Hopp til innhold
Kommentar

Nå er det på tide med endringer

Norge har to av verdens beste spillere – i sine posisjoner. Det må landslagssjefen ta konsekvensen av.

Hegerberg, Hansen

SUPERDUO: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen blir nøkler til Norges EM-suksess.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Ada Hegerbergs hjemkomst betyr at Norge plutselig stiller sterkere til sommerens EM.

Landslagssjef Martin Sjögren satte ord på det selv: Hegerberg tilfører laget kvaliteter som har vært savnet.

Sjögren

Martin Sjögren.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hegerberg er en ektefødt goalgetter. Det hun er aller best på, er å posisjonere seg i boksen, lukte hvor ballen kommer, være først – og sette sjansene.

Hun trenger derfor et lag som gir henne sjansene. Nå har Norge spillertypene til nettopp det, men da må laget også få det beste ut av Caroline Graham Hansen.

Norges mest kreative spiller er lenge blitt brukt feil på landslaget.

En annen tid

Hansen er toneangivende på et nesten utilnærmelig Barcelona. Her er hun en rendyrket kant i 4-3-3. Hun ligger bredt, utfordrer og kommer til innlegg med sin slepne høyrefot.

Likevel har hun, over flere år, operert veldig mye sentralt i banen på landslaget. Tanken er til å forstå: Du ønsker å involvere henne mest mulig, og du vil ikke «gjemme» bort lagets stjerne – eller la motstanderen isolere henne – på kanten.

Hegerberg, Hansen, Sjögren
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det norske laget har imidlertid fått langt bedre spillere over hele banen de siste årene. Spillere som er viktige brikker i europeiske storklubber. Nå har man et lag som kan etablere spill mot de aller fleste.

Hverken Hansen eller kantkollega Guro Reiten har sine styrker feilvendt med spillere i ryggen. Det handler om å få dem rettvendt så ofte som mulig. Jo flere innlegg i boksen, jo flere mål kommer Hegerberg til å score.

Derfor er det på høy tid å utnytte Hansen der hun er aller best. Det vil gjøre Norge – og Ada Hegerberg – enda farligere.

Hvor bør Caroline Graham Hansen spille for Norge?

Bredt 48%

Sentralt 6%

Fri rolle 46%

Avstemningen er lukket. 3837 stemmer totalt

Er det håp?

Sjögren har allerede bekreftet at Hansen og Hegerberg er duoen på topp mot Kosovo, og lite tyder på at svensken går for noe annet enn 4-4-2 frem mot EM.

Det til tross for Hansens kantrolle i Barcelona, Ingrid Syrstad Engens sentrale midtbaneposisjon i samme klubb, Frida Maanums indreløperrolle i Arsenal, Reitens kantrolle i Chelsea og Hegerbergs spissrolle i Lyons 4-2-3-1.

Guro Reiten

Chelsea-spiller Guro Reiten.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For å nevne noen.

Det virker som trenerteamet har bestemt seg for den klassiske, typisk svenske 4-4-2-planen istedenfor å gå for systemet som passer best ut fra ferdighetene i laget.

Når det er sagt, er ikke tallkombinasjonen det viktige. Hansen kan fortsatt være kant med backer som heller går inn i banen – og ikke holder bredde. Hun kan ha bred utgangsposisjon selv om hun spiller spiss.

Det finnes mange muligheter for å få spillere i sine beste posisjoner, uansett formasjon.

Sjögren sa til NRK tidligere denne uka at han helst vil bruke Hansen både litt sentralt og på kant, altså at hun kan være vandrende og ikke bli for statisk.

Kanskje betyr det at hun kommer oftere på kant enn hun har gjort tidligere i landslagsdrakt.

Det er i alle fall lov å håpe.

Siste nytt

 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

 • Stabæk vant første gang siden mai - knuste HamKam i nøkkelkamp

  Stabæk har vært inne i en fæl periode de siste månedene. Lagets forrige seier før onsdagens kveldskamp hjemme mot HamKam var da de slo Vålerenga 2-1 på hjemmebane 29. mai.

  Siden har de røket ut av cupen og kun tatt tre poeng på 14 kamper i Eliteserien. I løpet av den perioden forsvant også trener Lars Bohinen og ble erstattet av Bob Bradley.

  Onsdag 4. oktober ble marerittrekken omsider brutt for Stabæk, som gjorde det med stil i det som til slutt ble en overlegen 5-2-seier.

  Riktignok var det HamKam som startet best og kom seg til et par store sjanser tidlig i kampen, men etter hvert handlet det meste om Stabæk. Nikolas Walstad sendte hjemmelaget i ledelsen etter et kvarter og like før halvtimen var spilt headet Mushaga Bakenga inn 2-0.

  John Olav Norheim reduserte kort tid før pause, men på overtid i den første omgangen ble HamKams Vegard Kongsro utvist etter en takling på Rasmus Eggen Vinge - hvor VAR grep inn etter at dommer Daniel Higraff først hadde gitt gult kort.

  I den andre omgangen var det aldri tvil om hvilket lag som skulle vinne, med mål fra Bakenga, Nicolai Næss og Curtis Edwards i løpet av de første 20 minuttene.

  Morten Bjørlo pyntet på resultatet på tampen for HamKam.

  For Stabæk er seieren svært viktig i kampen for å unngå nedrykk. Fremdeles ligger de på 15. plass og nedrykksplass, men med de tre poengene har de bare ett poeng opp til Haugesund på kvalikplass og Sandefjord på sikker plass. HamKam ligger på 12. plass, fire poeng foran Stabæk.

  Eliteserien fotball 2023: Stabæk - HamKam
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Vipers slo serielederen tross tunge forfall

  Vipers Kristiansand manglet flere nøkkelspillere, men fikk likevel 28-26-seier i toppkampen mot Storhamar i eliteserien i håndball.

  Dermed inntok sørlandslaget tabelltoppen med tolv poeng fra seks kamper (full pott). Før oppgjøret var Storhamar foran Vipers på målforskjell. (NTB)

  Anna Vjakhireva
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste