende EM ble det raskt klart at Martin Sjögren var ferdig som norsk landslagstrener.

Siden gikk det fort før Riise nå har fått jobben.

– Føler dere at dere har hatt nok tid til å vurdere nok kandidater?

– Ja, det føler vi. A-landslagstrener er noe vi har i bakhodet hele veien, en suksesjonsplanlegging som foregår løpende. Vi visste vi skulle i et mesterskap og vi hadde åpne samtaler med Sjøgren om at hvis det ble et vanskelig mesterskap kunne det bli nødvendig med endringer. Det tok vi også inn i kontrakten som en intensjon, sier Klaveness til NRK.

Allerede om noen uker leder Riise laget for første gang. Da avsluttes VM-kvalifiseringen med bortekamp mot Belgia 2. september og hjemme mot Albania fire dager senere. Med uavgjort eller seier mot Belgia er Norge klare for neste års VM.

– Hektisk

Riise får dermed ikke god tid til å bli kjent med spillertroppen før alvoret braker løs.

– Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Utgangspunktet vårt er bra med gruppeledelse og jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på, sier den nye landslagssjefen.

Hun er klar på at sommerens opplevelser viser at det er et stykke opp til de beste landslagene for øyeblikket.

– Når man ser på de beste EM-lagene må vi erkjenne litt hvor vi står nå og jobbe ut fra det. Vi må dyrke det vi er gode på og være kyniske nok på å ta vekk det motstanderne er gode på. Vi trenere kommer inn med masse glød og tro, og gleder oss veldig til å sette i gang, sier Riise.

Pressekonferanse med landslagssjef for kvinner

ASSISTENT: Tidligere landslagsspiller Ingvild Stensland rykker opp fra U23-landslaget til A-landslaget.

Foto: Lise Åserud / NTB

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener dette blir viktig.

– For min del tenker jeg at det handler om å erkjenne hvor landslaget står og hvor vi er og ha selvinnsikt nok til å vite hva er det vi skal gjøre, og hva vi skal være. Det tror jeg blir det aller viktigste fremover. Man må passe på at man ikke blir naive og har for store tanker om seg selv i forhold til hvordan man skal spille, spesielt mot de beste, sier Torp.

Hun får med seg Monica Knudsen, Ingvild Stensland og Jon Knudsen i trenerteamet. Tidligere landslagskaptein Stensland har vært trener for Norges U23-landslag det siste året.

– Sammen danner Hege, Ingvild, Monica og Jon et sterkt trenerteam. De tar alle utgangspunkt i felles fotballfaglige grunnprinsipper, men er ulike typer med ulike egenskaper som utfyller hverandre godt, sier toppfotballsjef Truls Dæhli.

Engelsk skryt

Riise har lang fartstid som trener og har erfaring fra blant annet LSK Kvinner, det amerikanske landslaget og jobben som vikartrener for England under fjorårets OL.

Der gjorde hun et godt inntrykk og de nylig kronede europamesterne er fulle av lovord om Riise.

– Hege har masse erfaring og vi respekterer henne masse for hva hun har gjort som spiller og hva hun har betydd for landet sitt. Den erfaringen tror jeg er noe av det beste hun vil bidra med, sa England-kaptein Leah Williamson til NRK underveis i EM.

Chelsea-stjernen Fran Kirby mener Riise umiddelbart vil få respekt i den norske spillergruppa basert på merittene hun har med seg.

– Jeg fikk ikke jobbe med henne så lenge som vi ønsket under OL. Jeg er sikker på at hun vil gå dit (norske landslagsjobben) med nye ideer og tankesett og vil bidra med noe nytt for laget. Hvis hun får jobben er jeg sikker på at hun vil bidra med noe annet, mente Kirby.

Les også Meiner dette biletet er eit problem: – Stoppar mange jenters draum

England

– En man lytter til

Riise har også 58 mål på 188 kamper for det norske landslaget, og VM-, EM- og OL-gull er blant merittene hun kan smykke seg med.

De engelske spillerne beskriver Riise som en «bra dame» som de raskt ble glad i.

– Hun er veldig rolig, behersket og samlet. Hun er en tenkende person, men en som man lytter til når hun prater. Vi var alle veldig glad i henne da hun var trener for det britiske laget, fortalte backstjernen Lucy Bronze.

Selv synes Riise det var veldig hyggelig å høre skryt fra tidligere undersåtter.

– Det er veldig hyggelig, absolutt. Det ble en brå slutt og alle reiste hver til sitt og så har jeg ikke snakka med dem siden, så det var hyggelig, sa Riise om de engelske uttalelsene.

Les også EM-scenene du kanskje gjekk glipp av: Kapteinen kasta opp på bana

Dolores Silva kaster opp på banen

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal