Hopp til innhold
Kommentar

Nå er det på tide med endringer

Norge har to av verdens beste spillere – i sine posisjoner. Det må landslagssjefen ta konsekvensen av.

Hegerberg, Hansen

SUPERDUO: Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen blir nøkler til Norges EM-suksess.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Ada Hegerbergs hjemkomst betyr at Norge plutselig stiller sterkere til sommerens EM.

Landslagssjef Martin Sjögren satte ord på det selv: Hegerberg tilfører laget kvaliteter som har vært savnet.

Sjögren

Martin Sjögren.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hegerberg er en ektefødt goalgetter. Det hun er aller best på, er å posisjonere seg i boksen, lukte hvor ballen kommer, være først – og sette sjansene.

Hun trenger derfor et lag som gir henne sjansene. Nå har Norge spillertypene til nettopp det, men da må laget også få det beste ut av Caroline Graham Hansen.

Norges mest kreative spiller er lenge blitt brukt feil på landslaget.

En annen tid

Hansen er toneangivende på et nesten utilnærmelig Barcelona. Her er hun en rendyrket kant i 4-3-3. Hun ligger bredt, utfordrer og kommer til innlegg med sin slepne høyrefot.

Likevel har hun, over flere år, operert veldig mye sentralt i banen på landslaget. Tanken er til å forstå: Du ønsker å involvere henne mest mulig, og du vil ikke «gjemme» bort lagets stjerne – eller la motstanderen isolere henne – på kanten.

Hegerberg, Hansen, Sjögren
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det norske laget har imidlertid fått langt bedre spillere over hele banen de siste årene. Spillere som er viktige brikker i europeiske storklubber. Nå har man et lag som kan etablere spill mot de aller fleste.

Hverken Hansen eller kantkollega Guro Reiten har sine styrker feilvendt med spillere i ryggen. Det handler om å få dem rettvendt så ofte som mulig. Jo flere innlegg i boksen, jo flere mål kommer Hegerberg til å score.

Derfor er det på høy tid å utnytte Hansen der hun er aller best. Det vil gjøre Norge – og Ada Hegerberg – enda farligere.

Hvor bør Caroline Graham Hansen spille for Norge?

Bredt 48%

Sentralt 6%

Fri rolle 46%

Avstemningen er lukket. 3837 stemmer totalt

Er det håp?

Sjögren har allerede bekreftet at Hansen og Hegerberg er duoen på topp mot Kosovo, og lite tyder på at svensken går for noe annet enn 4-4-2 frem mot EM.

Det til tross for Hansens kantrolle i Barcelona, Ingrid Syrstad Engens sentrale midtbaneposisjon i samme klubb, Frida Maanums indreløperrolle i Arsenal, Reitens kantrolle i Chelsea og Hegerbergs spissrolle i Lyons 4-2-3-1.

Guro Reiten

Chelsea-spiller Guro Reiten.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For å nevne noen.

Det virker som trenerteamet har bestemt seg for den klassiske, typisk svenske 4-4-2-planen istedenfor å gå for systemet som passer best ut fra ferdighetene i laget.

Når det er sagt, er ikke tallkombinasjonen det viktige. Hansen kan fortsatt være kant med backer som heller går inn i banen – og ikke holder bredde. Hun kan ha bred utgangsposisjon selv om hun spiller spiss.

Det finnes mange muligheter for å få spillere i sine beste posisjoner, uansett formasjon.

Sjögren sa til NRK tidligere denne uka at han helst vil bruke Hansen både litt sentralt og på kant, altså at hun kan være vandrende og ikke bli for statisk.

Kanskje betyr det at hun kommer oftere på kant enn hun har gjort tidligere i landslagsdrakt.

Det er i alle fall lov å håpe.

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste